Studieförbundet Näringsliv och Samhälle släppte nyligen rapporten Konkurrensens konsekvenser som visade på att privata alternativ och konkurrensutsättning inte har lett till ökad effektivitet eller högre kvalitet inom välfärdssektorn. Både borgerliga politiker och företrädare från näringslivet kritiserade rapporten hårt. Det restes till och med krav på att rättelseblad skulle tryckas upp för att delas ut tillsammans med skriften.
När Flamman ringde upp den som ytterst var ansvarig för forskningen, SNS:s forskningschef Laura Hartman, strax efter att Konkurrensens konsekvenser hade släppts ville hon inte ge några kommentarer, utan hänvisade till pressavdelningen. Kort därefter valde hon att lämna nätverket för en tjänst på Uppsala universitet.
– Jag trodde att jag skulle få vara med och presentera och diskutera mina forskningsresultat på SNS. Jag fick göra det på konferensen, men inte därefter, sade Laura Hartman i en intervju i Dagens Arena om varför hon slutade på SNS.
Vd bad om ursäkt
Därefter gick sju ledamöter av SNS:s högsta beslutande organ ut med hård kritik i en artikel på DN Debatt, där man menade att SNS hade vikt ner sig för kritiken.
”Forskningschefen Laura Hartmans avhopp i onsdags beror på att hon av vd Anders Vredin belagts med munkavle. Detta är en exempellös åtgärd och vi skriver denna artikel då vi vill verka för att den förtroendekris som skapats kan lösas så snart som möjligt”, skrev de bland annat.
Även statsvetaren Olof Petersson sade upp sig från SNS i protest.
”Den nuvarande SNS-ledningen har agerat på ett sätt som strider mot den akademiska friheten”, skrev Petersson på sin blogg.
Kritiken mot ledningen resulterade till slut i att SNS:s vd Anders Vredin fick avgå. I ett uttalande ber han om ursäkt till Laura Hartman och Olof Petersson och konstaterar att hans agerande fick olyckliga konsekvenser.
Även om SNS profil kan betecknas som borgerlig är det en politisk oberoende förening som har till syfte att bedriva akademisk forskning.
– Det går definitivt att återupprätta förtroendet för SNS, säger Daniel Waldenström, en av dem som undertecknade artikeln i DN Debatt, till Flamman.
Enligt honom handlade Anders Vredins avgång om en bristande samsyn på vad SNS är för organisation.
– Även företrädare för SNS ska kunna uttala sig.
Samhällsintresse
Han tror inte nödvändigtvis att det är ett problem med forskare som utsätts för påtryckningar.
– Det finns intressen i samhället, både privata företag och för politiker vissa väljargrupper. Det är naturligt att de kommer fram så fort man deltar i en samhällsdebatt.