– Små EU-länder drar man sig inte för att klämma åt, men när de stora länderna bryter mot regelverket leder det istället till eftergifter.
Vänsterpartiets EU-politiska sekreterare, Tommy Jansson, ser överenskommelsen om ändringar i EU:s stabilitetspakt som en illustration av stora länders herravälde i unionen. EU:s finansministrar enades på söndagskvällen om att ändra på reglerna i pakten, efter att Tyskland, Frankrike och Italien pressat på.
Tyskland var det land som drev på inrättandet av stabilitetspakten i Dublin 1996, men har under de senaste fyra åren inte klarat av att hålla regeln om ett budgetunderskott på max tre procent av BNP. Även Frankrike och Italien har brutit mot reglerna utan att bestraffas, medan Portugal utsatts för formella sanktioner och Irland fått utstå häftig kritik.
Stabilitetspakten är till för att stabilisera euron, men Tommy Jansson menar att hela EMU-strukturen motverkar länders förmåga att leva upp till paktens regler.
– Tyskland skulle till exempel behöva en lägre ränta än den som centralbanken sätter, för att kunna hantera konjunkturnedgången. Och det lyfte nejsidan fram redan inför EMU-folkomröstningen, framhåller Jansson.
Söndagens överenskommelse innebär framför allt en utökning av undantagen från reglerna i stabilitetspakten – alla eftergifter för de stora ländernas krav, sprungna ur deras problem med att följa reglerna. Tyskland drev igenom att kostnader för återföreningen ska bli en ursäkt för att inte leva upp till de strama ekonomiska målen. Undantag får även göras för utgifter för militära satsningar, forskning och den omläggning av pensionssystemet som EU gett direktiv för.