– Jag ser ingen framtid för Sudan under denna regim. Omar al-Bashir är inte vald av någon, säger Adil Ali Salih från Kongresspartiet (SCP).
De sudanesiska oppositionspolitikerna är överens om att det måste ske en förändring i demokratisk riktning i Sudan. President Omar al-Bashir har styrt Sudan i 24 år. Under de senaste åren har bland annat sharialagar införts och oppositionella vittnar om trakasserier. Samtidigt förekommer oroligheter på flera olika håll i landet. Ali Badrelins konsul vid sudanesiska ambassaden i Stockholm åsikter skiljer sig från oppositionspolitikernas. På frågan om han ser Sudan som en demokrati svarar han ja
– Sudan är en demokrati, till 75-80 procent, säger han.
De tre oppositionspolitikerna ler oförstående leenden.
– Vi har allt dåligt ni kan tänka er. Vi har ett inbördeskrig i Darfur samtidigt som vi för ett krig mot vår granne Sydsudan, säger Adil Ali Salih.
Övergrepp
De tre sudanesiska politikerna kommer från olika oppositionspartier men samtliga stämmer in med ett rungande ja när frågan om det är svårt att tillhöra oppositionen i Sudan ställs. Adil Abdel Aati från Liberaldemokratiska partiet (LDP) berättar om en kvinna som häktades i tio månader utan anledning. Hon friades i domstol; det fanns ingenting hon kunde anklagas för. Förra söndagen vägrade samma kvinna att hoppa in i säkerhetsstyrkornas bil. Nu är hon spårlöst försvunnen.
– Såhär är situationen i Sudan idag, säger Adil Abdel Aati.
Miriam Alsdaig Almahdi från Ummapartiet har egna erfarenheter.
– Det styrande partiet betraktar mig som en rebell, säger hon. Samtidigt visar hon upp ett två decimeter långt ärr på sin underarm som den sudanesiska säkerhetspolisen har orsakat henne.
Sydsudan
2011 förklarades Sydsudan ett självständigt land. Sedan dess har konflikter pågått mellan Sudan och utbrytarrepubliken. Konflikterna handlar till stor del om olja. Sydsudan har oljetillgångarna men raffinaderier, infrastruktur och exporthamn finns i Sudan. Enligt både oppositionspolitikerna och konsuln har den politiska situationen i Sudan förvärrats sedan bildandet av Sydsudan.
– Sudan har förlorat 75 procent av oljan. Vi har inte någon sjukvård eller utbildning och ändå spenderas 75 procent av budgeten på säkerhetsstyrkan, berättar Adil Abdel Aati.
Såväl konsuln som oppositionspolitikerna ser bildandet av Sydsudan som en förlust. Oppositionspolitikerna understryker att de erkänner Sydsudan som ett självständigt land men hoppas att länderna kan ha ett tätt samarbete. Ali Badrelin från den sudanesiska ambassaden i Stockholm är däremot övertygad om att Sydsudan kommer att återgå till att vara en del av Sudan inom 10-15 år.
– Såklart är bildandet av Sydsudan en förlust för Sudan, säger Miriam Alsdaig Almahdi. Det är sorgligt, men vi försöker att se länderna som en enhet. Vi har ett ömsesidigt beroende av varandra.
Trots Sudans nuvarande problematiska situation har oppositionspolitikerna förhoppningar om landets framtid. Miriam Alsdaig Almahdi vill ha en pluralistisk politik och Adil Abdel Aati tror på en liberal demokrati. De talar om ”diktaturens onda cirkel“ där en diktatur följs av en ny diktatur måste ta slut.
– Vi är inte ensamma, säger Adil Abdel Aati. Runt om i världen pågår det många demokratiseringsprocesser och jag tror på en demokratisk framtid i Sudan.