Inrikes 26 maj, 2004

EU: Regeringen om välfärden: ”Snabba på privatiseringarna”

Inför EU-valet i juni vill den socialdemokratiska regeringen framstå som den gemensamma välfärdens försvarare, och visa hotet från höger mot den offentliga sektorn. Men tittar man närmare på den politik som den socialdemokratiska regeringen aktivt driver i EU:s ministerråd, blir bilden en annan. Där är den politiska inriktningen sänkta skatter och en omvandling av den offentliga välfärden i marknadsliberal riktning. Thomas Sundgren har studerat hur socialdemokraterna agerar i EU.

Idén om en gemensam välfärd, som bekostas av alla medborgare via skatterna, och som är tillgängligt för alla, har alltid varit grundläggande politisk retorik hos det socialdemokratiska partiet. Under de senaste årtiondena har SAP:s välfärdspolitik kommit att förändras i riktningar många inte trodde var möjliga, och den socialdemokratiska högersvängingen har varit en lika het potatis inom partiet som skäl till kritik från den övriga vänstern.
Det faktum att det är den socialdemokratiska regeringen som varit den största pådrivaren av nedmonteringen av den svenska välfärden, har aldrig rört den officiella partiretoriken. I denna är det fortfarande samma ideal som gäller. I partiprogrammet och på partiets hemsida står det tydligt:
”Välfärdspolitik handlar om mer än att bara korrigera orättvisor som skapats av det ekonomiska livet. Välfärdspolitik handlar om jämlikhet. Den handlar om att öka människors makt över det egna livet. Därmed bidrar den också till att förändra maktförhållandena i ekonomi och samhälle.”
”(Välfärden)… omfattar alla, inte bara människor med låga inkomster. Alla är delaktiga i både rättigheter och skyldigheter, alla ingår på lika villkor..”
En del av de socialdemokratiska idealen om välfärden är att marknadskrafterna skall ha mycket begränsad tillgång till de offentliga tjänsterna. Välfärden skall inte bara vara gemensamt bekostad genom skatter, utan också drivas i offentligt regi, inte privat.
”Socialförsäkringarna och de sociala tjänsterna som vård, skola och omsorg kan aldrig reduceras till varor på en marknad…”
”Vi kan inte acceptera utvecklingen mot ökat inslag av privata försäkringar på välfärdsområdet. De utgör ett hot mot den generella välfärden och skapar oacceptabla orättvisor i medborgarnas tillgång till välfärden.”
”/…/ kundvalsmodeller som gör sociala nyttigheter som skola, vård och omsorg just till varor på en tjänstemarknad, är oförenliga med kraven på solidariskt ansvarstagande.
”Marknadens och konkurrensens principer ska inte prägla den offentliga verksamheten.”

Utåt och i medierna är det livsviktigt för (s) att framstå som försvarare av skattefinansierad offentlig välfärd. Man vill också ge intrycket av att man vill ”återupprätta” välfärdsstaten. Den 10 november 2003 sa folk-hälsominister Morgan Johansson, i en intervju för TT:
– Vi vill återupprätta välfärdsstaten med en stark offentlig sektor i botten.
Samma ståndpunkt gick statsråden från socialdepartementet ut med i en debattartikel i Svenska Dagbladet den 6 november. Ministrarna Andnor, Engqvist och Johansson lovade höjda skatter och utbyggd offentlig sektor. Välfärden skall absolut inte krympas eller avvecklas, menade de. ”En av politikens viktigaste uppgifter under de närmaste åren är att återupprätta välfärdsstaten. Utvecklingen mot ökade klyftor måste vändas. Utan välfärd ingen tillväxt.”

Socialdemokraterna står alltså för ökade skatter och en ordentligt utbyggd offentlig sektor enligt partiretoriken. Välfärden är ett viktigt (s)-vapen i valrörelser, som inför sommarens val till EU-parlamentet, när man vill skilja av sig från moderaterna, och framstå som välfärdens värnare. I SAP: s valretorik kommer hotet från moderaterna och deras marknadslösningar och man själv garanterar gemensamt finansierade och drivna offentliga tjänster.
Budskapet på (s)-affischerna talar sitt tydliga språk. ”Välfärden är ingen handelsvara”, menar Ulrica Messing, och Leif Pagrotsky påstår att hans huvudbudskap är ”Människan före marknaden”.
Det socialdemokratiska partiet trycker på skillnaderna mellan (s)-vänstern och (m)-högern så ofta man kan. När (s) presenterade sitt valmanifest sade Göran Persson:
– Detta är en valrörelse som vi hoppas kommer att handlar om de stora politiska motsättningarna som finns i Sverige och Europa. Det valmanifest vi har lagt är ett klassiskt höger-vänstermanifest.
Persson pekade ut viktiga frågor.
– Det handlar om tjänstedirektivet, och hur vård, skola och omsorg kan komma att utsättas för konkurrens utifrån. Detta tycker vi inte är bra.
De ”avgrundslika” skillnaderna mellan s och m är också genomgående retorik på hemsidan och i själva valmanifestet. På hemsidans valavdelning kan man följa specialanordnade ”moderatdebatter”, och läsa följande i valmanifestet: ”Till skillnad från högern sätter vi socialdemokrater människan före marknaden.”
Under den första partiledardebatten i valrörelsen, upprepade Göran Persson så många gånger han kunde, att moderaterna står för höger och hotar kollektivavtal och offentlig välfärd och att s försvarar EU: s medborgare mot de brutala marknadskrafterna.
I retoriken, i slaget om väljarna och opinionen, råder det alltså ingen tvekan om hur regeringen vill framstå.

Men tittar man på socialdemokraternas regeringspolitik ute i EU, är det snarare en motsatt verklighet som gäller. Den svenska regeringen har sin viktigaste EU-politiska kanal i ministerrådet. Och om man granskar vilken politik som förs där, och hur regeringen agerar, råder det tvekan om att andra ideal gäller än de som återges i den svenska partiretoriken.
I EU-politiken utgörs de politiska ramarna i ministerrådet och kommissionen av den så kallade Lissabonprocessen, som antogs år 2000. Lissabonprocessen fastslår att EU år 2010 skall vara ”världens mest konkurrenskraftiga och dynamiska kunskapsbaserade ekonomi”.

Lissabonformuleringarna innehöll från början löften om en ”social dimension”, vid sidan av en uttalad och konsekvent marknadsliberalisering av Europa.
Under de år som gått har det blivit allt tydligare att regeringarna i ministerrådet och tjänstemännen i kommissionen, fyllt Lissabonprocessen med allt mer marknadsliberal politik, genom av ”strukturreformer”, som man menar att EU: s medlemsländer ”måste” genomgå för att nå framgång.
Dessa strukturreformer har som ett av sina huvudmål att omvandla den offentliga välfärden i medlemsländerna.
Det visar sig tydligt vid en granskning av dokumenten från ministerrådets mäktigaste konstellation, Ekofin-rådet, som utformar och övervakar strukturreformerna.
Och det är heller ingen tvekan om att Ekofin är det kanske viktigaste delen av ministerrådet.
Den politik som planeras där skall följas, och gör det också, på kort eller lång sikt.
I granskningen syns tydligt att den svenska regeringen är en ivrig påhejare av den marknadsliberala strukturpolitiken.
När den svenska regeringen deltar i den strukturpolitik som förs i Ekofin, handlar det knappast om att föra ut den svenska modellen i EU.
Hemma sätter (s) ”människan före marknaden”, ute i EU vill man att marknaden i allt högre grad skall styra det gemensamma. I EU-politiken är ambitionen att göra välfärden till just en ”handelsvara”, tvärtom retoriken hemmavid.
Istället driver man aktivt skattesänkningar, avreglering och utförsäljning av den gemensamma välfärdens tjänster och tillgångar, och ett utsättande av de viktigaste offentliga tjänsterna för allt mer marknadskrafter.

Den kanske tydligaste politiska programförklaringen från ministerrådet och Ekofin, är de politiska riktlinjer som heter BEPG, eller Broad Economic Policy Guidelines (på svenska ungefär Breda Riktlinjer för den Ekonomiska Politiken).

Förra juni antog den svenska regeringen och dess kollegor i Ekofin en ny typ av BEPG, som skall gälla för tre år mot föregående års ettåriga löptid.
Den nya formen av BEPG visar mer detaljerat än någonsin hur marknadsreformerna i unionen skall utformas. Och det är också dessa riktlinjer som bestämmer politiken under kommande års EU-arbete.
BEPG-planerna för år 2003 kan beskrivas som en karta över avvecklingen av den offentliga välfärden i EU.
I planerna vill man uttalat minska den offentliga sektorns storlek i medlemsländerna och unionen, och förvandla gemensamma tjänster och tillgångar mer och mer till just ”marknader”. I BEPG kallas den offentliga sektorn för ”tjänstemarknader”, och medlemsländerna skall ”främja konkurrensen på varu- och tjänstemarknaderna/…/och undanröja kvarvarande hinder (inklusive hinder som skapats genom skattesystemet) för /…/ marknadsinträde på tjänstemarknaderna”.
För att verkligen poängtera vilken del av samhället man vill reformera, återkommer formuleringar och uppmaningar om att ”öppna de offentliga upphandlingsmarknaderna för konkurrens /…/”.
Avregleringar och ”marknadsinträde” gäller inte bara de offentliga tjänsterna, enligt ministerrådet, utan också de gemensamma tillgångarna.
I BEPG kräver man att medlemsländerna skall ”liberalisera” de gemensamma tillgångarna och ”uppmuntra marknadsinträde och effektiv konkurrens…” Uppmaningen till medlemsländerna är också tydliga att avreglera så kallade ”nätindustrier”, det vill säga gemensamma tillgångar som energi och vatten. Dessa skall, liksom postväsende, offentliga transporter, och andra offentliga tjänster öppnas som ”marknader” för privata företag.

BEPG-planerna gör i sin avslutande del en kommentar till varje land och den politiska framtid som Ekofin anser att medlemsländerna bör gå till mötes. I den delen är anvisningarna om sänkta skatter och en offentlig sektor med allt större marknadsinriktning genomgående.
Sverige får faktiskt de tydligaste rekommendationerna av den egna regeringen och kollegorna i Ekofin-rådet. ”Det svenska välfärdssamhället innebär en utmaning på lång sikt för den svenska ekonomin. Finansieringen av detta gör det nödvändigt att bibehålla ett högt skattetryck /…/ med negativ inverkan på incitamentsstrukturen.”
Den offentliga upphandlingen, att lägga ut offentlig verksamhet till försäljning på den privata marknaden, får uppmärksamhet. Sverige skall ”arbeta vidare med att öka effektiviteten i den offentliga sektorn, bland annat genom att förbättra ramförutsättnigarna för ökad konkurrens /…/ och genom att använda mer offentlig upphandling”.
Den offentliga upphandlingen, och inslaget av marknadskrafter i den offentliga sektorn är för litet enligt ministerrådet: ”Den offentliga sektorn i Sverige är bland de största i EU. Offentliga företag börjar lämna ifrån sig marknadsandelar inom den offentliga tjänstesektorn, men privata operatörer står fortfarande bara för en liten andel av sysselsättningen inom området för välfärdstjänster”.
Så visar regeringen, genom EU, hur man tycker att den svenska välfärden skall se ut i framtiden. Ganska långt från partiprogrammets ”Marknadens och konkurrensens principer ska inte prägla den offentliga verksamheten”.

Det är inte bara i BEPG-planerna som ambitionen att sänka skatterna och avveckla den gemensamma välfärden kan avläsas. I den del av ministerrådet som utformar och övervakar strukturpolitiken, Ekofin-rådet, är den löpande politiken densamma.
Under hela förra året, då den svenska regeringen i hemmaretoriken påstod sig värna den offentliga sektorn, drev man rakt motsatt politik i Ekofin-rådet. Detta visar en granskning av Ekofins protokoll. Som exempel kan tas Ekofins möte i mars förra året. Bland annat uppmanar rådet Portugal att ”frysa de flesta lönerna i den offentliga sektorn under år 2003”. Rådet noterar att ”nedskärningar i de offentliga utgifterna skall uppnås genom striktare kontroll av löneutvecklingen i den offentliga sektorn… som uppväger de sänkta statsinkomsterna som blir följden av den kraftiga minskningen av företagsbeskattningen”.
Lägre löner i den offentliga sektorn eftersom företagsskatterna sänks. I mars uppmanar Ekofin medlemsländerna till avreglering av gemensamma tillgångar. ”De framsteg som gjorts på konkurrensområdet bör fortsätta när myndigheterna gör bruk av sina nya befogenheter och roller.” I en klar majoritet av Ekofin-protokollen under 2003 drivs på ett eller annat sätt avregleringar av den offentliga välfärden. Och samma politik är tydlig under 2004.

Den andra typen av dokument som tydligt visar politiken i Ekofin, är varje års strukturrapport från rådets viktigaste förberedande grupp, Kommittén för Ekonomisk Politik, KEP. Varje land, inklusive Sverige, har representanter i KEP, och större delen av planeringen av strukturreformerna sker i kommittén.
Varje år kommer KEP med sin strukturrapport, och de senaste tre åren har fokus till stor del legat på skattesänkningar, avreglering och marknadsliberalisering av den offentliga välfärden.
I 2003 års rapport uppmanar KEP medlemsländerna att ”lägga i en högre växel” i arbetet med strukturreformer, och genomföra en ”målmedveten återacceleration på reformområdet”.
Kommittén tycker att reformerna är ”för långsamma och otillräckliga”.
Det socialdemokratiska partiet påstår i retoriken att den offentliga sektorn skall skyddas från marknadskrafterna. ”Välfärden kan aldrig bli en handelsvara”.

I och med strukturrapporten driver man en EU-politik som vill utsätta den offentliga sektorn för just ökade marknadskrafter. ”Marknadsinträde” för de offentliga tjänsterna beskrivs detaljerat. Rapporten uttrycker besvikelse om den offentliga upphandlingen i medlemsländerna: ”Trots att vissa framsteg gjorts för att öka andelen på offentliga upphandlingen /…/ så är den fortfarande nedslående låg”.
Sverige skall ”stärka ramarna för konkurrens… för kommunala offentliga tjänster…”. Danmark måste fortsätta ” moderniseringen av den offentliga sektorn och släppa in privata företag på marknaden för offentliga tjänster”. Finland skall ”fortsätta moderniseringen av den offentliga sektorn, genom ökat deltagande av privat sektor, och konkurrens mellan olika offentliga aktörer”.
Också 2004 års strukturrapport uppmanar i allmänhet till samma politik, och dessutom till en alltmer koncentrerad avreglering av de Europeiska arbetsmarknaderna.
En tendens som är tydlig vid granskningen av Ekofins protokoll, är att den svenska regeringen genom finansminister Bosse Ringholm alltmer aktivt uttalat sig om den marknadsliberala strukturpolitiken. Och eftersom s i hemmaretoriken högljutt försvarar offentlig välfärd, socialism och ett jämlikt samhälle, skulle det kanske vara naturligt att man lika högljutt protesterar mot strukturreformerna i ministerrådet.

Men protokollen visar att regeringen istället mer än något annat land uttalat sitt oreserverade stöd för Lissabonprocessens reformer, och dessutom framhållit att omvandlingen borde gå fortare. Vid flera Ekofinmöten har Ringholm aktivt uttalat sig för strukturreformerna. Så här lät det vid mötet den 20 januari, när den svenska regeringen ”beklagade att strukturreformer inte hade genomförts i den takt som medlemsstaterna kommit överens om”.
Tydligare än så blir regeringens politik knappast. I varje fall inte i EU:s ministerråd. Och den politiken kan knappast sägas motsvara valrörelsens (s)lagord om att ”Marknaden går före människan”, och att ”Välfärden aldrig får bli en handelsvara”. Hemma sätter s marknaden före människan. Ute i EU visar granskningen att samma parti vill att marknaden i allt högre grad skall styra den offentliga välfärden.
Nu skulle det kanske vara intressant att få svar på varför det ser ut så här.
Antingen från någon av de ansvariga ministrarna, till exempel Bosse Ringholm, eller någon av de politiska statsekreterare som har ansvar för de här frågorna. Men vid kontakt med finansdepartementet, får vi veta att det inte går.
Att Bosse Ringholm eller hans statsekreterare i EU-frågor helt enkelt inte har tid. Därför kan heller inte ställa regeringen inför de stora skillnaderna mellan svenska valretorik och verklig EU-politik.

Inrikes 12 maj, 2025

Flamman firar femtusen

Nyliberalen Mattias Svensson blir Flammans femtusende prenumerant. Foto: Timbro.

För första gången sedan 1970-talet är Flamman fler än 5 000 prenumeranter.

Grattis till Mattias Svensson, nyliberal Timbroveteran och ledarskribent i Svenska Dagbladet, som precis blivit vår femtusende prenumerant.

Välkommen! Varför började du prenumerera?

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Nyheter 12 maj, 2025

Majblomman vill se gratis busskort för barn

Majblomman grundades 1907 för att ”arbeta för en barndom fri från fattigdom”. Foto: Majblomman.

Kollektivtrafiken utgör en stor börda på barns och ungas ekonomi, enligt föreningen Majblomman. Att göra den gratis kvälls- och helgtid hade kostat knappt 600 miljoner om året – fem gånger mindre än dagens bensinskattesänkningar.

För de allra flesta är Majblomman den lilla knappnål som säljs av kvarterets skolbarn några veckor varje vår. Men för Åse Henell, generalsekreterare för den 118 år gamla föreningen, betyder den mer än så. Majblomman grundades för att motarbeta barnfattigdom, och varje år får de 500 lokalföreningarna runtom i landet in omkring 40 000 ansökningar om ekonomiskt stöd, berättar hon.

– Det kan vara allt från vinterjackor och skor till terminsavgifter, men de senaste åren har vi sett allt fler ansökningar om kollektivtrafik.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika 12 maj, 2025

Underskottet i Gävleborgs regionbudget är fyra gånger större per invånare än i Stockholm. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Allt jag hade var ett sms från en kollega: ”Ring mig. Din pappa är på akuten.”

Jag kastade mig på tåget till Gävle. Det tog mig åtta timmar att hitta honom. Varken 1177, akutmottagningen han tagits till eller sjukhuset han sedan blev förflyttad till visste var han var så jag bestämde mig för att själv leta rätt på honom.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 11 maj, 2025

Venedig var världens första ”House of Glow”

Nicole Kidman tog smalhetsidealet till nivå på Golden globegalan tidigare i år Foto: Jordan Strauss/AP.

Utställningen ”Corpi moderni” ser dagens kroppsmaximering genom den italienska renässansens mästerverk.

Den skimrande huden smiter tajt om skelettet under den vita klänningen. Hon ser övermänskligt transparent ut, nästan som att hon svävar. När Bianca Ingrosso låter sig fotograferas på Ellegalan förstår jag att Sveriges främsta nepobaby har tagit sig till nästa nivå av humanoid. Den enda reklamtavlan som behövs för öppningen av varuhuset House of Glow som ska äga rum några dagar senare.

Idealet för dagen, en kombination av helgonlik anorexi och excesser av hudvård och avancerade kirurgiska ingrepp, är oemotståndligt eftersom vi tycks programmerade att förväxla skönhet med godhet. På denna olymp tävlar inte bara de unga som Ariana Grande eller de koreanska stjärnorna i Blackpink, utan medelålders kvinnor som 62-åriga Demi Moore som syntes på en gala med repsmala armar och Nicole Kidman (56) syns nästan inte längre när hon står i profil.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 11 maj, 2025

Supa, ligga, dö i 30-talets Berlin

Irmgard Keun (1905–1982) var både alkoholiserad och hemlös under perioder. Skrivandet var allt för henne. Foto: Lind & co.

Med en blick för barnperspektivet lyckades Irmgard Keun beskriva erfarenhet av att vara ung på flykt.

I en lägenhet i Berlin sitter en blind man i väntan på att placeras på ett hem för krigsinvalider. Det han vet om världen utanför får han reda på genom sin unga granne Doris. I Konstsilkesflickan från 1932 befinner vi oss i skarven mellan 1920- och 30-tal och Berlin har genomgått drastiska förändringar sedan krigets slut. Jäms med ständiga politiska gatustrider, inflation och fattigdom har staden växt till en glittrande metropol, ett Berlin som den blinde mannen själv aldrig kunnat ta del av. Här finns nu hundratals biografer och storslagna danspalats. Kabaréformatet har förvandlat staden till världens queera centrum, bara för lesbiska finns uppåt 90 barer att välja mellan. På Institutet för sexualvetenskap studerar sexologen Magnus Hirschfeldt människans sexuella liv och genomför den första könsbekröftande operationen. På Romanisches Café trängs författarna, kulturarbetarna och skådespelarna. Det är till den gemenskapen 18-åriga Doris söker sig och tar sig fram med ambitioner och självförtroende. Hon går in på caféet och sveper med blicken, berättar sedan för grannen vad hon sett:

”Den litterära eliten är något enormt flitig med kaffe och schack och prat och en massa andlighet och så, eftersom den inte vill låta sig själv märka att den är lat. Och där är en del flickor som är jättesäkra på sig själva […] de flesta av eliten är alldeles vilda på att få komma ut i tryck.”

På senare tid har många texter återkommit till den här tiden. Nyligen återutgav Modernista Hans Falladas Hur ska det gå för Pinnebergs från 1932 om ett strävsamt par och deras kamp för att behålla värdigheten i en tid av ekonomiskt kaos och Uwe Wittstock satte ljuset på de intellektuellas öden under republikens sista dagar i Februari 33, litteraturens vinter. I ambitionen att fånga det säregna i Berlins beryktade 1920- och tidiga 30-tal i sin samtid har nog ingen kommit närmare än Irmgard Keun. I Konstsilkesflickan från 1931 skriver hon Doris som kommer till Berlin från Köln med drömmen om att slå sig fram inom teatern. Hon är trött på att slita, hon ska bli en stjärna och hon skriver:

”Fast jag tänker inte skriva dagbok, alltså – sånt är ju barnsligt för en ung dam som är arton år fyllda och hur vuxen som helst i alla avseenden. Så jag tänker skriva som om jag beskrev en film, för det är så mitt liv är och kommer att bli mer och mer.”

Doris är urtypen för ”den nya kvinnan”– ung, frigjord och självmedveten, hon jobbar på kontor på dagarna och dansar på nätterna. Men Keun klär också av en Weimarrepublikens vanligaste mytbildningar och beskriver hur kvinnornas frihet begränsas även i den nya tiden: steget till fattigdom är en utebliven lön bort och det säkraste alternativet till hungern är prostitutionen.

Konstsilkesflickan är fortfarande 95 år senare den roman som bäst beskriver livet i Berlin för unga kvinnor under Weimarrepublikens sista år. De stora idéerna och det politiska kaoset anas men Keun släpper aldrig fokuset på huvudpersonen. Drömmarna, slitet, fattigdomen och glamouren lever sida vid sida i Doris värld – i pälsen hon stjäl från en berömd skådespelerska kan arbetarflickan i alla fall klä sig i en känsla av framgång. När pengarna inte räcker till klänningar av silke räcker de i alla fall till konstsilke, en känsla av lyx så god som någon. 

Keun placerar läsaren mitt i Doris virvlande ström av tankar, hennes fasa inför lönearbete och sexuella förbindelser som slutar lika snabbt som de påbörjas. Allt i en för sin tid unik stil som fick kritiker att kalla boken  naiv. Andra, som den briljanta författaren och publicisten Kurt Tucholsky, såg något nytt i Keuns sätt att beskriva sina karaktärers känsloliv och menade att hon skrev på ett ”kvinnligt Heinrich Mann-sätt”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 10 maj, 2025

Solidarisk dikt som tappar och fångar

Äpplen har fem rum i sitt kärnhus, precis som antalet delar i Erik Lindman Matas nya bok. Foto: Carla Lomakka.

Erik Lindman Mata föreslår ett möjligheternas skrivande som snarare säger ja än nej och som refererar fritt, nästan utan restriktion.

Hur mycket kan en text kräva av sin läsare? I Erik Lindman Matas nya diktbok Mullvadens kärlek till buffeln stannar jag ofta upp vid den frågan. Första gången det sker är ungefär då dikten relativt okommenterat övergår till att vara ett slags experimentellt klipp- och klistra-, överstryknings-, språkmaterialistisk-, found-poesi av (får man veta i slutet av boken) den marxistiska teoretikern och aktivisten Rosa Luxemburgs fängelsebrev. Låter det svårt? Det var i alla fall just det jag försökte illustrera.

Men textens bortvändhet från läsaren gäller bara för vissa aspekter av boken. När det gäller det som är brännande akut är utsagan glasklar: I slutet av Mullvadens kärlek till buffeln står det att boken är tillägnad Karmel Alaa Walid Hamdan, ett av de tusentals barn som dödats i Gaza sedan den 7 oktober. På ett litterärt plan är dedikationen överflödig. Denna solidaritet står redan inskriven i dikten. För tillsammans med Lindman Matas språkliga driv utgör solidariteten med världens förtryckta bokens fundament.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rörelsen 10 maj, 2025

Alla förlorar på pajkastning

Under den senaste veckan har flera profilerade vänsterpartister riktat kritik mot partiledningen. Foto: Anders Wiklund/TT.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

Mycket har sagts från många håll om de senaste dagarnas händelser inom Vänsterpartiet, där Lorena Delgado Varas uppmanades av partistyrelsen att lämna sina uppdrag.

Vissa anser att man blåser upp en fråga om en individ till orimliga proportioner. Andra anser att partiledningens agerande är symboliskt för ett mer långsiktigt mönster kring hur man förhåller sig till partiets medlemmar och mål.

Jag anser att händelserna de senaste dagarna bevisar att det finns en stor och högst problematisk motsättning inom partiet.

Enligt mig är de som tror att splittring är en lösning att betrakta som svikare, som inte har rätt inställning till Vänsterpartiet. Men jag anser också att partistyrelsen gör sig skyldiga till ett svek när de vägrar att förhålla sig konstruktivt till motsättningen och att ha en kamratlig dialog.

Motsättningen handlar i grunden om en bristfällig förståelse för vad makt är och för vad partiarbete är.

Där har både Vänsterpartiets ledning och den interna oppositionen fel.

Makt leder inte automatiskt till mer socialism och feminism, men makt leder inte heller automatiskt till korruption. Vad makt leder till beror på hur den används.

Vi är arbetarklassens parti. Socialismens och feminismens parti. De flesta i Vänsterpartiet är med på detta, både partiledningen och oppositionen. Ändå fastnar diskussionen ofta här, och de ena misstror de andra. I stället för en givande diskussion gör man ogrundade beskyllningar. Diskussioner blir ofta till en tävling i att skjuta över målet.

Mer ödmjukhet, mer diskussion och mer arbete är vägen framåt.

Detta är destruktivt för vårt parti. En korrekt hantering av reella politiska motsättningar inom ett arbetarparti kräver en levande och kamratlig diskussion om de viktiga frågorna. Alla förlorar på pajkastning.

Partiets grundläggande problem är vår nuvarande syn på hur förändring går till. Från partiledningens sida har man en övertro på den parlamentariska vägen och från oppositionens sida har man en övertro på den utomparlamentariska vägen, men vi behöver båda. I dag saknas en helhet. En samstämmighet mellan kortsiktiga och långsiktiga mål.

Vi har kring 30 000 medlemmar, men enbart en liten andel av dessa är organiserade på riktigt. Vänsterpartiets styrka ligger i hur mycket arbete som nedläggs på partiet. En betydligt större andel av våra medlemmar hade kunnat sättas i arbete för partiet om vi hade sett till att skapa förutsättningar för det. Men då måste partiet vara mer än en valkampanjorganisation. Då måste vi finnas i bostadsområdena och på arbetsplatserna i mycket högre grad än i dag.

Vänstern har varit på ideologisk och organisatorisk tillbakagång under lång tid på grund av en pågående identitetskris. Det är dags att börja anamma vår identitet igen. Vi är arbetarklassens parti som kämpar för vår frigörelse från klassamhället och könsmaktsordningen.

Detta innebär att vi går emot den borgerliga hegemonin. För att inte gå under behöver vi ha en strategisk inställning. Vi kan inte, som partiledningen, enbart följa efter svängningar i opinionen och media. Då kommer vi förflytta vår position för långt till slut. Ibland måste vi följa med i svängningarna, men vi måste också kunna stå starka tillsammans när vinden blåser hårt. Det är så man leder. Man kan både lyssna och vara modig.

Samtidigt misslyckas även oppositionen att hitta rätt. Man drar slutsatsen att varje reträtt är ett brott mot den rena läran. Med den inställningen kan man inte heller leda. Om vi verkligen ska vinna måste vi börja prata med varandra och vår klass. Mer ödmjukhet, mer diskussion och mer arbete är vägen framåt.

Läs mer

Vill partiledningen bevisa sina linjer måste de sluta beskriva dem som den enda vägens politik. Vänsterpolitik kan genomföras på andra sätt än i regeringar med centerpartister.

Vill oppositionen bevisa sin linje får man sluta demonisera, börja kompromissa och föra fram ett trovärdigt alternativ som på ett bättre sätt inkluderar både parlamentarismen och utomparlamentarismen än vad partiledningens linje gör.

Kultur 10 maj, 2025

Vi svenskar är mer sekteristiska än vi tror

En spricka uppstår mellan det tornedalska paret när Korpelarörelsen slår ner i byn. Foto: Mimmo Hildén/Iris film.

I den första filmen på minoritetsspråket meänkieli skildras den vidlyftiga Korpelarörelsen, väckelsen som ville göra upp med den laestadianska puritanismen. Såklart spårade det ut.

När krigsflygplanens dån ljuder över Tornedalen, där Jon Blåheds Rörelser utspelar sig, känns platsen fortfarande långt bort från de maktpolitiska händelser som ledde fram till andra världskriget. Ändå vet vi hur decenniet slutade. Inte som byinvånarna trodde, att en gudasänd silverark kommit för att hämta dem på domens dag. Men var det så orimligt att tro att krafter bortom ens egen makt kan susa in över jordelivet?

I Rörelser skildras den ökända Korpelarörelsen, en domedagsprofetisk sexsekt som var verksam under 1930-talet och fortfarande omgärdades av skamfylld tystnad under Jon Blåheds uppväxt 60 år senare. Filmen gestaltar också samma återkommande sekteristiska kännetecken – tungomålstalande och handviftande extatiska predikningar – som fyller en utomstående med stark sekundärskam. Men här placeras det in i en historisk och språklig kontext som ger de gudomliga ingivelserna en mer jordisk förankring. Detta är den första svenska långa spelfilmen som gjorts på meänkieli, som klassas som ett minoritetsspråk i Sverige.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Utrikes 09 maj, 2025

En femårig pojke vårdas för undernäring på ett sjukhus i Khan Younis den 1 maj. Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT.

Allt fler västerländska politiker och medier kräver att kriget upphör, och vissa öppnar till och med för att erkänna den palestinska staten. Men de med mest makt håller fortfarande tyst medan Israels regering börjar bygga ”Gazarivieran”.

”Gazaremsan kommer att helt förstöras”. ”Israeler bör inte skämmas för att använda ordet ockupation.” ”Gazas invånare kommer att börja utvandra i stora antal till andra länder.”

Det är ett axplock av citat från en presskonferens som Israels högerextrema finansminister Bezalel Smotrich gav förra tisdagen. Talet hölls strax efter att regeringen hade meddelat att den kommer intensifiera sin offensiv i Gaza och etablera en permanent närvaro i området. I klartext betyder det att de har köpt Donald Trumps förslag på att själva återuppbygga remsan till ett ockuperat turistparadis. Den slutgiltiga lösningen är en AI-genererad bild på en strandriviera i guldskimmer.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 09 maj, 2025

Israelbojkott föreslås inom IF Metall – men ledningen säger nej

Demonstration mot Aimpoint i Malmö – ett av de svenska företag som bedriver handel med Israel. Ett stenkast bort ligger bolaget Nordisk, där verkstadsklubben motionerat om Israelbojkott. Foto: Johan Nilsson / TT

I dagarna beslutade norska LO om ekonomisk bojkott av Israel. En verkstadsklubb i Malmö vill att IF Metall gör detsamma, men fackstyrelsen säger nej – trots att dess internationella samarbetsorgan gett grönt ljus.

”Om inte ockupationen upphör innan september 2025, som FN:s generalförsamling krävt, kommer LO arbeta för att Norge tar initiativ till en internationell ekonomisk bojkott.”

Det beslutet kom i dag från Norska LO, efter förslag om att fackförbundet ska verka för en fullskalig Israelbojkott

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr