… David Jonstad på klimatmagasinet Effekt, som bloggat om det ohållbara språket.
Vad menar du?
– Själva det sätt som vi pratar om hållbarhet på har blivit ohållbart.
– I stället för orsakerna till att samhället är på kollisionskurs med planeten, hittar vi på ord och begrepp för att få det att framstå som om vi är medvetna och lever hållbart.
– Det är dimridåer som döljer att vi inte ens är i närheten av att hantera problemen.
Nyheten var att det kan vara klimatsmart att köpa importerat frukt och grönt i stället för närodlat.
– Den där ”nyheten” dyker upp med jämna mellanrum. Den är tacksam för att den både verkar avslöja en myt, att det är bra med närodlat, samtidigt som den legitimerar att vi köper exakt det vi vill ha oavsett om det är säsong eller ej. Dessutom befäster den en annan myt, att global handel kan vara positiv för miljön. Men det går inte ihop med det faktum att hela vårt transportsystem drivs med olja.
– Det är förrädiskt att säga att det är klimatsmartare med spanska frilandsodlade tomater än tomater från svenska fossildrivna växthus. Man kan ju få vad som helst att framstå som bra om man bara jämför det med något sämre.
– Det verkligt klimatsmarta är såklart att avstå tomater i februari. Det är bara de senaste årtiondena som vi fått för oss att vi ska ha sommargrönsaker på vintern.
Vad äter du själv på vintern?
– Det blir mycket potatis, morot, rödbeta, vitkål och liknande. Och så allt som är torkat eller konserverat på annat sätt, baljväxter och tomater på burk till exempel. För mig är det också okej med visst kött, om det är ekologiskt eller vilt.
Fotnot: Rapporten ”Handel, transporter och konsumtion: hur påverkas klimatet?” presenterades av Kommerskollegium i förra veckan.