Krönika 12 maj, 2011

Vi har flyttat till en av de få hyresrätter som finns kvar i ett område på Södermalm där två olika världar lever sida vid sida. Först kan man se de lyckligt lottade paren som köpt sig en bostad för fyra miljoner och kommer med sina barn på morgonen till förskolan nedanför vår balkong. Sen kan man se de andra. De ovälkomna. De som varken har bostad, miljonlån eller kärnfamilj. Stockholms hemlösa. Från köket i vår lägenhet kan man utifrån ansiktsdrag, kläder och kroppshållning lätt kategorisera de förbipasserande i facket De lyckligt lottade eller i De ovälkomna.

Här vid Mariatorget finns ett av Stockholms stora sociala projekt för hemlösa. Bland annat en vårdcentral för hemlösa, mottagning för patienter med metadon och subutex, akut boende för hemlösa och ett ungkarlsboende. För något år sedan hade även Stadsmissionen verksamhet här med varm mat, möjlighet att duscha, tillgång till telefon och vilorum för dem som varit ute hela natten. Men flera av de närboende upplevde ökat problem med narkotikabrott och våldsamheter så tillslut tvingades Stadsmissionen flytta till Kungsholmen.

Jag förstår att det inte är så fräscht att hitta kanyler och sprutor i trappen. Kanske finns det en poäng i att sprida verksamheterna på olika områden i staden. Men det offentliga äger för få fastigheter och privata ägare vägrar ofta hyra ut lokaler till den här formen av verksamhet. Samtidigt måste även människor utan fast adress få finnas till någonstans. Men vart? Det tycks finnas gott om dubbelmoral i den här frågan: ”Visst måste vi ta hand om de som fallit utanför systemet, men varför just här?”. Missbrukare ska helst vara osynliga och verksamheten skötas i skogen där vi andra slipper se det. Att De lyckligt lottade ska tro att de kan få slippa se De ovälkomna bara för att de satsat miljoner på en lägenhet med toppläge är bara sorgligt.

Inrikes 07 maj, 2025

Turkisk ”kromkung” dumpar miljoner ton giftslagg vid Vänern

Vargön Alloys AB omsätter närmare 3 miljarder kronor om året. Foto: Idun Nilsson.

Det turkiskägda verket i Vargön vid Vänern pumpar ut metall som aldrig förr. Men i slaggbergen döljer sig höga halter av giftiga tungmetaller. Bland ortsbor stiger oron för utsläpp – medan högarna med krom bara fortsätter att växa.

Vid Vänerns sydspets övergår sjön i Göta älv. Därifrån rinner vattnet 93 kilometer, ända ned genom Göteborg, innan det mynnar ut på öppet hav. På ena sidan Göta älvs inlopp ligger Vänersborg, med cirka 25 000 invånare. På andra sidan Vargön, med en femtedel.

Här heter pizzerian Viking, och frisören Connys. Bruksortsstatusen är inget att diskutera: här kom industrin först, sedan samhället. Nere vid kajen ligger tegelruinerna av urpappersbruket Wargöns Aktiebolag, strax bredvid den modernare, brummande och ångande jättefabriken Vargön Alloys. Här produceras sedan 1970-talet ferrokromlegeringar, blandningar av krom och järn som bland annat används för att behandla rostfritt stål.

Fabrikens elräkning ligger på minst 520 000 megawatt – en halv procent av Sveriges totala energiförbrukning – och dess överskottshetta värmer nästan hela Vänersborg, samt delar av Trollhättan. Förra årets utsläpp motsvarande 135 232 ton koldioxid, men man forskar på att minska dem i olika hållbarhetsprojekt, bland annat med biokol.

Över allt på industrin, samt på upplaget strax norr om fabriken som kallas Mjölkberget, tornar asfaltsgrå ”sanddyner” upp sig över grantopparna. Högarna av ferrokromslagg, resterna som blir kvar, är inget nytt inslag. Men lokalborna har noterat hur de på kort tid blivit högre och fler än någonsin.

Carola Sandström har bott i Vargön i 15 år, och bestämde sig förra året för att mejla Länsstyrelsen och fråga hur det egentligen stod till med slaggbergen.

– Det är de sista två åren det verkligen har exploderat. Det är inte bara vi som har märkt att det blivit mycket mer avfall inne på och runt området, säger hon till Flamman.

Hon är NO-lärare, och hennes sambo ingenjör. Högarna längs promenadstigen förbi Mjölkberget blev allt oftare ett samtalsämne hemma.

Uppströms. För att producera hundratusentals ton metall krävs el – över 500 000 megawatt om året. Foto: Idun Nilsson.

– Det finns ändå bostadshus där, precis runt omkring där man bara slänger ut detta i naturen. Vi tänkte att det måste vara någonting som gör att de inte kan bli av med slaggen, som att det finns bly, krom eller andra tungmetaller i.

I ett annat mejl undrar en Magnus från orten över samma sak, och beskriver hur Vargön ”successivt håller på att bli företagets privata soptipp”. ”Flera gånger om dygnet, året runt” bolmar en jättelik ”grå-röd rökplym” av stoft ut från fabriken, och tonvis av slaggen menar han ligger på jord som inte är hård nog.

”Det pågår konstant en miljöförstörande verksamhet som någon på Länsstyrelsen vet om”, menar han.

– Många tycker nog mest att det ser fult ut med högarna. Frågan är om farliga ämnen påverkar människor, växter och djur, kanske till och med grundvattnet. Då är det riktigt allvarligt, säger Carola Sandström.

”Under perioden 2019–2024 har det byggts upp ett mycket stort lager av slagg”, bekräftar en rapport beställd av bolaget, som uppskattar totalmängden till omkring en miljon ton. Tidigare har slaggen använts till bland annat asfalt, men ett beslut från länsstyrelsen 2014 bedömde att det inte gick att säkerställa att slagg från Vargön Alloys skulle användas på ett sätt som var ”hälso- och miljömässigt godtagbart”.

– Sedan slaggen blev avfallsklassad har vi haft svårare att avyttra den, förklarar Alloys hållbarhetschef Anneli Papadopoulos (bilden).

– Vi tror ju att det här är ett väldigt bra material, men behöver göra vidare tester, fyller bolagets vd Anders Lehman i, och tillägger:

– I Finland betraktas slaggen fortfarande som produkt, och det säger väl kanske någonting om att det inte är så farligt.

”Slaggen innehåller krom och en del nickel. Metallerna är hårt bundna till slaggen och bara små mängder kan lakas ur”, alltså lösas upp av regnvatten och läcka ut, intygar kommunen.

Men oroade klagomål fortsätter att rulla in. I augusti 2024 gör Länsstyrelsen ett oanmält besök hos Alloys, och upptäcker att slagg även börjat läggas på fler platser en bit i skogen – ”som det framstår, utan kontroll av avrinnande vatten”.

Bolaget polisanmäls, och slagghögarna förbjuds från att bli högre. Nu, i april 2025, sitter Vargön Alloys i en process med myndigheterna för att få tillstånd att mellanlagra slagg på ytorna utanför det inhägnade området. Prövningen innebär att ”möjligheterna till vatteninsamling och rening” just nu utreds, berättar Anneli Papadopoulos.

Men just nu finns inget som hindrar de här högarna från att laka ur metall?

– Det finns ingen vattenuppsamling där.

I ansökan står tydligt att högarna ligger inom ett vattenskyddsområde, och företaget bedömer själva att ”mellanlagringen kan medföra risk för betydande miljöpåverkan”. Alloys eget informationsblad om slaggen avråder från att använda den ens ”i närheten av” vattenskyddsområden och känsliga vattendrag.

– Sant. Jag är osäker på om informationen på kommunens hemsida är den nya informationen, för den är under omarbetning, säger Anneli Papadopoulos.

Hon berättar att Göta älv och Vänersborgsviken blev vattenskyddsområde 2022, men att skyddet är tillfälligt upphävt efter ett regeringsbeslut i april i år. ”En inskränkning i enskilds rätt att använda mark eller vatten får inte gå längre än vad som krävs för att syftet med vattenskyddsområdet ska tillgodoses”, står i beslutet, undertecknat miljöminister Romina Pourmokhtari.

– Det är väldigt känsligt att ha synpunkter om. Vargön är ju byggt på bruket och dess arbetstillfällen, säger Carola Sandström.

Även den vänsterpartistiska kommunpolitikern och Vänersborgsbloggaren Stefan Kärvling, som redan 2022 skrev kritiskt om slagghögarna, betonade i sina första inlägg att det är viktigt att bolaget lyckas lösa problemen ”dels för att ferrokrom är en viktig produkt, och dels för att Alloys ska bli kvar i Vargön med alla de arbetstillfällen som produktionen för med sig”.

Han citerade också Mark- och miljödomstolen, som i en dom från 2015 skrev att ”laktester har visat ett visst kromläckage från slaggen” och att detta ”är ägnat att inge vissa farhågor”. I sitt andra inlägg om Alloys kommer han för första gången in på den riktigt stora misstänkta boven i dramat: sexvärt krom.

Det är de sista två åren det verkligen har exploderat. Det är inte bara vi som har märkt att det blivit mycket mer avfall inne på och runt området.

– Det krom vi möter dagligen, i kosttillskott bland annat, är främst trevärt krom. När det blir sexvärt blir det mycket mer reaktivt, och kan skada och mutera både DNA och andra molekyler i kroppen, förklarar Karin Broberg, professor i arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.

– Det är känt sedan decennier att inandning av krom-6 kan orsaka lungcancer, men också astma och andra luftvägssymtom, samt att hudkontakt kan leda till inflammationseksem. Man har även sett njurskador, som hos vissa andra toxiska metaller. Det är där de samlas för att kissas ut ur kroppen.

Det sexvärda kromets konsekvenser är kända sedan länge. Stefan Kärvling nämner snabbt den överlägset populäraste skildringen: den 25 år gamla filmen Erin Brockovich, där Julia Roberts spelar den verkliga juristen och trebarnsmamman som lyckades vinna en rättsprocess mot energijätten Pacific Gas and Electric.

Företagets medvetna utsläpp av krom-6 i Kalifornien pågick mellan 1952 och 1966, mörkades i decennier, och saneringen pågår än i dag. Hinkley, småstaden i Mojaveöknen där en och en halv miljard liter kromkontaminerat vatten dumpades, har aldrig skakat av sig sveket.

Jag står i snålblåst ovanpå ett av grusbergen, mer än 20 meter upp, strax utanför stängslen kring Mjölkberget. På andra sidan högen, också utanför området, finns ett avrinningsområde dit vatten leds från inifrån deponin. Träden omkring pölarna är kala, och flera har fallit av sig själv. Ju blötare något är i skogsbrynen runt området, desto mer orangebrunt och rostfärgat har det blivit med tiden.

Stenkoll. Ur varje bit malm kommer ungefär en tredjedel metallprodukt, och de resterande två tredjedelarna blir slagg. Foto: Idun Nilsson.

När Alloys tog prover på Mjölkberget under 2023 och 2024 hittades genomgående höga halter av både krom och selen, under största delen av året. Avfallet får max innehålla 10 milligram krom-6 per kilo för att klassas som ofarligt. I januari 2024 låg siffran vid en av testplatserna på över 112 mg/kg; mer än tio gånger det tillåtna gränsvärdet. En annan mättopp i slutet av 2022 når hisnande 160.

Hållbarhetschef Anneli Papadopolous förtydligar att proverna togs på finkornigare stoft – inte de större slaggbitar som ligger kvar i dag. Sedan oktober 2024 kör man filterstoftet, som ”haft överskridande värden” till en extern deponi.

– Upplagen som ligger kvar är grövre fraktioner, och om det är något vi har lärt oss med åren är det att det är större risk för lakning ur finpartiklar.

”Utifrån nuvarande kunskapsbild ser vi ingen anledning till oro för närboende”, skriver Lena Carlsson på Länsstyrelsen. Men i samma mejl skriver hon också att Alloys överskridit riktvärden både i lakvattnet och dagvattnet, och att ”åtgärder och uppföljning är under utredning”.

I januari 2025 kollapsar en tunnel strax norr om Elazig i östra Turkiet. En gruvarbetare tar sig ut oskadd på egen hand, men en av hans kollegor bryter ett ben och måste föras till sjukhus efter en räddningsinsats.

2008 får Vargön Alloys en stor utländsk ägare: den turkiska Yildirim-gruppen. Den globala gruv- och transportkoncernen har i dag över 25 000 anställda i 57 länder, och ägs helt av en förmögen familj vid samma namn, med ”kromkungen” Robert Yildirim som herre på täppan.

Den inrasade gruvan i Elazig ägs av företaget Eti Krom, och är sedan 2004 en av Yildirim-gruppens viktigaste fyndigheter på hemmaplan. Malmhögarna jag ser på Vargön Alloys har skyltar med ”TURK” och ”ALBA”, de senare från den albanska Yildirim-ägda producenten Albchrome, nedstuckna i sig. Men 2017 kom en majoritet av Alloys krommalm – 48 000 ton längs Göta älv – från Voskhodgruvan i Kazakhstan.

Voskhod fraktar ännu större volymer till Tikhvinverket – Rysslands motsvarighet till Vargön Alloys, 20 mil öster om Sankt Petersburg. Yildirim köpte Tikhvin 2013, och produktionen upphörde inte förrän i mars 2024, då sanktionerna och krigsekonomin slutligen tvingade verket på knä.

I många händer. Smältverket var först i svenskt ägo, sedan brittiskt, schweziskt, svenskt igen och nu som en del i en turkisk koncern. Foto: Idun Nilsson.

Alloys lyfts ofta fram av Yildirim som dess första investering utanför Turkiet. Men utbytet med Ryssland har varit viktigare ännu längre, ända sedan man började handla med ryskt kol i början av 90-talet. 2017 tecknar man ett miljardavtal med Ryska exportcentret och MidUral-gruppen, ett annat ryskt gruvkonglomerat, för att ”med ryska och turkiska tillgångar skapa en enda global produktionskedja”. 2020 sätter sig Mehmet Sevket Erol, toppchef för Yildirims gruvverksamhet, i styrelsen för både MidUral Group och Vargön Alloys.

2018 deltar ”kromkungen” på den statliga ryska banken VTB Capitals investeringsmässa i Moskva, och laddar upp bilder från när Vladimir Putin håller öppningstal. I mars i år identifieras Robert och brodern Ali Riza Yildirim som de anonyma köparna av lyxjakten Alfa Nero, som såldes för 40 miljoner dollar av karibiska Antiguas regering efter sanktioner mot dess tidigare ryska oligarkägare. Jakten skulle ursprungligen ha köpts av Google-vd:n Eric Schmidt, som drog sig ur affären.

Sommaren 2024 meddelar koncernägaren och familjefadern att han vill återgå till att producera ferrokisel i Vargön, i samband med att Alloys inkluderas i den nya bolagsgruppen CoreX i Nederländerna. Anders Lehman säger att det just nu diskuteras, och ”sannolikt kommer ske”.

– Något positivt är att ferrokiselproduktion inte genererar någon slagg, så slipper vi i alla fall det problemet.

De senaste åren ska krommarknaden ha sjunkit en aning globalt, men 2021 gick den som tåget. Utvecklingen beskrivs i Alloys årsredovisning som ”mycket positiv med en kraftig ökning av efterfrågan, samt stigande priser under hela året”. Man har ökat produktionsvolymen, och ”har sedan augusti tre produktionsenheter i drift”.

Vid ett miljötillsynsbesök 2021 framkom det att Alloys sedan i mars ”krossar produkt i två mobila krossar under tiden som en ny stationär krosslinje byggs”.

”Ferrokrom har krossats i mobil anläggning inom fabriksområdet i varierande omfattning sedan 2021”, enligt Länsstyrelsen – trots att man också skriver att bolaget egentligen aldrig haft tillstånd att använda något annat än sin stationära kross.

Anor. Sedan 1912 har det funnits ett smältverk på Vargön utanför Vänersborg. Foto: Idun Nilsson.

– 2021 började vi använda mobil krossning, med anledning att vi byggde om den stationära, och sedan dess har vi egentligen aldrig fått full kapacitet i den. Därför har vi i perioder, sedan 2021, använt mobil krossning, säger Anneli Papadopoulos.

– Sedan har vi fortsatt med det till och från, beroende på kapacitet och status på den stationära anläggningen. Missförstånd eller inte, men Länsstyrelsen tyckte väl egentligen att vi borde ha anmält när vi fortsatte använda den mobila.

två filmer, tagna i smyg på området av anställda, ser man hur grå malm tippas ned i en tratt ur en grävskopa. De torra stenarna skramlar ned med ett tungt rasslande, ett stort stoftmoln piskas upp och driver sakta iväg.

Just maskinen som kördes i åtta månader 2021 flyttades sedan, och fortsatte krossa legering under åtminstone halva 2024. ”Krossning i mobil anläggning har avbrutits i samband med att länsstyrelsens uppmärksammats på det”, skriver Jan Mogol på Länsstyrelsen i ett mejl.

Hur många mobila krossar bolaget äger, eller fortfarande använder, får jag inget svar på. 2021 och 2022 krossade Alloys sammanlagt nästan 250 000 ton legering mobilt. Under 2023 och 2024 minskar mängderna något, men bara till 70-80 000 ton om året. Förra året stod det mobila för 80 procent av all krossning.

– Det motsvarar den volym vi ska krossa med den stationära. Vi har kommunicerat att vi har kört mobilt, men det var först i samband med tillsynsbesöket i december 2024 som vi presenterade i vilken utsträckning, medger Anneli Papadopoulos.

Anders Lehman menar att den stationära anläggningen fortfarande är något av ett ”problembarn” man inte lyckats få full drift på, och att företaget fortfarande kommer ha möjlighet att krossa legering mobilt, så länge det anmäls.

– Men då ska vi vara helt transparenta. Det var ju inte så att vi inte ville vara transparenta, utan att vi inte riktigt såg behovet av att anmäla, kanske. Men nu måste vi det.

Carola Sandström bor någon kilometer från verket, och har inte märkt av dammet på samma sätt som slagget.

– Jag har inte sett att något flugit runt i luften, men kan tänka mig att husen allra närmast känt av det. Ibland är det utsläpp på kvällarna som kan göra hela himlen orange, då de tömmer ugnarna eller något sådant.

Karin Broberg ledde tillsammans med yrkeshygienikern Malin Engfeldt studien Safechrom, där luftprovtagning gjordes på 116 arbetare hos 15 svenska industrier som hanterar sexvärt krom. I EU är gränsvärdet för luftexponering 10 mikrogram (µg) per kubikmeter luft, och i Sverige 5 µg/m3. Många länder har ännu striktare gränser.

Foto: Idun Nilsson.

– Man ska alltid börja med att eliminera eller ersätta det farliga ämnet, i andra hand kapsla in eller reducera källan. Går inte det ska man jobba med ventilation, eller göra så att arbetarna kan sitta i ett kontrollrum eller en maskinhytt i stället, berättar Malin Engfeldt.

– Sista steget är personlig utrustning, som andningsskydd. Det är minst effektivt, och lägger över ansvaret på arbetstagaren att vara den som skyddar sig.

De flesta deltagare i studien testade under 1 µg/m3, Danmarks gränsvärde, men 20 procent låg över. Sju procent av arbetarna låg på nivåer över 5 µg/m3.

– Vad är då riskerna om man exponeras för det svenska maxvärdet fem dagar i veckan, åtta timmar om dagen, i ett helt yrkesliv på 40 år? Det innebär, i snitt, 20 extra cancerfall per 1 000 exponerade arbetstagare, förklarar Malin Engfeldt.

– I normala fall, när man pratar om ”acceptabel cancerrisk” och det är allmänheten som exponeras, brukar man prata om 4 extra per 100 000. I arbetsmiljö har man accepterat en högre risk än vi hade godtagit i vanliga fall, helt enkelt.

”Arbetsgivaren är alltid ansvarig för att säkerställa att personal inte exponeras för farliga halter av olika ämnen”, skriver Hanna Allemyr, sektionschef Region Väst på Arbetsmiljöverket. Man ”försöker i första hand att få arbetsgivarna att frivilligt rätta till arbetsmiljöbristerna”, även om förelägganden, förbud och viten finns i verktygslådan.

Safechrom-projektet är på väg att bära frukt. Arbetsmiljöverket har efter studien tagit steg mot en skärpning av gränsvärdet till 1 ug/m3. Danmark sänkte i år sitt ännu ett steg, till 0,25.

– Det man ska komma ihåg är att sexvärt krom är ett så kallat tröskellöst cancerogent ämne, säger Malin Engfeldt, vilket betyder att ingen exponering egentligen är säker.

I Stefan Kärvlings första blogginlägg om Alloys inleder han nostalgiskt med att berätta om 1970-talet – då han var ”ung på livet”, ofta passerade genom Vargön, och Alloys skorstenar höljde samhället i en ”tät, gulbrun illaluktande dimma”.

Läs mer

”Jag minns att man försökte andas så sällan som möjligt. Röken luktade inte gott. Den luktade till och med farligt, och det var den antagligen.”

Han citerar en Expressenrubrik från tiden, som på pappersbrukets tid ska ha utsett Vargön till ”Sveriges skitigaste samhälle”, och menar att det troligen stämde.

”Den tiden är förbi. Rökgaserna från Alloys har kylts ner och renats i många år nu. Minnena av pappersbruket lever dock på sätt och vis kvar i marken och älvbottnen. Det är en hel del föroreningar lagrade i jordlagren, men så länge de får ligga ifred så tror jag inte risken är så stor att föroreningarna ska läcka och skada miljö och människor.”

Kultur 07 maj, 2025

Hjärtat i skrevet

Lynne Tillmans är också konstkritiker och professor i kreativt skrivande på University of Albany i New York. Foto: Weyler.

”Weird fucks” rotar i utmarkerna mellan sex och kärlek. Katja Palo har läst historien som kom till världen på sjuttiotalet, men som översatts till svenska först nu.

Jag minns Kristen Roupenians Cat person, publicerad i New Yorker 2017. Novellen blev viral. Det är knappt man tror att man ska läsa ”novell” och ”viral” i samma mening, men den handlade om en ung kvinna som gick på dejt med en man och att de hade dåligt sex. Tydligen kände många unga kvinnor igen sig.

I Lynne Tillmans Weird fucks (Weyler, 2025) pendlar sexakterna, som titeln åsyftar, på en skala från oengagerade till dåliga. Till skillnad från Roupenians novell fick denna långt mer intressanta kortroman inte mycket uppmärksamhet. På sjuttiotalet refuserades fröet till den av en experimentell sextidning, på åttiotalet publicerades en version i en punktidskrift och först på 90-talet kom den i bokform. 2015 nådde Weird fucks en större publik. Nu finns den äntligen på svenska i översättning av Helena Fagertun.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 06 maj, 2025

Kändisparti skakas av våldtäktshärva

Medborgerlig samling storsatsade på bussreklam under riksdagsvalet 2018. Kandidaten på bussannonsen har inget med det aktuella fallet att göra. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT.

Två toppkandidater för småpartiet Medborgerlig samling, båda läkare till yrket, har blivit föremål för utredningar. Den ena utreds för att utgöra en patientfara – och den andra för våldtäkt av en utsatt 18-åring.

Hösten 2022 toppade de två läkarna listan till regionfullmäktige i Stockholm för det lilla högerpartiet Medborgerlig samling. Nu har den ena åtalats för att ha drogat och våldtagit en utsatt 18-åring med självskadebeteende – medan den andra, en 59-åring, utreds för att ha skrivit ut narkotika till honom.

I sms-konversationer mellan de två läkarna diskuteras dosering av olika rusmedel, och i flera fall skriver 59-åringen ut olika preparat till sin 43-åriga kollega. I ett fall skriver den sistnämnda även ut testosteron till sin äldre kollega.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 06 maj, 2025

Daniel Riazat lämnar Vänsterpartiets styrelse

Daniel Riazat vid en manifestation mot det svenska inträdet i Nato. Foto: Maja Suslin/TT.

Riksdagsledamoten Daniel Riazat lämnar sitt uppdrag som suppleant i Vänsterpartiets styrelse. I en tråd på Facebook får han stöd av flera partiprofiler. ”Du kommer sitta i PS igen i framtiden”, skriver en av dem.

”Jag kan inte svara på alla frågor nu, allt har sin tid, men jag kan säga att jag har valt att lämna partistyrelsen”, skriver Daniel Riazat, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, på Facebook.

Avhoppet meddelas bara dagar efter att partistyrelsen röstade för att uppmana Lorena Delgado Varas att lämna sina uppdrag i partistyrelsen och riksdagen. Beslutet ska ha skett ”i stor samstämmighet” enligt partisekreterare Maria Forsberg, vilket bekräftats av källor med insyn som Flamman varit i kontakt med. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Utrikes 06 maj, 2025

Den avlidna påven Franciskus hedras på Peterstorget i Vatikanen, söndagen den 26 april 2025. Foto: Markus Schreiber/AP.

När påven Franciskus tog emot JD Vance dagen före sin död möttes två världar: solidaritetens och cynismens. Det är detta vägval som Europa nu står inför.

”Om det inte är möjligt att avsluta kriget i Ukraina så måste vi gå vidare.”

Varningen kom från USA:s utrikesminister Marco Rubio fredagen den 18 april, efter att USA och Ukraina närmat sig ett avtal om mineraler kvällen innan.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kultur 06 maj, 2025

Industrisverige skulle se ut som en saga

Erik Josephson ville helst rita villor, men fick ägna sig åt att designa elstationer. Dan Hallemar har läst en ny bok om sekelskiftesarkitekten som ville att framtiden skulle se ut som en gotisk katedral.

Sekelskiftet 1900 och längtan efter att klä den nya tekniken i en arkitektur som kunde berätta sagor är ett av historiens finaste arv. Elstationerna, gasklockorna, kraftverken, alla fick de fantasifulla former. Det handlar om att ge nutiden ett fotfäste i historien, men också om att förtrolla det som annars bara skulle uppfylla en modern funktion.

När vår tid bygger skal runt ny teknik eller logistik, blir det banala lådor längs motorvägar eller i skövlade skogsområden i Skellefteå eller Boden. Ingen kommer att stå framför dem i någon framtid och undra över berättelsen som byggde dem.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 05 maj, 2025

Hur kunde Palestina bli ett problem för V?

I söndagens partiledardebatt i ”Agenda” fick Nooshi Dadgostar än en gång svara på frågor om en partimedlem som spritt antisemitiska troper. Foto: Pontus Lundahl/TT.

På pappret borde Israels krigsbrott i Gaza vara en vinnarfråga för Vänsterpartiet. I stället har det lett till kris och splittring. Hade det kunnat vara annorlunda?

När Vänsterpartiet nämns i media är det sällan goda nyheter. Så även denna gång, då ännu en vänsterpartist uppmanas att lämna sina uppdrag, efter att ha misslyckats med att hålla gränsen mot antisemitism i kritiken av Israel.

Det är märkligt, för på pappret är kriget i Gaza en jättelik möjlighet för partiet, som långt innan 7 oktober varit tydliga i sitt fördömande av Israels ockupation och krigsbrott.

Enligt en undersökning från DN/Ipsos (9/11 2024) har de dessutom befolkningens sympatier: 43 procent av svenskarna har fått en mer negativ syn på Israel under krigets gång, och en klar majoritet – 63 procent – tycker att landet inte gör nog för att skydda civila.

Att vinna debatter i frågan är barnsligt enkelt, som när jag sprang varv runt Israelvännen Mats Fält i SVT:s studio några veckor efter krigets utbrott.

Ändå har frågan lett till Vänsterpartiets största kris på åratal. Det finns flera skäl till det.

För det första rymmer partiet hållningar som är svåra att förena, vilket ställdes på sin spets den 7 oktober.

Den klassiska antiimperialistiska synen är att den rika världen inte har rätt att ha synpunkter om de förtrycktas kamp. Därför kan till och med en antisemitisk terrorgrupp som Hamas vara en del av det legitima motståndet, eller åtminstone ursäktas – medan kritiker systematiskt misstänkliggörs.

Synen är svår att förena med en demokratiskt socialistisk position, som säger att civila aldrig får vara måltavlor.

Det är svårt att förstå hur det är tänkt att palestinierna ska hjälpas av att vänstern i Sverige gräver så djupa inre skyttegravar.

Utan att prövas av yttre omständigheter har dessa hållningar länge kunnat leva sida vid sida i partiet. Men den 7 oktober 2023 stod partiet ännu mer handfallet än den 24 februari 2022, när Ryssland invaderade Ukraina.

Många hoppades nog på en upprepning av Irakrörelsens massprotester. På den tiden upprättades snabbt forum med tydlig struktur, och öppna planeringsmöten där deltagarna kunde rösta fram representanter och paroller. Demonstrationerna blev breda, och genomslaget enormt. Alla var överens om att invasionen kunde fördömas utan att man behövde stötta diktatorn Saddam Hussein.

Men sedan dess har sociala medier trätt fram som den dominerande platsen för organisering. Där har några få skickliga individer och grupper snabbt byggt upp stora Instagramkonton och Facebookgrupper, som blivit en maktfaktor utan att utsättas för ansvarsutkrävande eller insyn.

Resultatet blev att den perifera, radikala linjen tog oproportionerligt stor plats. Kunniga aktivister tog sig snabbt till toppen för att putta demonstrationerna i radikal riktning, och har visat sig oförmögna eller rentav ovilliga att hantera antisemitism i de egna leden. Samtidigt som ledande vänsterpartister vittnar om att de inte vågar delta i rörelsen.

Nu ställer samma aktivister krav på att Vänsterpartiet ska inta mer radikala positioner – ”Rättvisa för alla” hotar med att avråda från att rösta på Vänsterpartiet, medan utbrytarpartiet Solidaritet anklagar sin tidigare partiledare Nooshi Dadgostar för att vara medskyldig till folkmord.

Det är svårt att förstå hur det är tänkt att palestinierna ska hjälpas av att vänstern i Sverige gräver så djupa inre skyttegravar. Den nytta Vänsterpartiet kan göra för palestinierna är att föra deras talan i FN och EU, och bidra med vård och fristad till människor på flykt, i samma anda som Norges vänsterregering.

Läs mer
Ali al-Batran, 20 dagar gammal, intensivvårdas på Al-Aqsas martyrsjukhus i centrala Gaza 
den 29 december. Foto: Abdel Kareem Hana/AP/TT.
Ledare 30 december, 2024

Sluta döda Gazas barn

Men det är endast möjligt om vänstersidan vinner nästa val. Och om partiet ska vara en del av en vinnande koalition kan det inte ha ledande representanter som sprider antisemitiska nidbilder. Om de antirasistiska skälen nu inte räcker till. Det borde egentligen inte vara några problem, med tanke på hur allvarliga Israels krigsbrott är – ändå verkar rutinerade politiker ha problem med det.

Men det här är även Vänsterpartiets misslyckande. Med ena foten i aktivismen och den andra i parlamenten, står man inte stadigt på någon sida. De aktivistiska impulserna var inte starka nog, så initiativet slarvades bort. Och omvänt finns bland de mer aktivistiskt lagda inte sällan en individualistisk ovilja att följa majoritetsbeslut. Resultatet är att man varken lyckas med det ena eller andra.

Nu gissar jag att många vänsterpartister längtar tills konflikten i partiet är över. Inte bara för att man vill att palestiniernas lidande äntligen ska ta slut – utan även det egna partiets.

Okategoriserade 04 maj, 2025

Öppet krig i Vänsterpartiet efter petningen av Lorena Delgado Varas

Lorena Delgado Varas får både stöd och kritik efter sina kontroversiella delningar. Foto: Linus Sundahl-Djerf/SVD/TT.

Flera riksdagsledamöter uttalar sitt öppna stöd för Lorena Delgado Varas, efter att hon uppmanats lämna Vänsterpartiets riksdagsgrupp. Men ledningen får också stöd från tunga vänsterpartister som Jonas Sjöstedt och Ali Esbati.

Sedan Vänsterpartiet uppmanat Lorena Delgado Varas att lämna riksdagsgruppen den 3 maj, har flera ledande vänsterpartister riktat öppen kritik mot ledningen.

”Jag är otroligt arg, ledsen, upprörd och sorgsen över PS beslut om att utesluta Lorena ur riksdagsgruppen i dag”, skriver partiets försvarspolitiska talesperson Hanna Gunnarsson.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 03 maj, 2025

Delgado Varas vägrar avgå – får stöd av upprop

Lorena Delgado Varas i riksdagen. Foto: Jonas Ekströmer / TT.

Lorena Delgado Varas uppmanas att lämna sina uppdrag i riksdagen och Vänsterpartiets styrelse. Men ett upprop kräver att hon får vara kvar – och har på kort tid samlat hundratals medlemmar.

Under lördagen hölls ett möte med Vänsterpartiets styrelse, där beslut fattades om att uppmana riksdagsledamoten Lorena Delgado Varas att lämna samtliga uppdrag för partiet.

– Vi hade hoppats att samtalen skulle leda till att hitta ett samförstånd med Lorena, men det har inte gått, säger partisekreterare Maria Forsberg till TT.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 02 maj, 2025

På Ellegalan blottas vår tids djupa klyftor

Lovisa Worge och Bianca Ingrosso anländer till Elle-galan på Grand hotel på fredagen. Foto: Jessica Gow/TT.

Låt tonårstjejerna lägga studiebidraget på glowkrämer, så beskattar vi Bianca Ingrosso i stället.

Bianca Ingrosso och Lovisa Worge går längs röda mattan vid Grand Hotel. Det är Ellegala, och hela Sveriges kändiselit har samlats för att göra det man nu gör på galor i Vinterträdgården.

En reporter frågar om Bianca någon gång spenderat mer än 100 000 kronor på shopping under en dag. Hon skrattar och svarar att hon gjort det alldeles för många gånger – hur mycket vill hon inte avslöja. Hon skrattar åt sin svindyra, pyttelilla Chanelväska, tom eftersom den är för liten för att rymma något alls. Hennes kropp är gyllene brun, glänsande av ”bodyglow” från det egna hajpade märket Caia. Tänk att hon finns – i landet lagom, där arbetarkvinnornas liv blir kortare. Där deras kroppar inte orkar lika länge som höginkomsttagarnas.

Som feminister, socialister och politiska tänkare behöver vi bli bättre på att fokusera på det som faktiskt gör skillnad för arbetarklassens kroppar.

Kroppen har alltid varit en politisk symbol. Den har varit solbränd och tolkats som fattig, när arbetare inte hade råd att söka skydd från solen. Den har brunsprejats i december för att signalera ekonomisk möjlighet till jullov i Sydostasien. Den har rakats för att signalera renhet, lämnats orakad för att manifestera självständighet. Den har varit kurvig för att visa rikedom, svulten för att platsa i Paris modehus. Bara under min 33-åriga livstid har jag hunnit med att jaga stora bröst, små bröst, bortrakade ögonbryn, tjocka ögonbryn, kurvig kropp (men med markerad midja, förstås), pinnsmal kropp, skelett som syns, skelett som inte syns. Jag tillhör en hel generation döttrar som alla vuxit upp med arbetarmorsor som bantat. Nu heter det inte ”banta” längre. Det heter ”hälsosam livsstil”.

Och nu jagar nästa generation arbetardöttrar Bianca Ingrossos bodyglow och Lovisa Worges revbensmarkerade midja. Men dessa döttrar kommer att dö i förtid. Inte för att Bianca Ingrosso säljer dyra krämer – utan för att den samtida, liberala feminismen varit upptagen med att diskutera Bianca – och glömde politiken som utjämnar klasskillnadernas levnadsvillkor.

Vi jagar ideal som skapats av en samhällsklass som kan lägga en halvtid på sitt utseende: frisörer, nagelteknologer, hudterapeuter, spraytan-studior, ögonbrynsplockare. En hel industri lever på att vi lägger tid och pengar på självförverkligande. Det är inte bara ett intellektuellt eller estetiskt projekt, det är en dyr affär. I ett ultraliberalt samhälle, där också motståndet blivit individualiserat. Kritiken riktas mot de dumma brudarna. Det är den enskilda unga tjejen som spenderar studiebidraget på serum och solpuder. Det är den oansvariga influeraren som tjänar pengar på henne. Det är Bianca Ingrosso och Lovisa Worge. Det är du och jag.

I själva verket borde kritiken riktas mot den patriarkala kapitalismen – och politiken göra upp med effekterna av maktordningen. Inte med individerna som försöker leva i den.

Läs mer

Jag är så trött på att förhålla mig till min kropp. Att hata den, att öva på att vara stolt över den, att låtsas inte bry mig om den. Att betrakta den som politisk, att försöka övertala mig själv att den inte är det. Tänk om jag bara kunde gå genom livet och fokusera på att kämpa för jämställda löner i stället.

Allt en feminist gör kan inte vara feministiskt. Vi kommer att fortsätta vilja vara smala, släta och snygga – och det är nog bara att lära sig att leva med det. Men som feminister, socialister och politiska tänkare behöver vi bli bättre på att fokusera på det som faktiskt gör skillnad för arbetarklassens kroppar – och särskilt arbetarklassens döttrars. De behöver en politik som gör att de lever längre och lyckligare liv. Bättre arbetsmiljö. Höjda pensioner. Delad föräldraförsäkring. Frihet från pojkvänners våld. Högre lön. Höjda barnbidrag. Samhällsomdanande reformer som gör upp med de strukturer som skadar och förkortar deras liv. Och som gör att de kanske, kanske har tid att ta ett glas bubbel i en vinterträdgård ibland.