Att lära sig hur den nya maskinen eller datorn fungerar är ingenting som arbetare inom industrin får någon utbildning för.
När tidningen Dagens Arbete ställde frågan om utbildning i arbetet blev de anställda på Genses bestickfabrik förvånade. Bilden bekräftas av olika undersökningar som LO och Metall gjort. Klasskillnaderna slår igenom, även när det gäller utbildning på jobbet, skriver DA. Medan LO-arbetaren får personalutbildning under 2,8 procent av sin arbetstid, får tjänstemännen i Saco 6,8 procent. De lägre tjänstemännen inom Sif får i snitt utbildning under 3,8 procent av arbetstiden. Och inte ser det ut att ljusna i framtiden. Enligt en undersökning som Metall gjort sjunker tiden som ägnas åt utbildning, både vad gäller teoretisk utbildning (kurser) och det praktiska lärandet.
Den bilden bekräftas av Dagens Arbetes rundringning bland 20 utbildningsföretag: efterfrågan på utbildning för personer som jobbar inom industrin är låg. Några företag säger till och med att intresset sjunkit.
Sedan år tillbaka finns ett riksavtal om kompetensutveckling i samtliga fyra fack inom industrin. I Metalls, Pappers, Grafikernas och Industrifackens avtal står det att utbildning och utveckling är viktigt, både för de anställda och för företagen. Men utöver sådana intentioner finns inte rätten till kompetensutveckling uttryckligen inskriven. Nu ställer facken nya krav som går ut på att en arbetsgivare inte ska kunna säga upp sina anställda för att de saknar kompetens, uppger DA.
Tjänstemän på kurs – arbetare självlärda
Utbildning betald av arbetsgivaren är trots visioner fortfarande ovanligt. Tjänstemän åker ofta på kurser, men för en arbetare går ”utbildning” ut på att lära av varandra.