Jon Krakauer är en spännande journalist och författare som skrivit ett flertal uppmärksammade reportageböcker. Hans bok Under The Banner Of Heaven om ett fasansfullt familjemord är ett skickligt skrivet brottsreportage, i stil med Truman Capotes klassiska Med kallt blod, såväl som en god introduktion i mormonkyrkans ofta besynnerliga teologiska värld och historia.
Lika noggrant arbetade han med researchen till den litterära reportageboken Into The Wild, som nu kommer som film, regisserad Sean Penn.
Chistofer McCandless är en ung sympatisk man som förläst sig på Thoreau och andra naturromantiker. Strax efter sin college-examen ger han sig av på en långluff, vars slutmål är att leva helt utan den moderna världens bekvämligheter i Alaska. Där ska han ”hitta sig själv” och utan distraktion känna livet, det verkliga, nära in på huden.
Penn intresserar sig för sin huvudperson, skildrar honom i sin helhet, både i den djupa och ärliga längtan att fly från det samhälle han med all rätt upplever som förljuget. Men vi får också noggrant studera avigsidorna, det bakomliggande skadade känslolivet på grund av föräldrarnas svek och den naivitet som, utan att jag vill avslöja för mycket, leder till stora problem när han utan någon som helst utbildning eller erfarenhet ska bli självförsörjande jägare och samlare.
Vackert foto, strålande skådespelarprestationer och ett djupt engagerande tema räckte inte för att bli en av vinnarna i den hårda konkurrensen vid Oscarsgalan nyligen. Men filmen hänger kvar i medvetandet långt efter man slutat titta på den. Den verklige McCandless blev en ikon för unga som valde bort karriär för de stora upplevelserna och filmens frågeställningar blir verkliga för biobesökaren. Kan man ”hitta sig själv” utan att dela upplevelsen med andra människor? Är det inte i samspel med andra vi verkligen blir till människor? Regissören och manusförfattaren Penn verkar svara ja på den senare frågan. Men han hyser en djup respekt, och kanske lite avund, för det ärliga försök McCandless gjorde med sitt radikala brott med omvärlden. De känslorna smittar lätt av sig.
Boken, och filmen, bygger helt på Krakauers intervjuer med människor som McCandless träffat på sin långa väg i livet, på luffen och i vildmarken.