Järnbruksklubben på SSAB i Borlänge är initiativtagare till det upprop som tagits emot av fackklubbar och avdelningar över hela landet.
Hittills har Järnbruksklubben fått bekräftat att 24 avdelningar och klubbar från olika fackförbund, skrivit under uppropet, som skickas till regering, riksdag och LO. Lennart Karlsson, Metalls klubbordförande i Borlänge, menar dock att det kan röra sig om fler som undertecknat brevet.
– Vi har bett alla att skicka en kopia på underskriften till oss, men det vet vi inte om alla gjort, säger han.
I uppropet protesterar fackklubben mot försämringar i den generella välfärden. Med utgångspunkt från näringslivet och dess bonussystem ställs kravet att riksdagen skapar regler som ”stoppar företagsledares giriga bonussystem”. Brevet tar även upp att regeringen vill utreda egenavgifter i sjukförsäkringen. Här uppmanas regeringen att i direktiven om sjukförsäkring och ohälsotal avfärda alla tankar på egenavgifter i välfärdssystemet.
– Det sätts gränser för vad vi som kollektiv kan ta ut i avtalsförhandlingar, men inga gränser för hur politiker och företagstoppar hanterar pengar, säger Conny Carlsson, Metalls vice klubbordförande i Borlänge, som menar att upproret handlar om att slå mot alla orättvisor i samhället.
– Vi ger en pekpinne till regeringen att ta sitt ansvar och vi förespråkar ett progressivt skattesystem.
I början och mitten på 1990-talet skrevs två likartade budkavlar i protest mot nedskärningar i den generella välfärden och direktörers fallskärmsavtal. Skillnaden den här gången är att det finns en uppmaning till LO att agera om inget positivt gensvar kommer från regering och riksdag.
LO måste då använda den politiska strejken som medel för att få till stånd en förbättring, enligt brevskrivarna.
– Det var en brist i de tidigare budkavlarna att de endast avslutades med en uppvaktning hos regeringen. Nu har vi en följdplan.
Conny Carlsson menar att LO inte har något annat val än att gå ut i strejk, om en absolut majoritet av fackförbunden ställer sig bakom kravet.
– Då kan det inte spela någon roll att Wanja Lundby-Wedin och Göran Johnsson sitter i socialdemokraternas verkställande utskott. Uppropet är i grund och botten en svidande kritik mot socialdemokraterna, som driver den här politiken.
Än har inget svar kommit från regering och riksdag, men Lennart Karlsson förväntar sig att det dyker upp så småningom.
– Detta verkar vara ett brev som ligger väl i tiden. Vi har fått mycket bra respons från flera klubbar och avdelningar som menar att vi formulerat det som många tänker på.
– Vi får se om det kommer någon reaktion innan vi uppvaktar. Tidigast kommer detta att ske närmre sommarn, säger Conny Carlsson.