Var femte förpackning danskt griskött i affärerna innehöll svårbehandlade grisbakterier, MRSA, i en färsk undersökning. Personer som arbetar med smittade grisar, veterinärer och slaktare, är de främsta riskgrupperna att bli smittade med gris-MRSA. När andelen smittat kött nu fördubblas i butikerna varje år – 2009 innehöll fem procent av danska grisköttsförpackningar MRSA, 2011 var det tio procent – kan man förvänta sig att smittan också når nästa steg i matkedjan: personer som arbetar med MRSA-smittat kött i stor skala, till exempel resturangpersonal och anställda i kommunala dagis-, skol- och äldreomsorgskök, och i landstingskök.
Det händer ju att man ibland skär sig eller bränner sig i köket, och med MRSA-smitta omkring sig i ett stressigt storkök, kan man få MRSA-smitta i såren, eller sprida den genom dålig hygien, menar experterna. Den kan sedan föras vidare till dem som ska äta. Billigt kött kan bli dyrt i längden.
Föräldrar till 64 danska barn under 15 år har under år 2014 fått veta att deras barn smittats av gris-MRSA, enligt tidskriften IngeniØren. Det är fyra gånger fler barn än förra året. 24 av barnen är känsliga spädbarn under ett år och minst tio barn har fötts med infektioner i öronen eller ögonen. Danska myndigheter anser inte att det är någon idé att antibiotikabehandla gris-MRSA-smittade personer som arbetar i grisproduktion. Detta på grund av att de snabbt skulle smittas igen, när de går tillbaka till sina jobb. Det får deras barn lida för.
Livsmedelsverket och svenska matkedjor skriver svart på vitt att MRSA i kött inte smittar människor. Danska experter anser att det är att vilseleda människor. Torben Mogensen, vice direktör på Hvidovre hospital säger till Berlinske Tidenen att ”vi vet från salmonella att det kan smitta, om man inte håller en god kökshygien, så därför är det inte överraskande att MRSA också kan smitta via matlagning”. Fem personer (fyra danskar och en svensk) har hittills avlidit i gris-MRSA-infektioner, utan att de haft kontakt med grisar. Hans Jørn Kolmos, professor och överläkare vid Odense Universitetshospital, berättar att man inte vet hur de avlidna fått smittan. Han anser att myndigheterna bör ändra sina texter för att det inte finns belägg för att skriva att MRSA inte smittar via kött. Nu börjar också kyckling-MRSA dyka upp hos vanliga konsumenter i Danmark.
Kräv osmittat kött nu till våra barn, sjuka och äldre, för att stoppa smittspridningen!