EU-parlamentet röstade förra veckan ja till konstitutionsfördraget. 500 ledamöter röstade för resolutionen, 137 emot och 40 personer lade ner sina röster. De som röstade nej bland de svenska parlamentsledamöterna var vänsterpartiets två ledamöter, miljöpartiets ledamot, Junilistans tre företrädare samt Anna Hedh, en av socialdemokraternas ledamöter.
Omröstningen har emellertid ingen formell betydelse för huruvida EU-grundlagen antas eller inte.
Bland parlamentsledamöterna finns en tydlig linje mellan den gröna partigruppen och vänstergruppen, där de förra med några få undantag röstade för och de senare emot.
– Även det italienska, spanska och tyska vänsterpartiet, som alla är EU-positiva, är emot konstitutionen eftersom den innebär en sådan drastisk högerpolitik, säger Jonas Sjöstedt, parlamentsledamot för svenska vänsterpartiet.
En av ledamöterna i det tyska vänsterpartiet röstade emellertid emot partilinjen.
Det danska vänsterpartiet röstade dessutom för resolutionen, men de ingår inte heller i vänstergruppen utan i den gröna partigruppen.
Bland de gröna partierna är samtliga för konstitutionsförslaget, förutom de svenska, brittiska och katalanska miljöpartierna.
De flesta av mitten- och högerpartierna röstade för grundlagen, med brittiska Tories som det stora undantaget.
Bland de högerextrema partierna röstade majoriteten av parlamentsledamöterna nej till konstitutionen, bedömer Daniel Bladh, Jonas Sjöstedts assistent i Bryssel. Grupplösa Front National från Frankrike och Dansk Folkepartis ledamot Mogens Camre röstade emot, liksom italienska Lega Nord som ingår i samma grupp som Junilistan.