Fackförbundet Seko har varslat om strejk inom den svenska spårtrafiken. Det efter att avtalsförhandlingarna med arbetsgivarsidan Almega Tågföretagen bröt samman i slutet på förra veckan.
Strejken planeras träda i kraft den 11 maj och omfattar i första skedet 1 200 anställda vid bland annat Stockholms tunnelbana, SJ, och Öresundstågen.
Enligt Seko beror konflikten med arbetsgivarsidan framför allt på att facket vill ha ett slut på sena schemaändringar för de anställda och mer tid för återhämtning mellan pass.

– Detta är inget annat än en modernare form av livegenskap. En stor majoritet av våra medlemmar inom spårtrafiken har svårt att förena sitt arbete med fritid och familjelivet. Många ser bara en utväg och det är att sluta jobba i branschen. Är det så vi ska ha det? Ska man inte kunna ha familj och barn för att man arbetar i järnvägsbranschen? säger Sekos förbundsordförande, Gabriella Lavecchia (bilden).
I ett uttalande skriver arbetsgivarorganisationen att man i grunden har samma syn som Seko: sena schemaändringar bör om möjligt undvikas. De menar dock att det i dagsläget inte är möjligt, bland annat på grund av rådande brist på lokförare.
”Fackförbundet Seko har i dag varslat om konflikt inom avtalsområde Spårtrafik. Almega Tågföretagen beklagar detta djupt och har genom hela förhandlingen varit konstruktiva i de delar vi förhandlat”, skriver Almega.
Strejken kommer att genomföras i tre steg, om inga nya överenskommelser nås.
I den första, som träder i kraft den 11 maj tas lokförare stationerade i Malmö ut jämte personal på pendeln i Älvsjö. I steg två och tre berörs alla lokförare stationerade i Göteborg, Stockholm och Eskilstuna, samt all personal på tunnelbanans röda linje.
Det var på fredagen i förra veckan som parterna meddelade att förhandlingarna avslutades utan att man kommit överens om något nytt avtal. Båda parter anklagade då den andra för att vägra förhandla.
– Vår ambition är alltid att förhandlingsvägen träffa uppgörelser med våra motparter. Nu befinner vi oss i ett svårt läge där vår motpart, Almega Tågföretagen, inte haft samma ambition som vi, sade Jonas Pettersson, planerings- och kommunikationschef på Seko, i ett uttalande då.
– Seko har nekat samtliga lösningsförslag. Det är Seko som står blickstilla på samma plats där de började förhandlingen. Så helt uppriktigt är det lite märkligt att säga att vi inte förhandlar, svarade Pierre Sandberg, förbundsdirektör på Tågföretagen.
Tidigare i vår strejkade lokförare inom pendeltågstrafiken i Stockholmsregionen utan fackförbundet Sekos stöd.