I helgen erkände Saudiarabien att den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har dött på ambassaden i Turkiet under oklara omständigheter. Det som av många misstänks vara ett politiskt motiverat mord har lett till en smärre internationell kris för landet; ett flertal politiska ledare har uttalat sig kritiskt om regimens agerande och möjliga inblandning i dödsfallet. Bland annat har förbundskansler Angela Merkel vid ett valmöte sagt att man från Tysklands sida ska stoppa vapenexporten till Saudiarabien. Exporten, menar man, kan inte ”ske under de nuvarande omständigheterna.”
Vad säger då Sverige? Margot Wallström, än så länge Sveriges utrikesminister, har kallat Khashoggis försvinnande och död för ”oacceptabelt”, men anser att Sverige bör agera genom EU för att påverka Saudiarabien politiskt. Det är, minst sagt, att göra det lite väl bekvämt för sig. För trots att man har minskat vapenexporten från Sverige till Saudiarabien uppgår vår export till landet totalt till runt nio miljarder kronor.
Diktaturen och kungadömet Saudiarabiens roll i Jemen har varit förödande. Man har upprepade gånger attackerat och dödat civila och orsakat svår svält och omfattande nöd. Situationen i Jemen beskrivs av bland annat FN som den värsta humanitära krisen i världen. Khashoggis död är fruktansvärd, ja, men lidandet folk i Jemen har fått utstå har ignorerats eller aktivt stöttats av västerländska makter. Trots de låga förväntningar man kanske har på just västvärldens tendens att gå emot sina ekonomiska intressen blir det stundtals bisarrt att se hur försiktigt de uttalar sig om den saudiska regimens brott mot de mänskliga rättigheterna.
Khashoggis död är fruktansvärd, ja, men lidandet folk i Jemen har fått utstå har ignorerats eller aktivt stöttats av västerländska makter
Och svenska vapen har inhandlats av saudiska styrkor. Det är svenska vapen man fortfarande beställer reservdelar till.
Just nu bör Sverige ta tillfället i akt, inte bara att fördöma Khashoggis död, utan också att kritisera Saudiarabiens krig i Jemen och stoppa exporten av vapendelar till landet. När Mikael Damberg, som fortfarande är näringsminister, glatt twittrar om att Sverige jobbar ”strategiskt med handel” för ”närmare band till Tyskland” bör han kanske också ta en sekund för att tänka över just Tysklands stoppade vapenexport och om Sverige ska agera likadant. Inte genom EU, utan i egenskap av ett land som är Saudiarabiens handelspartner. Kanske skulle den så kallade feministiska utrikespolitiken Sverige driver ses som lite mer seriös då.