– Det finns möjlighet att begära ut skadestånd, men den är begränsad, säger advokat Stig Centerwall.
Han menar att det inte räcker om Håkan Jaldung fälls enbart för tjänstefel, utan att domen måste bli olaga frihetsberövande. Först då har de som blev gripna synnerliga skäl, vilket krävs för att skadestånd ska komma i fråga.
– Jaldung visste att det inte är möjligt enligt polislagen att göra ett massgripande av den här sorten. Fälls han för uppsåtligt brott ökar chanserna betydligt för de som kräver skadestånd, säger Centerwall.
Han anser att JO gör rätt när han väljer att åtala förre polismästaren eftersom de som befann sig på skolan var i Göteborg för demonstrera. Många förhindrades detta genom gripandet, vilket är ett brott mot grundlagsrätten.
– Här anser jag att det föreligger synnerliga skäl för att Håkan Jaldung ska dömas, säger han. Har de målsägande ett målsägarbiträde ska det gå att få ut skadestånd.
Stig Centerwall har fått flera förfrågningar om att vara målsägarbiträde. En av dem är Mattias Pettersson.
– Jag har skickat skadeståndsanspråk och förordnat Stig Centerwall till målsägarbiträde, berättar han.
Pettersson tror att chanserna för att Jaldung fälls är små, men hoppas på att så blir fallet.
– Antingen var ingripandet ett ickeprofessionellt agerande, eller så var det, som jag tror, ett sätt att provocera fram våldsamheter, säger han.
Örjan Bergsten, som ingick i ledningen för Göteborgsaktionen menar att det är självklart att de gripna ska begära ut skadestånd.
– Om Jaldung fälls, det vill säga. Personligen är min tilltro till den svenska rättvisan lika med noll. Hittills har man inte hanterat något korrekt efter EU-toppmötet, så varför skulle man göra det nu? säger han och vill understryka att hela processen kring Jaldung egentligen inte handlar om rätt eller fel vid ingripandet.
– Om han fälls blir han syndabocken. Den naturliga frågan som följer är: varför ingrep inte Ann-Charlott Norrås eller Thomas Bodström?
Bergsten menar att Håkan Jaldung bara är en bricka i ett rättsligt spel.
– Jag tycker att det lutar åt att det redan innan toppmötet var bestämt att Jaldungs uppgift var att gå hårt fram och sedan bli syndabock. I slutändan handlar det om opinionsläget och maktrelationer i samhället, säger han.