Är du arbetslös och EMU-motståndare?
Då kan du komma att tvingas jobba för ja-sidan. På arbetsförmedlingen har människor tipsats om jobb för ja-kampanjen trots att de är uttalade motståndare mot en svensk anslutning till valutaunionen. Ifall situationen förs till sin spets kan man bli av med sin a-kassa ifall man vägrar söka angivna jobb.
Helena Johansson, ordförande i Fackliga EU-kritiker tycker att situationen är absurd och orimlig. Ur flera vinklar.
-– Det känns helt oacceptabelt att ställa folk inför det valet, att tvingas jobba för något man inte tror på, för att få behålla sitt arbetslöshetsunderstöd, menar Helena Johansson.
Hon tycker också att det är galet ur demokratisynvinkel. I dessa valkampanjtider bör alla och envar kunna räkna med att den de möter verkligen står för respektive åsikt.
– Folk har rätt att veta att de som jobbar i någon av kampanjerna är sådana personer som tror på kampanjens budskap. Det är en fråga om tillit.
Ifall situationen var den omvända – att en övertygad EMU-förespråkare skulle söka jobb hos fackliga EU-kritiker – hur skulle man då agera?
Helena Johansson säger att frågan är hypotetisk. De allra flesta inom organisationen arbetar ideellt, och ingen kommer via arbetsförmedlingen.
– Men om det nu skulle ske skulle vi inte kunna anställa personen. Vi är beroende av att våra kampanjare ställer upp helhjärtat på nej-sidan, annars funkar det inte.
Samma argument finner man hos ja-sidan. Peter Isling, pressekreterare på Sverige i Europa betraktar diskussionen som absurd, och han förstår inte varifrån vissa media fått uppgiften att de skulle skaffa anställda via arbetsförmedlingen. Så jobbar inte ja-kampanjen, enligt Isling.
– De som jobbar hos oss gör det eftersom de brinner för euron, inget annat. Det skulle bli konstigt ifall folk propagerade för euron, men inte var övertygade.
Men om man jobbar på en annan nivå – vaktmästeri, pappersarbete eller annat?
– När vi söker folk skriver vi att vi gärna ser att man delar vår uppfattning, och om någon motståndare söker jobb, så kan inte den personen få jobbet, säger Peter Isling.
”Hypotetiskt” är också ordet om man talar med arbetsförmedlingen. Enligt dem har frågan kommit upp utan någon egentlig grund. Där menar man att arbetsförmedlingen endast tipsat om jobb för ja-kampanjen – inte anvisat jobb.
– Det är stor skillnad. Ifall man vägrar söka ett anvisat jobb kan man förlora rätten till a-kassa, men samma gäller inte om man bara blivit tipsad om jobb att söka, säger Ingela Söderman, tillförordnad länsarbetsdirektör på arbetsmarknadsverket.
Vad Ingela Söderman vet, har aldrig någon tvingats göra valet övertygelse/a-kassa. Hon tror att det är en mer principiell diskussion, snarare än något plockat ur verkliga livet.
– Vi tittar på den sökandes kvalifikationer. Är han eller hon lämplig för ett jobb, så anvisar vi det jobbet. Ifall personen vägrar skickar vi ett ifrågasättande till respektive a-kassa.
Om det finns ideologiska eller religiösa skäl till att slippa söka ett visst jobb, tar då a-kassan hänsyn till det?
– Det kan de göra. Men för arbetsförmedlingens del finns inga undantag i regelverket, konstaterar Ingela Söderman.