– Det handlar om stora förändringar, bland annat en fördubbling av överstatliga beslut. Man får större utrymme att köra över minoriteterna, säger Eriksson.
Han påpekar även att alliansfriheten i stor utsträckning kommer att försvagas, liksom att talet om bolagskatterna gör att vi i framtiden kommer att fatta gemensamma skattebeslut.
Den viktigaste frågan är dock omnämnd i artikel 10:1 i framtidskonventets ”fördrag om upprättande av en konstitution för Europa”.
Där går att läsa att ”Konstitutionen och den rätt som antas av unionens institutioner genom utövande av de befogenheter som den har tilldelats skall ha företräde framför medlemsstaternas rätt.”
– Detta är en grundbult i EU som nu ändras. Förslaget innebär att EU-rätten automatiskt får företrädesrätt framför nationell rätt.
Eriksson säger att det är svårt att veta vad som kommer att hända 4 oktober, men regeringen borde lägga in sitt veto mot förslaget.
– Men det kommer förmodligen inte att hända. Istället kommer det att röra sig om invändningar mot vissa punkter.
Framförallt Italien vill att den nya konstitutionen ska drivas igenom så snabbt som möjligt, helst innan de nya medlemsländerna går in i EU.
Denna knappa tidsmarginal är något som svenska regeringen reagerat mot.
Lars Ohly, som sitter i vänsterpartiets verkställande utskott, menar att regeringen kommer att ligga lågt 4 oktober. Riksdagen kommer att behandla en skrivelse från regeringen den 20 november, så innan dess är det svårt att säga hur Sveriges regering kommer att förhandla.
– Det enda som regeringen tagit klar ställning mot är tidtabellen. Det är viktigt att vi hinner förankra den här frågan hos svenska folket och att vi har folket med oss. Framförallt med bakrund av EMU-
folkomröstningen, säger Ohly.
– EMU-valet visade att det finns en stark skepticism mot EU och dess olika institutioner. Därför kommer man väl undvika att låta folket rösta.
Vänstern anser att om man menar allvar med att besluten som fattas inom EU ska ha folklig förankring, hade det varit på sin plats med en omröstning. Aktuella länder för omröstning är bland annat Danmark och Irland.