8:30 Vi har lämnat Stockholm för ett tag sedan och sitter i bilen på väg mot Örebro, Killers spelas på hög volym och Lars Ohly sjunger med.
– I don’t mind if you don´t mind ´cause I don´t shine if you don´t shine – det är vackert!
Dagen som Flamman följer Lars Ohlys valrörelse ska komma att handla om allt från vanliga torgmöten till ett besök på en sluten anstalt. Men först ut blir en presskonferens i Vänsterpartiet i Örebros partilokal.
En del av presskonferensen kretsar kring den våg av överfallsvåldtäkter som drabbat Örebro under den senaste tiden. Lars Ohly vill satsa på bland annat feministiskt självförsvar i skolan.
– I ett välfärdssamhälle är det självklart att man ska kunna känna sig trygg.
Samtidigt betonade han att det mesta våldet mot kvinnor sker i hemmet.
11:00 Örebro styrs av en blågrön majoritet, men det finns delar av länet där Vänsterpartiet har starka fästen. Hans Blomberg, politisk sekreterare i Örebro är nöjd med medieuppmärksamheten, men tror kanske inte att Lars Ohlys besök har så stor betydelse för att locka väljare.
– Torgmöten drar inte så mycket folk, det spelar ingen roll vem som kommer. Däremot kan man komma ut i media, säger han till Flamman, medan Lars Ohly ger en intervju till Sveriges radio.
Vill man nå människor tycker han det är bättre med dörrknackning. Vänsterpartiet i Örebro är också en av de partiföreningar som har deltagit i partiets dörrknackningsprojekt. Inte utan stolthet berättar han om hur de arbetat.
– Det är ju något som vi har hållit på med i fyra år nu. Det är inget ”hej, vi är Vänsterpartiet, rösta på oss” inför valet.
Han tycker det är nyttigt för kommunpolitiker att komma ut och lyssna på olika människor och deras erfarenheter. Dörrknackningen har också bidragit till att aktivera personer som kanske inte skulle ha engagerat sig annars. Ett exempel var när man genom dörrknackningen fick reda på att många upplevde det som ett problem med smällare och raketer.
– Då hjälpte vi till att starta föreningen ”Stoppa smällarna”.
11:30 På väg till Kumlaanstalten. Under framför allt 70-talet var kriminalvård på tapeten. Det talades om att fängelse borde innebära vård istället för straff och perspektivet var att alla hade rätt till en andra chans. Vänstern gick i spetsen för den nya synen på brottslingar. Men sedan dess har pendeln svängt. Politiker nästan tävlar med varandra om att visa sig handlingskraftiga med hårdare tag kring brottslighet och inom vänstern har frågorna kommit i skymundan. Det gör förmodligen ett besök på en sluten anstalt till ett inslag som går mot strömmen i valrörelsen.
– Tyvärr är det nog så att sociala frågor över huvud taget inte diskuteras så mycket längre, säger Lars Ohly.
Även inom vänstern diskuteras numera ibland hårdare straff för vissa brott?
– Vi tror att det behövs straff ibland och sedan kan man diskutera straffskalor, vissa brott kanske har låga straff om man jämför med andra. Men generellt är jag mycket tveksam till att införa hårdare straff.
Ohly framhåller även vikten av förebyggande åtgärder bland unga. ”Det är lättare att förebygga bränder än att släcka dem”, som han säger.
Men vad bör göras för dem som redan sitter på Kumlaanstalten?
– Att gå tillbaka till den diskussion som fanns inom till exempel KRUM (Riksförbundet för kriminalvårdens humanisering reds anm) på 70-talet. Frihetsberövande är straff nog i sig. Sedan bör det erbjudas exempelvis yrkesutbildning och rehabilitering i fängelset och utslussningen måste fungera bättre.
14:30 Vem som får komma in på internernas avdelning på Kumla är strikt reglerat. När Lars Ohly kommer tillbaka efter en dryg timme är det tydligt att mötet med internerna har gjort intryck på honom. Framför allt säger han att han är förvånad över hur medvetna många var.
– Vi pratade rätt mycket politik, det märktes att de hade koll. De är väl medvetna om valet och många sade också att de skulle rösta. Och så var det killen som kom fram och sade ”jag har sett alla dina debatter och du är grym!”
Mycket kom självklart att handla om kriminalpolitik och hur kriminalvården fungerade, men även andra samhällsfrågor diskuterades.
– Det var väldigt speciellt, det liknar inte de besök man brukar göra som partiledare. Jag önskar att fler kunde ta del av vad de intagna hade att säga.
Många intagna hade åsikter, både om att förebygga brottslighet och hur kriminalvården bör vara uppbyggd. En av dem hade berättat att han numera själv studerade kriminologi. När han var yngre hade han träffat många som hade kunskap, men inte hade någon erfarenhet och andra som hade erfarenhet men ingen kunskap. Ingen av dem hade kunnat hjälpa honom.
– Nu ville han bli en person med både erfarenhet och kunskap, för att kunna hjälpa andra.
14:57 Vi befinner oss i utkanten av Örebro. Klockan 15.00 ska Lars Ohly vara med i direktsändning i lokalradio och svara på lyssnarnas frågor.
– Men om man ska vara optimist kan man räkna med att de alltid kör nyheterna och vädret först, säger Matti Kataja, pressekreterare.
16:00 Lokalradioinslaget är avklarat. På torget i Örebro har människor samlats för att lyssna på Lars Ohlys tal. Trots att det är en tidig vardagseftermiddag är det en hel del som har sökt sig dit. Ohly talar om framför allt välfärdsfrågor. Många kommer fram efteråt och vill ställa frågor. Någon är missnöjd med att man inte har lyckats ordna med en dövtolk. En ung kille vill bli fotograferad när han och Lars Ohly står och håller varandra om axlarna.
16:30 Återigen på väg mot Stockholm. Vi talar om att flera av dem som Flamman har pratat med i Örebro sagt att de tror alliansen kommer att vinna valet – även om de hoppas på de rödgröna.
– Det är opinionsmätningarna, de visar på en liten, men ändå tydlig ledning för alliansen och då tror nog många att det kommer att hålla i sig.
Lars Ohly tycks inte vara alltför orolig för egen del. Snarare tycks det vara en partiledare med tillförsikt som är ute och kampanjar.
– Det är inte några jätteskillnader.
Om man tittar på statistik, brukar Vänsterpartiet vara bra på valspurter?
– Vänsterpartiet är bra på valrörelser över huvud taget. Vi är ute mycket och gör ett bra fotarbete och jag har träffat många människor som sagt att de vill jobba inför det här valet.
Vilken är den vanligaste frågan du får när du är ute och möter människor?
– Det är en väldig variation, allt från välfärdsfrågor till bensinskatt och friskolor. Faktiskt kommer många fram som drabbats av nedskärningarna, de som är utförsäkrade eller arbetslösa.
Är det så här en vanlig dag ser ut fram tills den 19 september?
– Nja, i vanliga fall brukar vi besöka två län, men nu ställde vi in besöket i Västerås, inflikar Matti Kataja.
Så en vanlig dag är mer hektisk?
– Ja.