Yttrandefrihetsprinciper inskrivna i svensk grundlag står på spel. I EU pågår förhandlingar om att harmonisera EU-ländernas medielagstiftning, vilket bland annat kan sluta i att svenska journalister döms till fängelse för ”ekonomiskt förtal”, uppger Journalisten.
Det är civilrättskommittén under EU:s ministerråd som håller på att försöka skapa ett enhetligt system för rättstvister som uppstår när olika länders lagar går på tvärs. Enligt förslaget till den så kallade lagvalsförordningen, Rom II, ska lagarna i det land där en ”skada” är skedd råda, uppger Journalisten. Med en sådan rättsordning skulle ärekränkning av en italiensk myndighetsperson följa italiensk lag, även om det är Sveriges Television som publicerat uppgifterna som med stöd i italiensk lag kan tolkas som ärekränkning.
Många EU-länders lagar, men inte Sveriges, öppnar exempelvis möjligheter för företag att väcka åtal om ekonomiskt förtal. Med en harmonisering av lagarna kan fallet bli att en svensk journalist får stå till svars för att i en artikel – till exempel om att lettiska byggföretag dumpar löner – ha gjort sig skyldig till ekonomiskt förtal.
Sverige är unikt
Att en enskild journalist överhuvudtaget kan ställas till svars är också främmande för svensk standard.
Sverige är unikt med sitt grundlagsfästa system som håller enbart den ansvarige utgivaren ansvarig för publicerade uppgifter. Arne König, vice ordförande i Journalistförbundet, oroar sig för vad som händer med en harmonisering.
– Systemet med en ensam ansvarig utgivare riskerar att tas ifrån oss. När den enskilde journalisten kan straffas måste vi alla sätta oss in i 25 länders medielagar, säger han till Journalisten.