Internetföretag låter arbetslösa tävla om jobb, genom att erbjuda sig att arbeta för så låg lön som möjligt. Fenomenet har blivit allt vanligare i Tyskland i takt med en växande arbetslöshet och nu vill det tyska facket göra någonting åt saken.
Webbsajterna, däribland jobdumping.de, auktionerar ut jobb på uppdrag av företag. Arbetsgivaren erbjuder en ”startlön” och om flera arbetssökande är intresserade går tjänsten till den som kan tänka sig lägst lön. Det rör sig om alltifrån kontorsjobb och byggarbete till tillfälliga tjänster i kafé- och restaurangbranschen.
EU Observer skriver att tre av de tyska internetföretagen nu lanserar sin tjänst även på franska, spanska och engelska.
Facket oroar sig över verksamheten och uppmanar sina medlemmar att inte använda sig av internettjänsterna.
– Problemet är att erbjudandena på dessa webbsajter är till för frilansare som är villiga att göra vad som helst och föredrar flexibilitet framför trygghet, säger Helmar Höhn från Tysklands fackliga landsorganisation.
Han uppger att fackliga experter i Berlin startat en juridisk process, som ska utröna om internetföretagens verksamhet är förenlig med den tyska arbetsrätten. Det finns ingen minimilön i Tyskland, men löner regleras per sektor i kollektivavtal. Om en arbetare får mindre än 70 procent, av den minimilön som anges i avtalen, kan hon dra sin arbetsgivare inför rätta. Jobdumping.de har gett upphov till 20 000 anställningar sedan starten i november.
– Vi har kontaktats av en rad utländska företag i Frankrike, Storbritannien, Malaysia, USA och Kanada och vill nu gärna utgöra en plattform för jobbsökare världen över, säger Fabian Löw, grundare av jobdumping.de.