– Vi är naturligtvis glada över att det äntligen fattats ett beslut som faktiskt gäller studentbostäder, säger Erik Bromander på SFS. Men trots nya förhoppningar påpekar han att en sänkning av byggmomsen inte räcker.
– Nu hoppas vi på krafttag från kommunernas sida. De måste se efter och planera väl för möjligheterna att bygga studentbostäder. Även byggherrarna måste lära sig att bygga billigare.
Kommunerna har bostadsförsörjningsansvar och måste se till att det finns tak över huvudet till alla som behöver det.
– Det gäller att aktivt ta tag i problemet innan man står där med långa köer som är svåra att hantera, säger Bromander.
Riksdagen fattade beslutet i förra veckan med förhoppning om att byggandet av studentlägenheter ska komma igång ordentligt. Behovet av nya bostäder är stort. När momsen sänks blir det billigare att bygga vilket i sin tur ska leda till lägre hyror.
Till skillnad från det tidigare investeringsbidraget från staten till bygget av bostäder, är momssänkningen speciellt satt för studentbostäder.
– Tidigare var det mer förmånligt att bygga vanliga bostäder. Byggherrarna satsade då på större och dyrare lägenheter, som inte studenter har råd att bo i, säger Bromander.
Investeringsstödet kvarstår fortfarande för byggandet av större lägenheter, något som SFS tycker är märkligt.
– Det ger konstiga signaler till byggherrarna om vad som ska byggas, säger Erik Bromander.
Maria Nygren är student och bor i en tvåa tillsammans med två kompisar. Det är trångt, men Nygren känner att hon trots allt haft tur.
– Jag får inte tag på någon annan bostad i Stockholm, säger hon.
Maria Nygren, bostadslös student i Stockholm, upplever inte att hon fått någon hjälp att hitta bostad.
– Jag blev erbjuden en lägenhet, men den var alldeles för dyr, säger hon.
Maria Nygren har aktivt sökt lägenhet, utan resultat. Hon vände sig till Stockholms stads bostadsrättsförening, Studentbostäder Stockholm och HSB.
– Det tas få initiativ till att verkligen se till att de som inte har bostad får någonstans att ta vägen. Dessutom tar alltid fastighetsägarna ut höga hyror. De räknar in bostadsbidraget i hyran, säger hon.