Humala har drygt fyra miljoner röster eller 31,4 procent mot Keiko Fujimori Higuchi som får 23 procent. Den 5 juni blir det en andra avgörande valomgång.
– Majoriteten av peruanerna har röstat för en förändring, säger Manuel Cortez, kandidat till kongressen för Humalas valallians (Gana Perú) som fick majoritet i den peruanska kongressen. Cortez är också organisationssekreterare i CGTP, den största landsorganisationen som domineras av Peruanska kommunistiska partiet, PCP.
Han säger att högern och deras privata medier i vanlig ordning försökte utmåla Humala som en vasall i tjänst hos Venezuelas president Hugo Chávez. Det är samma taktik som de använde sig av vid valet 2006 men som denna gång inte har gått hem bland peruanerna. Chávez har i valet intagit en låg profil och Ollanta Humala har sagt att hans politiska program inte är någon kalkerad modell utan bygger på den peruanska verklighetens reella problem.
25 regioner
– Humala har fått stöd och majoritet i 19 av Perus 25 regioner. Det ger honom onekligen en bra utgångspunkt i den andra valomgången för att besegra Fujimoridiktaturens avläggare som är Keiko Fujimori, dotter till Perus förre president Alberto Fujimori. En seger för Ollanta skapar möjligheter att genomföra det program som han har utarbetat i samarbete med arbetare och fackföreningar. För vi ska komma ihåg, att det var Fujimori som med den statliga terrorismen slog sönder stora delar av arbetarnas rättigheter och på så sätt skapade förutsättningen för den privatisering som ägde rum av den statliga och allmänna sektorn, understryker Cortez.
Ollanta Humala Tasso, 48, är den pensionerade militären som gjorde myteri mot Fujimoriregimen som sedan den 5 maj 1992 utvecklades allt mer mot en fullfjädrad diktatur. Det datumet genomförde Fujimori sin konstitutionella palatskupp som i ett dekret upplöste både Högsta domstolen och landets kongress och införde en civil-militär diktatur.
Fujimori regerade med presidentdekret där oppositionella som anklagades för samarbete eller medlemskap i MRTA- eller Sendero-gerillan dömdes till livstids fängelse. Dottern Keiko Fujimori inte bara försvarar sin fars två mandatperioder utan hävdar att hon går i samma politiska spår som honom.
25 års fängelse
Alberto Fujimori och Vladimir Montesino, den senare döpt till ”Andernas Rasputin”, chef för den fruktade militära underrättelsetjänsten, skakar i dag galler. De dömdes till 25 års fängelse för brott mot mänskligheten, ansvarig för flera massakrer på oskyldiga medborgare.
De tre övriga presidentkandidaterna i söndagens val fick mellan 15 och 21 procent och tippas i andra valomgången att ge sitt stöd till Keiko Fujimori.
Manuel Cortez ser detta som en klassisk bekräftelse på att ”när borgerskapets intressen hotas sluter de sig samman, trots interna motsättningar så är det ändå klasstillhörigheten som är det avgörande”.
Precis som vid valet 2006.
Kandidaterna
Ollanta Humala Tasso, Valfronten ”Gana Peru”, ordförande för Perus Nationalistparti: 31,4 procent.
Keiko Fujimori Higuchi, ”Fuerza 2011”, extremhögerns kandidat: 23,2 procent.
Pedro Pablo Kuczynski, ”Alianza para el Gran Cambio”, nyliberal (s): 19,2 procent.
Alejandro Toledo, ”Perú Posible”, f d nyliberal president 2001-2006: 15,2 procent.
Luis Castañeda, ”Alianza Solidaridad Nacional”, f d borgmästare i Lima: 10,1 procent.
Källa: Valmyndigheten i Peru