Linnea Nilsson vann omröstningen mot motkandidaten Ester Thorsson, som dock kvarstår i förbundsstyrelsen. Hälften av styrelsen avstod omval och byttes ut.
Trots att principprogrammet inte var tänkt att behandlas, hade åtskilliga ändringsförslag inkommit och i synen på klassbegreppet och rasism resulterade det i att programmet ändrades i riktning mot att se rasismbegreppet som en av tre grunddimensioner jämte klass och kön.
Det av förbundsstyrelsen föreslagna organisatoriska dokumentet gick dock igenom utan större diskussioner.
På det utbildningspolitiska området finns mycket att göra, säger Linnea Nilsson. Främst att bekämpa de ökande tendenserna till avgiftsbeläggning av utländska studenter, och den nyligen presenterade Tillträdesutredningen som kraftigt vill försvåra möjligheterna att läsa upp godkända betyg, exempelvis på Komvux, för att komma in på högskolan.
– Förslagen kommer att få långtgående konsekvenser för folks möjligheter att läsa vidare. De kan skapa en enorm snedrekrytering.
Men annars kommer den mesta energin troligen att behöva riktas inåt i förbundet. Efter att studentförbundet återskapades på 1990-talet, har olika och lösliga organisationsformer använts.
– Många är bara studenter i tre–fyra år, vilket skapar specifika problem i att få kontinuitet och en stark organisation.
Enligt Linnea Nilsson behövs det skapas en mer formaliserad organisationsstruktur.
– Vi kommer att behöva kämpa för att skapa ett mer samlat förbund. Det finns väldigt många olika politiska inriktningar bland de olika kårerna.
Men från VSF:s kårer har också sådana försök mött motstånd – exempelvis att den förra kongressen gav förbundsstyrelsen ett snävt mandat genom att deklarera att denna inte har något egenvärde. Även på denna kongress har lokalföreningar uttryckt skepsis mot centralstyrning.