När Helen Thomson blev utförsäkrad för tredje gången hamnade hon hos Arbetsförmedlingen. Efter flera år, handläggare och perioder med arbetsträning flyttades hon 2019 till det privatiserade arbetsmarknadsprogrammet Stöd och matchning. När det lagts ned skrevs hon in i det nya projektet Rusta och matcha, där privata aktörer tar över ansvaret för den arbetssökande. Det skedde mot hennes vilja.
– En handläggare som var helt ny för mig ringde upp och sade att de beslutat att sätta mig där. Jag har förstått att de använder sig av ett statistiskt beslutsstöd, något datoraktigt. Jag protesterade och sade: jag vill inte ha några fler sådana här tramsiga insatser, jag behöver arbetsträna och ha stabilitet. Handledaren svarade: ja, men detta är vad jag kommit fram till. Hon ställde inga frågor.
Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇
Prenumerera och läs direkt!
Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.
Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!
Larm från folkrörelserna
Kritiken mot Arbetsförmedlingens reformering kommer också från folkrörelserna. I en rapport från Nationellt organ för dialog med civilsamhället (NOD) svarar 23 organisationer, däribland Sveriges stadsmissioner, Svenska kyrkan och hjälporganisationer som Skyddsvärnet, att reformeringen har förvärrat läget för långtidsarbetslösa. I rapporten anges Rusta och matcha som en avgörande förklaring. ”Personerna i våra målgrupper behöver långa och omfattande insatser. Krom (Kundval Rusta och matcha) är ofta mindre insatser, som ibland bara är 30 minuter per vecka”, säger Nilla Helgeson, vd på Skyddsvärnet, till tidningen Altinget.