Cirka 17 800 personer är hemlösa i Sverige, enligt Socialstyrelsens rapport från 2005. Men trots att det finns en ökad medvetenhet om hemlöshet i Sverige, har regeringen inte gjort klimatet lättare för dem som är utan bostad.
Utförsäljningen av allmännyttan är bara ett exempel.
– Den kommer att göra det ännu svårare för de som redan är hemlösa att få en egen bostad, säger Victor Estby till Flamman.
Sverige har råd
Boken Hemlös – med egna ord består av texter skrivna av hemlösa för Situation Sthlm, tidningen som säljs av hemlösa i Stockholm. Texterna är publicerade mellan 1997 och 2007 och handlar om allt från politik, sorg, lycka, missbruk och död till kärlek och längtan.
– Det är hemlösas egna berättelser om hemlöshet, där de själva får göra sina röster hörda. Det är delvis förbannat, argt och samhällskritiskt men inte gnälligt, berättar Victor Estby som även var redaktör på Situation Sthlm mellan 1998 och 2008.
Han menar att Sverige borde ha råd och möjlighet att minska antalet hemlösa.
– Vi har höga skatter och ett system som är byggt för att ta hand om dem som inte kan ta hand om sig själva, såsom hemlösa, gamla, barn och sjuka.
Men enligt Socialstyrelsens rapport ökade antalet hemlösa mellan 1999 och 2005, främst bland den grupp hemlösa som bor på härbärgen eller andra akutboenden.
Futtigt löfte
Fastighetsägarna i Stockholm lovade nyligen att ta fram 100 lägenheter till hemlösa människor i huvudstaden. Men Victor Estby är inte särskilt imponerad av löftet.
– Med tanke på att det finns över 3 000 hemlösa i Stockholm är 100 lägenheter rätt futtigt. Det är klart att det är bättre än ingenting, men än så länge är det bara ett löfte som ännu inte har uppfyllts. Fastighetsägarna måste visa att det verkligen kommer att ske.
Hemlös – med egna ord har sålts i 36 000 exemplar sedan september 2008. Den är unik eftersom den troligen är den första bok i världen som innehåller texter skrivna av hemlösa.
Verksamhet kan stängas
Boken har fått många reaktioner från folk som fått en helt annan syn på hemlöshet sedan de läst boken.
– Texterna har genom boken nått ut till många som kanske aldrig skulle köpa Situation Sthlm. Det är viktigt att även beslutsfattare läser boken för att se att hemlösa inte är en homogen grupp av bara ”trashankar”, utan individer med olika livshistorier. Och det är inte bara ilska, utan verkligen rolig och gripande läsning.
Texterna sträcker sig över en tioårsperiod.
Är det svårare att vara hemlös i dag än för tio år sedan?
– Både ja och nej. Det är på ett sätt lättare i dag eftersom det finns en större medvetenhet om hemlöshet, och fler frivilliga som arbetar för att hjälpa hemlösa. Även kommuner och landsting satsar mer än förut.
– Men samtidigt rustas den sociala tryggheten ner och det har skurits ner på bland annat missbruksvård, vilket naturligtvis gör det mycket svårare för de hemlösa som har missbruksproblem.
På de dagverksamheter för hemlösa som finns i bland annat Stockholm kan man få mat, kläder och en dusch. Men flera av dessa riskerar nu att stängas. Victor Estby tror att utanförskapet därmed kommer att öka.
– Hemlösa blir tvungna att söka sig till verksamheter i förorterna, men alla har inte ork eller möjlighet att göra det. Många hemlösa kommer i värsta fall att dö.
Vad kan politikerna göra för att minska hemlösheten?
– Dels bör man satsa på socialtjänsten, genom enheten för hemlösa. Man måste även satsa mer på missbruksvård och psykvård – vi har sett att den hjälpen inte räcker idag.