Idag (torsdag) kommer Aldulhalim Demir från Turkiet att föreläsa på ABF-huset i Stockholm. Han har tidigare arbetat med sandblästring, en metod för att få jeans att se urblekta och slitna ut.
Vid blästringen frigörs små partiklar av stendamm som är extremt skadligt för lungorna. Sandblästring har lett till ett 50-tal dödsfall i Turkiet. Risken för att utveckla den dödliga lungsjukdomen silikos (stendammslunga) är stor hos dem som arbetar med sandblästringen och bara i Turkiet antas ytterligare 5.000 personer vara drabbade.
– Det är många människor i Väst som inte känner till hur de här jeansen produceras. Det är bland de mest människofientliga produkter man kan köpa, säger Kurdo Baksi, journalist och debattör, som är en av dem som bjudit hit Demir.
Flyttat till andra länder
Sedan 2009 är sandblästring förbjudet i Turkiet.
Men produktionen har flyttat till andra länder, som Indien, Bangladesh och Kina. Aldulhalim Demir kämpar för att sandblästring ska förbjudas i hela världen. Men jeansen är oerhört populära och flera stora klädkedjor köper fortfarande in dem.
Hur vet man om ett par jeans som man köper i butik är sandblästrade?
– Om de inte är äkta blå, utan lite urblekta och utslitna, kan du nästan utgå från att det betyder att de är gjorda av människor som snart kommer att dö, säger Kurdo Baksi, som vill dra igång en bojkott mot de sandblästrade jeansen.
Hennes och Mauritz har varit importör av de sandblästrade jeansen, men tillkännagav i slutet på förra året att man inte skulle köpa in några fler sandblästrade jeans. Anledningen är de farliga förhållandena för blästringsarbetarna. I Europa förekommer inte blästring av jeans alls, utan all produktion ligger i fattiga länder i framför allt Asien.