I Dorotea sjuder det av missnöje. Men också av kamplust och gemenskap. Ockupationen av sjukstugan är nu inne på sin fjärde vecka. Vi Doroteabor vallfärdar dit med mat, kaffe och bakverk för att stödja kärntruppen av ockupanter. Vi stannar en stund, dricker en kopp kaffe och pratar. Det känns som ett slags mingelparty.
Mest pratar vi om landstingspolitikernas orimliga beslut att ta bort de fyra akutvårdsplatserna på sjukstugan. Och indragningen av ambulansen i grannkommunen Åsele. Ambulanser samarbetar ju över kommungränserna, så när någon blir sjuk i Dorotea kan vår enda ambulans vara upptagen i Åsele.
Landstingsrådet Peter Olofsson i spetsen (S), tycker att vi ska lita på en ambulanshelikopter. Men det gör inte de knappt 3 000 kommuninnevånarna. Ambulanshelikoptern kan nämligen inte landa i tätt snöfall eller tät dimma. Peter Olofsson får medhåll av landstingsdirektören Jonas Rastad. Han har anställts för att få ordning på landstingets dåliga ekonomi.
Samtidigt satsar landstinget 148,5 miljoner kronor på kultur och annat som inte har med sjukvård att göra. Vi jämför det med de fyra miljonerna som de fyra vårdplatserna skulle kosta per år. Med all rätt. Nu måste sjuka i Borgafjäll åka 26 mil på dåliga vägar till Lycksele för att få akutvård. Och de som bor i samhället, måste åka 16 mil. Vilka överlever en stroke, hjärtattack eller ett allergianfall då?
Akutvårdsplatserna är en säkerhet för att få vård i tid. Och en förutsättning för att företag ska kunna stanna kvar eller etablera sig i området.
På sjukstugan är ockupanterna välorganiserade. De skickar ut pressmeddelanden, och förser tidningar med gratis bilder. De har en egen grupp på Facebook, Ockupationen av akutvårdsavdelningen i Dorotea. Det har gjort att många medier har rapporterat om ockupationen. I samhället och i sjukstugan går journalister omkring och pratar med folk. I tisdags kom Janne Josefsson från Uppdrag granskning. Vad han kommit fram till, vet jag inte i skrivande stund. Men programmet sändes igår.
Politikerna hade inte räknat med det massiva motståndet eftersom kommunen har en hög medelålder. Därför skickade de förra måndagen dit landstingets säkerhetschef Björn Sandström. Han värnade så mycket om ockupanternas hälsa att han förbjöd oss att använda microvågsugnen och kokplattan på grund av brandrisken. Trots att ockupanterna själva har installerat brandlarm, köpt brandsläckare och brandfiltar. Och trots att brandmän ofta sover över i den ockuperade lokalen.
Landstinget vill helt enkelt svälta ut oss. Men de har inte räknat med stödet från samtliga kommuninvånare. Vi kan hålla på hur länge som helst!
Många oppositionspolitiker besöker oss också för att fiska röster. Men vi ockupanter vill inte att det här ska vara en partifråga. Oavsett vem som sitter vid makten måste vi ha en fungerande sjukvård.
Bland politikerna var det två som stack ut ur mängden. Det var Jonas Sjöstedt som kom dit i sällskap av landstingsrådet Maria Grip (V) i fredags. Den 31 januari hoppade hon av sitt samarbete med Socialdemokraterna i protest mot att akutvårdsplatserna i Dorotea drogs in. Jonas Sjöstedt lovade att skriva en interpellation om det katastrofala läget för sjukvården i Lapplands inland.
– Ge er inte, ni kommer att vinna om ni håller ut, var hans slutord, och fick massiva applåder.