Det var efter helgens strandade förhandlingar med Energiföretagens Arbetsgivarorganisation (EFA) som Svenska elektrikerförbundet (SEF) beslutade att sätta in stridsåtgärder. Det första varslet trädde i kraft på måndagsmorgonen och gällde bara EFA.
På måndagseftermiddagen kom ytterligare ett varsel om sympatiåtgärder, riktade mot Energiarbetsgivarna, Elgrossisterna, Elinstallatörsorganisationen samt mot Teknikföretagen. De planerar sättas in den 9 februari.
SEF har under avtalsrörelsen krävt spärrar mot den lönedumpning som blir allt vanligare och enligt förhandlingschef Ronny Wenngren var man nära en uppgörelse – tills arbetsgivarna gjorde en helomvändning.
– Energiarbetsgivarna, som styrs av Svensk näringsliv, valde att hyra in ett polskt företag att arbeta med skadorna efter stormen i Småland. Det var en uppenbar manöver för att provocera fram stridsåtgärder från vår sida så att vi skulle kunna misskrediteras, säger Wenngren.
– Det är ju omöjligt för oss att ta en fajt nu när mängder av hushåll står utan ström.
På måndagsmorgonen var Elektrikerförbundets strejk begränsad. Inga åtgärder vidtogs som störde återuppbyggnaden av elen i det katastrofdrabbade området.
Måndagseftermiddagens nya varsel utvidgade strejken ordentligt, men fortfarande med undantag för uppbyggnad i södra Sverige.
Som kraftverksavtalet ser ut nu är lönesättningen för utländska företag oreglerad, vilket öppnar för lönedumpning. Den avtalsmodell som Elektrikerna förslagit innebär att företag som blir nya medlemmar i EFA ska vara skyldiga att förhandla om ingångslöner för arbetarna. Detta eftersom det inte finns någon branschanpassad minimilön som gäller för icke-etablerade – ofta utländska – företag. Om parterna inte kommer överens i dessa förhandlingar är det genomsnittslönen i branschen som ska gälla som utgångslön.
Detta förslag motsätter sig EFA skarpt och under helgens förhandlingar stod de båda parterna så långt ifrån varann att de inte ens kunde komma med några slutbud.
EFA:s vd Björn Tibell tycker att ”det är fullkomligt vansinnigt” att nya medlemsföretag inte ska kunna ha ett löneläge under snittet i branschen.
– Det är tydligt att Svensk näringslivs ideologer försöker driva fram ett läge där det är möjligt att dumpa löner. Och denna senaste manöver är ett steg på vägen, säger Wenngren.
Han ser tydliga förändringar i hur arbetsgivarsidan förhåller sig till gamla principer.
– Förut har fack och arbetsgivare alltid varit överens om att minimilöner inte är till för att tillämpas. Nu har arbetsgivarsidan plötsligt bytt fot i denna fråga.
Måndagens nya varsel riktar sig bara mot företag med mer än 100 anställda.
– Det är de små företagen som slås ut av lönedumpningen så dem vill vi inte rikta stridsåtgärderna mot.
Ronny Wenngren framhåller att det är den alltmer avreglerade energimarknaden som är orsaken till att de gamla avtalen inte längre fungerar utan måste justeras. Han ser EU:s förslag om tjänstedirektiv som ytterligare ett sätt att ändra strukturen på marknaden och öppna upp för lönedumpning och framhåller vikten av att fortsätta försvara de svenska kollektivavtalen.