När jublet över den röd-gröna valsegern ersatts av en känsla av Pyrrhusseger, efter en valrörelse som inledningsvis ansågs mer polariserad och ideologisk än på länge, kan några reflektioner över det stökiga parlamentariska läget vara på sin plats:
Stefan Löfvens igensmällda dörr i nyllet på Vänsterpartiet i regeringsfrågan tycks ha utlöst en våg av besvikelse i väljarkåren. ”Det var sista gången jag röstade på S” skriver bittra väljare i sociala medier – och det är förståeligt. Löfvén flaggade visserligen under valrörelsen för en regering med endast Mp och/eller mittenpartierna, men budskapet var så inlindat i internpolitiska kodord att det knappast var adresserat till allmänheten. Det samspelta röd-gröna laget i SVT: s slutdebatt gav ett till synes motsatt och betydligt starkare budskap. Alliansen var nu huvudmotståndaren och Vänsterpartiet en del av det röd-gröna regeringsunderlaget. Självklart känner sig väljare nu svikna och utnyttjade men de har också fått bekräftat att det kvittar hur man röstar. Med den mittenregering S eftersträvar (trots Centern och Folkpartiets ihärdiga nobbande) får man ju allianspolitik oavsett valresultat.
Skulle S ändå, mot alla odds, få till stånd en sådan skulle C och Fp få ett mycket starkt förhandlingsläge med ministrar som sagt sig vilja styra Sverige i helt annan riktning än de röd-gröna. Är Björklund måhända påtänkt som skolminister? Eller NATO-ivrande försvarsminister? Eller kärnkraftskramande energiminister? Eller tar kolkraftsansvarige Annie Lööf hand om energifrågorna? Eller är det ifrågasatta fackliga rättigheter, låga ingångslöner för ungdomar, privatiserad välfärd eller tuffa tag mot sjuka och arbetslösa som meriterar dessa till ministerposter, i motsats till Vänsterpartiet som står närmare S, men inte ens fick föra samtal om regeringsbildning?
Sverige har en tradition av blocköverskridande samarbete säger socialdemokrater, men det politiska landskapet har ändrats radikalt sedan något sådant sist var aktuellt. Idag har vi starkt högerprofilerade ”mittenpartier” som markerar samhörighet högerut och tar avstånd från i princip allt socialdemokraterna står för. Även miljöpartiet målas ibland upp som en fiende.
Politiska partier är svårrörliga organismer. Att S oväntat väljer bort V som regeringspartner, beror sannolikt på en rad förlegade analyser om Vänsterpartiet från förra seklet. Till detta kommer att när Mona Sahlin slutligen öppnade för en S-V-Mp-regering inför förra valet sjönk Socialdemokraternas opinionsstöd snabbt och det blev valförlust. Idag är det politiska landskapet ändrat men detta verkar fortfarande vara ett rött skynke för S. Socialdemokraterna efterhängsna bild av sig själva som det eviga, statsbärande 45-procentspartiet spelar sannolikt också in.
Mest besvärande är dock att V alltid uppfattats som dörrmatta till S och så tycks det fortfarande vara. Socialdemokraterna slänger igen dörren i ansiktet på V, men säger ändå att de räknar in Vänsterpartiet i sin ”plattform”, trots att en ilsken Jonas Sjöstedt deklarerat att han går i opposition. S räknar kallt med att V ändå alltid kommer krypande till sist och aldrig fäller en S-regering eller S-budget, vad som än händer. V: s oppositions-deklarationer gills helt enkelt inte för S.
Det samarbete V hade med S och Mp för några mandatperioder sedan följde liknande mönster. Det var riggat för att säkra parlamentariska majoriteter, men i verkligheten höll åtskilliga budgetförhandlingar på att sluta i regeringskris. Förhandlingarna präglades av chicken-races mot klockan och mellan partierna. Samarbetet byggde på ömsesidig misstro och en grabbig förhandlingskultur sprungen ur 80-talets arbetsmarknadsförhandlingar, inklusive nattmanglingar, hemlighetsmakeri, ibland rena lögner och filibusterliknande fasoner. S spelade mycket högt. Parlamentarisk muskelstyrka styrde, varför Mp som dåvarande vågmästare fick ett oproportionerligt stort inflytande. ”Aldrig mer”, sade V då.
Frågan är om inte dagens ledande sossar är sprungna ur samma förhandlingsmylla som Persson-erans, trots att fulspel och maktfasoner knappast hör hemma 2014. Så länge Socialdemokraterna kallt räknar med att V aldrig fäller en S-regering eller dess budget riskerar vi en återgång till dörrmatte-eran. S kan då spela högt i avgörande frågor, bete sig illa och försöka köra över V i förhandlingar och ändå kalkylera med att de inte riskerar något. Att Socialdemokraterna trots erfarenheterna bryskt väljer bort V som regeringspartner och istället vill damma av förhandlingskulturen igen, talar sitt tydliga språk.
Sverige är i skrivande stund på väg att få en ren S-Mp-regering. Den behöver stöd av flera andra partier för att få majoritet i riksdagen och har ett uppseendeväckande lågt väljarstöd. Konstruktionen ger mycket makt åt vågmästarpartiet Sd och riskerar att ta Sverige in i den skakigaste mandatperioden på länge. Löfvens och Jämtins vädjanden till de sex oppositionspartierna att sluta upp bakom S-förslagen i avgörande omröstningar förslår inte långt.
Det har spekulerats om nyval, om Löfvén inte lyckas sy ihop sin budgetmajoritet. Jag tror att ett sådant skulle komma att handla mer om regeringsduglighet och mindre om politiska sakfrågor (som invandringspolitiken) än det val vi nyss haft. Med ett stukat och ledarlöst Moderatparti, ett Vänsterparti med en växande tuppkam och ett Feministiskt Initiativ som sniffar på riksdagsspärren kunde ett sådant bli riktigt intressant. Men självklart vore det ett stort misslyckande för Stefan Löfvén som hittills inte riktigt lyckats leva upp till rollen som statsman och regeringsbildare. Sverige skulle istället behöva få en stabil regering på plats, förmögen att bilda parlamentariska majoriteter, så fort som möjligt.
Det är svårt att skaka av mig känslan av att Socialdemokraterna nu tänker backa in i framtiden, både gällande arbetsformer och i bedömningar av det politiska landskapet. I skrivande stund finns fortfarande tid att tänka om och ta in Vänsterpartiet i regeringen. En S-V-Mp-regering kunde utgöra bas för blocköverskridande överenskommelser i olika sakfrågor för en säkrad parlamentarisk majoritet. Det skulle förskjuta politiken åt vänster, minska Sverigedemokraternas makt som vågmästare och sända signaler till Sverige om förutsägbarhet, stabilitet, respekt för väljarna och om fair play.
Pernilla Zethraeus var Vänsterpartiets partisekreterare under perioden 2000-2005.
Gustavo Petros stora projekt är att fasa ut Colombias fossilberoende. Foto: Ivan Valencia/AP.
Efter tre år vid makten är vänster-presidenten Gustavo Petro allt mer omstridd i Colombia. Trots en serie unikt radikala reformer på klimatområdet ökar kritiken även från de egna leden. Flamman möter en småländsk senator och går på punkbar för att ta tempen på världens mest klimatradikala land.
På punkbaren Jolly Roger i Bogotá-stadsdelen Chapinero ligger Mariana på golvet och sprattlar med benen medan hon skriker in i mikrofonen. Hon och de tre andra tjejerna i horror punk-bandet The Vamp är iförda läder, kedjor och fejkblod.
– Detta är en kärlekssång, säger Mariana, innan de river av sin sista låt med hamrande gitarrer och smattrande trummor.
Detta är långt ifrån Colombias beryktade salsakultur. Här bär alla utom Flammans utsände svarta läderjackor, piercings och tatueringar.
Området är ett av de säkrare i Bogotá, men en europeisk journalist med dator i väskan gör bäst i att inte stå och hänga på gatan alltför länge. Att det är Latinamerikas näst mest ojämlika land märks i själva gatubilden, där klyftorna syns fysiskt i trottoarernas kvalitet, och där ljushyade, rika kvinnor i högklackat går förbi afro-colombianska uteliggare.
Chapinero är ett medelklassområde, men inte politiskt konservativt. På Jolly Roger skyltar ingen med sina åsikter, men det är uppenbart att de flesta stödjer den sittande vänsterregeringen.
– Jag röstade så klart på Petro, säger Mariana vid baren efter spelningen. Det var inte fråga om något annat.
Efter otaliga högerregeringar, inbördeskrig, förtryck av ursprungsbefolkningar, paramilitära dödspatruller och en ständigt undflyende fred var det äntligen dags för något annat, när den tidigare Bogotá-borgmästaren och gerillarebellen Gustavo Petro ställde upp i valet 2022. Hans seger innebar att Colombia för första gången någonsin fick en vänsterregering, och därmed hopp om att landet äntligen ska kunna lägga sin blodiga historia bakom sig.
Colombia har länge plågats av effekterna av inhemska växter med centralstimulerande effekter. Innan kokainet inledde sitt blodiga segertåg var det kaffet som strödde svält och död kring sig.
Colombias skogar är så rika på kaffeplantor att det i början av 1900-talet blev till landets största exportvara. I sin klassiska antiimperialistiska bok Latinamerikas öppna ådror citerar Eduardo Galeano en anekdot om att ”i Antioquia följer bröllopskurvan kaffepriskurvan”: ”Till och med en kärleksförklaring på en av Antioquias sluttningar avgörs på New York-börsen”, skriver han.
Kaffets dominans av landets ekonomi ledde till ett visst välstånd, men den extremt utsatta situationen för bönderna, som ofta tvingades leva på existensminimum, ledde så småningom till uppror och krig.
Konfliktzon. Många decennier efter inbördeskrigets början – och flera år efter dess formella slut – plågas Colombia fortfarande av våldet. Foto: Juan B Diaz/AP.
1948 inleddes den tioårsperiod som kallas La Violencia, efter att ledaren för det liberala partiet Jorge Eliécer Gaitán mördats. En bogotazo, en spontan massdemonstration i huvudstaden, spridde sig snabbt till landsbygden och snart var hela landet indraget i ett blodigt inbördeskrig som skulle kräva minst 180 000 dödsoffer. Den konservativa regeringen skickade ut polis och militär till provinserna med ordern: ”Skona inte ens avkomman.”
Bönder fick sina testiklar avskurna, gravida kvinnors magar sprättades upp och spädbarn spetsades på bajonetter. Det är från denna period som den ökända avrättningsmetoden ”colombianska slipsen” kommer: tungan dras ut genom den avskurna halsen.
Våldtäkter, plundring och rent medeltida tortyrmetoder lade grunden för ett socialt hat som snart skulle ta sig politiska uttryck. 1964 grundades den militära grenen av Colombias kommunistparti, ”Colombias revolutionära väpnade styrkor – folkets armé”, även känt som Farc. Sedan dess har landet präglats av extrem instabilitet, beroende på konjunkturen i det ständigt pågående kriget mellan gerillorna och de paramilitära styrkorna – ett krig som bara intensifierats i och med kokainets intåg på 1980- och 90-talet.
Ända till de senaste åren.
Gustavo Petro är en av de mer osannolika personerna som hade kunnat väljas till president i ett land som Colombia. Vid 17 års ålder gick han med i gerillan M-19. Att den väpnade gruppen inte var revolutionär utan socialdemokratisk ger en fingervisning om hur instabil Colombias politiska situation var under andra halvan av 1900-talet.
Gerillan ockuperade privata ägor och gav dem till landlösa bönder och hjälpte till att bygga bostäder. Men de utförde också kidnappningar och 1985 mördade man 13 politiker i parlamentsbyggnaden i Bogotá. Samma år greps Petro för vapeninnehav. Han torterades i tio dagar och dömdes till 18 månaders fängelse.
Gustavo Petro är en av de mer osannolika personerna som hade kunnat väljas till president i ett land som Colombia.
I Bogotás ökända jättefängelse La Modelo övergav han tron på den väpnade kampen. I stället utbildade han sig till ekonom och inledde en politisk karriär som snart skulle föra honom till senaten och borgmästarämbetet i Bogotá. Efter ett misslyckat försök att bli president grundade han 2011 den rörelse som i dag är regeringspartiet Colombia Humana. Inför presidentvalet 2022 slöt sig partiet samman med ett tiotal andra vänsterpartier- och rörelser i valalliansen Den historiska pakten för Colombia, eller PHxC.
Före valet, som var hans tredje, meddelade Petro att han kommer att lämna politiken om han förlorade. I stället fick han flest röster i första omgången och vann den andra med en knapp majoritet.
Petros politiska linje har länge präglats av demokratisk socialism, fred, jämställdhet och kampen mot ojämlikhet och korruption. Sedan han tillträdde sommaren 2022 har reformerna avlöst varandra på område efter område.
– För första gången har Colombia en president som kan tolka känslorna hos majoriteten av medborgarna,säger Imelda Daza Cotes till Flamman.
Hon är tidigare kommunpolitiker för Socialdemokraterna i småländska Aneby – och i dag senator för partiet Comunes, som ingår i Colombia Humana.
Till Sverige kom hon 1989, som politisk flykting: någon hade placerat en blomsterkrans i hennes trädgård – tillsammans med en inbjudan till hennes egen begravning.
Hon bosatte sig med sin familj i Jönköping, och fick jobb som lärare. Men i och med fredsförhandlingarna med Farc-gerillan som inleddes 2015 valde den då 71-åriga pensionären att lämna småländska Aneby och flytta hem igen. Banden till Sverige är dock alltjämt starka.
– Sverige är mitt andra land. Jag älskar Sverige. Mina barn är där. De stannade där eftersom de kom dit mycket unga.
I Colombia ställde hon upp i guvernörsvalet i sin hemprovins Cesar för partiet Unión Patriótica men förlorade. Efter fredsavtalet med Farc 2016 bytte hon parti, då den tidigare Farc-ledaren Rodrigo Londoño Echeverri frågade om hon ville ställa upp som hans vicepresidentkandidat för den demobiliserade gerillans nya parti Comunes.
Imelda Daza Cotes (bilden) är stolt över regeringens arbete. Hon nämner höjningen av minimilönen, den nyligen klubbade arbetsmarknadsreformen som stärker arbetstagares rättigheter, höjningen av de lägsta pensionerna som kan antas redan denna månad, samt återinförandet av gratis högre utbildning vid 38 institutioner som exempel på lyckade förändringar. Men den viktigaste är enligt henne presidentens ledarstil.
– Det viktigaste är att vi har en president som kommunicerar med folket, som träffar dem, som lyssnar på dem och talar till dem varje dag. De måttligt fattiga, de mycket fattiga, de som har ett eländigt liv – de har åtminstone en mobiltelefon och på den lyssnar de på presidentens tal med stort intresse.
– Detta stärker colombianernas värdighet.
Ett tydligt exempel på det är Petros hantering av de colombianer som deporterats från USA sedan Donald Trump återfick makten, menar Imelda Daza Cotes.
– De sattes i bojor och fängslades som om de vore brottslingar. Han accepterade inte att de anlände på det sättet. Han fick dem att återvända och sedan kom de tillbaka med colombianska flygplan som vanliga passagerare.
– För första gången känner vi oss väl representerade och väl tolkade i alla dessa internationella evenemang.
Även i den känsliga kokainfrågan har Petro brutit mot långvariga tabun genom att hävda att drogen inte ”är värre än whisky” – en trevare om att hans regering kan vara på väg att slå in på en ny bana. I mars slog utrikesminister Laura Sarabia fast under ett FN-möte att en avkriminalisering av kokablad är det enda sättet att bryta kartellernas monopol och därmed lösa ett av landets största problem.
Den viktigaste delen av Petros politik är dock den gröna omställningen. Det kan tyckas förvånande i Colombia, som knappast är ett av världens rikaste länder och vars ekologiska fotavtryck är rätt lätt. Landets ekonomi är dessutom tungt beroende av sin fossila sektor: olja och kol står för omkring 8 procent av Colombias BNP och över hälften av dess exporter, och landet är världens sjätte största kolexportör.
Ändå har Petro beskrivit olja och kol, tillsammans med kokain, som landets ”tre gift” som det måste vänja sig av med.
– Olja är inte en gåva från Gud. Det är en fälla. Vi måste ta oss ur den, sade hans klimatminister Susana Muhamad vid FN:s klimattoppmöte COP29 i Azerbajdzjan tidigare i år.
Förnyare. Colombia har en av de mest ambitiösa program för klimatomställning i världen. Foto: Ivan Valencia/AP.
För att göra detta har man skapat en fond värd 384 miljarder kronor, varav över en fjärdedel ska lockas från internationella långivare. Målet med planen är dels att öka andelen grön energi, men också att diversifiera hela ekonomin. Bland åtgärderna finns hållbart jordbruk, återställning av naturområden och ökad ekoturism. Regeringen har också sjösatt de första vindkraftsparkerna i Latinamerika – även om osäkerhet råder efter att flera företag nyligen drog sig ur projektet i La Guajira vid den karibiska kusten på grund av bristande infrastruktur och en ny lag som innebär sänkt lönsamhet för vindkraft.
Den viktigaste åtgärden är dock beslutet att helt stoppa all framtida oljeutvinning samt förbjuda skiffergasutvinning. Det är en reform som fått den svenska marxistiska ekologen Andreas Malm att utnämna Colombias regering till den mest klimatradikala i världen.
Orsaken till beslutet är att landets oljereserver är jämförelsevis små: fyndigheterna beräknas räcka i sju år till, vilket innebär att de ändå hade behövt ersätta denna energikälla så småningom. Men för ett land som Colombia är det trots allt en kostsam omläggning.
– Vi har inga enorma tillgångar. Vi är inte som länder som sitter på 200 års oljeförsörjning under marken. Så när världen fasar ut fossila bränslen kommer våra marknader att stänga och behöva ersättas, sade Susana Muhamad vid COP29.
Samtidigt medgav hon att reformen kommer att göra det dyrare för Colombia att belåna sig på de internationella marknaderna. Och inte heller inom den egna alliansen är alla övertygade om Gustavo Petros politik. Beslutet att avskaffa de artificiellt låga priserna på bensin och diesel ledde till kritik även från de egna leden, där många är beroende av sina bilar.
Imelda Daza Cotes beskriver dock slopandet av bränslesubventionerna som en framgång för regeringen, eftersom den enbart gynnade dem som har bil.
– Fram till Petros seger såldes bensin och diesel till ett konstgjort pris, det var inte verkligt. Ur den nationella budgeten togs pengar till en fond för att betala den del av priset som konsumenterna inte betalade.
– Det var fruktansvärt orättvist. Gustavo Petro beslutade att tömma fonden, och nu finns det mer pengar tillgängliga för att tillgodose de fattigas behov i Colombia.
Utanför Jolly Roger har publiken vällt ut på gatan för att röka efter konserten. Mariana har bytt om från sin horror punk-utstyrsel till en något mer alldaglig klädsel. Hon tar en klunk öl och berättar att hon tröttnat på situationen i landet.
– Enligt mig har det blivit sämre. Medicinpriserna är till exempel högre än innan Petro tillträdde.
Just den frågan är särskilt viktig för henne. Marianas familj drabbades hårt av covidkrisen, då hennes bror och båda föräldrar alla insjuknade.
Olja är inte en gåva från Gud. Det är en fälla. Vi måste ta oss ur den.
– Min pappa föll ihop i mina armar och var kliniskt död i några minuter.
Alla överlevde, men hennes far är fortfarande beroende av mediciner för att hantera sina långvariga symptom. Enligt Mariana borde Petro göra mer för att hjälpa sådana som hennes pappa.
– I stället kommenterar han varenda liten sak på sociala medier, säger hon i en referens till Gustavo Petros flitiga användande av X.
Även vad gäller freden – en fråga som Petro valdes för att säkerställa – är facit blandat. I februari dödades 80 personer i delstaten Cúcuta när marxistgerillan ELN attackerade återstående fraktioner av Farc i området. Över 50 000 människor tvingades på flykt medan regeringen utlyste undantagstillstånd och avbröt de pågående fredsförhandlingarna med gerillorna.
Även den krisen har Petro försökt koppla till sin klimatagenda genom att införa en tillfällig enprocentig skatt på fossil bränsleproduktion, som tillsammans med en skatt på casinospelande ska täcka kostnaderna för de drabbade.
Våldet tycks dock inte avta. Så sent som för en månad sedan sköts den konservativa presidentkandidaten Miguel Uribe i huvudet under ett valmöte i Bogotá av en lejd 15-årig gärningsman. Han befinner sig fortfarande i kritiskt tillstånd.
Attentatet har fått många att vända sig mot Petro, som inte drar sig för att kalla sina motståndare ”nazister” och ”folkets fiender” i sociala medier.
Imelda Daza Cotes medger att alla inte är nöjda med Petros arbete.
– Människor har rätt att uttrycka det, frågan diskuteras fritt och det finns människor som är missnöjda med regeringen, som inte gillar den byråkratiska instabiliteten. Petro har bytt finansminister fyra gånger. Det ger en känsla av instabilitet, osäkerhet och misstro.
För Imelda Daza Cotes är dock det största problemet inte Petro själv, utan hans benägenhet att kompromissa med sina motståndare.
– En annan sak som människor som röstade på Petro ogillar är att han samregerar med högern. Vissa medlemmar av högerpartierna har utsetts till befattningar av presidenten. Han gör det för att få stöd i kongressen för sina reformer.
Detta menar hon är naivt, eftersom många tjänstemän är fientligt inställda till vänstern efter 100 års högerstyre.
– De saboterar och hindrar genomförandet av budgeten, de ljuger om regeringens resultat, skapar en dålig atmosfär, och har allvarligt skadat bilden av den nuvarande regeringen. Men, och detta är det märkliga, presidenten verkar inte vara medveten om vad vanligt folk kan se – han gör ingenting för att avlägsna de tjänstemän som inte stöder regeringen.
– Jag får personligen detta klagomål dagligen, det stör dem att det är högermänniskor som inte röstade på Petro, som kämpade mot honom i valkampanjen, som i dag innehar viktiga befattningar, säger Imelda Daza Cotes.
Även i staden Valledupar, där hon bor, är det högern som innehar de högsta tjänstemannaämbetena.
– Jag är till exempel senator och jag har inte ett enda offentligt ämbete här i Valledupar. Jag har inte heller bett om det, det är inte min stil, men jag har inte blivit erbjuden det. Med andra ord innehas alla poster av personer från partier som är motståndare till Gustavo Petro. Så de medborgare som kampanjade för Petro frågar sig: varför regerar han med sina motståndare? Varför ger de oss inte möjligheten?
Att Petro retar upp såväl motståndare som anhängare är kanske inte så förvånande, med tanke på att han leder den första vänsterregeringen i Colombias moderna historia. Förväntningarna är höga och många av förhoppningarna som väljarna knutit till hans projekt kommer med nödvändighet att grusas.
Imelda Daza Cotes sammanfattar Petros första tre år vid makten med iakttagelsen att alla inte är nöjda, men det är bättre än alternativen:
– Vi har ändå en stabil ekonomi, trots allt som förutspåddes när Petro skulle tillträda. Missnöje, ja det finns det, det är sant, men det är också demokratiskt.
Lars Strannegård menar att konsten ställer studenterna inför det obegripliga. Foto: Lisa Mattisson.
Medan konsten tappar stöd går Handelshögskolans rektor Lars Strannegård i motsatt riktning. ”Vi vill bända upp våra studenters skygglappar.”
”I stället verkar Marx ha haft rätt”, står det i en debattartikel i Dagens Nyheter (7/4) om Donald Trumps attacker mot amerikanska universitet, ”allt fast förflyktigas och allt heligt profaneras.”
Men orden kommer inte från någon övervintrad sextioåtta, utan från Handelshögskolans rektor Lars Strannegård. Har representanten för kapitalets främsta bildningsbastion gått och blivit marxist?
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Normals ”anti-maskot” Unikmannen tillsammans med ett par riktigt låga priser. Foto: Liz Fällman.
På senare år har antalet Normal-butiker exploderat i Sverige. Bolagets danska vd är så pass rik att han köpt upp mer än en procent av Skottlands yta. Flamman fikar på ”Café Normal” för att förstå hemligheten bakom Danmarks minst unika butikskedja.
Anställda grät i vintras när den stammistäta second hand-affären Andra Varvet stängde igen i Högdalens centrum söder om Stockholm. Några månader senare pryder i stället vita, tecknade seriefigurer samma husknut, mot en karaktäristisk bakgrundsfärg för 2020-talets kommers: normalturkos.
Genom ett fönster tittar kedjans maskot ut – den motsträviga Unikmannen, som hatar billiga produkter. Figuren designades av filmskaparen och medgrundaren Søren Fauli, och är en spegelbild av varumärkets anti-identitet. Sverigechefen Jan Nyberg kallar honom ”en tvär, sur och bitter man”.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Ukrainare lägger blommor vid den okände soldatens monument, på 80-årsdagen av andra världskrigets slut. Foto: Evgeniy Maloletka/AP.
Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.
Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].
Jag minns när kriget började. Jag studerade i Malmö, och inte långt efter att den ryska invasionen inletts fick jag ett mejl från Mikael Hertoft, dåvarande medlem i det danska vänsterpartiet Enhedslistens styrelse. Han bad mig träffa deras aktivister som ville lära sig mer om vad som hände i Ukraina.
Jag visste inte mycket om partiet, men hörde att det bildats av tre revolutionära grupper med starka åsikter – inte alltid ett gott tecken när man ska bedöma situationen i mitt hemland. Jag gick till mötet utan förväntningar. Det är något som jag aldrig ångrat.
I min region har vi ett talesätt: du lär känna dina vänner i tider av nöd. Som tiden visat har vi många kamrater i Enhedslisten, som modigt försvarat vår sak, som argumenterat, skrivit, översatt och rest till Ukraina under farliga omständigheter. De har bjudit in oss tillbaka, gett oss plattformar att tala från, främjat fackliga stödinitiativ och lyft våra frågor lokalt och i Europa. De har inte bara talat om solidaritet, utan levt den.
Ukrainas vänster har alltid haft det svårt, och kriget har inte gjort det lättare. Vårt samarbete med Enhedslisten och Alternativet, ett grönt parti i Danmark, har hjälpt oss att överleva i den förändrade miljön, prova nya metoder och nå ut till nya grupper.
En organisation som föds ur en aktivistgrupp blir ofta informell: full av överenskommelser byggda på personligt förtroende och tyst samförstånd. De krossades med kriget. Allt fler av våra aktivister eller deras närstående är i armén – ibland inkallade och bortförda på en dag. Nya medlemmar kommer, men utan politisk skolning och vägledning känner de sig ofta förvirrade.
Det har blivit svårare att föra diskussioner eller tillsammans forma vår strategi. Insatserna är höga, stämningen spänd, förväntningarna stora – men våra fysiska och mentala resurser är begränsade. Undantagstillståndet begränsar vänsterns traditionella metoder: inga större gatuprotester, kampanjer eller val.
Jag säger inte detta för att be om stöd, utan för att understryka: när kriget kommer bär du med dig varje organisatorisk svaghet du redan har. Om du kan förändra och stärka dina strukturer, gör det innan svåra tider kommer.
Vänstern står nu inför en historisk utmaning, som kräver mer än fina ord som värmer våra hjärtan.
Men våra interna problem bleknar i jämförelse med vad vi möter som land. Dagliga robot- och drönarattacker har blivit vardagsmat efter mer än 1 200 dagars krig. Ingen blir längre förvånad – folk scrollar bara förbi sådana nyheter. Framtiden känns oklar. Apatin sprider sig. Många drar sig undan, söker individuella sätt att överleva eller fly.
Dagens Ukraina är fullt av kontraster. Det finns otaliga exempel på innovation, genombrott, självorganisering och gräsrotsinitiativ. Men det finns också en brist på samordning som förhindrar att saker växer. Det finns främlingskap, demoralisation och skepsis – särskilt när uppoffringar används för att dölja kaos eller inkompetens.
Vår identitet och rätt att existera ifrågasätts av Ryssland. Samtidigt försöker regeringen, medierna och den liberala nationalistiska intelligentsian diktera vem som är en ”riktig” ukrainare, hur vi ska tala och vad vi ska tro på. Det är svårt att inte känna sig maktlös – och då blir osynligheten hos vänstern, som inte förutsåg, som inte förberedde sig, ett hårt slag.
I dag är vi alltför ofta beroende av engagemang utifrån för att kunna lyfta kritiska röster. I ett krigsdrabbat land är det lätt att avfärda meningsmotståndare som ”landsförrädare” eller ”Kremlagenter”. Kritik kan vara olaglig, opposition farlig.
En annan bitter lärdom av kriget är att civila alltid lider mest. Inte bara av medveten terror eller som ”sidoskada” vid jakten på militära mål, utan också därför att ingen bryr sig när de hamnar i korselden.
Underrättelser kan vara felaktiga, utrustning kan fallera, och även rester från nedskjutna drönare eller missiler faller någonstans till slut. Då blir hem eller bussar oavsiktliga mål. Och när bomberna faller och fiendesoldaterna kommer vet civila inte vad de ska göra och har ingenstans att ta vägen.
Många vägrar evakuera även när deras kvarter är halvt förstörda. Osäkerheten i att lämna känns värre – de tror inte att någon kommer ta hand om dem någon annanstans. Det är skrämmande att se.
Civilister, som sjuksköterskor på frontsjukhus och personal som håller viktig infrastruktur i gång under attacker, jobbar ofta dubbla skift men får knappt några hundra euro i månaden. Ändå förväntas de uthärda utan klagomål, för att ”krigstiden har andra prioriteringar”. Och vad skulle de annars säga, när ekonomin är i spillror och vår statsbudget är beroende av utländskt stöd?
Till och med armén består av tidigare civila – människor som inte var födda för krig, aldrig drömt om det eller övat för det. Många saknade riktig utbildning när de skickades till fronten. Många är utmattade, efter att ha stridit i tre år i underbemannade enheter utan avlösning eller permission, eftersom våra reserver inte räcker till. Brist på ammunition, ofta orsakad av politiska kriser på hög nivå runtom i världen, påverkar samtidigt deras möjligheter att överleva.
Oförbereddhet kostar – särskilt för dem som inte har något med kriget att göra. Väg detta noga. Vi är skyldiga både dem och oss själva att ta detta på allvar på förhand, inte i efterhand.
”Tvåspårsstrategin” som Enhedslisten tog fram 2023 – att kombinera militärt och diplomatiskt stöd – har visat sig klok. I dag är Ukraina tvingat att förhandla med Ryssland. Ukraina ber om eldupphör, men Ryssland visar inget intresse för något mindre än vår kapitulation och fullständiga underkastelse, och inte ens det är en garanti för att de inte kommer kräva ännu mer senare. Hade diplomati varit vår enda strategi så hade vi fallit för länge sedan.
Värst av allt är att vi fortfarande har mycket lite att sätta emot om vi blir trängda i ett hörn. Vår överlevnad beror i dag på extern finansiering för att hålla ekonomin flytande, punktlig leverans av militärt stöd, tillgång till satellitdata och kommunikationsnät som Starlink, och import av nyckelkomponenter för inhemsk produktion. Inget av detta kommer utan villkor.
Svagheten är en direkt följd av årtionden av nyliberal politik: åtstramningar, privatisering och avindustrialisering. Samma politik som många eliter i Europa fortfarande driver.
Så när ni diskuterar försvar och säkerhet – ta det på allvar. Upprepa inte våra misstag. Vi trodde inte på möjligheten till krig, varken 2014 eller 2022. Vi hoppades och manade till dialog, likt de flesta i vårt samhälle. Men kriget kom, och vi var oförberedda. De ståndpunkter vi försvarat visade sig vara oanvändbara eller till och med skadliga i det nya läget.
Fascismen kan inte krossas med öppna armar och blommor. Vänstern står nu inför en historisk utmaning, som kräver mer än fina ord som värmer våra hjärtan. Det kräver trovärdiga svar som kan bygga majoriteter.
Jag vet att många av er är skeptiska till EU – ofta med goda skäl. Många av dess misslyckanden har tydligt lyfts fram av Per Clausen, EU-politiker för Enhedslisten. Men ge inte upp enat europeiskt samarbete innan alla möjligheter är uttömda. Även om ni kan klara er bättre utan EU, kan ett ukrainskt medlemskap vara det enda sättet att undvika isolering.
Visst dominerar högern EU:s institutioner i dag och har inga planer på att driva en progressiv agenda. Men folkligt tryck, tillsammans med krisen i sig och de bredare hot vi alla står inför kan rubba balansen.
Etablissemanget är förvirrat och skrämt – för populister inifrån, USA och Ryssland utifrån. Även om de använder militant retorik för att behålla kontrollen – håll dem ansvariga för sina ord och tvinga dem att agera. Säkerhet handlar inte bara om pengar till vapen, även om man behöver dem. Det handlar också om robust offentlig infrastruktur och de tjänster som krävs för att bära ett försvarsarbete. Och lika viktigt är att människor är beredda att ta risker – för att det de försvarar tillhör dem själva.
Låt er inte fångas i falska motsättningar som ”välfärd mot säkerhet”. Den största omfördelningen och sociala jämlikheten skedde under kalla kriget – när militärutgifterna var betydligt högre än i dag. Eliterna gjorde eftergifter för att de kände sig hotade av inre uppror och yttre aggression. Få dem att agera i dag – inte av välvilja, den saknar de, utan av egenintresse.
Och kom ihåg att kommunistpartiernas inflytande i efterkrigstidens Europa byggde på deras roll i den väpnade kampen mot fascismen. Ännu tidigare, under feodal tid, vann skrån i Bryssel – dåtidens fackföreningar – privilegier för att deras försvar av staden var avgörande. Lärdomen består: använd krisögonblick för att organisera och kräva förändring. Diktera era villkor. Låt inte eliterna gå fria. När de behöver oss – tvinga dem att betala priset!
Men framför allt: gör allt i er makt för att förhindra krig. Kom samtidigt ihåg att den sämsta tiden att förbereda sig för ett krig är efter att det redan börjat. Och den sämsta tiden att försvara demokratin är efter att den fallit.
Ni har fortfarande tid. Jag hoppas att ni inte väntar.
Artikeln är en bearbetad version av ett tal vid Enhedslistens partikongress 2025.
Microsofts datacenter utanför Staffanstorp. Foto: Johan Nilsson/TT.
Svenska kommuner ställer sig i kö för att få bli hem åt techjättarnas nästa datacenter, i jakt på fler arbetstillfällen och visionen om en allt mer AI-driven framtid. Men forskarna är fortfarande skeptiska – både inför jobblöftena och resursåtgången.
– Vi är i starten av nästa tekniksprång, och Sverige borde inte hamna på efterkälken. Jag kan nog inte riktigt fantisera om vilka arbeten som kan förenklas med hjälp av AI, det är någonting jag tror kommer genereras de närmaste åren, säger kommunalrådet Anders Hambro (S).
På Gorsingeberget, tio minuter utanför Strängnäs, har en 350 000 kvadratmeter stor industritomt väntat på sin köpare sedan 2006. Nu ska grävskoporna äntligen fram.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Forskning visar ett starkt samband mellan våldsbrott och ojämlikhet, skriver Cecilia Verdinelli. Foto: Claudio Bresciani/TT.
Låt högern spela indignerad kring förortssprängningar och mord – vänstern har sett utvecklingen komma länge.
Det var en stadig uppläxning som Åsa Linderborg serverade på midsommarafton (Aftonbladet 19 juni): Vänstern måste prata mer om gängkriminaliteten! Högre, ilsknare! En som hörsammade ropet var Nooshi Dadgostar, som i Almedalen pratade så mycket om gängen att hon knappt hann med annat.
Linderborgs text är inte dålig. Den bottnar känslomässigt och litterärt. Problemet är bara att den inte erbjuder analys, utan bara just ilskan. Liksom Dadgostars tal liknar den snarare en trosbekännelse: om vi i vänstern bara säger ”gängkriminalitet” tillräckligt chockerat så… ja vad?
Detta upprörda tonfall har jag problem med. Man bör chockeras över brutaliteten, och över den iskalla exploateringen av barn, men utvecklingen i sig är inte chockartad. Den är helt förutsägbar.
År 2010 kom bokenJämlikhetsanden av de brittiska epidemiologerna Richard Wilkinson och Kate Pickett ut på svenska. Den diskuterades på mängder av ABF-kvällar men verkar nu bortglömd. Boken beskriver de prydliga sambanden mellan ojämlikhet och andra samhällsproblem. Våldsbrott är enligt författarna en konsekvens av statuskamp och hypermaskulinitet, som i sin tur är ett resultat av ojämlikhet.
Under de 15 år som gått sedan utgivningen har klyftorna i Sverige vidgats dramatiskt – och följaktligen även kriminaliteten.
Högerns triumfatoriska förklaring är som bekant demografi och etnicitet, och de frossar nu i nationalistisk pseudo-psykologi. Tidigare fick man gå till antikvariaten för förlusta sig i Svensk folkkaraktär från 1944, men numera räcker det att slå på Svenska Dagbladets ledarpodd.
Om nästa riksdag inte är beredd på en tämligen radikal omfördelning av resurser ser det ut som om segregation, rasism och gängvåld blir permanenta inslag i det svenska samhället.
Där kunde man nyligen (21/6) höra Muf:s Douglas Thor tala om sin nya bok. Svenskarna, får vi veta, kännetecknas av ärlighet och arbetsmoral. Invandrarna däremot behöver fostras för att ”komma ikapp i civiliseringsprocessen”. Det kan ske genom ”husförhör i Husby”, skojar han. (Och som i Svensk Folkkaraktär uppstår ofrivillig komik när han skryter om svenskarnas fina värderingar, som brukar innefatta anspråkslöshet.)
Liv Strömquist har också lyssnat (Stormens utveckling, avsnitt 317). Hon föreslår ironiskt att svenskarna kan passa på att predika arbetsmoral när invandrarna städar deras hem eller levererar hämtmat. En mer agil lösning!
Men hennes poäng är allvarlig: det handlar om ojämlikhet. Kapitalinkomster driver isär Sverige. Man blir inte rik på lön, utan på ägande. Att plugga till lärare hjälper lite, att ärva en sommarstuga hjälper mycket. Och invandrare ärver sällan sommarstugor. Infödda svenskar har det inte bättre ställt för att de jobbar hårdare, utan för att de äger mer.
Boendet tar oss till socialdemokratins svar. Från partistyrelsen föreslås nu minskad boendesegregation. Knappast hade ordet ”blandning” nämnts förrän borgerliga ledarskribenter gick upp i falsett. Per Gudmundson (GP, 7 juni) skrev att svenskarnas belåning är för hög för att klara blandade bostadsområden. En värdeminskning på några procent – som kan bli resultatet av nybyggda hyresrätter – uppfattas som ett existentiellt hot.
Detta förklarar också paradoxen mellan enkätfyndet att svenskar tillhör världens minst rasistiska länder, och forskningsfyndet att tröskeln för ”vit flykt” från områden sker redan vid runt tre procent utomeuropéer (Emma Neuman, Linnéuniversietet 2016). Svenskar har alltså inget emot att bo granne med kurder eller moldaver men har (tyvärr, tyvärr) inte råd med det.
Det är alltså inte bristande moral som är huvudorsaken till gängkriminaliteten, lika lite som rasism är huvudorsaken till segregationen. Men om nästa riksdag inte är beredd på en tämligen radikal omfördelning av resurser ser det ut som om segregation, rasism och gängvåld blir permanenta inslag i det svenska samhället.
Den ekonomiska elitens – givetvis outtalade – kalkyl blir i så fall att sprängningar i förorten visserligen är hemskt, men inte lika hemskt som ett dramatiskt prisfall på bostäder. Gängvåldet får ses som en trist systemkostnad. Om detta måste man kunna tala utan att anklagas för att bagatellisera brottsligheten.
Högerns krav på att vara – eller åtminstone låta – ständigt indignerad är ett retoriskt gyckelspel som vi faktiskt inte måste delta i.
Tanken har redan grott inom Jörn i ett par dagar, dykt upp och stört honom, men nu när han svänger in på Folkungagatan känner han sig säker. De måste göra något annorlunda. Försöka åtminstone. Första sommaren gjorde de Julius Caesar, och det var bra, lite svajigt, men bra. Charmigt. Andra sommaren gjorde de Stormen, och det var bättre. Gruppen hade utvecklats. Vissa har begåvning, det stod klart redan första året, men alla var duktiga. Det var fint. Alla sade så efteråt, både inom gruppen och i publiken, som mestadels bestod av deras släktingar och vänner – inte enbart, faktiskt, det fanns en och annan där som bara var intresserad allmänhet – hur som helst sade de alla samma sak: att det var fint. ”Det var så fint.”
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Jonathan Brott: Låt AI bli en renässans för tänkandet
Jonathan Brott föreställer sig AI som en ny storhetstid för idéer. Bild: ChatGPT (AI).
Överallt framställs AI som ett hot mot vår minnesförmåga och kreativitet. Men tänk om det snarare kan göra kunskapen tillgänglig för alla?
Ny teknik – göm era barn! ”Gymnasieeleverna avslöjar: Så använder vi Chat GPT för att fuska”, larmar en färsk artikel i DN (29/5). Samtidigt skriver ett gäng techbrorsorett slags reformmanifest i SvD (20/4) där de efterlyser en ”AI-peng för pedagoger” och ett nationellt AI-center. På andra sidan Atlanten visar en MIT-studie att AI-brukets ”kognitiva avgift” gör oss lata och får oss att glömma vad vi just tänkt eller skrivit.
Efter tre år har paniken och oförståelsen inte lagt sig, och varje middagsbjudning tycks urarta i samma diskussion: kan vi stoppa AI-tåget, och vem är det ens som styr?
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Markfordonet Perseverance kastar av sig rymdfarkostens kryssningsmodul, några minuter innan den går in i Mars atmosfär, enligt en illustration av Nasa. Bild: Nasa/JPL-Caltech/AP/TT.
Inom hundra år kan en mänsklig koloni på Mars vara möjlig. Men är det önskvärt?
När astronauten Christer Fuglesang tog sitt första steg utanför rymdfärjan Discovery år 2006 kände han något som ingen annan svensk upplevt tidigare: tyngdlösheten, vakuumet, och framför allt det svindlande perspektivet av en jord som verkade både vacker och skör på avstånd.
Fuglesang beskriver hur han blickade ut mot Mars, en röd prick som lockade bortom månens bana. Redan då, i mörkret och kylan hundratals kilometer ovanför jorden, tänkte han på vad nästa steg skulle innebära – mänskligheten på väg att bosätta sig på en annan planet.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Rebecca Gonzalez Leon: Framtiden är här – din pojkvän är bög
Rosalía är en av många artister
som inspirerats av neoperreo. Foto: Eduardo Verdugo/AP
”Duro, duro, perra del futuro. Aquí llegó tu baby, tu perra del futuro.” Dessa snart bevingade ord översätts till: ”Hårt, hårt, framtidens bitch. Här kommer din baby, din bitch från framtiden.” Likt engelskans bitch kan perra betyda både tik och tuff tjej. Jag förbehåller mig rätten att skriva bitch – hynda har helt enkelt aldrig klingat lika bra på svenska.
Textraden är lånad från den chilenska artisten Tomasa del Real, som tillsammans med producenter som DJ Lizz, Paul Marmota och Deltatron i slutet av 2010-talet formade en undergroundrörelse för alternativa kids i Santiago de Chile som kommit att kallas för neoperreo.
Lås upp
Laddar...
Redan prenumerant? Logga in här
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.