Utrikes 03 mars, 2018

Vänstern som försvann

Italien hade en gång en av Europas starkaste vänsterrörelser. I dag består den av ett nyliberalt mittenparti och en samling marginaliserade grupper som ständigt byter namn. Hur gick det till?

 

Inför det italienska valet på söndag är det få utanför landet som kan namnet på det huvudsakliga vänsteralternativet. Så har det sett ut länge. Inte ens efter eurokrisen har någon nämnbar förnyelse ägt rum, till skillnad från i grannländer som Grekland, Spanien och Frankrike. Men fram till 1990-talet var situationen den motsatta. Utvecklingen som har lett till dagens situation är på många sätt ett resultat av unika italienska omständigheter, men också en obehaglig föraning om vad som riskerar att ske på andra håll.

Kulturell hegemoni
När andra världskriget tog slut hade Italien den största organiserade vänstern i västvärlden. Den var framförallt samlad i två stora socialistiska masspartier vars medlemmar hade hjälpt till att driva ut nazisterna och besegra den inhemska fascistiska regimen: det italienska kommunistpartiet PCI och socialistpartiet PSI. Av dessa var PCI det starkaste, inte minst på grund av det intellektuella arvet som den tidige ledaren och filosofen Antonio Gramsci lämnade efter sig i form av sina anteckningsböcker från fängelset. Dessa kom att bli ett slags inofficiell katekes för partiet.

PCI åtnjöt en kulturell prestige och ett stöd i intellektuella och konstnärliga kretsar som saknar motstycke i Europa. Tillspetsat kan man säga att om kristdemokratiska DC hade monopol på makten under efterkrigstiden hade PCI monopol på kulturens område. Detta var inte bara en slump, det var också ett resultat av PCI:s egen strategi.

Gramscis tankar om ”kulturell hegemoni” och ”positionskrig” upphöjdes snabbt till leddoktrin i PCI efter att anteckningsböckerna började publiceras 1948. Ledarskapet i PCI gjorde dock en ytlig tolkning av begreppen, vilket skulle komma att få allvarliga konsekvenser under de kommande årtiondena. Enligt den dåvarande ledaren Palmiro Togliatti var partiets uppgift inte att störta kapitalismen utan att vinna ett så stort stöd som möjligt för sin ideologi inom de ramar som det borgerliga samhället hade ställt upp. Det gällde att få sina idéer att framstå som lika självklara för majoriteten av befolkningen som den borgerligt-liberala ideologin som upprätthåller kapitalismen gjorde. I stället för att överraska och attackera motståndarna skulle man långsamt bygga upp sitt inflytande i civilsamhället. Denna vilja att anpassa sig till det rådande systemet skulle prägla partiet under resten av seklet och i förlängningen leda till att partiet 40 år senare röstade för att avskaffa sig självt.

Det kristdemokratiska partiet DC insåg snabbt att deras potentiella väljare var lojala med monarkin och att deras potentiella stöd inom förvaltningen var samma strukturer som fascisterna hade upprättat

Fascistisk amnesti
De första kompromisserna gjordes i princip direkt efter krigsslutet. När Togliatti kom tillbaka till Italien från sin krigsexil i Moskva 1944 meddelade han att alla försök till revolution var uteslutna. Detta främst eftersom de militära styrkeförhållandena, med allierade styrkor i kontroll över landet efter segern, gjorde det omöjligt. Partiet skulle i stället koncentrera sig på att bygga upp ett massparti med en bred väljarbas och bidra till att återupprätta demokratin. Togliatti stannade dock inte där.

Till skillnad från Tyskland som ockuperades och avnazifierades efter kriget behandlades Italien som en medstridande snarare än som besegrad motståndare av de allierade. Ett offer för snarare än ansvarig utövare av fascism. Redan 1943 hade de allierade upprättat en marionettregim i södra Italien kring den komprometterade monarkin. När republiken utropades stod samlingsregeringen av kristdemokrater, socialister och kommunister inför uppgiften att hantera arvet från fascismen och monarkin som hade samarbetat med den. Det kristdemokratiska partiet DC insåg snabbt att deras potentiella väljare var lojala med monarkin och att deras potentiella stöd inom förvaltningen var samma strukturer som fascisterna hade upprättat. De motsatte sig därför allt som kunde liknas vid tysk avnazifiering.

Trots att de var i majoritet i regeringen valde den sekulära vänstern med PCI i spetsen att gå med på kraven. I stället för att rensa ut de fascistiska elementen ur byråkratin och utmanövrera högern bjöd man in DC att leda regeringen och göra dess ledare De Gasperi till premiärminister. I princip alla höga tjänstemän som tillsatts under Mussolini behölls. 1946 gav Togliatti i egenskap av justitieminister amnesti åt de som stridit för Mussolinis regering i Salò, men inte åt dem som gjort motstånd mot densamma. Så sent som 1960 var landets alla polismästare och nästan alla prefekter tidigare fascister.

Italiens hantering av det fascistiska arvet har gjort att Benito Mussolinis barnbarn Alessandra Mussolini har kunnat ge sig in i politiken. Foto: LUCIANO DEL CASTILLO/AP/TT.

Italiens hantering av det fascistiska arvet har gjort att Benito Mussolinis barnbarn Alessandra Mussolini har kunnat ge sig in i politiken. Foto: LUCIANO DEL CASTILLO/AP/TT.

Den historiska kompromissen
Den italienska efterkrigshistorien var därför helt olik den tyska där nazismen hade bannlysts som ideologi, även om många tidigare nazister behölls inom byråkratin av praktiska skäl. I Italien kunde det tidigare fascistpartiet snabbt rehabilitera sig och snart satt de i parlamentet igen under namnet MSI. Den officiella antifascistiska ideologin som rådde i Italien under efterkrigstiden bidrog i själva verket till att dölja de sätt på vilka fascismen fortlevde som en integrerad del av systemet. Detta var mer eller mindre direkta konsekvenser av PCI:s handlingar. Togliatti bidrog till att etablera DC som ett statsbärande parti som skulle komma att utesluta hans eget parti från makten för all framtid. Redan 1947 sparkade De Gasperi ut hans parti från regeringen.

Trots denna extrema pragmatism var PCI ett helt igenom stalinistiskt parti, vilket ofta sågs som en paradox. Enligt historikern Perry Anderson bör det ena dock snarare förstås som en konsekvens av det andra. Moderationen på hemmaplan var en kompensation för de starka banden till Moskva. När studentrevolterna bröt ut på 1960-talet förhöll sig partiet kyligt till de unga radikalerna som agerade utanför de av Moskva sanktionerade ramarna för politisk aktivitet, även om man kritiserade den sovjetiska invasionen av Tjeckoslovakien.

Men lojaliteten med Moskva skulle komma att mjukna. 1973 föreslog den nye partiledaren Enrico Berlinguer, efter att ha sett vad som hände efter vänsterns maktövertagande i Chile samma år, en regeringsallians med kristdemokraterna för att undvika en USA-stödd statskupp. Uppgörelsen kom att döpas till den ”historiska kompromissen”.Detta var ett resultat av den så kallade eurokommunismen, en ny doktrin som hade lanserats av Berlinguer tillsammans med hans spanska och franska kollegor och som gick ut på att de europeiska kommunistpartierna skulle finna en egen demokratisk väg som varken gjorde dem beroende av Sovjetunionen eller USA. Kristdemokraterna gick med på att acceptera stöd från PCI efter valet 1976 men lät inte partiet delta i regeringen. Med PCI:s stöd drev man i stället igenom flera inskränkningar av de civila fri- och rättigheterna.

Samtidigt som Berlusconi förvandlade italiensk politik till en ständig omröstning om hans egen personlighet fortsatte försöken på vänsterkanten att hitta en ny identitet

Kompromissen gav inte partiet något inflytande, men i stället ett väpnat motstånd från den yttersta vänsterkanten under hela 1970-talet, en period som kom att kallas ”blyåren”. När terrorgruppen Röda Brigaderna kidnappade högerpolitikern Aldo Moro 1978 var PCI det parti som argumenterade hårdast mot att förhandla med terroristerna, till synes för att visa hur pålitliga de var som försvarare av statens säkerhet. Moro mördades och PCI kunde stoltsera med sin lojalitet till den italienska staten. Det förändrade dock ingenting – i valet 1979 förlorade man en och en halv miljoner röster. Den historiska kompromissen hade inte lett till något annat än att ytterligare underminera partiet och eurokommunismen skulle föra en tynande ideologisk tillvaro fram till Sovjetunionens kollaps.

Den avrättade Aldo Moros lik påträffas i en bil nära kristdemokraternas partihögkvarter i Rom 1978. Foto: AP/TT.

Den avrättade Aldo Moros lik påträffas i en bil nära kristdemokraternas partihögkvarter i Rom 1978. Foto: AP/TT.

Upplösning, skandaler och återuppståndelser
När Berlinmuren föll, föll också det sista bandet till den ursprungliga kommunistiska ideologin. Mellan 1989 och 1991 höll PCI två kongresser. Partiledaren Achille Occhetto talade om behovet av att undvika gamla banor och att därför upplösa partiet och ändra partinamnet. I debatterna utkristalliserades två läger: ett moderniserande och ett omorganiserande. Modernisatörerna argumenterade för ett närmande till mitten och de marknadslösningar som man nu ansåg oundvikliga för att regera landet.

Det andra lägret argumenterade i stället mot upplösning och för behovet av en ny typ av demokratisk kommunism. Denna skulle vara öppen för de nya perspektiv som tillkommit under de senaste decennierna och som kastade nytt ljus på de komplexa sätt som förtryck tar sig uttryck på under kapitalismens rådande fas, såsom feminism, miljörörelsen och fredsrörelsen. Det första lägret vann och partiet bytte namn till det Demokratiska vänsterpartiet (PDS). Det andra lägret valde dock snart att bryta sig ur och 1991 utropade man det ”nygrundade” kommunistpartiet Rifondazione Comunista (PRC). Det skulle dock snart ske långt mer dramatiska förändringar än så i Italien.

Under hela efterkrigstiden hade det svagare socialistpartiet PSI varit en marginell faktor i den italienska politiken. På 1960-talet satte man sig som juniorpartner i en koalitionsregering med kristdemokraterna men det ledde inte till något större inflytande. I valet 1976 fick partiet ynka 9,7 procent av rösterna. Men under 1980-talet förändrades situationen. När Bettino Craxi tog över ledarskapet gjorde han med sin aggressiva strategi PSI till en nyckelspelare. På grund av PCI:s hegemoni över vänstern var den socialdemokratiska ådran i italiensk politik svag och PSI lyckades aldrig få mer än 14 procents stöd. Men 1983 blev Craxi ändå premiärminister i en koalitionsregering med DC som största parti. Hans namn skulle dock komma att förknippas med helt andra saker än socialism.

17 februari 1992 greps en PSI-medlem av polis, misstänkt för att ha tagit emot mutor av en milanesisk städfirma. Det var början på en korruptionsskandal som skulle rullas upp under de kommande åren och som skulle beröra så många som 5 000 personer enligt vissa uppgifter. Den så kallade Tangentopoli-skandalen, i vars centrum PSI stod, gjorde att partiet förlorade all legitimitet. Tre medlemmar begick självmord och 1994 gick partiet, som hade grundats 1892, upp i rök medan Craxi flydde till Tunisien efter att ha dömts till ett långvarigt fängelsestraff. Enligt statsvetaren Davide Vampa bidrog Craxis ledarskap, i stället för att överta hegemonin över vänstern från PCI, till att förstöra det som återstod av den socialistiska traditionen i Italien, ”till den grad att ordet socialism för många italienare numera är synonymt med korruption, klientelism och vanstyre”.

Men det var inte bara PSI som försvann, alla viktiga partier var indragna i utredningen som kallades Mani Pulite (”Rena händer”). Det statsbärande kristdemokratiska partiet DC försvann också tillsammans med de två övriga koalitionspartierna. Eftersom PCI redan hade avskaffat sig självt innebar detta att i princip hela det ursprungliga italienska partiväsendet hade upphört att existera. Samtidigt genomfördes en reform av valsystemet till förmån för ett majoritetsvalsystem i syfte att minska partiernas makt. Förändringen var så total att man sedan 1992 talar om den ”andra italienska republiken”.

Passivisering och nyliberalism
I valet 1994 vann mediemagnaten Silvio Berlusconis Forza Italia och dess allierade över en allians av vänsterpartier, inklusive PDS och PRC. Berlusconi hade precis gett sig in i politiken som en ny och fräsch kraft. Det skulle dock senare bli uppenbart att det främst var för att försöka skydda sig och sitt affärsimperium från korruptionsanklagelser. Berlusconis första regeringsperiod varade bara i några månader men hans inflytande över italiensk politik och samhällsliv hade bara börjat.

Den italienska väljarkårens förakt för politikerklassen i kölvattnet av Tangentopoli hade fått valdeltagandet att sjunka. Denna trend skulle fortsätta i takt med att Berlusconis vulgära personlighet intog centrum av den politiska scenen samtidigt som hans medieimperium spred en enkel tv-underhållning som bidrog till att demobilisera stora delar av väljarkåren (med undantag för de som stödde honom). Det här fenomenet har kallats ”videokrati”. Italienska statsvetare talar i sin tur om passivizzazione, ett fenomen där en ny typ av amerikaniserad mediakultur passiviserar i stället för att informera befolkningen.

Bild av Christer Themptander.

Bild av Christer Themptander.

Samtidigt som Berlusconi förvandlade italiensk politik till en ständig omröstning om sin egen personlighet fortsatte försöken på vänsterkanten att hitta en ny identitet. Efter att PSI försvunnit var det tidigare kommunistpartiet PDS det enda socialistiska alternativet i Italien. Man gick därför först till val på en keynesiansk plattform, men det visade sig vara ungefär 40 år för sent. Nyliberalismen hade sköljt över resten av Europa och fört de flesta socialdemokratiska partier med sig. Dessutom var det ideologiska arvet en börda. Om kommunismen hade försvunnit som ideologi innebar det inte att antikommunismen hade gjort det. Detta bidrog till att öka trycket på PDS att röra sig högerut.

När alternativet till slut dök upp var det i form av en avdankad komiker vars främsta retoriska attribut är att svära och visa fingret

Efter att den progressiva alliansen förlorat mot Berlusconi valde PDS att röra sig mot mitten och blev i stället en av de ivrigaste förkämparna för liberal ekonomisk ortodoxi i Europa. 1995 ingick man den så kallade ”olivkoalitionen” med det italienska folkpartiet PPI, ett av de två partier som återuppstått ur askan efter det kristdemokratiska DC. Den här alliansen ledde till ett regeringssamarbete mellan 1996 och 2001. 1998 bytte man namn igen till Vänsterdemokraterna (DS) och snart gick man till val på en gemensam lista med PPI. Det här samarbetet låg i linje med partiledaren Walter Veltronis idé om att förvandla partiet till ett brett catch-all-parti i likhet med det amerikanska Demokratiska partiet. 2007 skedde så den slutgiltiga fusionen när de båda valde att bilda just det Demokratiska partiet (PD). Så gick det till när arvtagarna till de kommunistiska och kristdemokratiska antagonisterna, som under nästan femtio år kämpat om makten, till slut förenades i ett nyliberalt parti av första rang, och vars nuvarande ledare Matteo Renzi får Tony Blair att framstå som en revolutionär folktribun.

Demokratiska Partiets första ledare Walter Veltroni inspirerades av det amerikanska partiet med samma namn. Foto: SANDRO PACE/AP/TT.

Demokratiska Partiets första ledare Walter Veltroni inspirerades av det amerikanska partiet med samma namn. Foto: SANDRO PACE/AP/TT.

Apolitisk populism
Till vänster finns fortfarande det ”nygrundade” kommunistpartiet PRC. Det har dock inte lyckats undvika ytterligare splittringar som präglar den italienska vänstern, framförallt på grund av frågan om huruvida man ska samarbeta med den alltmer högervridna mitten-vänstern eller inte. 1998 bröt sig en grupp ur och grundade kommunistpartiet PdCI och 2008 skedde en ny splittring när partialliansen Regnbågsvänstern misslyckades att ta sig in i parlamentet.

Bristen på starka vänsteralternativ har gjort att ett politiskt vakuum har öppnats i italiensk politik de senaste årtiondena. Den ekonomiska krisen och korruptionsskandalerna har krattat manegen för en ny typ vänsterpartier, precis som i Grekland, Spanien och Frankrike. Men i Italien har inget sådant alternativ bildats, vilket gjort att högerextrema Lega Nord i stället har kunnat dra nytta av missnöjet. När alternativet till slut dök upp var det i form av en avdankad komiker vars främsta retoriska attribut är att svära och visa fingret.

Femstjärnerörelsens hat mot det korrupta etablissemanget gav dem snabbt ett stort stöd, främst bland yngre väljare. I det första valet de ställde upp i 2013 fick de 25 procent av rösterna. Men trots missnöjet med etablissemanget är det inte mycket som är progressivt med Beppe Grillos parti som enligt egen utsago ”varken är höger eller vänster”. Ideologin går främst ut på att presentera de egna kandidaterna som moraliskt rättfärdiga och obestickliga personer, till skillnad från yrkespolitikerna. Röstar man bara in dem blir allt bra. Visserligen finns där vissa ekologiska och sociala teman, och det faktum att dess dominans delvis hindrar Lega Nord från att växa ytterligare är positivt. Men när det kommer till frågor som invandring råder det ingen tvekan om var Femstjärnerörelsen står. Det faktum att man valde att sätta sig i samma grupp som Nigel Farages Ukip i Europaparlamentet säger det mesta.

Femstjärnerörelsen, med representanter som Roms borgmästare Virginia Raggi, erbjuder sina väljare digital direktdemokrati och omutbara politiker men ingen ideologi. Foto: Gregorio Borgia/AP/TT.

Femstjärnerörelsen, med representanter som Roms borgmästare Virginia Raggi, erbjuder sina väljare digital direktdemokrati och omutbara politiker men ingen ideologi. Foto: Gregorio Borgia/AP/TT.

Att Femstjärnerörelsen har blivit det huvudsakliga utmanarpartiet är symptomatiskt för ett land som Italien där den demokratiska kulturen har urvattnats och den politiska hopplösheten brett ut sig mer än någon annanstans i Europa de senaste årtiondena. Ett vänsteralternativ värt namnet verkar Italien tyvärr få fortsätta vänta på.

 

_____________________________________

Prova Flamman gratis!

Just nu kan du få prova Flamman gratis i en månad. Följ länken för mer information.

Rörelsen 07 maj, 2025

Censorer i alla länder, förena er!

En ny axel har bildats mellan känsliga liberaler och maktgalna despoter – impulsen att vilja tysta åsikter man inte tycker om.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

En märklig ny axel håller på att ta form. Inte ”ondskans axelmakter” som påstods förena Västs fiender, och inte heller den som Donald Trump och Vladimir Putin tycks vara i färd med att skapa. Utan en bredare, mindre känd allians: ett internationellt förbund av censurivrare som samlar autokrater, demokrater och byråkrater.

Trump, som stängdes av från sociala medier i slutet av sin första mandatperiod, lovade att återupprätta yttrandefriheten i USA och eldade på sina anhängare, vars ofta provocerande åsikter bannlystes från progressiva universitet och sociala plattformar. Sex dagar in i sin andra mandatperiod försökte han stoppa det amerikanska flygvapnets utbildning om svarta flygares roll under andra världskriget. Tre dagar senare började ord som mångfald, exkludering, kön, socioekonomisk och underrepresenterad försvinna från myndigheternas webbplatser, samtidigt som en ny presidentorder riktades mot utländska studenter som uttrycker stöd för palestinier – nu stämplade som ”pro-jihadistiska demonstranter”. ”Vi kommer att hitta er och vi kommer att deportera er”, hotade Vita huset. Sedan dess har Columbia-studenten Mahmoud Khalil gripits och riskerar utvisning.

Munkavlen dras åt även i Europa. I Frankrike har 200 framstående medlemmar av den liberala borgarklassen – däribland en före detta president, två tidigare premiärministrar samt en rad borgmästare och parlamentsledamöter från högern och Socialistpartiet – krävt ”skydd för judar genom att lagstifta om att antisemitism också innefattar antisionism” (Le Monde, 22 mars 2025). Med andra ord vill de kriminalisera en åsikt som delas av både vänsteraktivister och ultraortodoxa judar.

Kriminaliseringen av politiska motståndare – ett kännetecken för auktoritära regimer – håller på att få fotfäste även i demokratiska stater.

Kriget i Ukraina, omformulerat som en civilisationskamp mellan Europa och Ryssland, har också använts för att motivera censur. 2022 förbjöd Europeiska unionen de ryska kanalerna RT och Sputnik för att skydda ”grundläggande rättigheter och friheter” – ett drag som applåderades av Emmanuel Macron, som inte heller hade några invändningar när Israels parlament i maj 2024 förbjöd den qatariska kanalen Al Jazeera. I Rumänien fick en presidentkandidat som ansågs för Kreml-vänlig sin överlägsna ledning i första valomgången ogiltigförklarad av författningsdomstolen, som uteslöt honom från att ställa upp igen med hänvisning till påstått ryskt valfusk via sociala medier. ”Vårt informationsutrymme är inget mindre än ett geopolitiskt slagfält där vi just nu håller på att förlora kriget”, sade EU:s högsta diplomat Kaja Kallas den 19 mars. Hon jämförde därefter spridningen av falska nyheter med brott mot territoriell integritet.

Kriminaliseringen av politiska motståndare – ett kännetecken för auktoritära regimer – håller på att få fotfäste även i demokratiska stater. I Tyskland trädde en lag i kraft den 1 januari 2018 för att reglera sociala medier, och enligt Human Rights Watch ”sätter den ett farligt prejudikat för andra regeringar som vill inskränka yttrandefriheten på nätet genom att tvinga företag att censurera å statens vägnar”.

Läs mer

Nästan omedelbart hyllades lagen av tre oantastliga demokratier – Filippinerna, Singapore och Ryssland – som föredömlig. Känsliga diktatorer och upplysta liberaler, religiösa fanatiker och indignerade aktivister – alla dansar de nu efter censurens sax, drivna av det som Benjamin Constant en gång kallade ”den anmärkningsvärda tendensen att kasta bort allt som orsakar ens minsta obehag, utan att fråga sig om denna hastiga avsägelse inte kan leda till en mer bestående skada”.

För varje sidas seger föder den andras hämnd. Och resultatet av dessa strider har bara en given utgång: förlusten av frihet för oss alla.

Översättning: Leonidas Aretakis.

Inrikes 07 maj, 2025

Turkisk ”kromkung” dumpar miljoner ton giftslagg vid Vänern

Vargön Alloys AB omsätter närmare 3 miljarder kronor om året. Foto: Idun Nilsson.

Det turkiskägda verket i Vargön vid Vänern pumpar ut metall som aldrig förr. Men i slaggbergen döljer sig höga halter av giftiga tungmetaller. Bland ortsbor stiger oron för utsläpp – medan högarna med krom bara fortsätter att växa.

Vid Vänerns sydspets övergår sjön i Göta älv. Därifrån rinner vattnet 93 kilometer, ända ned genom Göteborg, innan det mynnar ut på öppet hav. På ena sidan Göta älvs inlopp ligger Vänersborg, med cirka 25 000 invånare. På andra sidan Vargön, med en femtedel.

Här heter pizzerian Viking, och frisören Connys. Bruksortsstatusen är inget att diskutera: här kom industrin först, sedan samhället. Nere vid kajen ligger tegelruinerna av urpappersbruket Wargöns Aktiebolag, strax bredvid den modernare, brummande och ångande jättefabriken Vargön Alloys. Här produceras sedan 1970-talet ferrokromlegeringar, blandningar av krom och järn som bland annat används för att behandla rostfritt stål.

Fabrikens elräkning ligger på minst 520 000 megawatt – en halv procent av Sveriges totala energiförbrukning – och dess överskottshetta värmer nästan hela Vänersborg, samt delar av Trollhättan. Förra årets utsläpp motsvarande 135 232 ton koldioxid, men man forskar på att minska dem i olika hållbarhetsprojekt, bland annat med biokol.

Över allt på industrin, samt på upplaget strax norr om fabriken som kallas Mjölkberget, tornar asfaltsgrå ”sanddyner” upp sig över grantopparna. Högarna av ferrokromslagg, resterna som blir kvar, är inget nytt inslag. Men lokalborna har noterat hur de på kort tid blivit högre och fler än någonsin.

Carola Sandström har bott i Vargön i 15 år, och bestämde sig förra året för att mejla Länsstyrelsen och fråga hur det egentligen stod till med slaggbergen.

– Det är de sista åren det verkligen har exploderat. Det är inte bara vi som har märkt att det blivit mycket mer avfall inne på och runt området, säger hon till Flamman.

Hon är lärare, och hennes sambo ingenjör. Högarna längs promenadstigen förbi Mjölkberget blev allt oftare ett samtalsämne hemma.

Uppströms. För att producera hundratusentals ton metall krävs el – över 500 000 megawatt om året. Foto: Idun Nilsson.

– Vi tänkte att det måste finnas någonting i slaggen som gör att de inte kan bli av med den, som bly, krom eller andra tungmetaller.

I ett annat mejl undrar en Magnus från orten över samma sak, och beskriver hur Vargön ”successivt håller på att bli företagets privata soptipp”. ”Flera gånger om dygnet, året runt” bolmar en jättelik ”grå-röd rökplym” av stoft ut från fabriken, och tonvis av slaggen menar han ligger på jord som inte är hård nog.

”Det pågår konstant en miljöförstörande verksamhet som någon på Länsstyrelsen vet om”, menar han.

– Många tycker nog mest att det ser fult ut med högarna. Frågan är om farliga ämnen påverkar människor, växter och djur, kanske till och med grundvattnet. Då är det riktigt allvarligt, säger Carola Sandström.


”Under perioden 2019–2024 har det byggts upp ett mycket stort lager av slagg”, bekräftar en rapport beställd av bolaget, som uppskattar totalmängden till omkring en miljon ton. Tidigare har slaggen använts till bland annat asfalt, men ett beslut från länsstyrelsen 2014 bedömde att det inte gick att säkerställa att slagg från Vargön Alloys skulle användas på ett sätt som var ”hälso- och miljömässigt godtagbart”.

– Sedan slaggen blev avfallsklassad har vi haft svårare att avyttra den, förklarar Alloys hållbarhetschef Anneli Papadopoulos (bilden).

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 07 maj, 2025

Hjärtat i skrevet

Lynne Tillmans är också konstkritiker och professor i kreativt skrivande på University of Albany i New York. Foto: Weyler.

”Weird fucks” rotar i utmarkerna mellan sex och kärlek. Katja Palo har läst historien som kom till världen på sjuttiotalet, men som översatts till svenska först nu.

Jag minns Kristen Roupenians Cat person, publicerad i New Yorker 2017. Novellen blev viral. Det är knappt man tror att man ska läsa ”novell” och ”viral” i samma mening, men den handlade om en ung kvinna som gick på dejt med en man och att de hade dåligt sex. Tydligen kände många unga kvinnor igen sig.

I Lynne Tillmans Weird fucks (Weyler, 2025) pendlar sexakterna, som titeln åsyftar, på en skala från oengagerade till dåliga. Till skillnad från Roupenians novell fick denna långt mer intressanta kortroman inte mycket uppmärksamhet. På sjuttiotalet refuserades fröet till den av en experimentell sextidning, på åttiotalet publicerades en version i en punktidskrift och först på 90-talet kom den i bokform. 2015 nådde Weird fucks en större publik. Nu finns den äntligen på svenska i översättning av Helena Fagertun.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 06 maj, 2025

Kändisparti skakas av våldtäktshärva

Medborgerlig samling storsatsade på bussreklam under riksdagsvalet 2018. Kandidaten på bussannonsen har inget med det aktuella fallet att göra. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT.

Två toppkandidater för småpartiet Medborgerlig samling, båda läkare till yrket, har blivit föremål för utredningar. Den ena utreds för att utgöra en patientfara – och den andra för våldtäkt av en utsatt 18-åring.

Hösten 2022 toppade de två läkarna listan till regionfullmäktige i Stockholm för det lilla högerpartiet Medborgerlig samling. Nu har den ena åtalats för att ha drogat och våldtagit en utsatt 18-åring med självskadebeteende – medan den andra, en 59-åring, utreds för att ha skrivit ut narkotika till honom.

I sms-konversationer mellan de två läkarna diskuteras dosering av olika rusmedel, och i flera fall skriver 59-åringen ut olika preparat till sin 43-åriga kollega. I ett fall skriver den sistnämnda även ut testosteron till sin äldre kollega.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 06 maj, 2025

Daniel Riazat lämnar Vänsterpartiets styrelse

Daniel Riazat vid en manifestation mot det svenska inträdet i Nato. Foto: Maja Suslin/TT.

Riksdagsledamoten Daniel Riazat lämnar sitt uppdrag som suppleant i Vänsterpartiets styrelse. I en tråd på Facebook får han stöd av flera partiprofiler. ”Du kommer sitta i PS igen i framtiden”, skriver en av dem.

”Jag kan inte svara på alla frågor nu, allt har sin tid, men jag kan säga att jag har valt att lämna partistyrelsen”, skriver Daniel Riazat, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, på Facebook.

Avhoppet meddelas bara dagar efter att partistyrelsen röstade för att uppmana Lorena Delgado Varas att lämna sina uppdrag i partistyrelsen och riksdagen. Beslutet ska ha skett ”i stor samstämmighet” enligt partisekreterare Maria Forsberg, vilket bekräftats av källor med insyn som Flamman varit i kontakt med. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Utrikes 06 maj, 2025

Den avlidna påven Franciskus hedras på Peterstorget i Vatikanen, söndagen den 26 april 2025. Foto: Markus Schreiber/AP.

När påven Franciskus tog emot JD Vance dagen före sin död möttes två världar: solidaritetens och cynismens. Det är detta vägval som Europa nu står inför.

”Om det inte är möjligt att avsluta kriget i Ukraina så måste vi gå vidare.”

Varningen kom från USA:s utrikesminister Marco Rubio fredagen den 18 april, efter att USA och Ukraina närmat sig ett avtal om mineraler kvällen innan.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 06 maj, 2025

Industrisverige skulle se ut som en saga

Erik Josephson ville helst rita villor, men fick ägna sig åt att designa elstationer. Dan Hallemar har läst en ny bok om sekelskiftesarkitekten som ville att framtiden skulle se ut som en gotisk katedral.

Sekelskiftet 1900 och längtan efter att klä den nya tekniken i en arkitektur som kunde berätta sagor är ett av historiens finaste arv. Elstationerna, gasklockorna, kraftverken, alla fick de fantasifulla former. Det handlar om att ge nutiden ett fotfäste i historien, men också om att förtrolla det som annars bara skulle uppfylla en modern funktion.

När vår tid bygger skal runt ny teknik eller logistik, blir det banala lådor längs motorvägar eller i skövlade skogsområden i Skellefteå eller Boden. Ingen kommer att stå framför dem i någon framtid och undra över berättelsen som byggde dem.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 05 maj, 2025

Hur kunde Palestina bli ett problem för V?

I söndagens partiledardebatt i ”Agenda” fick Nooshi Dadgostar än en gång svara på frågor om en partimedlem som spritt antisemitiska troper. Foto: Pontus Lundahl/TT.

På pappret borde Israels krigsbrott i Gaza vara en vinnarfråga för Vänsterpartiet. I stället har det lett till kris och splittring. Hade det kunnat vara annorlunda?

När Vänsterpartiet nämns i media är det sällan goda nyheter. Så även denna gång, då ännu en vänsterpartist uppmanas att lämna sina uppdrag, efter att ha misslyckats med att hålla gränsen mot antisemitism i kritiken av Israel.

Det är märkligt, för på pappret är kriget i Gaza en jättelik möjlighet för partiet, som långt innan 7 oktober varit tydliga i sitt fördömande av Israels ockupation och krigsbrott.

Enligt en undersökning från DN/Ipsos (9/11 2024) har de dessutom befolkningens sympatier: 43 procent av svenskarna har fått en mer negativ syn på Israel under krigets gång, och en klar majoritet – 63 procent – tycker att landet inte gör nog för att skydda civila.

Att vinna debatter i frågan är barnsligt enkelt, som när jag sprang varv runt Israelvännen Mats Fält i SVT:s studio några veckor efter krigets utbrott.

Ändå har frågan lett till Vänsterpartiets största kris på åratal. Det finns flera skäl till det.

För det första rymmer partiet hållningar som är svåra att förena, vilket ställdes på sin spets den 7 oktober.

Den klassiska antiimperialistiska synen är att den rika världen inte har rätt att ha synpunkter om de förtrycktas kamp. Därför kan till och med en antisemitisk terrorgrupp som Hamas vara en del av det legitima motståndet, eller åtminstone ursäktas – medan kritiker systematiskt misstänkliggörs.

Synen är svår att förena med en demokratiskt socialistisk position, som säger att civila aldrig får vara måltavlor.

Det är svårt att förstå hur det är tänkt att palestinierna ska hjälpas av att vänstern i Sverige gräver så djupa inre skyttegravar.

Utan att prövas av yttre omständigheter har dessa hållningar länge kunnat leva sida vid sida i partiet. Men den 7 oktober 2023 stod partiet ännu mer handfallet än den 24 februari 2022, när Ryssland invaderade Ukraina.

Många hoppades nog på en upprepning av Irakrörelsens massprotester. På den tiden upprättades snabbt forum med tydlig struktur, och öppna planeringsmöten där deltagarna kunde rösta fram representanter och paroller. Demonstrationerna blev breda, och genomslaget enormt. Alla var överens om att invasionen kunde fördömas utan att man behövde stötta diktatorn Saddam Hussein.

Men sedan dess har sociala medier trätt fram som den dominerande platsen för organisering. Där har några få skickliga individer och grupper snabbt byggt upp stora Instagramkonton och Facebookgrupper, som blivit en maktfaktor utan att utsättas för ansvarsutkrävande eller insyn.

Resultatet blev att den perifera, radikala linjen tog oproportionerligt stor plats. Kunniga aktivister tog sig snabbt till toppen för att putta demonstrationerna i radikal riktning, och har visat sig oförmögna eller rentav ovilliga att hantera antisemitism i de egna leden. Samtidigt som ledande vänsterpartister vittnar om att de inte vågar delta i rörelsen.

Nu ställer samma aktivister krav på att Vänsterpartiet ska inta mer radikala positioner – ”Rättvisa för alla” hotar med att avråda från att rösta på Vänsterpartiet, medan utbrytarpartiet Solidaritet anklagar sin tidigare partiledare Nooshi Dadgostar för att vara medskyldig till folkmord.

Det är svårt att förstå hur det är tänkt att palestinierna ska hjälpas av att vänstern i Sverige gräver så djupa inre skyttegravar. Den nytta Vänsterpartiet kan göra för palestinierna är att föra deras talan i FN och EU, och bidra med vård och fristad till människor på flykt, i samma anda som Norges vänsterregering.

Läs mer
Ali al-Batran, 20 dagar gammal, intensivvårdas på Al-Aqsas martyrsjukhus i centrala Gaza 
den 29 december. Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT.
Ledare 30 december, 2024

Sluta döda Gazas barn

Men det är endast möjligt om vänstersidan vinner nästa val. Och om partiet ska vara en del av en vinnande koalition kan det inte ha ledande representanter som sprider antisemitiska nidbilder. Om de antirasistiska skälen nu inte räcker till. Det borde egentligen inte vara några problem, med tanke på hur allvarliga Israels krigsbrott är – ändå verkar rutinerade politiker ha problem med det.

Men det här är även Vänsterpartiets misslyckande. Med ena foten i aktivismen och den andra i parlamenten, står man inte stadigt på någon sida. De aktivistiska impulserna var inte starka nog, så initiativet slarvades bort. Och omvänt finns bland de mer aktivistiskt lagda inte sällan en individualistisk ovilja att följa majoritetsbeslut. Resultatet är att man varken lyckas med det ena eller andra.

Nu gissar jag att många vänsterpartister längtar tills konflikten i partiet är över. Inte bara för att man vill att palestiniernas lidande äntligen ska ta slut – utan även det egna partiets.

Okategoriserade 04 maj, 2025

Öppet krig i Vänsterpartiet efter petningen av Lorena Delgado Varas

Lorena Delgado Varas får både stöd och kritik efter sina kontroversiella delningar. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT.

Flera riksdagsledamöter uttalar sitt öppna stöd för Lorena Delgado Varas, efter att hon uppmanats lämna Vänsterpartiets riksdagsgrupp. Men ledningen får också stöd från tunga vänsterpartister som Jonas Sjöstedt och Ali Esbati.

Sedan Vänsterpartiet uppmanat Lorena Delgado Varas att lämna riksdagsgruppen den 3 maj, har flera ledande vänsterpartister riktat öppen kritik mot ledningen.

”Jag är otroligt arg, ledsen, upprörd och sorgsen över PS beslut om att utesluta Lorena ur riksdagsgruppen i dag”, skriver partiets försvarspolitiska talesperson Hanna Gunnarsson.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 03 maj, 2025

Delgado Varas vägrar avgå – får stöd av upprop

Lorena Delgado Varas i riksdagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT.

Lorena Delgado Varas uppmanas att lämna sina uppdrag i riksdagen och Vänsterpartiets styrelse. Men ett upprop kräver att hon får vara kvar – och har på kort tid samlat hundratals medlemmar.

Under lördagen hölls ett möte med Vänsterpartiets styrelse, där beslut fattades om att uppmana riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas att lämna samtliga uppdrag för partiet.

– Vi hade hoppats att samtalen skulle leda till att hitta ett samförstånd med Lorena, men det har inte gått, säger partisekreterare Maria Forsberg till TT.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr