Hallå där…
… Freddy Welle, en av initiativtagarna.
Vad behövs för att komma åt social dumpning?
– Att få politiker att vakna. Tyvärr så reagerar de inte och jag vet inte varför. Vi har snart inga chaufförer kvar, och det blir värre och värre.
– Vi har försökt att få till ett möte med Catharina Elmsäter-Svärd (moderat infrastrukturminister, reds anm) men hon vill inte träffa oss. Hon tycker inte att det finns några problem.
Vilka förslag har ni?
– Att man ska göra införa vad vi kallar den holländska modellen. Kör du för ett svenskt åkeri betalar du skatter och avgifter i Sverige och har samma villkor, samma priser och samma lönesättning.
– I dag kan det vara så att en svensk chaufför som jobbat i några år har en grundlön på 23 000 kronor, medan en utländsk chaufför kan få 5-10 000 kronor. Sedan finns problemet med så kallade falska f-skattare, det undergräver den svenska modellen.
Hur klarar sig någon med en lön på 5-10 000 kronor under sin tid i Sverige?
– De lever under fruktansvärda förhållanden. De bor i bilar i månader. Man kan se på helgerna hur bilarna står på industriområden utanför Göteborg, de har ingen tillgång till dusch eller toalett utan får göra sina behov där de kommer åt. Samtidigt har de flesta en familj att försörja i hemlandet. En del stjäl för att de måste ha något att leva på. Jag tror inte att folk fattar hur illa de har det.
– Det är inte värdigt någon människa att leva så. Jag tycker social dumpning är modernt slaveri.
Ni har en ganska bred uppslutning till demonstrationen med till exempel borgerliga politiker och företrädare för åkeribranschen som talare. Börjar den här frågan komma upp på dagordningen mer nu?
– Jag tycker det. Vi vill alla ha ordning på den här frågan. Så nära som åkare och chaufförer står varandra i dag har vi aldrig gjort under de 30 år som jag har arbetat. Alla vill behålla sina jobb och det gäller inte bara åkeribranschen, Byggnads är också väldigt utsatt.
– Här i min avdelning har vi haft ett par varsel i veckan under hösten. På min arbetsplats fick halva styrkan gå hem efter lunch i dag för att det inte fanns tillräckligt att göra. Det håller inte i längden. Anne-Li Lehnberg