Inrikes 05 december, 2013

Husby efter bränderna

Tidigt i somras hamnade Husby i alla medier då bilar brann och ungdomar kastade sten mot polisen. Sedan blev det tyst igen. Flamman återkommer några månader senare och möter ett stort lokalt engagemang. Men insatser från kommunen lyser med sin frånvaro.

Husby träff är något av brännpunkten i Husby, här avslöjas kommunens brist på intresse. Lokalen har funnits i många år och varit Husbybornas mycket omtyckta träffpunkt. Den har under åren drivits av föreningar, av stadsdelsnämnden och Röda korset. Anne Nielsen har varit föreståndare under 20 år. Hon var det också under ockupationen i januari 2012.
– Husby träff var en mycket bra verksamhet, det visade ockupationen. Husbyborna och ungdomarna värnade om lokalen, den var väldigt viktig i området. Vi hade fullt med uthyrningar och beställningar också under ockupationen. Men vi samsades väl och det fungerade bra. Vi hade full förståelse för deras krav.
Resultatet av ockupationen blev att verksamheten flyttades till en mindre lokal tvärs över torget. Där träffar jag Anne och Zeliha Dagli som är en av eldsjälarna i området. Hon har just serverat mig doftrik ärtsoppa och pannkakor, det är ju torsdag. Zeliha Dagli är en av eldsjälarna bakom kvinnogruppen Gränslöst gott. Sedan flytten finns ingen stark huvudman bakom Husby träff, istället bildades Husby Träff & Gränslöst Gott AB.
– När Husby träff skulle flytta hit talade vi med stadsdelsförvaltningen om att vi kvinnor ville ta över. Vi ville också ha med dem som arbetat med Husby träff. Vi talade med Svenska Bostäder och de nästan tvingade oss till att starta ett företag. Vi kom överens men vi hade inte diskuterat hyran.

Hyran är på 80 000 i månaden och trots att lokalerna ständigt är fulla går det inte ihop ekonomiskt, så nu är de uppsagda. Husby träff fyller en mycket viktig funktion i området och det känns självklart att staden borde stötta verksamheten. Det måste finnas några offentliga platser som drivs utan kommersiella syften.
Hit är ungdomarna välkomna och det fungerar bra med dem. Minst lika viktigt är att detta är en plats dit alla kvinnor kan komma, även de som lever isolerade hemma. Det är lättare för dem att komma just hit och de har ofta många frågor med sig. Varje tisdag är det kvinnokafé med diskussioner i kvinnofrågor. Här bildades i somras också gruppen Oroliga mödrar, som försöker hålla sina barn borta från gatan.

Zeliha Dagli månar särskilt om de unga kvinnorna. Det finns en stark kulturell tradition som förmedlas genom religionen som, enligt henne, bidrar till förtrycket av kvinnor.
– En stor del av kvinnorna kan inte leva som andra i samhället. Värst drabbas de unga kvinnorna. Ungdomsarbetslösheten är hög, nästan 30 procent. Det är också svårt för invandrarakademiker, 68 procent arbetar inte i sitt yrke. Svårast är det för kvinnorna.
Gränslöst gott bildades 2007, men det har funnits ett kvinnonätverk på Järvafältet sedan 1994. Då gällde det att man ville ha ett kvinnohus, det fick man men det lades ner samtidigt som annan offentlig verksamhet rustades ner i området, nästan alla fritidsgårdar i Husby är nedlagda. En av de många aktioner man genomfört var att varje tisdag gå in på ett av männens kaféer, alla offentliga platser hade ockuperats av männen.
– Vi ville irritera männen men de var vänliga. Först var vi bara några stycken, sedan blev vi ett tjugotal varje gång.

I Husby var det på gång lyxrenoveringar av lägenheterna 2007. Kvinnorna ville försvara de offentliga platserna. De genomförde många demonstrationer och ställde politikerna mot väggen. Det bildades ett forum med många undergrupper. Flera kvinnor som var arbetslösa tog kontakt och frågade om de kunde ordna jobb. Några hade arbetat 15-20 år i restauranger, det var så tanken med Gränslöst gott kom upp.
– Vi ville visa matkulturen från olika länder och marknadsföra till andra delar av stan som Södermalm eller Östermalm. Vi kan inte sälja till områdets folk här, de lagar samma mat hemma. Men andra delar av stan är intresserade av vår mat som är ekologisk med mycket grönsaker. Här känner vi oss viktiga, har man inte jobb finns man annars inte.
Vad anser Zeliha Dagli om oroligheterna i somras?
– Det var många års frustration och arbetslöshet, lagrade känslor som kom upp. Ungdomarna ville att någon skulle lyssna på dem. Om man pratar med ungdomarna kan man komma åt ilskan, men de får inte prata om den så ofta.
Så dyker Åsa Gustavi upp och sitter och talar intensivt i telefon i en soffa. Hon arbetar uppsökande med ungdomar i området, alla de som varken har arbete eller studier. För henne är det skolan som är den svaga länken, det är där ungdomarna slås ut. Hon tar ett exempel.
– Det går väldigt bra för de somaliska ungdomar som skaffar sig en högskoleutbildning. De växer, de får ett nytt ordförråd, de får struktur på sina tankar. Det finns inga hinder för dem sedan.

Ungdomarna som går hemma ligger sina föräldrar till last och det blir ofta bråk. Det allra första är därför att hitta en försörjning åt dem, det första hon gör är att ta dem till socialtjänsten så att de får försörjningsstöd.
– Där vill de ju ha så lite folk som möjligt så när ungdomen kommer dit själva blir det ofta nej. De kan inte kommunicera med handläggaren. Då hjälper vi ungdomarna dit och förklarar hur de skall bete sig.
Därefter kan man inrikta sig på att ge dem praktik eller utbildning. Sköter de sig får de jobb.
– Problemet är att de har ingen målbild, kommer det ett hinder ger de upp. De har inga delmål, deras mål är att tjäna miljoner. De ger upp så fort det blir några hinder.
Värst är det för killarna, det är de som misslyckas i skolan.
– Tjejerna är svåra att nå, men de sköter sig, de fixar sina betyg. Flickorna har en uppgift, de skall bli mammor. Tjejerna flyr in i studierna, de är hårt hållna hemma men i skolan får de sin fristad. Idag gifter sig en kvinna inte med en man som inte har en utbildning.

Husby har en lång historia av motstånd mot försämringar. Man lyckades stoppa lyxrenoveringarna och rivningar av lägenheter liksom försöken att få bort den trafikseparation som man tyckte om. Däremot lyckades man inte rädda vårdcentralen. Tidigare har man agerat defensivt, mot försämringar.
– Men nu vill vi arbeta mer offensivt, för förbättringar, säger Arne Johansson som är aktiv i Nätverket Järvas framtid.
Det är därför han kallade till bildandet av ett stadsdelsråd i Järva. Jag är med på ett av mötena som hölls på Husby träff där en imponerande skara föreningar och enskilda samlats.
– Det är tråkigt att många unga inte känner till vår historia av kamp och motstånd. Husbyborna har faktiskt satt sig i respekt. Det finns en Husbyanda och folk tycker mycket om Husby.
Arne Johansson tycker att det är bra att Utvecklingscentrum i Malmö har tagit upp utredningen om dödskjutningen av den 69-årige mannen. Det var den händelsen som gjorde att oroligheterna började just i Husby.
– Det var alienerade ungdomar som då kände en missriktad lust att ge igen.
Beskrivningen av vad som hände i Husby är ofta svartvit, några är bara mycket upprörda, andra tar okritiskt stenkastarna till försvar. Men människorna i Husby är mer nyanserade.
– Folk är både förbannade och vill förstå.
 Fast det är på det politiska planet det krävs förändringar, en ny politik för arbete.
– Ingen skulle behöva gå arbetslös i Stockholm. Det finns stora behov av att bygga bostäder, satsa på kollektivtrafik och mer personal i skola och vård. Alla dessa ungdomar som inte kommer in på arbetsmarknaden är en resurs som förslösas. Detta och de växande klyftorna skapar en frustration i förorten.

Vad har hänt efter sommaren, på vilket sätt har kommunen satsat? Leo Ahmed sitter för Vänsterpartiet i stadsdelsnämnden. H
an tänker efter noga och dröjer med svaret.
– Neeej, de har målat en del hus, men det var inte ett krav från invånarna. Det finns ingen kulturverksamhet för våra ungdomar. Ungdomarna har ingenstans att vara, de har verkligen ingenstans att vara. Det finns en del organisationer som gjort insatser. Men från politikerna kommer inget, det har varit helt tyst.
Arbetsgruppen för ett stadsdelsråd har nu föreslagit att man skulle göra Dalhagsskolan i Husby till ett centrum för ungdomar, skolan står tom. Det kom 100 personer till ett möte i stadsdelsnämnden och krävde det. Tanken är att Fryshuset skulle sköta driften, Vänsterpartiet var först med att stödja förslaget men de styrande partierna var tveksamma. Leo Ahmed är otålig
– Man slösar bort tid. Skolan används inte och ungdomarna har ingenstans att vara.
Nu verkar dock alliansen i Stadshuset ha vaknat till liv, det är ju snart val. De har gett tjänstemän i uppgift att börja sondera kring möjligheten att låta Fryshuset ta över.

 

 

 

”Måste det brinna på Söder innan något händer?”

Vid ett av mötena för att bilda Husby stadsdelsråd berättade Peppe, en 30-årig kille, om sina egna erfarenheter och om hur han agerat vid bränderna. Han verkade veta vad det handlade om så vi bestämde träff några dagar senare på ett Söderfik. Han var bara ledsen för att det var ett kedjefik och inte det rättvisemärkta fiket över gatan där en del av intäkterna gick till hungrande barn.
Han berättar att han själv är uppvuxen i Husby, men kom in på en utbildning till byggnadsingenjör. Nu har han ett eget litet företag men är mycket engagerad i killarna som driver på gatorna och känner igen sig i dem. Varför gick det som det gick i Husby blir min naturliga fråga?
– Det börjar från att killarna är 11-12 år, de kanske inte vill vara hemma så mycket för att det är dålig miljö hemma. Pappa har inget jobb, sitter och kollar på nyheterna, gräver ner sig i kaninhålet som bara blir djupare. Ungarna sitter ute på nån gård, de kommer inte in på fritidsgårdarna som är stängda. Då kommer polisen, upp mot väggen, ner med byxorna, ner med kalsongerna. Om du behandlar folk så där, tar bort deras barndom, då får de inte vara barn. När de växer upp får vi skylla oss själva. Då har vi 25-åringar som beter sig som 16-åringar. Det är bara att de här har muskler.

De erfarenheterna av ordningsmakten gjorde att när poliserna fick stryk i Husby stod det föräldrar med barnvagnar och applåderade.
– Samtidigt såg jag kvinnor från alla nationaliteter, svenskar och invandrare, gamla tanter 60-70 år stå och göra en mänsklig sköld för att skydda polisen så att ungdomarna inte skulle kasta sten. De kontrasterna var där.
Han och några vänner var ute på gatorna i Husby när det brann. De försökte stoppa bränderna.
– Vi sa, den som tänder på något kommer att åka på en smäll på käften. Det fungerade men när vi gick hem klockan två tände de på en lastbil i centrum. Vi förstod att det inte räckte med en piska, det krävdes en morot också.
Då skaffade de några grillar och köpte korv för två tusen. Nästa kväll satte de upp en skylt: Lämna in en sten, hämta en korv. Grillpartyt blev början på upplösningen av bränderna, enligt Peppe.
Peppe fortsätter berätta.
– Det kastades sten mot bussarna i Husby 2005, förarna vägrade köra och folk kunde inte åka till arbetet. Peppe fick ett samtal från Anders Carlberg, han hade varit med och löst en liknande situation i Tyresö. Peppe valde en grupp med en kille som vunnit flera titlar i världsmästerskap i kampsport, och en annan kille han tränat med. De bad polisen och socialtjänsten välja ut de värsta grabbarna i åldern 16-19 år. En av killarna ville föräldrarna skicka till Uganda och sen bränna hans pass så att han inte kunde komma tillbaka.

Sen började de träna grabbarna tre gånger i veckan, thai-boxning, brottning och MMA. Inom sex månade hade ungdomsbrottsligheten i den åldersgruppen i Husby minskat med 100 procent enligt Peppe.
– De har ADHD de här killarna så de behöver få ut det, efter träningen är de för trötta för att sitta i centrum. Skulle de vara med och fortsätta med oss så måste de klara skolan också. Dagen efter är de i skolan och sen tränar de med oss, inget sittande i centrum. Googla en bild på ”Kungen Husby” ska du se.
Vi hittar en bild på den svenske kungen omgiven av grabbar i gula jackor, just dessa killar. En av dem är brandman nu, en annan arbetar med Miljöpartiet, en tredje arbetar på en ungdomsgård.
Som en uppföljning på detta ville de starta en fritidsgård där de kunde träna med killarna och där det fanns en danslokal för tjejerna som inte kunde dansa med killarna. Det skulle också ge jobb till fem-sex av killarna.
– De gjorde som vi sa men bytte ut oss. De snodde våran idé och hämtade in en massa socionomer. Vad vet en socionom om Husby idag? De har bara läst i en bok.
Peppe är väldigt bekymrad över vad som kommer att hända framöver. Nu har det gått så långt att folk hoppar upp på mopeder och skjuter ner folk på gatorna. Hur många ska vi förlora innan något händer? Kanske måste vi vänta tills det börjar brinna här på Söder innan man gör något?
Nu har Peppe börjat dra ihop ett eget gäng för att göra förändring. Han tror inte på projekt, han har sett så många som misslyckats i Järvaområdet. Det måste vara långsiktiga lösningar som leder till riktiga jobb och det gäller att få killarna att tro på sig själva.
– Då måste du använda professionella coacher, de som tränar vd:n för Eric­sson, ingen coaching där man lär sig skriva cv. Vi har några som är villiga att försöka, men ingen vill jobba gratis hur länge som helst. Det måste komma ett kontrakt från stadsdelen, här har ni X antal miljoner för de närmaste fyra fem åren.
Då gäller det att ha ett jobb färdigt till killen, ett löfte man måste kunna hålla. Det är moroten.
– Han måste bli en normal människa och lägga ner sitt missbruk. Han måste gå igenom en spiral, en massa människor som föreläser för honom, de från hans område som lyckats dra sig ut.

Får han ett jobb kan han betala hyran. Det handlar om 25-30 åringar som bor hemma, de känner den här pressen. Peppe med partners har nu tagit kontakt med olika organisationer, även med kriminalvården.
– De tar in människor och skapar monster som sen släpps ut på våra gator. Vi vill ge dem den vård de behöver, både där inne och när de kommer ut.
Själv är han den ende från sin klass och parallellklasserna i Akalla och Husby som studerat vidare.
– Jag klarade av det för det fanns folk som pushade och motiverade mig, kom igen! De här grabbarna behöver sådana coacher som tror på dem.

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Nyheter/Utrikes 31 oktober, 2024

Israels regering lagstiftar mot tidningen Haaretz

Demonstranter mot den israeliska regeringen samlas under en reklamskylt för Haaretz, med budskapet ”demokratin upphör inte med valet”. Foto: Oren Rozen/Wikimedia.

Israels inrikesministerium har presenterat en rad åtgärder mot den liberala tidningen Haaretz, känd för att ha kritiserat kriget mot Gaza. ”Om Haaretz stängs ned kommer ingenting att vara detsamma”, säger kolumnisten Gideon Levy till Flamman.

Under gårdagen instruerade Israels inrikesminister Moshe Arbel sina medarbetare att bryta all kontakt med tidningen Haaretz, som gjort sig känd för att kritisera landets krigsinsats i Gaza. ”Vi kan och kommer inte att tystna inför hotet mot IDF-soldater och statens ansträngningar att försvara sina medborgare”, skrev han i meddelandet.

I dag den 31 oktober anslöt sig ytterligare två ministrar till bojkotten.

Det är så här de ser på yttrandefriheten. De ser medias enda roll som att tjäna regeringen

Dels har landets kommunikationsminister Shlomo Karhi beslutat att förbjuda all kontakt mellan myndigheterna och den liberala dagstidningen, inklusive annonser och offentliga tjänstemäns personliga prenumerationer. Statliga institutioner och bolag, samt deras underleverantörer, ska också förbjudas också att kommunicera med tidningen och dess prenumeranter.

Enligt tidningens berömda kolumnist Gideon Levy, som 2015 tilldelats Olof Palmepriset för sin rapportering om ockupationen, kommer utfallet inte som en chock.

– Det är så här de ser på yttrandefriheten. De ser medias enda roll som att tjäna regeringen. Men de har ingen juridisk grund att stänga ned oss, som de har gjort med Al Jazeera. Det fanns det å andra sidan inte för dem heller. Vem vet, det kanske kommer en dag, säger Gideon Levy till Flamman.

I ett brev ansluter sig även Avi Cohen-Scali, minister för diasporan och kampen mot antisemitism, till utfrysningen. Han motiverar beslutet med att Haaretzgruppens chef Amos Schocken ska ha beskrivit kriget som en andra Nakba (”Katastrof”) och Israel som ett ”brutalt apartheidstyre över den palestinska befolkningen och kallade dem som mördade, våldtog och massakrerade vårt folk för frihetskämpar.”

Läs mer

Därmed har tidningen gjort sig skyldig till ”extrema uttalanden” och ”lögner” som bidrar till att delegitimera staten Israel, konstaterar ministern som nu hoppas att de övriga delarna av regeringen ansluter sig.

Amos Schockens uttalande ägde rum på en konferens i London, där han anklagade Netanyahu för att ”intensifiera de olagliga bosättningarna”, ”införa en grym apartheidregim”, samt ”avfärdar kostnaderna på båda sidor för att försvara bosättningarna, medan man bekämpar de palestinska frihetskämpar som Israel kallar terrorister”. I en kommentar till tidningen Jerusalem Post förklarade Amos Shocken att ”det är tydligt att jag inte hänvisade till händelserna den 7 oktober”.

Haaretz har under det senaste året gjort sig kända för sin kritiska rapportering om den israeliska invasionen av Gaza. Tidningen har bland annat avslöjat att det kontroversiella ”Hannibaldirektivet”, som säger att militären med alla medel ska undvika att soldater tas som fångar, användes den 7 oktober, samt kommunikationsmisstag hos säkerhetsstyrkorna som lett till att minst två i gisslan dött. Och Gideon Levy själv skrev en kolumn tidigare i år med rubriken, ”Om det inte är ett folkmord, vad är det då?”

Eftersom Haaretz kämpar just nu har varje sådant här angrepp betydelse.

Levy säger att det är oklart vad den nya lagen får för effekt.

– Det är helt klart en aggression mot tidningen, men de ekonomiska konsekvenserna är oklara. Jag skulle inte tro att de är så stora, kanske att vi förlorar en del prenumeranter. Men eftersom Haaretz kämpar just nu har varje sådant här angrepp betydelse.

Han säger dock att han inte är rädd om sitt jobb eller om tidningens framtid.

– Det här kommer säkert att glömmas bort inom några dagar. Det kommer alltid nya skandaler.

Han har ännu inte hunnit prata färdigt med sina kollegor om en motstrategi, men Levy och ledningen jobbar på ett gemensamt uttalande.

– Haaretz är för förankrad och respekterad både i Israel och världen. Om Haaretz stängs ned kommer ingenting att vara detsamma.

Kommentar 31 oktober, 2024

En anställd på myndigheten San Francisco Public Works tömmer ett läger för hemlösa i augusti 2024. Foto: Godofredo A. Vásquez/AP.

I staden som en gång var USA:s vänsterfäste kämpar teknikbaroner, stråtrövare och självkörande bilar om gatorna. Miljardärerna ser ut att gå vinnande ur striden – något som kan förändra Kalifornien i grunden.

När jag stiger av tåget i distriktet Mission i San Francisco på Halloween-kvällen möts jag av en bisarr syn. Trottoaren i korsningen är täckt av skräp, som om en stor marknad just hade hållits. Men här finns ingen marknad, bara en stor grupp människor som lyssnar på Bob Marley. Vissa är gatuförsäljare men de flesta är uppenbarligen hemlösa – något som har blivit ett signum för staden de senaste åren.

Det har flera orsaker. Det varma klimatet har gjort Kalifornien till en favoritdestination för hemlösa, som på vissa platser i södra Kalifornien till och med har byggt hela kåkstäder längs stränderna. I San Franciscos fall beror det också på stadens progressiva styre, som förser invånarna med offentliga tjänster som saknas i mer konservativa städer.

Den frihetliga och socialliberala andan ska ersättas med en ”teknikfeodal” ordning eller vd-monarki.

Det märks på flera sätt att detta är en av USA:s mest progressiva platser. I centrum ekar ljudet av trummor och slagord. Snart visar det sig vara hotellpersonalen som gått ut i vild strejk och blockerar ingången till varje hotell runt Union Square, bara ett stenkast från en av Diego Riveras kändaste muralmålningar, Unidad Panamericana. På bussen höjer ingen ett ögonbryn när hemlösa går på utan att betala.

Sedan coronapandemin har antalet hemlösa dock exploderat – och med dem småbrottsligheten. När staden stängde ned våren 2020 förvandlades centrum till en spökstad, befolkad endast av hemlösa och småkriminella. De blev kvar när vardagen återkom, vilket har blivit till ett problem för många företag och affärer. Detta har lett till ett bakslag för den progressiva politik som Kalifornien och San Francisco i synnerhet har gjort sig känt för.

För två år sedan tvingades stadens progressiva distriktsåklagare, Chesa Boudin, avgå efter att en kampanj ledde till att hans mandat återkallades, bara tre år efter att han valdes. Boudin är son till två medlemmar i vänstergerillan Weather Underground, som dödade tre personer, varav två poliser, i ett spektakulärt bankrån 1981. Han var därför från början avskydd av San Franciscos polismyndighet, som gjorde allt de kunde för att sabotera hans agenda.

Kampanjen lyckades, inte minst på grund av de stora belopp som donerades till den av San Franciscos rikaste invånare: teknikbaroner, riskkapitalister och fastighetsmoguler. Dessa bär själva ett stort ansvar för hemlöshetskrisen då de har gjort stadens bostadspriser bland de dyraste i världen. De har ett aktivt intresse av att göra upp med Kaliforniens och San Franciscos progressiva historia. Den frihetliga och socialliberala andan ska ersättas med vad marxisten Jannis Varoufakis beskrivit som en ”teknikfeodal” ordning, eller högerfilosofen Curtis Yarvins vd-monarki.

Läs mer

Elon Musks ständiga gräl med delstatens demokratiska politiker över dess sociala lagstiftning och hans återkommande hot om att flytta sina bilfabriker till en annan stat är ett av flera exempel på den växande konflikten. Med tanke på it-branschens utveckling kan det på sikt göra att Kalifornien förvandlas i grunden och blir till en lika ogästvänlig plats som andra stater för de hundratusentals hemlösa invånarna: i skrivande stund försöker baronerna att avsätta borgmästaren i det närliggande Oakland med samma metoder.

Medan Marleys ”Three little birds” ekar över torget – oroa dig inte, allt kommer att bli bra – ser jag en självkörande Silicon Valley-bil svischa förbi. De vita fordonen med snurrande kameror på taket och bakluckan, vars enda passagerare sitter och pyser i bak- eller passagerarsätet, har blivit en nästan lika vanlig syn som de hemlösa. Två verkligheter som växer allt längre ifrån varandra, kan för en sekund skymtas på samma plats.

Inrikes/Nyheter 30 oktober, 2024

Utesluten V-politiker bildar ny ”vänsterfront”

En av Enhetsfront för Palestinas demonstrationer i Göteborg. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT.

Kristofer Lundbergs nya initiativ vill samarbeta med nybildade Solidaritet – och hoppas kunna utmana Vänsterpartiet i förorten och lokalpolitiken.

”Det finns ett stort behov för en rakryggad vänster”, skriver Enhetsfront för Palestina i ett inlägg på Facebook under onsdagen. 

I inlägget meddelar de att det fattats beslut om att verka för bildandet av ”en vänsterfront, en enhetslista eller ett rött valalternativ” inför valet 2026. Bland de politiska frågor som lyfts är en enstatslösning i Palestina, upprustning av förorten och kamp för miljö och ursprungsfolk mot ”kapitalismens rovdrift”. Enligt inlägget ska initiativet utgå från en ”dekolonial ideologisk grund”.

Bakom initiativet står den tidigare vänsterpartisten Kristofer Lundberg, som uteslöts ur Vänsterpartiet förra veckan och varit drivande bakom Enhetsfront för Palestinas återkommande demonstrationer i Göteborg.

Tillsammans kan man skapa ett rikstäckande initiativ, genom att utmana lokalt och kommunalt

– Vi kommer inte att vilja utmana andra partier och organisationer på vänsterkanten, utan göra saker tillsammans med dem, säger han till Flamman.

Kristofer Lundberg berättar att han under dagen haft flera möten med feministiska rörelser samt miljö- och fredsrörelser. En av de samarbetspartners han nämner specifikt är det nybildade partiet Solidaritet, som lanserades för bara en vecka sedan. För Flamman bekräftar han att han varit i kontakt med partiets initiativtagare och talesperson Björn Alling.

– Vi pratade senast i måndags, och är överens om att vi ska samarbeta. Vi är båda i startgroparna med något nytt och har liknande ambitioner, säger han, och fortsätter:

– Vår tanke är att vi har en bas i Västsverige, Solidaritet i sina städer och andra grupper på andra platser. Tillsammans kan man skapa ett rikstäckande initiativ, genom att utmana lokalt och kommunalt.

I Enhetsfrontens inlägg på Facebook beskriver organisationen hur de vill överta den plats Socialdemokraterna och Vänsterpartiet haft för bland annat förortsbor, hyresgäster och fackliga. De etablerade partierna, där Vänsterpartiet ingår, anklagas för att acceptera ”kapitalets diktatur”.

– Vänsterpartiet sviker i så många avgörande frågor, säger Kristofer Lundberg till Flamman.

– Vi ser besvikelse i miljörörelsen, ett Nato- och EU-motstånd som saknas, och nu senast sveket mot Palestinarörelsen.

Det nya initiativet lanseras bara en vecka efter Vänsterpartiets uteslutning av Kristofer Lundberg, tidigare ordförande för partiets lokalavdelning i Angered. Ärendet motiverades bland annat med att Lundberg uttryckt stöd för den palestinska gruppen PFLP, som deltog i Hamas attack mot Israel den 7 oktober.

När det blev offentligt att Lundberg riskerade uteslutning undertecknade 31 palestinska föreningar ett gemensamt brev till partiledningen, i syfte att övertyga dem om att behålla Lundberg i partiet.

Läs mer

”Vill Vänsterpartiet byta ut regeringen i nästa val kommer ni behöva våra röster och era egna aktivister med bas i rörelser”, skrev de bland annat. Partiet gick dock vidare med ärendet, och meddelade den 23 oktober att Lundberg uteslöts.

– Jag tror inte att V har förstått omfattningen av vad detta innebär, att så offensivt gå i konflikt med Palestinarörelsen som i stort sett stod för hela uppgången i EU-valet. Jag tror inte att man förstår hur stor kritiken är inom sociala rörelser, säger Kristofer Lundberg till Flamman, och tillägger sedan:

– Jag är tveksam om Nooshi sitter kvar till nästa val.

Den formella lanseringen av initiativet, i dess nya skepnad, kommer att ske på en presskonferens inom kort.

Utrikes 29 oktober, 2024

Marxistpappan som ville rädda Jamaica

Med hjälp av AI-bilder som sprids i sociala medier nöts budskapet in att Kamala Harris är en farlig kommunist. Illustration: Leonidas Aretakis/Nightcafe/AI.

USA skulle knappast få någon planekonomi med Kamala Harris vid rodret. Men hennes pappa, den jamaicanska marxisten och ekonomiprofessorn Donald Harris, har fortfarande mycket att lära oss om kapitalismens problem.

– Hon är marxist. Alla vet att hon är marxist.

Så sade Donald Trump om Kamala Harris i deras senaste debatt den 10 september.

– Hennes far var en marxistisk professor i nationalekonomi och han lärde henne väl, fortsatte han, och tillade att en valseger för henne därför skulle innebära slutet för Amerika.

Hur det blir med den saken återstår att se. Men det stämmer att Donald Harris är en marxistisk ekonomiprofessor, även om det är tveksamt hur mycket arbetsvärdelära han pratade hemma vid frukostbordet.

Finns det då någon möjlighet att Donald Harris idéer får ett genomslag om hans dotter blir president i USA? I ärlighetens namn är det svårt att föreställa sig.

Föräldrarna skilde sig när Kamala var sju, och efter en vårdnadstvist har kontakten varit sporadisk. Det händer att Kamala Harris nämner sina musikaliska influenser från pappan – Miles Davis och John Coltrane – men inget om hans ekonomiska idéer. Det är oklart vad hon tycker om profitkvotens fallande tendens.

På sistone har relationen mellan far och dotter dessutom verkat frostig, sedan Kamala Harris svarat på en intervjufråga om huruvida hon hade rökt cannabis: ”Halva familjen är från Jamaica – skojar du?” I ett öppet svar skrev Donald Harris att hans föräldrar måste vända sig i graven av att se sitt stolta arv förknippas med den ”falska stereotypen av gräsrökande lycksökare”.

Vad som står klart är dock att Donald Harris är en sofistikerad tänkare, inte minst hans kritik av det rådande neoklassiska paradigmet inom nationalekonomi. Han är också föredömligt pragmatisk i att applicera sina teorier på praktiska problem, något han har gjort i egenskap av rådgivare åt flera jamaicanska regeringar.

Donald Harris föddes 1938 i Brown’s Town på Jamaica, som då var en brittisk koloni. Han fick tidigt upp ett intresse för ekonomi genom sin farmor, som drev en affär, och mormor, som odlade sockerrör.

Farmodern pratade ofta om att arbete var grunden till allt välstånd, något som Donald Harris senare förstod var en hemmasnickrad version av Marx arbetsvärdelära. På sin mormors sockerrörsodling fick han på nära håll se vilket slit som ligger bakom varorna som forslas till matbutikerna i norr.

Så småningom utbildade han sig i London, och sedan i Berkeley i USA, som på 1960-talet var ett fäste för radikal studentaktivism. Donald Harris fick upp ögonen för Malcolm X, och engagerade sig i medborgarrättsrörelsen. Det var så han träffade Shyamala Gopalan, som han gifte sig med 1963, och året därpå fick de dottern Kamala. Efter skilsmässan såg Donald Harris till att Kamala och hennes syster Maya fick besöka hans fattiga uppväxtort Brown’s Town i Jamaica, som fått sitt namn efter en slavägare. Där fick de springa runt bland familjens sockerrörsfält, och smaka jamaicanska specialiteter som jerkkyckling och curryget. Både för att behålla kontakten med sina rötter, och få en förståelse om hur människor lever i mindre utvecklade delar av världen.

Pionjär. Donald Harris blev ekonomiprofessor vid Stanforduniversitetet 1972, och därmed också den första svarta forskaren att anställas av dess ekonomiinstitution. Foto: Wikimedia commons.

Donald Harris kom till Stanford 1972, där han bland annat undervisade i marxistisk teori, utan att för den skull vara en dogmatiker. Marx var bara en influens bland många, tillsammans med klassiska ekonomer som Adam Smith och David Ricardo, samt John Maynard Keynes och hans lärjungar.

Från Marx tog Donald Harris med sig idén om en inneboende konflikt mellan arbete och kapital, och synen på kapitalismen som ett system i ständig utveckling. Men han var också skeptisk till några av lärans centrala teser, som profitkvotens fallande tendens – en teori som säger att vinsterna ständigt minskar tills kapitalismen försätts i en slutgiltig kris som leder över till kommunism. Denna självdestruktivitet fyllde under 1900-talet en viktig ideologisk funktion för vänstern, men enligt Harris var kapitalismen mer dynamisk än så, med ständigt nya spjutspetsbranscher som avlöser varandra.

Sin hårdaste kritik reserverade Harris dock åt den rådande neoklassiska teorin. En artikel i The Stanford Daily från 1976 beskriver honom som ”för karismatisk, och leder likt Hamelns råttfångare studenterna bort från neoklassisk ekonomi”.

Donald Harris ansåg att de neoklassiska modellerna inte gick att använda för att förstå ekonomisk utveckling. De såg vägen från fattigdom till rikedom som en jämn och förutsägbar process, så länge som det ständigt tillförs mer kapital. Men enligt Harris förutsätter det att man bortser från hela problemet med underutveckling, som handlar om hur man ska utveckla och anpassa maskiner och tillverkningsprocesser för att inte hamna efter i den tekniska utvecklingen.

Slit. Ekonomen Donald Harris förklarade hur socker-plantagerna i hans hemland Jamaica hörde ihop med den globala kapitalismen. Foto: The Keasbury-Gordon Photograph Archive Collection/TT.

I den neoklassiska modellerna finns inga olika sorters maskiner över huvud taget. Ekonomin har bara en enda vara, som antingen kan konsumeras eller investeras. Allt som sparas investeras automatiskt, och ger en avkastning som är känd på förhand. Ekonomin befinner sig alltid vid full sysselsättning och fullt kapacitetsutnyttjande. Problemen som Marx och Keynes ägnade sig åt, med arbetslöshet och otillräckliga investeringar, är nu omöjliga per definition. För någon som var intresserad av verkliga ekonomiska problem gick det här verktyget inte att använda.

För Donald Harris var dessa debatter allt annat än teoretiska. Han har varit rådgivare åt flera jamaicanska regeringar, och på 1990-talet bidrog han till att utforma en industripolitisk plan för landet. Fokus låg på att öka exporten, för att säkra tillgången på hårdvaluta, och för att utsätta jamaicanska företag för världsmarknadens disciplin. Subventioner och skattelättnader skulle delas ut efter förmåga att exportera, ett objektivt kriterium på företagens konkurrenskraft.

Donald Harris ville också prioritera investeringar i infrastruktur: i elektricitet, transporter och vatten och avlopp. Bristen på kredit var ett annat avgörande problem, som kunde avhjälpas med hjälp av utländska företag. Höga räntor skapade en preferens för korttidslån, som lämpade sig väl för varor med korta produktionstider, som färska frukter och grönsaker, men sämre för längre förädlingsprocesser.

Raka rör. Ett jamaicanskt frimärke från 1938, när landet ännu var en koloni, pryds av den brittiska kungen George V och en sockerplantage. Foto: Zabanski/adobe stock.

Ungefär femton år senare, 2010, kunde Harris konstatera att Jamaica inte hade följt hans råd om en exportledd utvecklingsbana. I stället hade man slagit in på villkorade lån från organisationer som IMF och Världsbanken. Landet hade dragit på sig en stor och växande utlandsskuld som blev allt svårare att betala av, trots ett årligt budgetöverskott på nära fem procent. Försöken att stabilisera växelkursen med hjälp av höga räntor hade också höjt räntorna på statsskulden, och försatt landet i en skuldfälla. Halva statsbudgeten gick åt till räntebetalningar.

Donald Harris rekommenderade att staten drog sig tillbaka från delar av ekonomin för att anta en smalare och mer strategisk roll. Samtidigt varnade han för att åtstramningar nu skedde under en lågkonjunktur, varför han fortsatte att rekommendera investeringar i infrastruktur. Han föreslog också satsningar på offentliga jobb i utsatta områden som alternativ till brottslighet.

Bland de djupare strukturella problemen som Donald Harris identifierade var att en stor mängd tillgångar stod oanvända, eller slösades bort. Att sätta dem i bruk kunde inte åstadkommas med enkla lösningar som att öka efterfrågan eller undanröja byråkratiska hinder. I stället behövde staten ta en aktiv roll i att bistå entreprenörer, genom att koordinera investeringar och minska den osäkerhet som de alltid innebär.

Donald Harris jämförde Jamaicas ekonomi med en gammal rostig motor som behövde rustas upp och förses med nya delar för att kunna tävla mot sina allt snabbare konkurrenter. Men några av hans förslag låter också oortodoxa för att komma från en marxist – som att privatisera flygplatserna och ge skattelättnader till företag.

Läs mer

Sedan början på 2010-talet har Jamaica fått ned sin utlandsskuld med en imponerande hastighet. Det har skett tack vare sjunkande räntor, omstruktureringar av skulden, en del stöd från Kina och Venezuela, och framför allt ett ännu större budgetöverskott, på sju procent. Arbetslösheten har också sjunkit, men tillväxten har varit fortsatt låg på 1–2 procent. Investeringar i infrastruktur har skjutits på framtiden och exporten har legat still. Än återstår mycket innan Donald Harris vision om en exportledd utvecklingsstrategi för Jamaica kan förverkligas.

Finns det då någon möjlighet att Donald Harris idéer får ett genomslag om hans dotter blir president i USA? I ärlighetens namn är det svårt att föreställa sig. Demokraternas ekonomiska rådgivare har visserligen på senare år velat distansera sig från nyliberalismen och ortodox nationalekonomisk teori. Industripolitik är på modet igen. Men främst verkar den tänkt att användas som ett ekonomiskt vapen i rivaliteten med Kina. Militära motiv går före ekonomiska. Målet att föra tillbaka leverantörskedjor till USA ger inte nödvändigtvis utrymme för fattiga länder som Jamaica att utvecklas.

Men vi andra kan ta intryck av Donald Harris djupa kunskap om nationalekonomi, och strävan att inte bara studera världen utan – hur svårt det än är – också förändra den.

Nyheter 29 oktober, 2024

FN-meteorologen: Kapitalismen förvärrar klimatkrisen

Kolkraftverket i Hjorthagen i Stockholm stängde 2018. Oksana Tarasova varnar för att en kollaps för Golfströmmen kan leda till en ond spiral där fossila bränslen återigen används för att värma upp norra Europa. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

I regeringens nya utredning om utsläppsminskningar ligger fokus på att minimera påverkan på näringslivet. Samtidigt dömer nya FN-rapporter ut världsledares klimatpolitik som ”tomma ord”, och larmar om ett värre nödläge än någonsin.

– Jag jämför ofta jordens klimatsystem med ett täcke. Om du drar i ett hörn kommer de andra tre också att röra på sig, säger Oksana Tarasova till Flamman.

Hon är direktör för World Meteorological Organization, en väder- och klimatvetenskapsbyrå under FN-paraplyet, och sitter även i styrkommittén för FN:s miljöprogram UNEP.

Båda organisationerna har precis släppt var sin rapport om det nuvarande klimatläget. Infallsvinklarna skiljer sig, men slutsatserna är snarlikt ödesmättade: 2023 års globala växthusgasnivåer var högre än någonsin, och världens politik på området är otillräcklig.

– Om vi pratar om utsläpp i atmosfären, så räknar UNEP-rapporten upp vilka sektorer och länder de kommer från. WMO mäter det faktiska antalet växthusgasmolekyler i atmosfären.

Oksana Tarasova (bilden) förklarar hur ”varje växthusgasmolekyl är som en liten värmemaskin”, och att koncentrationen är det som räknas. Knäckfrågan rör hur stor del av det som släpps ut som kan sugas upp av naturen, och mycket överskott som blir kvar i atmosfären.

– I dag tas 25 procent upp av hav, och ungefär 30 procent av skog. Det som driver en ökad koncentration i atmosfären är inte alla utsläpp, utan de som blir kvar efter att biosfären gjort sitt. Utan naturen skulle vi stå inför en dubbelt så snabb uppvärmning.

Titeln på UNEP:s Emissions gap report syftar på klyftan mellan nuvarande politiska klimatmål och de åtgärder som skulle krävas för att nå Parisavtalets mål om under 1,5 graders uppvärmning.

– Med nuvarande policy på området kommer vi se en global uppvärmning på 2,6 grader i slutet av århundradet, berättar Oksana Tarasova.

– Vi ser många löften på den politiska arenan som inte stöds av atmosfäriska observationer. Men till och med sett till de löftena uppfyller vi inte Parisavtalet.

Årets Emissions gap report har titeln ”No more hot air”, i bemärkelsen ”varm luft” likväl som ett uttryck för ”tomma ord”. Klyftan mellan politisk retorik och vetenskaplig verklighet beskrivs som ”massiv”.

En mycket stor del av metanutsläppen kommer ur avfall från matsvinn. Samtidigt har många på vår planet inget att äta.

– Vi är mycket sena, och måste börja reducera utsläppen omedelbart. Första gången vi presenterade siffror likt dessa var 2004. Sedan dess har koldioxidkoncentrationen i atmosfären stigit med 11,4 procent. Det är inte som att vi inte vetat vad vi gör. Mätningarna började på 60-talet, och vi har varnat sedan 1975. Det är sorgligt.

För Sveriges och Nordens del varnar hon för de nya rönen om att Amoc, det system av havsströmmar som den värmande Golfströmmen ingår i, kan vara på väg att saktas ned.

– Om Golfströmmen upphör skulle det leda till en nedkylning av Europa, vilket snabbt blir en ond spiral om man försöker motverka det genom värme från fossila bränslen.

Regeringen tillsatte nyligen Styrmedelsutredningen, som ska komma fram till hur Sveriges utsläpp bör sänkas för att nå EU:s Fit for 55-klimatmål. Fokus ligger på att undvika ”orimligt höga kostnader för hushåll och näringsliv” samt ”allvarlig påverkan på konkurrenskraften för svenska företag”.

Oksana Tarasova tror att det visserligen går att kombinera ökad tillväxt med sänkta utsläpp – men är inte övertygad om att det är en bra idé.

Läs mer

– Personligen är jag inte en stor anhängare av oändlig tillväxt. Vi bor på begränsat territorium med begränsade resurser, och måste börja prata om hållbarhet och människans överlevnad. Med tillväxt kommer du till en punkt där alla resurser förbrukats. Vad kommer sedan? Om vi bara försöker oss på de ”lönsamma” åtgärderna fortsätter vi vara fast i en allmänningarnas tragedi, där alla jagar sina egna intressen.

Hon hänvisar till en annan ny rapport från forskarnätverket Future Earth, där den första punkten som tas upp är att metanutsläppen stiger. Metangas är cirka 30 gånger mer ”intensiv” som växthusgas än koldioxid.

– En mycket stor del av metanutsläppen kommer ur avfall från matsvinn. Samtidigt har många på vår planet inget att äta. Varför? För att vi lever i ett kapitalistiskt samhälle.

Flamman har sökt regeringens utredare Svante Mandell, Klimatpolitiska rådet, Stockholm Resilience Centre samt Klimat- och näringslivsdepartementet.

Kommentar 28 oktober, 2024

Den allsvenska fotbollsmatchen mellan Hammarby och Djurgården den 20 oktober fick avbrytas efter att publiken kastat in smällare och bengaler. Foto: Magnus Lejhall/TT.

Fotbollskulturen i Sverige är ett praktexempel på folkrörelse. Visst har klubbarna problem – men polisens tuffhetssignalering vid förra helgens derby riskerar att slå bakut.

”Det är oacceptabelt att läktare blir en fristad för ett våld som vi aldrig skulle acceptera på andra ställen.”

Så sade Ulf Kristersson om den avbrutna derbymatchen förra söndagen. Djurgårdsklacken kastade in bangersmällare och bengaler på planen. Efter ett ovanligt långt matchavbrott fattade polisen ett historiskt beslut om att dra tillbaka tillståndet för den offentliga tillställningen och skjuta upp matchen – något som aldrig tidigare inträffat i svensk fotboll.

Frågan är varför i hela friden det är en angelägenhet som statsministern uttalar sig om. Att ett lokalt arrangemang stött på ordningsproblem brukar inte direkt klassas som en fråga för högsta politiska ort. Man kan också undra var polisens tuffa agerande mot offentliga tillställningar höll till under exempelvis Bråvallafestivalen, då 25 olika våldsbrott anmäldes, varav en våldtäkt och fem fall av misshandel.

Det är svårt att inte läsa situationen som en politiskt motiverad maktdemonstration från polisens sida.

Visst finns det problem med våld och hat på svenska fotbollsläktare. Men det symbolpolitiska krig som pågår mot fotbollen är varken proportionerligt eller konstruktivt. Polisen bröt i söndags den överenskommelse som funnits med fotbollsklubbarna och Svensk Elitfotboll om att matcher till varje pris ska spelas färdigt.

Varför de gjorde det är svårt att förstå. Pyrotekniska föremål är förvisso förbjudna – men alla som någonsin satt sin fot på en derbymatch i Stockholm vet att det inte är en proportionerlig motivering till att bryta en match.

Dessutom far de med osanning. Per Engström, chef för polisens nationella operativa avdelning, meddelade att Hammarby Fotboll misskött visiteringen i entrén. Antingen var han felinformerad eller så försöker han finta bort oss – polisrapporten visar nämligen att Hammarby följde polisens riktlinjer.

Klart är att matchen stängdes ned trots att de säkerhetsansvariga hos både Stockholm Live, Svensk Elitfotboll, Hammarby Fotboll och Djurgården var emot beslutet. På första parkett för att bevittna överkörningen av de sportsliga organisationerna satt i stället Anders Hübinette, regeringens särskilt utsedda utredare mot läktarvåld. Det är svårt att inte läsa situationen som en politiskt motiverad maktdemonstration från polisens sida. Polis och utredare vill visa hårdhandskarna mot stöket, och signalera att brott mot ordningsregler från just supportrar får allvarliga konsekvenser.

Läs mer

Samtidigt är åtgärden ett solklart exempel på kollektiv bestraffning, och riskerar att få oförutsedda konsekvenser. Polisens oförankrade och till synes omotiverade beslut har landat som en krigsförklaring i supporterled. Och den signal de skickar är inte att de har makt över situationen – tvärtom. Makten över fotbollen har i stället placerats hos femton arga killar i djurgårdsklacken med tillgång till bangers. Är några supportrar missnöjda med lagets insats på plan, tränarnas beslut om startelva eller den sportsliga ledningens värvningar så räcker det alltså numera med några knallskott för att tvinga fram ett avbrott som riskerar att få sportsliga konsekvenser för matchbilden. Det är ett enormt misslyckande, och riskerar att leda till ännu starkare störningar under kommande matcher.

Allsvenskan samlar hundratusentals människor. Fotbollen tar plats på bruksorternas vallar, i förorternas föreningsverksamhet, på skolgårdarnas grusplaner och i hundratusentals människors liv. Den fostrar barn i demokratiskt inflytande och gemensamt ägande genom medlemskap. Enligt revisions- och analysföretaget Ernst & Youngs rapport ”Hur mår svensk elitfotboll” bidrar Allsvenskan dessutom med 493 miljoner i direkta intäkter till statskassan – varje år.

Politiker och poliser som värnar samhällsgemenskap, demokrati och framtidstro borde inte ligga i krig med fotbollen. De borde göra allt de kan för att alliera sig med den. Och där ingår att låta matcherna spelas till slut.

Utrikes 28 oktober, 2024

EU öppnar för externa migrantläger

Migranter eskorteras från det italienska skeppet Libra vid hamnen i albanska Shengjin den 16 oktober, efter att ha omhändertagits på internationella vatten. Foto: Vlasov Sulaj/AP.

Antalet asylsökande till Europa har störtdykt. Trots det vill EU-kommissionen nu utlokalisera asylprocessen till icke-medlemsländer, med inspiration från Giorgia Melonis Italien.

När EU:s stats- och regeringschefer nyligen möttes i Bryssel för ett toppmöte så stod migrationsfrågan högst på agendan. Efter ett år av inskränkningar av asylrätten på olika håll i unionen väntade sig många en uppslitande debatt. Tyskland har infört gränskontroller mot alla sina grannländer. Frankrike, Sverige, Danmark, Italien, Österrike och Slovenien har gjort detsamma längs vissa gränser. Polen och Finland har tillfälligt upphävt asylrätten för migranter från Ryssland och Belarus. Sådana åtgärder bryter mot reglerna inom Schengenområdet, men redan före torsdagens toppmöte kom signaler från Kommissionen om att det inte behövde bli någon konflikt.

160 olika organisationer har i ett öppet brev beskrivit det som ‘omänskligt, absurt och ett dyrt
system som bryter mot internationella mänskliga rättigheter’.

I förra veckan skickade ordföranden Ursula von der Leyen ett brev till medlemsländernas ledare där hon föreslog att göra externa ”återvändarhubbar” till officiell EU-politik. Idén är baserad på det avtal som Italiens högerextrema regering slöt med Albanien i november förra året. Det går ut på att manliga asylsökande som kommer till Italien ska skickas till läger i Albanien medan deras asylärenden behandlas. Veckan före hade tre center öppnats i Albanien som tillsammans kan härbärgera över 1 000 migranter, varav ett fängelse.

Ideella organisationer har riktat hård kritik mot det italiensk-albanska avtalet då det bryter mot asylrätten. 160 olika organisationer har i ett öppet brev beskrivit det som ”omänskligt, absurt och ett dyrt system som bryter mot internationella mänskliga rättigheter”. Men trots att antalet asylsökningar i EU-länderna förra året var en miljon – en tredjedel av antalet som kom under rekordåret 2015 – och i år har minskat med ytterligare 40 procent, verkar flera europeiska regeringar vara fast bestämda att kopiera receptet. Storbritanniens premiärminister Keir Starmer, som tidigare har kritiserat ett liknande förslag från hans konservativa föregångare om att skicka asylsökande till Rwanda, har uttryckt starkt intresse för planen som kommer att kosta Italien 670 miljarder euro över fem år. Det har även Nederländernas nya högerregering gjort. Inte ens Tyskland, som länge har haft en mer liberal linje i migrationsfrågor, förväntas blockera ett eventuellt avtal i Europeiska rådet.

Läs mer

Men det är inte säkert att EU-kommissionens nya plan kan bli verklighet. Redan förra fredagen, bara två dagar efter att de 16 första asylsökande anlände till Albanien i väntan på att bli deporterade till sina hemländer, beslutade Italiens högsta domstol att 12 av dem måste skickas tillbaka till Italien. Beslutet innebär att det är oklart huruvida planen ens kommer att gå att genomföra. Enligt Albaniens premiärminister Edi Rama, som hoppas att avtalet ska snabba på hans lands ansökningsprocess för att bli ett EU-land, är det inte heller säkert att andra EU-länder kan kopiera upplägget, då det hänger på att man kommer överens med ett icke-EU-land som är villigt att ta emot migranterna.

Michele LeVoy (bilden) från organisationen Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants, Picum, sade sig vara ”förfärad” över EU-ledarnas nyfunna entusiasm för utlokaliserade center för asylsökande i en intervju med The Guardian:

– Förutom att det är logistiskt och ekonomiskt nonsens är det ett grymt system som bryter mot internationell och EU-rätt och gör att människor riskerar att utsättas för övergrepp, utan tydliga möjligheter att få upprättelse.

Inrikes 28 oktober, 2024

Kräver rymligare ramverk: ”De här investeringarna är inte valfria”

German Bender diskuterar Arenas idés senaste rapport tillsammans med Ida Drougge (M) och Mikael Damberg (S). Foto: Liz Fällman.

Samtidigt som en Socialdemokraterna går med på ett balansmål synar tankesmedjan Arena Idé finanspolitikens spelregler. Samtidigt presenterar man ett förslag på ett nytt ramverk – med långsiktiga investeringar och samhällsbehov i fokus.

– Alla vägar bär till Rom. De här investeringarna är inte valfria.

Elinor Odeberg (bilden), chefsekonom på Arena Idé, är självsäker när tankesmedjan lanserar sin ”skuggöversyn” av det finanspolitiska ramverket på Medelhavsmuséet i Stockholm.

Bland de behov som nämns och redovisas i rapporten finns bostäder, elnät, och järnväg. Man föreslår också att dela upp statsbudgeten i en drift- och en investeringsbudget, för att lättare komma över ”utgiftspuckeln” vid stora men nödvändiga satsningar. 

– De här investeringarna är verkligen genomförbara, och skulle lösa många samhällsproblem, säger Vilgot Österlund, statistiker på Arena Idé, till Flamman.

– Ska man möta behoven inom nuvarande ramverk får man antingen skära i välfärden eller höja skatterna, och det kan ju lika gärna bli skattesänkningar av de utgifterna. Vi tycker det behövs ett ramverk där det är tydligt att om man lånar ska det gå till investeringar.

Frågan om det finanspolitiska ramverket precis blivit både hetare och svalare än väntat. De två inbjudna politikerna, Mikael Damberg (S) och Ida Drougge (M), skulle ha varit motparter. Nu representerar de i stället partier som just kommit överens om ett nytt balansmål, som ersätter det gamla överskottsmålet. Statsfinanserna måste inte längre sluta på plus – så länge man inte heller hamnar på minus. 

– Jag är traditionell nordisk socialdemokrat här. De lån man tar på sig kommer man att behöva betala av, säger Mikael Damberg, som kallar det en ”styrka för Sverige” att en riksdagsmajoritet gått ihop.

– Kommer den här överenskommelsen att täcka alla behov i samhället? Absolut inte. Då måste man prioritera det som är viktigast. Pengar är aldrig oändliga. 

Från parterna bakom beslutet beskrivs det som ett sätt att öka utrymmet för investeringar, medan socialdemokraternas vänsterfalang har beskrivit det som en förlängning av de senaste årens åtstramningspolitik. Ida Drougge ser ramverket som nödvändigt.

Stram. Mikael Damberg presenterar Socialdemokraternas budgetmotion för 2025 den 4 oktober. Foto: Jonas Ekströmer/TT.

– Utgångspunkten är att alla investeringar ska läggas inom ramverket. Kärnkraften ska till exempel inte läggas utanför. Ska man göra avsteg så ska det vara i extraordinära fall, som krig, corona eller finanskris, säger hon.

I skuggöversynen presenteras ett ”defensivt” och ett ”offensivt” scenario, där det offensiva som högst tar upp ungefär 3,5 procent av BNP, för att sedan sjunka framåt 2040-talet när satsningarna genomförts. Det nyklubbade balansmålet ger bara utrymme åt hälften så mycket statliga investeringar som Arena Idés defensiva plan på 49 miljarder kronor.

– Jag är positivt inställd, jag ser inte egentligen att dessa nivåer skulle äventyra statens ekonomi. Det är bra att er utgångspunkt är realekonomin, att diskutera lösningar utifrån vilka behov vi faktiskt har, säger Lars Pålsson Syll, docent i ekonomisk historia. 

Hans motpart på andra sidan scenen, professorn i nationalekonomi John Hassler, håller inte helt med om beskrivningen av ramverket som bromskloss. Han ifrågasätter i stället var svensk ekonomi hade hamnat utan det nuvarande ramverket. 

– De svenska investeringarna, både offentligt och privat, är väldigt höga och har ökat de senaste 25 åren. 

Moderatorn German Bender ställer motfrågan om de ökat i paritet med behoven.

– Det kan man diskutera, men internationellt sett investerar vi inte lite, svarar John Hassler.

LO:s chefsekonom Torbjörn Hållö river ner applåder i lokalen när han berömmer Arena Idé för att ha ”gjort ett grymt jobb.” Han säger sig ha varit positiv till överskottsmålet från början – men att ”allt har sin tid”.

Läs mer

– Det nuvarande ramverket är en produkt av 90-talskrisen, och jag har varit en stark försvarare av det. Men 30 år senare har vi andra problem än det Göran Persson beskrev som ”skrattande finansvalpar på Wall Street”, säger han, och fortsätter: 

– Vi har ett gangstersamhälle där ryssen står runt hörnet, Malmbanan har spårat ur två gånger och utanförskapet i förorterna är enormt. Överenskommelsen mellan S och M gör varken till eller från, den adresserar inte dagens problem.

Ledare 28 oktober, 2024

Sverige har blivit klimatkrisens Fylke

En del av E45 stängs av efter att vägras. På plats är det översvämmat och vägen har rest sig. Köerna är långa och flera fordon rapporteras sitta fast. Foto: Joachim Nywall/TT.

Vi fortsätter dricka vårt allt dyrare kaffe, medan vi låtsas som att molnen vid horisonten inte angår oss. Till och med oppositionen verkar ha gett upp.

Det är närmast apokalyptiska scener som utspelats i våra flöden de senaste månaderna. Hus som spolas bort av störtfloden i efter orkanen Helene i North Carolina. Översvämmade byar i Rumänien efter skyfallen i slutet av september. Människor som räddas från hustak på Sicilien efter nya extremväder nu i oktober – med över 600 millimeter regn på två dygn i vissa områden i södra Frankrike.

Samtidigt har delar av östra Europa under sommaren plågats av torka, för tredje året i rad. Den extrema torkan år 2022 var troligen kontinentens värsta på 500 år – i konkurrens med den extrema sommaren 2018 – enligt European Drought Observatory.

Allt detta har dock haft minimal påverkan på det svenska debatten. Hettan och skogsbränderna 2018 bleknar i minnet, och för de flesta svenskar utgör klimatförändringarna fortfarande ett abstrakt och avlägset hot. Sverige är i många avseenden ett klimatkrisens Fylke, vars bekymmerlösa invånare fortsätter att röka pipa, pyssla om sin trädgård och dricka kaffe vid halv tre, i trygg förvissning om att de mörka molnen vid horisonten inte angår oss. Inte ens nyheten att våra egna utsläpp ökade med 5,6 procent det andra kvartalet kan skaka liv i våra bekväma hobbit-kroppar.

Kanske beror svenskarnas passivitet på att de inte ser någon politisk kraft med vilja och kapacitet att göra något åt problemet.

Bland svenska bönder växer visserligen oron över torka och översvämningar, och branschen ber om statliga försäkringar mot extremväder. ”Det är många som mår dåligt”, sade lantbrukaren Bertil Hagsgård i Mellerud i ett DN-reportage i september. Han har själv sett grödorna skrumpna av störtfloder de senaste åren, i en livsviktig sektor som alltid varit beroende av vädrets nycker och knappast behöver mer människoskapad osäkerhet.

Men böndernas oro drunknar i ett nyhetsflöde dominerat av krig, gängvåld och politiska skandaler. Och inte ens för dem som lever med konsekvenserna av ett förändrat klimat är det inte självklart att slutsatsen blir att omställningen måste gå snabbare. I så fall skulle ju det väderberoende jordbruket inte bara trycka på för statliga stöd, utan också för rejält höjda ambitioner i klimatpolitiken.

Vi kan inte direkt observera sambanden mellan den globala uppvärmningen och de ovanligt starka orkaner som nyss dödade över 200 människor och orsakade skador för över 100 miljarder dollar i USA. Eller sambandet mellan koldioxidhalten i atmosfären och stigande kaffepriser (via torka i Brasilien). Eller mellan bilarnas avgaser och vägar som förstörs när temperaturen kretsar kring nollan en allt större del av vintern och markvattnet fryser, utvidgas och tinar – gång på gång. Men även om vi inte kan se sambanden med ögonen vet vi att de finns.

Alla förstår att smältande glaciärer beror på uppvärmningen – ett av de allra enklaste sambanden. Några kanske rycker på axlarna åt nyheten att fyra av Sveriges drygt 250 glaciärer försvunnit på lika många år, andra sörjer ett stycke svensk natur som är på väg att försvinna i rekordfart. Men alla bör vi oroas över att smältande glaciärer på sikt hotar hundratals miljoner människors tillgång till färskvatten. I Sydamerika är Andernas glaciärer nu mindre än de varit på 10 000 år, men dessvärre också större än de kommer att vara under resten av våra liv.

Läs mer

Kanske beror svenskarnas passivitet på att de inte ser någon politisk kraft med vilja och kapacitet att göra något åt problemet. För samtidigt som högerregeringen slaktar klimatpolitiken, låter utsläppen öka och passivt ser på när industrisatsningar som varit omställningens kronjuvel kraschar eller sätts på paus – så har det ledande oppositionspartiet slutit en åtstramningspakt med högern som omöjliggör nödvändiga investeringar i att rusta upp och ställa om samhället.

I valet 2022 valde svenskarna tillväxt framför omställning, men fick varken eller. Det innebär att målet nu står öppet för den som vågar sätta klimatfrågan i centrum för en vision om ett bättre samhälle. Kommer vänstern att ta bollen, eller fortsätta röka pipa medan molnen i fjärran kommer närmre?

Rörelsen 27 oktober, 2024

Stoppa Turkiet – för demokratins skull

Syriska kurder vid en begravning av offren för turkiska luftangrepp mot norra Kurdistan i november 2022. Foto: Baderkhan Ahmad/AP.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Den turkiska armén har en lång historia av närvaro och ockupationsförsök i den kurdiska regionen Bashur i norra Irak. Under det osmanska riket sträckte sig imperiet ända ned till Mosul, och efter dess fall har flera försök skett till att återskapa det gamla imperiets dominans i området. Med de senaste årens turbulens i Mellanöstern har det blivit allt viktigare för Nato och Turkiet att kontrollera Bashur för att säkra sin hegemoni. I åtta år har en oavbruten militär operation pågått mot området, men de har inte lyckats erövra området eftersom att motståndet har varit oväntat starkt.

Turkiets agenda är att stoppa utvecklingen av ett socialistiskt samhälle som kan befria det kurdiska folket.

Den 15 juni 2024 inledde den turkiska ockupationsmaktens armé en omfattande invasion i Duhok-regionen efter utplaceringen av tusentals soldater, 300 stridsvagnar och pansarfordon. Under veckorna som följt har Turkiet släppt bomber i bergen, som tvingat jordbrukare och bybor att fly sina hem. Bara i augusti har Turkiet attackerat Bashur med 350 flygplan, 33 helikoptrar och 90 förbjudna explosiva medel enligt HPG (Folkets försvarsstyrkor). Både människor och klimatet lider av efterföljande bränder i regionen.

Turkiets invasion är helt i linje med kolonialismens strategiska girighet att erövra området. I Turkiet utövar nationalstaten förtryck mot kurder i den ockuperade delen Bakur, där kurderna inte tillåts tala sitt språk, utsätts för strukturell rasism och tvingas till turkisk assimilation. I den ockuperade regionen Rojava (nordöstra Syrien) – där det finns en rörelse som kämpar för ett alternativt, demokratiskt och frihetligt samhälle – blir aktivister, civilbefolkning och infrastruktur ständigt attackerade av Turkiet.

Turkiets agenda är att stoppa utvecklingen av ett socialistiskt samhälle som i längden kan befria det kurdiska folket. Invasionen i Bashur är nu ännu ett led i kolonialismen och tillintetgörande av det kurdiska folket och Kurdistan.

Kurderna är ett ursprungsfolk som levt i regionen långt innan uppdelningen av ottomanska riket. Liksom värnandet av ursprungsbefolkningar runt om i världen, samt erkännandet och respekten för ursprungsbefolkningars kultur och levnadssätt som tillvaratar naturen på ett hållbart sätt, behöver även kurdernas rätt till existens försvaras.

Läs mer

Invasionen har tillåtits pågå i tystnad, utan protester från vare sig ledarna för den kurdiska regionala regeringen KRG, den irakiska regeringen, amerikanska soldater på plats och omvärlden. Det sker en uppenbar korruption makthavare emellan, där förhandlingar om området Bashur sker på bekostnad av lokalbefolkningens och naturens lidande.

Vi vägrar tillåta detta pågående förtryck av kurder, förstörelse av jordbruk och ett möjliggörande av Turkiets expansion att fortgå. Vi i Rojavakommittéerna uppmanar därför demokratiska organisationer och aktivister att höja sina röster i protest mot kolonialmakten Turkiets expansionsplaner och invasionen i Bashur. Turkiet måste stoppas!