Huvudbudskapet i Grönboken är att Europa inte bara måste minska sina utsläpp kraftigt utan också genomföra anpassningsåtgärder för att lindra effekterna av klimatförändringen för människor, ekonomin och miljön. Målet för EU är att begränsa den globala medeltemperaturökningen till två grader över förindustriell nivå.
Når inte målen
Men EU når inte målen från Kytoprotokollet. Det sade Sonja Meister från Jordens Vänner, på en konferens med namnet ”Klimatförändringarna och utvecklingsländerna – vem betalar priset?” i Bryssel i mitten av juni som arrangerades av parlamentets vänstergrupp GUE/NGL. EU har bara minskat utsläppen av växthusgaser med 1,5 procent, man borde ligga på sex procent för att nå åtagandena från Kyotoprotokollet.
De som drabbas tidigast och hårdast av klimatförändringarna är de som bidragit minst till problemen. Grace Akumu, generalsekreterar i Climate Network Africa, berättade om vilka effekter klimatförändringarna kommer att få och redan har i Afrika. Floder som torkar ut kommer påverka levnadsförhållandena oerhört.
– Kenya får 70 procent av sin enerigi från vattenkraft och de tre största floderna får sitt vatten från Mount Kenya. Våra liv står på spel och våra utvecklingsmål krossas, vi känner redan av konsekvenserna av klimatförändringarna, sade hon under konferensen.
Investeringsfond bör införas
Hon efterlyster en investeringsfond för Afrika, de som har orsakat problemen bör betala, och att EU:s första steg bör vara att bidra med en procent av unionens GDP till denna fond. Hon sade vidare att människorna i Nord måste byta livsstil och hon varnade för att konflikter om tillgången på vatten kommer att öka.
– Förr eller senare kommer konflikterna om vattenresurserna inte att vara lokala utan kanske till och med internationella.
De drabbas mest
Jens Holm, europaparlamentariker för vänsterpartiet, förtydligade under konferensen vilka det är som förorenar och vilka det är som drabbas.
– Låt oss jämföra det rika USA med utvecklingslandet Bangladesh ur ett klimatperspektiv. Vi ser en dramatisk skillnad. Varje person från Bangladesh släpper ut 0,2 ton koldioxid per år, varje Nordamerikan ungefär 20 ton. Så stor är skillnaden, 100 gånger mer utsläpp från klimathotets värsta förövare, USA, jämfört med de som drabbas hårdast, utvecklingsländerna.