Nyheter/Utrikes 05 augusti, 2022

Die Linke i existentiell kris

Efter förra årets katastrofval samlades det tyska vänsterpartiet Die Linke under sommaren för att slicka sina sår. Men de ideologiska motsättningarna kan ha blivit för stora för att överbrygga.

I slutet av juni höll det tyska vänsterpartiet Die Linke sin partikongress. Det var på många sätt en traumatisk tillställning för ett parti som just nu genomgår den största krisen i sin historia. Ukrainakriget är bara den senaste frågan som skapat splittring i vänsterleden. Förra årets valnederlag, tunga avhopp, medlemstapp, en partiintern Metoo-skandal och ett utdraget ställningskrig mellan partifraktionerna har bidragit till situationen. 15 år efter att det bildades oroar sig medlemmar nu för att partiet kan komma att gå upp i rök.

Sedan bildandet 2007, då en utbrytargrupp ur socialdemokratiska SPD gick samman med PDS, arvtagaren till det forna östtyska statspartiet SED, har Die Linke präglats av interna motsättningar mellan de olika fraktionerna. Tidigare har de dock inte påverkat partiets kommunikation utåt: i det första valet, 2009, nådde man direkt tolv procent av rösterna.
Men de senaste åren har striderna mellan de tre huvudfraktionerna blivit allt bittrare, vilket enligt många förklarar förra årets katastrofval, då partiet sjönk till drygt fem procent och förlorade nästan hälften av sina ledamöter i förbundsdagen.
Exakt när problemen började beror på vem man frågar. Loren Balhorn är en av grundarna av den tyska upplagan av tidningen Jacobin. Han tillhörde tidigare den trotskistiska gruppen Marx21 i Die Linke, men lämnade partiet 2015. I dag är han en skeptisk observatör av partiets inre liv.

– Rent objektivt lider partiet av att de villkor som gjorde dess framväxt möjlig – vreden över arbetsmarknadsreformer, Afghanistankriget, universitetsavgifter – i dag i princip har försvunnit. Kriget är slut, ekonomin har återhämtat sig, högskoleavgifterna är avskaffade, och i allmänhet säger sig tyskarna i mätningar vara ganska nöjda med sin levnadsstandard, säger han till Flamman.

Han menar också att de små utsikterna för partiet att påverka regeringspolitiken bidrar till kräftgången. Socialdemokraterna och De gröna har historiskt uteslutit att samarbeta med Die Linke. Det i kombination med SPD:s val att gå åt vänster inför förra valet har gjort det ännu svårare för partiet att locka väljare, eftersom många väljare hellre röstar på originalet som faktiskt kan hamna i regeringsställning än en vänsteropposition.

Ytterligare en orsak till kräftgången som Balhorn nämner är partiets kommunikationsstrategi.

– Den har varit katastrofal i flera år: den är tråkig och retoriskt och estetiskt oinspirerad, i motsatt till De gröna till exempel, som har en mycket bra kommunikationsavdelning. Ibland får man intrycket att de som ansvarar för Die Linkes kampanjbudskap aldrig har talat med någon utanför den institutionella vänstern i sitt liv, säger han och tillägger:

– Det hjälper inte heller att partiet ständigt motsäger sig självt offentligt, och attackerar varandra på Twitter, vilket får partiet att framstå som oseriöst i väljarnas ögon. Det har att göra med bristen på en hälsosam intern kultur och en brist på professionalitet som har rått i 15 år.

Partiets medlemmar är i dag uppdelade i tre fraktioner. De ”ortodoxa” har en klassbetonad syn och ser sig som proletariatets parlamentariska språkrör. För dem är ”identitetspolitiska” perspektiv i bästa fall sekundära. Denna klassbaserade strategi är tänkt att locka över väljare som tappat tron på politiken eller gått till högerextrema Alternative für Deutschland. Den kändaste företrädaren för denna strömning är den tidigare gruppledaren i förbundsdagen Sahra Wagenknecht, som 2018 grundade den kortlivade vänsterpopulistiska rörelsen Aufstehen.

Mot denna strömning har ”reformisterna” länge stått. De har i regel en pragmatisk ideologisk inställning och är främst måna om att göra partiet regeringsdugligt. Deras företrädare finns främst i det forna Västtyskland, men också i östtyska delstater som Thüringen där Bodo Ramelow 2014 blev den första ministerpresidenten från partiet.

Det senaste årtiondet har dock en ny förkastningslinje uppstått i partiet.

– Runt 2014–2015 började partiets traditionella vänsterflygel att splittras i frågan om öppna gränser. På ena sidan stod strömningen runt Wagenknecht, som argumenterade för att öppna gränser är ett orealistiskt och farligt krav som skulle alienera arbetarklassväljare, och resten som nu har bildat sin egen strömning kallad ”rörelsevänstern” och som kombinerar ett slags utopisk politik med strategisk mobilisering runt ”rörelser”, säger Loren Balhorn.

Medan de ortodoxa har sitt starkaste stöd i fackföreningsrörelsen, de östtyska staterna och de industriella regionerna, utgörs ”rörelsevänstern” främst av yngre, universitetsutbildade medlemmar i västtyska storstäder. De senare har ofta en intersektionell syn på politik och söker förena hbtq-rörelsen, den antirasistiska rörelsen, miljörörelsen och den feministiska rörelsen i en bred front. Denna grupp har fått allt större inflytande de senaste åren och är i dag främst representerad av partispråkröret Janine Wissler. För de ortodoxa är det denna grupp, som Wagenknecht har avfärdat som en moralistisk ”lifestyle-vänster”, som utgör roten till partiets nuvarande problem.

Costas Braun är medlem i gruppen Socialistisk vänster, som tillhör det ortodoxa lägret.

– Partiets djupa kris började inte vid förra parlamentsvalet utan senast vid Europaparlamentsvalet 2019. Då fick vi bara 5,5 procent. Enligt oss har partiledningen följt fel strategi i flera år nu, säger han, och förklarar:

– I Europaparlamentsvalet försökte Die Linke främst vinna väljare från De gröna och locka unga högutbildade människor från större städer. Partiet valde därför att tona ned sin oppositionella hållning för att accepteras av liberaler. Det fungerade uppenbarligen inte. Detsamma skedde i förra årets val.

Den synen delas av Friederike Benda som tillhör samma grupp. Hon valde att dra tillbaka sin kandidatur som vice ordförande vid den senaste kongressen i protest mot partiledningens linje.

– Prioriteten har uppenbarligen lagts på de yngre väljarna i urbana regioner. För att uttrycka det kort har strategin att vinna över gröna väljare fullständigt misslyckats, säger hon.

Ett exempel på rörelsevänsterns prioriteringar märktes under valrörelsen förra året. Parallellt med parlamentsvalet höll Berlin en folkomröstning om huruvida staden skulle expropriera tomma lägenheter som tillhörde ett privat fastighetsbolag. Många ur Die Linke engerade sig aktivt i kampanjen, med partiledningens stöd. Enligt en del kritiker gick detta engagemang ut över det traditionella valarbetet och bidrog till partiets dåliga valresultat.

Splittringen mellan lägren bröt ut i öppen dager under partikongressen när den östberlinske förbundsdagsledamoten Gregor Gysi i sitt tal kritiserade partiet för att fokusera för mycket på att skriva med könsneutral grammatik i sin kommunikation i stället för på materiella frågor. Det ledde ironiskt nog till att mycket av debatten kom att kretsa kring just den frågan i stället för andra, mer materiella sådana.

Jämställdhetsfrågan har också blivit extra känslig då rörelsevänsterns representant i partiledningen, Janine Wissler, har anklagats för att ha skyddat en lokalpolitiker som ska ha haft en relation med en minderårig partiaktiv kvinna. Denna vänster-metoo-skandal har hittills dock inte skadat henne avsevärt och rörelsevänstern har i stället stärkt sin kontroll över partiet. På kongressen valdes Martin Schirdewan till nytt språkrör vid sidan om Wissler. Han var fram till nyligen språkrör för vänstergruppen i Europaparlamentet, och tillhör den reformistiska delen som ofta samarbetar med rörelsevänstern.
Enligt Friederike Benda finns det i teorin utrymme för partiet att ena sig igen, men det kräver att ledningen ändrar sin syn på de ortodoxa.

– Vid förra kongressen tvingades en tredjedel av partiet lämna sina positioner och man gjorde det tydligt att de inte är välkomna i partiet. I stället för att göra ett uppriktigt försök att ena partiet genom att utveckla en politik som 90 procent av våra medlemmar kan ställa sig bakom menar ledningen nu att Wagenknecht och andra parlamentariker är ett hinder, säger hon och fortsätter:

– Men de ignorerar helt det faktum att Sahra Wagenknecht och hennes politiska linje är mycket populärare bland folk än vad partiet är. Vilket så klart inte leder till röster när den offentliga behandlingen av detta läger har varit så förkastlig i flera år. Det var en av orsakerna till att jag drog tillbaka min kandidatur.

Wagenknecht är dock inget hinder längre. Hon avgick redan i november 2019 på grund av utbrändhet. Många i partiet tror dock att det var ett politiskt val, efter att hon utmålats som rasist av stora delar av de egna medlemmarna. Ett tecken på att så är fallet är att hon förra våren publicerade boken Die Selbstgerechten (De självrättfärdiga), ett över 300 sidor långt angrepp på livsstilsvänstern. I höstas följdes hon av den rutinerade parlamentsledamoten Fabio de Masi, som också kritiserade partiets fokus på livsstilsfrågor och nu skriver på en egen bok.

Loren Balhorn menar dock att båda läger har problem med sin samhällsanalys.

– Wagenknecht-lägret har ett väldigt tillåtande perspektiv och utgår nästan från att arbetare alltid är lite främlingsfientliga, lite skeptiska mot klimatrörelsen, och så vidare, och att vänsterns uppgift är att anpassa sig till de känslorna. Den andra sidan verkar enligt mig överskatta sitt eget inflytande i ”rörelserna” och i sin tur dessa rörelsers storlek i samhället i stort. Samtidigt fortsätter partiets stöd inom arbetarklassen att sjunka.

För Costas Braun är det i alla fall tydligt vilken väg partiet måste gå om det ska överleva.

– Die Linke kommer bara att ha en framtid som vänsterparti om vi byter strategi. Vi måste anpassa språket,

organisationskulturen och frågorna så att de stämmer överens med majoriteten av befolkningens prioriteringar. Ett tydligt klass-fokus med andra ord. Om vi fortsätter på den vänsterliberala vägen kommer vi att bli ett socialliberalt parti med en socialistisk retorik.

Ett sätt att göra det menar han är att göra den pågående ekonomiska krisen till en huvudfråga.

– Vi måste våga vara dialektiska: vi fördömer Rysslands krig mot Ukraina men vi kommer inte att gå med på västs ekonomiska krigföring som bara gör livet hårdare och dyrare här. Olje- och gasembargona är ekonomisk galenskap, de är väldigt dåliga för miljön och gör bara allt dyrare. Det är motsatsen till rationell och klimatvänlig klasspolitik.

Friedrike Benda pekar också på krisen som en möjlighet för partiet att åter göra sig relevant.

– Det socialpolitiska vakuum som finns till vänster om SPD och De gröna kan fyllas om folks individuella frustration över höga priser på gas och bostäder uttrycks i en allians med fackföreningarna som en massprotest mot regeringens ansvarslösa politik. Vänstern borde vara en av de ledande och synliga krafterna i denna kamp, säger hon.

Loren Balhorn menar i sin tur att svaret på partiets problem inte är så svårt att inse: fokusera på plånboksfrågor.

– Vägen ut för Die Linke är tydlig: en vänsterpopulism med tydligt fokus på plånboksfrågor. Det är inte så komplicerat tycker jag: regeringen som innehåller de två andra ”vänster”-partierna har misslyckats att infria de flesta av sina vallöften och inflationen håller nu på att äta sig in i tyska arbetares löner till den grad att reallönerna faktiskt faller. För att inte nämna de 100 miljarder euro som röstades igenom åt försvaret för ett par veckor sedan. Det finns en massa frågor som vänsteroppositionen skulle kunna plocka poäng på, och vi har flera år kvar till nästa val. Men just nu är partiet så upptaget av sin existentiella kris att det inte kan uppvisa en enad front mot regeringen.

Jonas Elvander
Utrikesredaktör och doktorand vid European University Institute i Florens.[email protected]

Flammans veckobrev

Låt Flamman sammanfatta veckan som gått. Prenumerera på vårt nyhetsbrev och häng med i vad som händer.

Genom att fylla i och skicka detta formulär godkänner du Flammans personuppgiftspolicy.

Krönika 18 maj, 2024

Enligt polisen deltog 10 000 i demonstrationerna på Möllevångstorget i Malmö den 11 maj. Foto: Johan Nilsson/TT.

När Tyskland möter Brasilien under VM 2014 sitter jag och en svensk bekant på en bar i Leipzig och följer matchen. Det är sommar, Tyskland spelar VM-semifinal i brasilianska Belo Horizonte, ölen flödar och redan i första halvlek leder tyskarna med 5–0. Fotbollshistoria håller på att skrivas. Historia alltså, om du frågar en tysk.

Under halvtidspausen är stämningen minst sagt god i baren på Karl-Liebknecht-Straβe, men vad vi gäster inte vet är att en annan bit tysk historia strax ska knacka på tv-rutan. Sändningen går över till nyheter och rapporten från kriget i ”det heliga landet” slår an en annan ton i rummet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare/Opinion 17 maj, 2024

Högerns reaktioner är läskigare än trollen

Ulf Kristersson och Carl-Oskar Bohlin skådespelar upprördhet inför den sverigedemokratiska soptunnebranden. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Vi har alla länge vetat att Sverigedemokraterna piskar upp näthat som stundtals bryter ut i verkligt våld. Men det riktigt mörka är att koalitionspartierna inte bryr sig, så länge de får fortsätta sälja ut välfärden.

”Ingen kan faktiskt säga att man inte visste. Alla visste.”

Så inleder Annie Lööf ett inlägg på Facebook där hon anklagar den övriga högern för att tillåta avhumanisering av politiska motståndare för att vinna makten.

Hon drabbades själv hårt. Som Dagens ETC har visat har sverigedemokratiska sidor kallat henne för ”landsförrädare” och ”mytoman”, och delat inlägg där man ”hoppas hon straffas rejält för straff hade jag fått om jag ljugit som hon”.

När vänstersidan varnade för en högerextrem hotbild i Almedalen skrockade många till höger åt hur larvigt det var, exempelvis Johan Hakelius i Expressen: ”Inte såg jag till några nazister, heller. Jag gjorde åtminstone två stora söklovar av ren nyfikenhet, men inget napp.”

Polisen delade hans uppfattning, så nazisterna fick fortsatt tillåtelse att sprida skräck där, tills tre år senare en man med NMR-koppling mördade psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren på öppen gata. Annie Lööf var också en potentiell måltavla.

Alla visste. Att nazisternas hotelser drabbar andra än Hakelius – kvinnor, ”vänsterliberaler”, representanter för den ”djupa staten”. Att under ytan hos Sverigedemokraterna puttrar våldet ständigt. Ändå är högerfolk ständigt redo med kålsuparteorier mellan vänster och höger, för att relativisera hotet från Sverigedemokraterna och legitimera samarbetet.

Som om något annat parti skulle ha partiföreträdare som hotar folk på stan med järnrör och ropar ”blatte”, eller publicera adresser till flyktingboenden samtidigt som det pågår en våg av mordbränder. Föreställ er Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson ta bussen till Djursholm med basebollträn, eller publicera fina adresser parallellt med en serie attentat. Det låter som en sketch, och därför är varje försök till hästskotänkande en aktiv relativisering av högerextremt våld.

En sport som vår nuvarande regering är mästare i.

Partiernas existensberättigande är att försvara välfärdskapitalet med alla medel, och om den enda vägen går via högerextrema trollfabriker så är det bara att spänna fast sig.

Ulf Kristersson, den högsta ansvarige för ett högerextremt partis väg till makten i Sverige, påstår att ”den autonoma vänstern har länge hotat judar”. Johan Pehrson är alltid blixtsnabb med att skylla på ”båda sidor” eller ”antidemokratiska krafter” när extremhögern går till attack.

Och efter TV4:s avslöjande om att Sverigedemokraterna har betalat för vitmakt-propaganda skriver Carl-Oskar Bohlin att Socialdemokraterna inte är bättre, med hänvisning till två partimedlemmar som omedelbart kastades ut efter att ha drivit trollkonton. Den svensk som ansvarar för samhällsskydd mot otillbörlig påverkan påstår alltså att systematisk desinformation är att likställa med uteslutningen av två frifräsare. Man undrar hur han skulle reagera om Ryssland anfaller, som han ständigt varnar för. ”Norge och Danmark är ju inte heller så bra…”

Nu är det inte så att Liberalerna, Moderaterna och Kristdemokraterna uppskattar den sortens hatretorik. De är bara inte principiellt emot den. Visst grymtar Ebba Busch om att Sverigedemokraterna ska ”städa”, och Ulf Kristersson om att de ska be om ursäkt. Men i en normal värld hade den här sortens hatretorik mot politiska motståndare varit grund för att lämna samarbetet. Som sagt: alla visste.

Partiernas existensberättigande är att försvara välfärdskapitalet med alla medel, och om den enda vägen går via högerextrema trollfabriker så är det bara att spänna fast sig. Det handlar inte om att representera sina väljare, för även borgerliga väljare är emot vinster i välfärden. Det handlar om att representera en liten grupp företagare som finansierar dessa partier, som känner politikerna personligen, och som lovar dem lukrativa tjänster omedelbart efter politiken.

Målet om att sälja ut den svenska välfärden är så pass viktigt att man tar hjälp av högerextrema nätkrigare. På den moraliska nivån befinner sig just nu svensk höger.

Leonidas Aretakis
Chefredaktör på Flamman.[email protected]
Utrikes 17 maj, 2024

Klassamhället efter detta

I Atens största kyrkogård finns anonyma benhögar för de allra fattigaste. Foto: Ester/Adobe.

Den ekonomiska krisen i Grekland har inte bara blottlagt jordelivets orättvisor, utan även dem som väntar oss efter döden. Flamman har besökt Atens största begravningsplats, där de fattigas skelett kastas på hög.

Jag sitter i utkanten av en nästan nedsläckt matmarknad med en grillad fisk, en sallad, ett askfat och en kanna vitt vin. En amerikansk familj har gått vilse och hamnat vid bordet intill. Min kompis skriver i ett sms att hon bara sovit tre timmar och varit på dejt. Det är duggigt. Min telefon är full med bilder på cypresser, tallar, marmorblock, svarta katter, jesusstatyer och änglar. Metallådor staplade på varandra, märkta med namn. Vackra gravar, trasiga gravar, tomma gravar. Det är länge sedan jag var i Aten.

Det är slut på begravningsplatser i flera av världens stora städer. På platser där kremering inte praktiseras är problemet mer akut. Lösningen behöver inte vara ovärdig, men blir ofta det.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Johanna Adolfsson
Kulturgeograf och forskare.
Rörelsen 16 maj, 2024

Risklösa försäkrare

Ett eldmoln syns över ett bostadshus i Markleeville, Kalifornien den 16 juli 2021. Området är ett av flera i USA som försäkringsbolag har börjat dra sig tillbaka från. Foto: Noah Berger/AP.

Den eskalerande klimatkrisen gör allt fler regioner för dyra att försäkra. Men det hindrar inte människor från att bosätta sig i dem. I brist på privata vinstmarginaler är det staten som måste ta det sociala ansvaret.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Redan 2015 utfärdade Henri de Castries, som då var vd för Axa-gruppen, en varning: om klimatkrisen förvärras bör man inte vänta sig för mycket av försäkringsbolagen. ”En höjning av snittemperaturen med två grader i världen kan man fortfarande försäkra sig mot”, meddelade affärsmannen, ”men inte mot en höjning med fyra grader”. Det räckte dock med 1,2 graders höjning för att State Farm, en av de stora spelarna inom försäkringsbranschen, skulle vända ryggen åt Kalifornien. Orsaken? En ”snabb ökning av exponeringen mot katastrofer.” Sedan ett år tillbaka tecknar bolaget inga nya kontrakt för fastigheter och företag i delstaten, och de har sagt upp 72 000 försäkringsbrev. Det är en allt vanligare utveckling i USA, i synnerhet i Louisiana där 17 procent av fastighetsägarna fick sina kontrakt uppsagda 2023. De olyckliga klienterna kan vända sig till konkurrerande bolag som erbjuder skyhöga avgifter och absurda klausuler, såsom vägran att täcka vanliga katastrofer som orkaner.

Stormar, torkor, översvämningar – överallt i världen medför ökningen av klimatrelaterade incidenter stora förluster för försäkringsbolagen. Dessa vet dock vad de ska göra i sådana fall. Om en risk visar sig alltför stor höjer de premierna; om det inte räcker slutar de att täcka risken. Med den globala uppvärmningen och den medföljande ”riskökningen” har alla länder numera sårbara regioner som riskerar att bli olönsamma. Det är inte bara Tuvalu, Angola eller Bangladesh – som det har gällt sedan länge – utan även Australien, Spanien och Italien. I Frankrike är regeringen så bekymrad att den tillsatt en utredning som precis har lämnat sitt betänkande: man måste genomföra en ”finansiell ombalansering” och ”stärka de förebyggande åtgärderna” – det vill säga öka avgiftsbetalningarna, få staten att betala och skydda sin bil när det haglar.

De enda som inte tar någon risk är försäkrarna.

Om man ska tro deras styrelser fungerar försäkringsbolagen som spejare. Genom att dra sig tillbaka från riskzoner och visa på naturkatastrofernas reella kostnader, bidrar de till att medvetandegöra offentligheten. I brist på tillräckligt skydd kommer människor att lämna farliga områden, och på så vis bidra till en social geografi som till slut anpassat sig till klimatkrisen.

Men det är inte det som sker i verkligheten. Trots att de ignoreras av försäkringsbolagen fortsätter folk att flytta till de utsatta regionerna. I Frankrike tycks inget rå på aptiten på solen i söder och landskapen längs Atlantkusten – varken torkor eller stormar. I USA ökar befolkningen i Georgia, North Carolina och Texas. Och pensionärer fortsätter att flockas till Florida, där fastighetspremierna är högst i landet (6 000 dollar om året i snitt). De höga avgifterna och risken för skogsbränder hindrar inte heller byggandet av bostäder intill skogar, särskilt sedan medelklassen insåg fördelarna med att jobba hemifrån under coronapandemin.1 De rikaste har inte heller ändrat sina preferenser. Och de fattigaste bosätter sig där de kan. Om ingen väljer att försäkra dem betyder det inte att de kommer flytta – de lever utan försäkring.

Läs mer

Sex miljoner amerikanska fastighetsägare befinner sig i dag i denna situation, fast i bostäder som förlorat allt värde. Minsta olycka kan driva dem i personlig konkurs, och deras oförmåga att betala av sina lån medför risken för en kedjereaktion hos bankerna och hela bostadsmarknaden. För att undvika en större kris har myndigheterna öppnat plånboken. Louisiana subventionerar företag för att de ska fortsätta sin verksamhet och Florida erbjuder ett allmänt försäkringsskydd, vars abonnenter har tredubblats sedan 2019. De enda som inte tar någon risk är försäkrarna.

Översättning: Jonas Elvander.

Benoît Bréville
är chefredaktör för Le Monde diplomatique
Nyheter 16 maj, 2024

EU uppmanar Sverige: Vårda patienter från Gaza

Ett barn som skadats i ett israeliskt flyganfall vårdas på al-Aqsa-sjukhuset i Gaza i lördags. Bild: Saher Alghorra/AP.

EU-kommissionen ber Sverige och övriga medlemsländer att ta emot och vårda allvarligt sjuka palestinier som evakueras från Gaza.

I tisdags uppmanade EU-kommissionärerna Stella Kyriakides och Janez Lenarcic medlemsländerna att ge besked om sin förmåga att ta emot patienter från Gaza. I brevet, som Flamman tagit del av, beskriver kommissionärerna sjukvårdssituationen i Gaza:

”Många patienter är i akut behov av specialiserad sjukvård som helt enkelt inte är tillgänglig på grund av förstörelsen av sjukvårdsinfrastrukturen. Dessa patienter inkluderar kvinnor och barn som lider av allvarliga skador, och individer med kroniska sjukdomar vars liv är i fara utan omedelbar läkarvård”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Opinion/Rörelsen 16 maj, 2024

Rasvänstern saknar egna idéer

Rasbegreppet har gjort en återkomst tack vare den amerikanska radikalhögern, skriver Sven Widmalm. Foto: Stephanie Keith/AP.

Det biologiska rasbegreppet är sedan länge vederlagt, men har fått nytt liv med den amerikanska radikalhögern. Det är ingenting som den svenska vänstern borde importera, skriver professor i idé- och lärdomshistoria Sven Widmalm.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Diskussionen i Flamman om rasbegreppet har varit upplysande genom att exemplifiera några vanliga samtida ståndpunkter. Men den har i stort sett bortsett från det historiska sammanhanget. Tobias Hübinettes och Catrin Lundströms inlägg har tvärtom varit vilseledande på den punkten.

”Sverige var”, säger de, ”en spetsnation för rastänkande” vars arv ”gör sig gällande än idag, exempelvis i form av segregation”. Men Sverige har inte en framstående position i rasbiologins historia, varken praktiskt eller teoretiskt. Den tillkommer länder med mycket tyngre historiskt arv med avseende på kolonialism, slaveri, folkmord och virulent rasistisk propaganda – främst kanske USA, Storbritannien och Tyskland.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Sven Widmalm
Professor i idé- och lärdomshistoria vid Uppsala universitet.
Kommentar/Kultur 16 maj, 2024

Bonniers gav under några decennier ut arbetarlitteratur i billighetsupplagor med omslag av Sven X:et Erixson. Foto: Paulina Sokolow.

Romanen gör att vi förstår hur vi hänger ihop med varandra. Läsningens kris blir till slut också klasskampens, menar Emmy Stiernblad.

Vad händer när arbetarklassen slutar läsa? Jag och min pojkvän är på Lidingö stadsbibliotek, det är författarsamtal med Mikael Niemi om hans senaste roman, Sten i siden. Romanen handlar om en strejk bland vägarbetare i Tornedalen under 1930-talet. Mikael Niemi fångar rummet från första ordet. Man kan ana hur Lidingö-tanterna darrar när Niemi basunerar ut: ”De blev kommunister.”

Strejken formade hela samhället, och minnet efter ”Det röda Tornedalen” ekar än i dag. Samtidigt är strejken i sig bortglömd. Den har inte ens någon Wikipediasida. Två av Niemis främsta källor var Arne Ylipääs egna och egenutgivna böcker och Paulus Isaksson, två karaktärer i Niemis bok som fanns på riktigt. De var inte födda i akademiska hem, men båda läste och skrev, och deras liv präglades av strejken och den djupröda ideologin.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 15 maj, 2024

Kampen om mossen

Klimataktivister arbetar med att fylla igen diken på Grimsås mosse. Foto: Återställ våtmarker.

Med nygrävda diken ska Grimsås mosse torrläggas och den åtråvärda torven brytas. Men för många är dikena som öppna sår. Här står nästan hela lokalsamhället på klimataktivisternas sida, när de i helgen började gräva igen de förhatliga dikena.

– Det här är en våldtäkt på naturen! säger Helen Wahlgren, talesperson för aktionsgruppen Återställ våtmarker, och pekar på de långa spikraka dikena genom Grimsås mosse, precis på Smålandsgränsen i västgötska Tranemo kommun, och som en grupp från organisationen på fredagsmorgonen började skotta igen med spade och grep.

På den två kvadratkilometer stora mossen, lika stor som Grimsås tätort och granne med centrum, har finländska halvstatliga Neova börjat återuppta den torvbrytning som blev olönsam efter andra världskrigets slut. Men tillståndet har överklagats och vandrade vid den här artikelns publicering ännu långsamt uppåt i rättsapparaten.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 15 maj, 2024

Arbetstidsförkortning är välfärdens räddning – inte invandring

För att täcka välfärdens behov av arbetskraft behöver villkoren förbättras, skriver Per Sicking. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT.

Nyliberala dogmer cementeras när delar av vänstern pekar ut invandring som lösningen på rekryteringsproblemen i välfärden.

Arbetstidsförkortning har återigen hamnat på den politiska dagordningen. Fackliga organisationer som Vårdförbundet har lyft frågan i avtalsrörelsen och Socialdemokraterna uppges överväga förslag om kortare arbetstid i sitt arbete med en ny ekonomisk politik.

Högerns och kapitalägarnas reaktion har varit förutsägbar. Arbetstidsförkortning skulle vara förödande för ekonomin och leda till svåra bemanningsproblem inom välfärden, menar företrädare för Svenskt Näringsliv på DN Debatt. En reformidé som snabbt kan bli populär måste kvävas med hot om längre köer till vård och omsorg.

Att välfärden hotas av brist på arbetskraft är en myt som tyvärr inte bara sprids av högern. Redan 2004 skrev statsvetarna Gregg Bucken-Knapp och Jonas Hinnfors i alarmistiska ordalag på SvD Brännpunkt att välfärdssamhället hotas av ”katastrofal arbetskraftsbrist” när befolkningen åldras. I dag används SKR:s analyser som belägg för liknande påståenden – som när Dagens ETC i en intervju pressar Nooshi Dagdostar med frågan om vi verkligen kan stärka välfärden utan ökad invandring.

I själva verket kan vi utan problem både ta hand om en åldrande befolkning och öka personaltätheten om vi är redo att göra välfärdsyrken mer attraktiva.

Det finns många anledningar att ha en solidarisk flyktingpolitik, men idén att invandring krävs för att rädda välfärden illustrerar snarare hur nyliberala föreställningar vunnit acceptans genom att klä sig i moralisk skrud. Att Dagens ETC okritiskt upprepar SKR:s stenhårt vinklade påstående att över hälften av den tillkommande arbetskraften måste arbeta i välfärden är ett bra exempel.

SKR:s uträkning förutsätter inte bara att dagens massarbetslöshet är naturgiven, utan även att inga svenskar i andra sektorer är redo att söka sig till välfärden. Formulerad på ett annat sätt framstår utmaningen som betydligt mindre dramatisk: någon enstaka procent av den arbetsföra befolkningen behöver gå från andra sektorer – eller arbetslöshet – till välfärden.

I själva verket kan vi utan problem både ta hand om en åldrande befolkning och öka personaltätheten om vi är redo att göra välfärdsyrken mer attraktiva samtidigt som andra branscher effektiviseras.

Det borde inte behöva sägas, men det är inte låga födelsetal som gör att varannan anställd i vård- och omsorgsyrken överväger att sluta eller att utbildningar till undersköterska eller barnskötare inte lockar unga svenskar i den utsträckning som vi skulle behöva. Att prata om invandring i stället för bättre villkor är i praktiken att befästa idén att välfärdsjobb ska vara tunga, undervärderade och underbetalda – och därför utföras av några andra än infödda svenskar.

Läs mer

Jobb inom vård, skola och omsorg är det mest meningsfulla man kan göra och villkoren borde vara därefter. Det handlar både om löner och tillräcklig bemanning – och rimlig arbetstid. Sedan 40-timmarsveckan infördes för 50 år sedan har produktiviteten i ekonomin fördubblats och en generell arbetstidsförkortning vore både önskvärd och möjlig. Men om någon sektor förtjänar att gå före så är det välfärden.

Till skillnad från industrin är det mycket svårt att minska arbetsbelastningen i välfärden med ny teknik. Ökad effektivitet innebär för välfärdsarbetare fler mänskliga kontakter och tyngre ansvar. Det finns skäl till att många bara orkar arbeta deltid eller att lärare och förskollärare löper högre risk att bli utbrända. Välavlönade spinndoktorer som utmålar arbetstidsförkortning som ”omöjligt” borde testa att ägna 40 timmar i veckan åt att ta hand om barn, sjuka eller äldre och sedan förväntas ha energi över till familj, hushåll och en meningsfull fritid.

Långtidssjukskrivningar – som i många fall kan kopplas till arbetsmiljön – motsvarar enligt SKR över 30 000 årsarbetare inom välfärden. Med sänkt arbetstid skulle fler hålla sig friska och orka jobba fram till pensionen, vilket vore en stor vinst för både individer och samhälle. Samtidigt skulle sänkt arbetstid visa för unga att välfärden är en möjlig framtidsbana för den som vill kombinera ett meningsfullt arbete med mer fritid.

Arbetstidsförkortning inom välfärden är kort sagt inte bara möjligt. Det är nödvändigt.

Utrikes 15 maj, 2024

AI-kapitalet köper fattiga argentinares ögon

I väntan på att registreras av Worldcoins ögonskanningsapparater. Foto: Jon Weman.

Sam Altmans nya företag Worldcoin skannar människors iris för att bygga ett globalt id-system. Flamman besöker krisens Buenos Aires, där förortsbor säljer avbildningar för en tusenlapp – medan lagstiftare världen över fruktar för deltagarnas integritet och säkerhet.

I krisens Argentina, där på bara några månader reallönerna fallit med tio procent och nedläggningar och massuppsägningar haglar, är det sista någon förväntar sig att få pengar i present. Inte desto mindre verkar det vara vad företaget Worldcoin, som startades av Open AI:s Sam Altman, gör: de utlovar motsvarande tusen kronor – en hel del pengar för många i Argentina just nu – för alla som kommer till deras stationer och skannar sina ögon. Mönstren i en persons iris är nämligen lika unika som ett fingeravtryck.

Är det ett bedrägeri, som alla erbjudanden om distansarbete med generös betalning i dollar som blivit allt vanligare i argentinska Facebookgrupper den senaste tiden? Nej. Visserligen betalar Worldcoin i sin egen kryptovaluta med samma namn, och att växla den till dollar, pesos eller Bitcoin är komplicerat, men det är fullt möjligt och tusentals personer har i slutändan fått in verkliga pengar på sitt konto.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Genom att prenumerera får du direkt tillgång till alla artiklar på webben, och veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
55 kr
Papper månadsvis (4 nr)
79 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman lite extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr