För första gången görs en lista på vilka sjukdomstillstånd som inte längre ska omfattas av den skattefinansierade vården. Det är vänster-majoriteten i Östergötlands läns landsting som presenterat listan för att spara 37,6 miljoner kronor.
Till exempel ska patienter själva få betala för kroniska ryggsmärtor, blåskatarr hos barn och operationer av godartade tumörer. Detta innebär att patienten inte ska få offentlig vård för att till exempel ta bort en godartad tumör. Socialstyrelsen har välkomnat förslaget. Detsamma gäller Läkarförbundet, som tycker det är bra att politikerna gjort en prioriteringslista, som man från läkarhåll länge efterlyst. Även vänsterpartiets gruppledare i landstinget, Björn Grip, ställer sig bakom förslaget.
Grip menar att detta är ett sätt att politiskt styra till vilka pengarna ska gå.
Sara Danielsson (v) sitter i landstingsgruppen. Hon har öppet kritiserat förslaget och sitt parti.
– Vi kan inte fortsätta att skära ner inom vården. Vi måste snarare utöka verksamheten, med tanke på att behovet finns och på de nedskärningar som gjorts senaste åren, säger hon till Flamman.
Danielsson är inte bara kritisk mot listan utan även förslaget om besparingsbeting på tre procent inom vård förutom primärvården.
– Det är inte ett rimligt förslag med tanke på den arbetsbörda som redan finns idag. Dessutom är jag kritisk till att man ska lägga ner förlossningsavdelningen i Motala.
Förutom nedläggningen av Motalas förlossningsavdelning kommer det även att skäras i dess akutsjukvård.
– Förslaget strider mot det vi gick till val på. Jag har försökt att driva opinion mot nedskärningarna, men det kommer inte att ske några ändringar. Besluten om hur vänsterpartiets landstigsgrupp ska agera är redan fattade.
Ute i distrikten delar man Danielssons åsikter.
Motala, Linköping och Norrköping är starkt kritiska. Trots detta väljer landstingstopparna att inte gå på distriktens linje.
Nina Fållbäck Svensson (v) sitter i Landstingsförbundets styrelse. Hon ställer sig positiv till listan i Östergötland.
– Det som har gjorts är att öppet visa på prioriteringarna. Det är viktigt att kunna föra en diskussion. Nu kan även politiker vara med och göra prioriteringar, säger hon.
Är inte detta ett steg mot en urholkning av den offentliga sektorn?
– Nej. Visst kan det bli så i längden och självklart måste vi vara försiktiga med att inte hälso- och sjukvården naggas i kanten.
Fållbäck Svensson tycker dock inte att listan är ett sätt att nagga vården i kanten.
– Vi gör idag en massa operationer och behandlingar som inte har någon effekt. Det är dessa åtgärder som nu plockas bort och till viss del läggs hos primärvården, säger hon.
Camilla Sköld-Jansson sitter i vänsterpartiets verkställande utskott.
Hon säger att man inte hunnit diskutera frågan inom partiet, men anser att partiets uppgift är att förespråka alternativ och mer resurser till vården. Hon motsätter sig det som nu sker i Östergötland.
– Detta måste ses från nationell nivå och vänsterpartiet måste ta en rejäl diskussion kring detta.
Sköld-Jansson menar att hon har förståelse för att landstingspolitiker sitter i svåra situationer och fattar vissa beslut.
– Samtidigt tycker jag att det är olyckligt att vänsterpartiet i Östergötland gått med på och förespråkar det här beslutet.