– Jag ser fram emot årsmötet, säger Roks ordförande Lina Ploug. Det har varit ett turbulent år, kanske det mest turbulenta i organisationens historia.
– Efter Könskriget i tv, och det mediedrev som följde, har vi arbetat hårt för att finna stabilitet och utvärdera det som hänt. Det har varit nyttigt och lärorikt. Vi har sett den här krisen som en möjlighet till utveckling.
Roks håller riksträff med årsmöte i helgen. I år hålls mötet i Gävle, och representanter för närmare 60 av medlemsjourerna deltar.
Feministisk organisation
Roks är en feministisk organisation, partipolitiskt och religiöst obunden. Det är den största medlemsorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, med cirka 90 medlemsjourer. Organisationens huvudsakliga uppgift är att tillvarata jourernas gemensamma intressen i deras arbete med mäns våld mot kvinnor, och att synliggöra den verklighet som jourerna möter.
Framöver ligger styrelsens fokus på hur medlemsjourerna vill att Roks ska arbeta och hur Roks ska företräda dem, säger Lina Ploug. Utan medlemsjourerna ingen riksorganisation.
Årsmötet kommer som vanligt inte att vara öppet för pressen, eftersom det kan finnas mötesdeltagare som lever med skyddad identitet.
Lina Ploug sade till Flamman i våras att Roks givetvis hamnade i en kris efter de två inslagen i SVT. Hon menade att organisationer självklart ska granskas av journalister.
Men det här var inte en granskning utan en smutskastning. De hade inte ens försökt att visa vilket arbete som faktiskt bedrivs varje dag i jourerna. Utan tagit fram extrema exempel, som inte är representativa och som vi inte står bakom, sade Lina Ploug.
Den 89-åriga arkitekten Norman Foster låter besökarna spegla sig i kanalvattnet, samt i mobilens selfielins. Foto: Leonidas Aretakis.
I Venedig minglar bhutanesiska frihandelsmunkar med västerländska arkitekter med samhällspatos. Men går det verkligen att rädda planeten i samarbete med Rolex?
Trots att det hänger luftkonditioneringslådor i taket är rummet tryckande varmt. De flesta är ur funktion, men vissa surrar utan att fläkta. Vattenytan i de spegelsvarta bassängerna ligger 70 centimeter över golvet, vilket vi får veta är den förväntade havsnivån i Venedig vid århundradets slut.
Verket, ”The third paradise perspective”, finns i det första officiella utställningsrummet på stadens arkitekturbiennal, och därmed är också tonen satt. Det fångar den rosslande teknologi som får haven att stiga – men kanske också något som den franska marxisten Régis Debray skrev om stadens besökare i den stränga essäboken Against Venice:
”Låt oss inte glömma en liten men relevant detalj: vattnet var den första reflekterande ytan som människan upplevde. Stillastående, oljigt och glänsande lämpar det sig ännu bättre för privata samtal. […] Vi är inte där för att njuta av [målarna] Carpaccio eller Tizian eller vår älskades ansikte – de är bara strålande eller ömsinta förevändningar – utan för att beundra vår egen spegelbild. Vi åker till Venedig för att tala, och för att bli talade om.”
Samtidigt är klimatkrisen ingen orimlig källa till självreflektion, med tanke på att den är skapad av oss. Inte minst av de tusentals arkitekter som under helgen minglar i staden, då ”byggda miljöer” – alltså hus, vägar och annan infrastruktur – beräknas stå för 40 procent av utsläppen.
Som årets curator Carlo Ratti uttryckte det: ”Arkitektur handlar om överlevnad.”
Frågan är om arkitekterna kan ställa saker till rätta igen. Ratti verkar tvivla, för i nästa rum möts vi av orden: Kan människan bygga något smartare än ett träd?
Frågan är en uppenbar pik mot AI – Carlo Ratti har försäkrat att det inte blir någon ”teknikbrorsebiennal” – och framstår som lika ödmjuk som uppgiven, en hållning som verkar prägla hans inställning till både klimatet och konsten.
Årets biennal är nämligen den största någonsin, med 300 bidrag från inte mindre än 750 utställare, som inkluderar ”arkitekter, ingenjörer, klimatforskare, filosofer, konstnärer, kockar, kodare, författare, träarbetare, jordbrukare och modedesigner”. Lägg därtill 75 nationella paviljonger, och en total utställningsyta på 60 000 kvadratmeter, vilket är nästan lika stort som Gamla stan.
Dessutom är temat tredelat – naturlig, kollektiv och artificiell intelligens, stavat just så för att få med den latinska ändelsen -gens som betyder ”folk”.
Balett. Två bhutanesiska hantverkare formar träbalkar till en flygplats till frihandelsstaden Gelephu Mindfulness City – medan en robotarm lär sig härma varje rörelse. Foto: Leonidas Aretakis.
Ratti har hoppats att utställningsmyllret ska sammansmälta till en ”superorganism”, där människa, maskin och natur – samt huvudsponsorn Rolex – samverkar för att lösa vår tids dödliga kriser. (Eller så har han bara svårt att bestämma sig.)
Många projekt hyllar naturens skaparkraft – jag passerar jättelika syntetiska alger, nät, träd, inte sällan kompletterade med färgstarka datavisualiseringar som bildar konstverk i sig själva. Ett elefantkapell i biotegel illustrerar hur man i Thailand levt sida vid sida med de besnablade djuren i århundraden. Här finns också allt från torvhus till takprydnader av korslagda stockar av vass, och en skärm visar hur våra nästa steg till 92 procent kan förutsägas av en algoritm.
Och så myllrar det av robotar förstås, som gör allt från att prata till att spela trummor.
Utställningens huvudnummer är två bhutanesiska hantverkare som snidar fram en drake på två träbalkar, och en robotarm som kopierar deras design på två andra. Resultatet ska bli en del av flygplatsen i frihandelsstaden Gelephu Mindfulness City, som tas fram av utställaren Bjarke Ingels Group på beställning av kung Jigme Khesar Namgyel Wangchuck, och där ”andlighet” är ett av sju ekonomiska kluster, tillsammans med ”agritech och skogsbruk” och ”flygteknik och logistik”.
Samarbetet beskrivs som ett ”ballettstycke mellan hand och kod”, och jag känner att det börjar bli dags att dansa ut i friska luften.
”We are fucked!”
En skylt precis i slutet av utställningsrummet sammanfattar min känsla precis, men den peppiga fortsättningen väcker frågor: ”You can change it!”
Budskapen kommer från organisationen House Europe, som verkar för att bevara fler byggnader. Jag träffar den svensk-uruguayanska arkitekten Ana Gilmet för en Aperol Spritz på fullproppade Garibaldigatan, för att fråga hur deras nej till nybyggande kan motivera en sådan optimism.
Hon säger att hon vill se ett helt annat samtal om vilka byggnader som ska bevaras. I dag är det alldeles för fokuserat på skönhet, säger hon, när det i stället borde handla om att bevara mänskliga relationer.
I stället borde vi prata om hur kapitalismen styr vad som får stå kvar.
Begagnat. Svensk-uruguayanska arkitekten Ana Gilmet vill att vi renoverar i stället för att riva. Foto: Leonidas Aretakis.
– Den mekanism som ligger bakom att byggnader rivs i dag, är att man vill skapa ständigt mer kapital i europeiska städer. Då behöver man också mer yta, och det enklaste sättet är att riva och bygga mer än vad som stod där innan. I stället för 200 kvadratmeter kan man ha 3 000.
En viktig diskussion handlar om vad man ska göra med centrala kontorsbyggnader. Internet har gjort att många kan arbeta på distans, en process som påskyndades under pandemin. Samtidigt råder bostadsbrist i många storstäder. Därför har många städer beslutat att riva centrala kontorshus och gallerior för att bygga bostadshus.
House Europe har en annan syn. Den 21 januari lämnade de in ett medborgarförslag till EU med titeln ”House Europe: Främja renovering”, som hittills har samlat in drygt 18 000 underskrifter. Genom skatteincitament, nya regelverk och värdering av inbäddad koldioxid hoppas de främja en mer hållbar byggindustri.
Varför vill ni bevara fula kontorshus och gallerior när folk behöver ett hem?
– Vi vill inte att staden ska bli något där man extraherar värde hela tiden. Den är något annat, något som vi bygger tillsammans. Även i gallerior finns det liv som har byggts upp i decennier – relationer mellan människor, och till en viss plats. En galleria kan man omforma, men om man river så är allt borta, och det tar många år att bygga upp allt igen. I stället kan man låta arkitekter bygga om dem till ett kulturhus, eller något annat intressant.
Flamman har skrivit om ett sådant initiativ i Malmö, föreningen ”Backa kåken” som samlar in pengar för att köpa upp fängelset i Kirseberg och bygga om det till ett kulturkvarter. Ana Gilmet tar själv upp Röda Oasen, ett nedlagt mentalsjukhus i samma stad som byggts om till kollektivhus.
Den mekanism som ligger bakom att byggnader rivs i dag, är att man vill skapa ständigt mer kapital i europeiska städer.
Det senaste året har rivningsivern även utsträckts till utsatta förorter, där Socialdemokraterna har föreslagit att nedgångna hus ska demoleras helt.
I stället ska invånarna erbjudas lägenheter i områden där det bor fler etniska svenskar. Hyresgästföreningen har kontrat med att föreslå att villaområden bör förtätas, inte minst ur klimatsynpunkt.
– Problemet med miljonprogrammet är att det inte tas om hand ordentligt. Att det ofta ägs av företag som inte bryr sig om områdena, som bara vill göra en vinst, säger Ana Gilmet.
– För dem är det bästa att låta husen förfalla och bygga nytt. Och om man bara diskuterar arkitektoniska värden så kommer man att riva, för om ingen tar hand om byggnaden så är det klart att den ser ut som skit.
Ute i solen kryssar folk i mikrodunjackor och orangea glasögon mellan paviljongerna. Samarbetet mellan människa och natur återkommer – Norman Foster har gått samman med Porsche för att bygga en aluminiumorm som slingrar sig ut till en brygga med vattencyklar, som besökarna förtjust spatserar runt på. Där flyter också tre konstgjorda habitat för syrsor, som likt Venedigs invånare hotas av höjda vattennivåer.
Precis intill ligger den italienska paviljongen, som skildrar havet som hot, möjlighet och innovatör i egen rätt, genom bilder på allt från stormar och översvämningar till fiskebyar och ubåtar. Ett överlevnadstema som passar väl in på Venedig – den ogästvänliga träsklagun som först huserade flyktingar från barbarinvasionerna när romariket föll samman.
Den danska paviljongen går längst i att gestalta klimatkrisen. För en förbipasserande ser den snarast ut att ha rasat in. Men tanken med högarna av cement, grus och lera är att visa hur befintligt material kan användas till reparationer, i stället för att slängas.
Intill en byggpåse fylld med krossat tegel snubblar jag passande nog in i den chilenska stjärnarkitekten Alejandro Aravena, som var huvudcurator för biennalen 2015, och som har ett långt följe av damer omkring sig. ”Toaletter”, svarar han när jag frågar vad han jobbar med nu.
Grund. Den chilenska arkitekten Alejandro Aravena ligger bakom ett omtalat egnahemsprojekt i hemlandet – med halva huset byggt av staten, resten av folket. Foto: Leonidas Aretakis.
Han berättar att han i år har han tagit fram en enklare toalettenhet i biokolbetong – alltså kolrikt material framställt genom pyrolys av biomassa, vilket gör materialet mer klimatvänligt genom att lagra koldioxid samtidigt som det minskar cementandelen.
Projektet är ett samarbete med betongföretaget Holcim som kallar sig ”global ledare inom hållbart byggande” – en stark formulering med tanke på att det är världens största cementföretag, som enligt ECCHR tillhör världens 50 främsta utsläppare.
Hans andra projekt har jag redan sett i den officiella utställningen. Det utgår från fjolårets bränder i Chile, där en tioårig megatorka samverkade med stormen El Niño för att skapa historiens dödligaste bränder i landet. De tog 136 liv och påverkade 43 000 hektar. Här var det viktigt att samla in folkliga kunskaper, förklarar han.
– Ju svårare fråga, desto viktigare med en syntes. Då gäller det att få olika former av erfarenhet av samverkan – vilken politik som fungerar, kunskaper från industri och forskning, men också från människor.
– Hälften av de nya bostäderna kommer inte att byggas av staten eller marknaden, utan av familjerna själva. Så de slumområden som normalt ses som ett problem är i själva verket en central kraft. Om vi inte hittar sätt att kanalisera den energin så kommer utmaningarna att bli för svåra.
Utställningen bygger vidare på hans tidigare erfarenheter av folklig kunskap. I början av 2000-talet tog hans kontor Elemental fram ett kostnadseffektivt sätt att bygga offentliga bostäder i chilenska Iquique. Konceptet påminner om Sveriges egnahemsrörelse omkring förra sekelskiftet. Staten stod för halva huset – en stomme med kök, badrum och grundstruktur – och lämnade resten till de boende att färdigställa efter sina egna behov.
Krasch. Den nordiska paviljongen hade totalkvaddat en bil för att fästa vår uppmärksamhet mot klimatkrisen. Foto: Leonidas Aretakis.
I de chilenska bränderna förstördes över 14 000 hem, så behovet av nya bostäder är stort.
– Folket är en del av lösningen, inte problemet. Kollektiv intelligens handlar inte om välgörenhet, eller filantropi, det finns kunskap hos människor som måste vara en del av svaret.
Jag får en skymt av hans egen folklighet dagen därpå, när jag ser honom smita in på Zara i Venedig tillsammans med vad som såg ut att vara hans dotter.
Som vid så många konstevenemang är politiken ofrånkomlig. Den österrikiska utställningen jämför bostadspolitiken i Rom (kaotiskt aktivistisk) och Wien (statligt välordnad) på ett produktivt sätt. På en fullproppad övervåning precis utanför mässområdet har svenska konstprogrammet Iaspis arrangerat ett ”nomadiskt forum” om hur Gaza ska återuppbyggas efter kriget. Den israeliska paviljongen däremot är stängd för ombyggnad, vilket enligt en israelisk arkitekt jag pratar med är ett svepskäl – de vågade sig inte hit.
På kvällen nästlar jag och mitt sällskap in oss på ett rejv organiserat av coola designmagasinet Capsule, i ett nedlagt ölbryggeri förvandlat till konsthall på den närliggande ön Giudecca. Vi åker dit med Hiltons kostnadsfria hotellbåt, och njuter av gratis gin och tonic-burkar samt musik från Berlin-skivbolaget Pan HQ. Men trots den rullande hårdtechnobasen är det knappt någon som dansar.
På ett bord ligger högar av tidningen, vars senaste omslag pryds av svensken Niklas Bildstein Zaar, som driver arkitektbyrån Sub i den tyska huvudstaden. I ett porträtt i New York Times (2/5) sägs han bringa ”apocalypse chic” till årets biennal. Han har redan exporterat Berlins karga fabriksestetik till scenshower för modeföretaget Balenciaga och den bipolära nazistrapparen Ye, och i år har bolaget ansvarat för den officiella utställningsytan i Arsenale.
Desto mer drag är det kvällen därpå i Laboratorio Occupato Morion, ett ”antifascistiskt, antikapitalistiskt, antirasistiskt och transfeministiskt” socialt center som drivs ideellt. Trots att lokalen är fullproppad trängs hundratals besökare i smågränderna i hopp om att komma in, och äntligen uppgå i ett intelligent myller.
Jag tittar in genom fönstret och får för en flyktig sekund skymten av det som Régis Debray hade så svårt att föreställa sig, och som Carlo Ratti förgäves försöker frammana inne på mässområdet, nämligen ”Lenin vilande på Rialtobron, Mao rökande en cigg framför Suckarnas bro, Che utbredd i en gondol.”
Till och med vi radikaler kan alltså spegla oss, tänker jag, och går mot stan för ännu en orange reflekterande Aperol Spritz.
Nyliberalen Mattias Svensson blir Flammans femtusende prenumerant. Foto: Timbro.
För första gången sedan 1970-talet är Flamman fler än 5 000 prenumeranter.
Grattis till Mattias Svensson, nyliberal Timbroveteran och ledarskribent i Svenska Dagbladet, som precis blivit vår femtusende prenumerant.
Välkommen! Varför började du prenumerera?
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Majblomman grundades 1907 för att ”arbeta för en barndom fri från fattigdom”. Foto: Majblomman.
Kollektivtrafiken utgör en stor börda på barns och ungas ekonomi, enligt föreningen Majblomman. Att göra den gratis kvälls- och helgtid hade kostat knappt 600 miljoner om året – fem gånger mindre än dagens bensinskattesänkningar.
För de allra flesta är Majblomman den lilla knappnål som säljs av kvarterets skolbarn några veckor varje vår. Men för Åse Henell, generalsekreterare för den 118 år gamla föreningen, betyder den mer än så. Majblomman grundades för att motarbeta barnfattigdom, och varje år får de 500 lokalföreningarna runtom i landet in omkring 40 000 ansökningar om ekonomiskt stöd, berättar hon.
– Det kan vara allt från vinterjackor och skor till terminsavgifter, men de senaste åren har vi sett allt fler ansökningar om kollektivtrafik.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Rebecca Gonzalez Leon: Vid pappas sjuksäng monteras vården ned i realtid
Underskottet i Gävleborgs regionbudget är fyra gånger större per invånare än i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Allt jag hade var ett sms från en kollega: ”Ring mig. Din pappa är på akuten.”
Jag kastade mig på tåget till Gävle. Det tog mig åtta timmar att hitta honom. Varken 1177, akutmottagningen han tagits till eller sjukhuset han sedan blev förflyttad till visste var han var så jag bestämde mig för att själv leta rätt på honom.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Nicole Kidman tog smalhetsidealet till nivå på Golden globegalan tidigare i år Foto: Jordan Strauss/AP.
Utställningen ”Corpi moderni” ser dagens kroppsmaximering genom den italienska renässansens mästerverk.
Den skimrande huden smiter tajt om skelettet under den vita klänningen. Hon ser övermänskligt transparent ut, nästan som att hon svävar. När Bianca Ingrosso låter sig fotograferas på Ellegalan förstår jag att Sveriges främsta nepobaby har tagit sig till nästa nivå av humanoid. Den enda reklamtavlan som behövs för öppningen av varuhuset House of Glow som ska äga rum några dagar senare.
Idealet för dagen, en kombination av helgonlik anorexi och excesser av hudvård och avancerade kirurgiska ingrepp, är oemotståndligt eftersom vi tycks programmerade att förväxla skönhet med godhet. På denna olymp tävlar inte bara de unga som Ariana Grande eller de koreanska stjärnorna i Blackpink, utan medelålders kvinnor som 62-åriga Demi Moore som syntes på en gala med repsmala armar och Nicole Kidman (56) syns nästan inte längre när hon står i profil.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Irmgard Keun (1905–1982) var både alkoholiserad och hemlös under perioder. Skrivandet var allt för henne. Foto: Lind & co.
Med en blick för barnperspektivet lyckades Irmgard Keun beskriva erfarenhet av att vara ung på flykt.
I en lägenhet i Berlin sitter en blind man i väntan på att placeras på ett hem för krigsinvalider. Det han vet om världen utanför får han reda på genom sin unga granne Doris. I Konstsilkesflickan från 1932 befinner vi oss i skarven mellan 1920- och 30-tal och Berlin har genomgått drastiska förändringar sedan krigets slut. Jäms med ständiga politiska gatustrider, inflation och fattigdom har staden växt till en glittrande metropol, ett Berlin som den blinde mannen själv aldrig kunnat ta del av. Här finns nu hundratals biografer och storslagna danspalats. Kabaréformatet har förvandlat staden till världens queera centrum, bara för lesbiska finns uppåt 90 barer att välja mellan. På Institutet för sexualvetenskap studerar sexologen Magnus Hirschfeldt människans sexuella liv och genomför den första könsbekröftande operationen. På Romanisches Café trängs författarna, kulturarbetarna och skådespelarna. Det är till den gemenskapen 18-åriga Doris söker sig och tar sig fram med ambitioner och självförtroende. Hon går in på caféet och sveper med blicken, berättar sedan för grannen vad hon sett:
”Den litterära eliten är något enormt flitig med kaffe och schack och prat och en massa andlighet och så, eftersom den inte vill låta sig själv märka att den är lat. Och där är en del flickor som är jättesäkra på sig själva […] de flesta av eliten är alldeles vilda på att få komma ut i tryck.”
På senare tid har många texter återkommit till den här tiden. Nyligen återutgav Modernista Hans Falladas Hur ska det gå för Pinnebergs från 1932 om ett strävsamt par och deras kamp för att behålla värdigheten i en tid av ekonomiskt kaos och Uwe Wittstock satte ljuset på de intellektuellas öden under republikens sista dagar i Februari 33, litteraturens vinter. I ambitionen att fånga det säregna i Berlins beryktade 1920- och tidiga 30-tal i sin samtid har nog ingen kommit närmare än Irmgard Keun. I Konstsilkesflickan från 1931 skriver hon Doris som kommer till Berlin från Köln med drömmen om att slå sig fram inom teatern. Hon är trött på att slita, hon ska bli en stjärna och hon skriver:
”Fast jag tänker inte skriva dagbok, alltså – sånt är ju barnsligt för en ung dam som är arton år fyllda och hur vuxen som helst i alla avseenden. Så jag tänker skriva som om jag beskrev en film, för det är så mitt liv är och kommer att bli mer och mer.”
Doris är urtypen för ”den nya kvinnan”– ung, frigjord och självmedveten, hon jobbar på kontor på dagarna och dansar på nätterna. Men Keun klär också av en Weimarrepublikens vanligaste mytbildningar och beskriver hur kvinnornas frihet begränsas även i den nya tiden: steget till fattigdom är en utebliven lön bort och det säkraste alternativet till hungern är prostitutionen.
Konstsilkesflickan är fortfarande 95 år senare den roman som bäst beskriver livet i Berlin för unga kvinnor under Weimarrepublikens sista år. De stora idéerna och det politiska kaoset anas men Keun släpper aldrig fokuset på huvudpersonen. Drömmarna, slitet, fattigdomen och glamouren lever sida vid sida i Doris värld – i pälsen hon stjäl från en berömd skådespelerska kan arbetarflickan i alla fall klä sig i en känsla av framgång. När pengarna inte räcker till klänningar av silke räcker de i alla fall till konstsilke, en känsla av lyx så god som någon.
Keun placerar läsaren mitt i Doris virvlande ström av tankar, hennes fasa inför lönearbete och sexuella förbindelser som slutar lika snabbt som de påbörjas. Allt i en för sin tid unik stil som fick kritiker att kalla boken naiv. Andra, som den briljanta författaren och publicisten Kurt Tucholsky, såg något nytt i Keuns sätt att beskriva sina karaktärers känsloliv och menade att hon skrev på ett ”kvinnligt Heinrich Mann-sätt”.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Äpplen har fem rum i sitt kärnhus, precis som antalet delar i Erik Lindman Matas nya bok. Foto: Carla Lomakka.
Erik Lindman Mata föreslår ett möjligheternas skrivande som snarare säger ja än nej och som refererar fritt, nästan utan restriktion.
Hur mycket kan en text kräva av sin läsare? I Erik Lindman Matas nya diktbok Mullvadens kärlek till buffeln stannar jag ofta upp vid den frågan. Första gången det sker är ungefär då dikten relativt okommenterat övergår till att vara ett slags experimentellt klipp- och klistra-, överstryknings-, språkmaterialistisk-, found-poesi av (får man veta i slutet av boken) den marxistiska teoretikern och aktivisten Rosa Luxemburgs fängelsebrev. Låter det svårt? Det var i alla fall just det jag försökte illustrera.
Men textens bortvändhet från läsaren gäller bara för vissa aspekter av boken. När det gäller det som är brännande akut är utsagan glasklar: I slutet av Mullvadens kärlek till buffeln står det att boken är tillägnad Karmel Alaa Walid Hamdan, ett av de tusentals barn som dödats i Gaza sedan den 7 oktober. På ett litterärt plan är dedikationen överflödig. Denna solidaritet står redan inskriven i dikten. För tillsammans med Lindman Matas språkliga driv utgör solidariteten med världens förtryckta bokens fundament.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Under den senaste veckan har flera profilerade vänsterpartister riktat kritik mot partiledningen. Foto: Anders Wiklund/TT.
Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.
Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].
Mycket har sagts från många håll om de senaste dagarnas händelser inom Vänsterpartiet, där Lorena Delgado Varas uppmanades av partistyrelsen att lämna sina uppdrag.
Vissa anser att man blåser upp en fråga om en individ till orimliga proportioner. Andra anser att partiledningens agerande är symboliskt för ett mer långsiktigt mönster kring hur man förhåller sig till partiets medlemmar och mål.
Jag anser att händelserna de senaste dagarna bevisar att det finns en stor och högst problematisk motsättning inom partiet.
Enligt mig är de som tror att splittring är en lösning att betrakta som svikare, som inte har rätt inställning till Vänsterpartiet. Men jag anser också att partistyrelsen gör sig skyldiga till ett svek när de vägrar att förhålla sig konstruktivt till motsättningen och att ha en kamratlig dialog.
Motsättningen handlar i grunden om en bristfällig förståelse för vad makt är och för vad partiarbete är.
Där har både Vänsterpartiets ledning och den interna oppositionen fel.
Makt leder inte automatiskt till mer socialism och feminism, men makt leder inte heller automatiskt till korruption. Vad makt leder till beror på hur den används.
Vi är arbetarklassens parti. Socialismens och feminismens parti. De flesta i Vänsterpartiet är med på detta, både partiledningen och oppositionen. Ändå fastnar diskussionen ofta här, och de ena misstror de andra. I stället för en givande diskussion gör man ogrundade beskyllningar. Diskussioner blir ofta till en tävling i att skjuta över målet.
Mer ödmjukhet, mer diskussion och mer arbete är vägen framåt.
Detta är destruktivt för vårt parti. En korrekt hantering av reella politiska motsättningar inom ett arbetarparti kräver en levande och kamratlig diskussion om de viktiga frågorna. Alla förlorar på pajkastning.
Partiets grundläggande problem är vår nuvarande syn på hur förändring går till. Från partiledningens sida har man en övertro på den parlamentariska vägen och från oppositionens sida har man en övertro på den utomparlamentariska vägen, men vi behöver båda. I dag saknas en helhet. En samstämmighet mellan kortsiktiga och långsiktiga mål.
Vi har kring 30 000 medlemmar, men enbart en liten andel av dessa är organiserade på riktigt. Vänsterpartiets styrka ligger i hur mycket arbete som nedläggs på partiet. En betydligt större andel av våra medlemmar hade kunnat sättas i arbete för partiet om vi hade sett till att skapa förutsättningar för det. Men då måste partiet vara mer än en valkampanjorganisation. Då måste vi finnas i bostadsområdena och på arbetsplatserna i mycket högre grad än i dag.
Vänstern har varit på ideologisk och organisatorisk tillbakagång under lång tid på grund av en pågående identitetskris. Det är dags att börja anamma vår identitet igen. Vi är arbetarklassens parti som kämpar för vår frigörelse från klassamhället och könsmaktsordningen.
Detta innebär att vi går emot den borgerliga hegemonin. För att inte gå under behöver vi ha en strategisk inställning. Vi kan inte, som partiledningen, enbart följa efter svängningar i opinionen och media. Då kommer vi förflytta vår position för långt till slut. Ibland måste vi följa med i svängningarna, men vi måste också kunna stå starka tillsammans när vinden blåser hårt. Det är så man leder. Man kan både lyssna och vara modig.
Samtidigt misslyckas även oppositionen att hitta rätt. Man drar slutsatsen att varje reträtt är ett brott mot den rena läran. Med den inställningen kan man inte heller leda. Om vi verkligen ska vinna måste vi börja prata med varandra och vår klass. Mer ödmjukhet, mer diskussion och mer arbete är vägen framåt.
Vill partiledningen bevisa sina linjer måste de sluta beskriva dem som den enda vägens politik. Vänsterpolitik kan genomföras på andra sätt än i regeringar med centerpartister.
Vill oppositionen bevisa sin linje får man sluta demonisera, börja kompromissa och föra fram ett trovärdigt alternativ som på ett bättre sätt inkluderar både parlamentarismen och utomparlamentarismen än vad partiledningens linje gör.
En spricka uppstår mellan det tornedalska paret när Korpelarörelsen slår ner i byn. Foto: Mimmo Hildén/Iris film.
I den första filmen på minoritetsspråket meänkieli skildras den vidlyftiga Korpelarörelsen, väckelsen som ville göra upp med den laestadianska puritanismen. Såklart spårade det ut.
När krigsflygplanens dån ljuder över Tornedalen, där Jon Blåheds Rörelser utspelar sig, känns platsen fortfarande långt bort från de maktpolitiska händelser som ledde fram till andra världskriget. Ändå vet vi hur decenniet slutade. Inte som byinvånarna trodde, att en gudasänd silverark kommit för att hämta dem på domens dag. Men var det så orimligt att tro att krafter bortom ens egen makt kan susa in över jordelivet?
I Rörelser skildras den ökända Korpelarörelsen, en domedagsprofetisk sexsekt som var verksam under 1930-talet och fortfarande omgärdades av skamfylld tystnad under Jon Blåheds uppväxt 60 år senare. Filmen gestaltar också samma återkommande sekteristiska kännetecken – tungomålstalande och handviftande extatiska predikningar – som fyller en utomstående med stark sekundärskam. Men här placeras det in i en historisk och språklig kontext som ger de gudomliga ingivelserna en mer jordisk förankring. Detta är den första svenska långa spelfilmen som gjorts på meänkieli, som klassas som ett minoritetsspråk i Sverige.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Jonas Elvander: Väst börjar bryta tystnaden om Gaza – för sent
En femårig pojke vårdas för undernäring på ett sjukhus i Khan Younis den 1 maj. Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT.
Allt fler västerländska politiker och medier kräver att kriget upphör, och vissa öppnar till och med för att erkänna den palestinska staten. Men de med mest makt håller fortfarande tyst medan Israels regering börjar bygga ”Gazarivieran”.
”Gazaremsan kommer att helt förstöras”. ”Israeler bör inte skämmas för att använda ordet ockupation.” ”Gazas invånare kommer att börja utvandra i stora antal till andra länder.”
Det är ett axplock av citat från en presskonferens som Israels högerextrema finansminister Bezalel Smotrich gav förra tisdagen. Talet hölls strax efter att regeringen hade meddelat att den kommer intensifiera sin offensiv i Gaza och etablera en permanent närvaro i området. I klartext betyder det att de har köpt Donald Trumps förslag på att själva återuppbygga remsan till ett ockuperat turistparadis. Den slutgiltiga lösningen är en AI-genererad bild på en strandriviera i guldskimmer.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.