– Lagra sms och telefonsamtal i ett år och ge polisen tillgång till dem.
Efter terrordåden i London hölls ett extrainsatt ministerrådsmöte i Bryssel, där EU:s inrikes- och utrikesministrar enades om att snabba på beslut om åtgärder mot terrorismen. Mötet kom fram till att man inte hinner med en normal beslutsprocess, vilket har fått EU-parlamentets ledamöter att protestera. Sveriges justitieminister Thomas Bodström, som fått en pådrivande roll i processen, ser emellertid inga större problem med att man frångår den vanliga beslutgången.
– Det viktigaste är att beslutet tas snabbt och då hinner man troligen inte med den formella beslutsgång som ett direktiv skulle innebära, säger den svenske justitieministern Thomas Bodström, enligt Riksdag & Departement.
För ett år sedan, efter terrordåden i Madrid, lanserade Bodström tillsammans med Storbritannien ett förslag om att alla EU-länder ska lagra data- och teletrafik i minst ett år. Redan då togs i princip beslut om att genomföra förslaget, och nu skyndar man på processen. Vid mötet i Bryssel redogjorde Bodström för lagringsmetoden och framhöll att teleföretagen ändå lagrar uppgifter om trafiken för sin fakturering. Skillnaden nu är att polisen på begäran kan få tillgång till vilka samtal eller sms-meddelanden som skickats, samt när och till vem de sänts, uppger R&D.
– Teleföretagen tvekar inte att ställa upp. De får ju betalt för sin service, sa Bodström på mötet.
Och farhågorna om integritetskränkning kommenterade han så här:
– Det handlar om personer som är misstänkta för grova brott. Vi vill egentligen gå längre än att bara göra intrång i deras integritet. Vi vill sätta dem i fängelse.