Under rubriken ”Nio av tio kvinnor i landet förlorar på att yrkesarbeta”, framfördes i Dagens Nyheter bevis för att dagens försäkringssystem är för generösa. Sjuk- och föräldraförsäkringar gör att det lönar sig att vara sjukskriven. Nivåerna på ersättningarna är så höga, menade man, att de ”enligt studien från Karolinska institutet markant ökar risken för långtidssjukskrivning bland kvinnor”.
De generösa systemen leder till ”bristande ekonomiska incitament” att gå tillbaka till arbetet. Inom vårdyrkena är det så illa att man får ”tusen kronor mindre i plånboken”. Bakom artikeln stod Helene Sandmark, Medicine Dr på Karolinska institutet – ett av världens mest ansedda forskningsinstitut – och Monica Renstig, civilekonom från organisationen Women’s Business Research Institute, Wombri.
Artikeln fick kraftigt genomslag i andra media. Men vid en granskning visar det sig att slutsatserna är felaktiga, liksom uppgiften att man haft Karolinska institutet bakom sig. Kathrin Österlund, utredare på Handelsanställdas förbund, såg direkt att något inte stämde.
– Genomsnittlig månadslön för kvinnor ligger på 20 700 kronor, och ersättningarna ligger på 80 procent. Det kan omöjligt vara så att nio av tio kvinnor i landet förlorar på att jobba.
Långt ifrån representativ
Kathrin Österlund hörde av sig till Karolinska institutet. Då fick hon veta att KI inte alls stod bakom rapporten. Hon kontaktade artikelförfattarna som hänvisade till en webbsajt registrerad på Helene Sandmarks son. Sajten pryds med Karolinska institutets logotyp. Det urval som gjorts var långt ifrån representativt.
– Dels har man bara intervjuat kvinnor i åldrarna 35–55 år. Alla de intervjuade har dessutom en avtalsförsäkring. Det handlar inte om de gemensamma systemen.
Att studien enbart valt ut kvinnor från fem län i Sverige, gör representativiteten ännu mindre. Studien har tagit medianinkomsten istället för snittinkomsten.
– Det är försåtligt skrivet i artikeln, och man har vinklat det ideologiskt, menar Österlund.
Står nära Svenskt Näringsliv
Wombri är en organisation tätt länkad till Svenskt näringsliv. Det är ett privat företag som till stora delar finansieras av Axelsson Johnson-stiftelserna. På hemsidan uppges Wombris adress till Svensk näringslivs lokaler i Stockholm. Monica Renstig står som vd. Företagets styrelse består av:
l Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt näringsliv.
l Gunvor Engström, chef för den andra stora företagarorganisationen, Företagarna.
l Agneta Dreber, vd för Livsmedelsföretagens arbetsgivarorganisation.
l Magnus Henrekson, rektor på Handelshögskolan i Stockholm.
KI tog i ett pressmeddelande avstånd från artikeln. Sabina Bossi är pressansvarig på KI.
– Hos oss var det ingen som sett studien. Jag blev uppringd av flera forskare som ifrågasatte om den verkligen kom från oss.
Helene Sandmark är inte anställd av KI, utan extern forskare med handledningshjälp från institutet.
– Vi står inte för den här artikeln eller studien, säger Sabina Bossi.
Att Karolinska institutets logotyp finns på en hemsida ser KI som felaktigt.
– Så får man inte göra, och vi tittar nu på hur vi skall ta itu med det, säger Sabina Bossi.
Bluffrapport i DN om sjukskrivningar

Nio av tio kvinnor förlorar på att arbeta – välfärdens försäkringar är för generösa. Så löd budskapet i en debattartikel förra veckan. Vid närmare granskning visade sig artikeln vara en bluff.