Byggnads och arbetsgivarorganisationen Sveriges byggindustrier kommer inte överens om Byggavtalet. Byggnads anser att det tas för lite ansvar inom säkerhetsfrågor och för underentreprenörer på arbetsplatser.
Andreas Nilsson och Peter Brännmark jobbar på en byggarbetsplats vid Globen. De anser att det finns stora problem på dagens byggen.
– Jag tycker att det är bra att vi slår ner näven i bordet och säger att nu får det vara nog. Det dör trots allt en byggnadsarbetare i månaden, säger Andreas Nilsson.
På deras arbetsplats har flera olyckor inträffat. Bland annat föll en elektriker tio meter och murade väggar har rasat. Arbetsplatsen innefattas inte av varslet. Än. Andreas Nilsson och Peter Brännmark hoppas att konflikten mellan Byggnads och Sveriges byggindustrier löser sig innan den 12 mars.
– Förhoppningsvis ska det inte behöva gå så långt att det blir strejk. Strejk är en sista åtgärd, säger Andreas Nilsson.
Ordning och reda
Stridsåtgärderna som Byggnads har varslat om träder i kraft den 12 och 19 mars. Allt arbete som utförs av anställda inom Byggavtalet omfattas av total arbetsnedläggning. 80 företag på 160 arbetsplatser berörs av varslet. Omkring 3 000 byggarbetare kan gå ut i strejk. Slagorden är ordning och reda. Även Andreas Nilsson och Peter Brännmark pratar mycket om det. De ser att det finns ett samband mellan kraven i avtalsrörelsen. Bättre ordning bland underentreprenörer, likabehandling av arbetskraft och arbetstidsförkortning går hand i hand med säkerheten.
– Säkerheten och ordning och reda tycker jag är det viktigaste i den här avtalsrörelsen. Man måste få kontroll på underentreprenörer. Hela snacket om säkerhet går inte ihop med att de tar in femtioelva olika företag på en arbetsplats, säger Peter Brännmark.
Problem med underentreprenörer
Enligt Byggnads har huvudentreprenörer ofta dålig kontroll på sina underentreprenörer som i vissa fall kan ha dåliga anställningsavtal. Nu lyfter facket fram krav på att inhyrd arbetskraft från bemanningsföretag ska arbeta på samma villkor som alla andra.
– Ordning och reda hänger ihop med kollektivavtalen. Hyr de in folk från andra firmor så ska de ha samma lön och samma villkor som vi har, säger Peter Brännmark.
Andreas Nilsson och Peter Brännmark anser att huvudentreprenörerna bör ha huvudansvaret.
– Om man tar in en underentreprenör tar de in en underentreprenör och så vidare. Det kan vara fyra, fem led och alla kan slå ifrån sig ansvaret. Om totalentreprenören hade ansvar skulle det nog bli mer ordning och reda, säger Peter Brännmark.
Förhandlingarna mellan Byggnads och Sveriges byggindustrier sköts av medlingsinstitutet. Hittills har inget nytt Byggavtal förhandlats fram. Men Byggnads och byggarbetarna Andreas Nilsson och Peter Brännmark verkar överens om vad det är som krävs:
– Ordning och reda är vad vi behöver i byggbranschen, säger Andreas Nilsson.