Inom kort börjar årets budgetförhandlingar. Redan förra året stötte man på patrull i och med att samarbetspartierna, framför allt vänsterpartiet, inte med lätthet kunde ställa upp på de besparingskrav som den socialdemokratiska regeringen ställde.
Hur det går denna gång är än så länge en öppen fråga, men lättare kommer det eventuellt inte att gå. Precis parallellt med budgetförhandlingarna äger även EMU-kampanjerna rum.
Regeringens ja till EMU går stick i stäv med åsikterna hos de betydligt mer skeptiska vänsterpartiet och miljöpartiet.
Anja Karlsson, styrelseledamot i vänsterpartiet, ser problem med att ha socialdemokraterna som förhandlingspartner. Detta på grund av hur (s) förändrats under senare år.
– Det är uppenbart att socialdemokraterna är beredda att gå oerhört långt för att anpassa sig till EMU:s ekonomiska politik. Man är beredda att offra väldigt mycket av den svenska välfärdsmodellen och den politik som en gång var socialdemokraternas eget kännetecken.
Anja Karlsson beskriver EMU:s mål som rakt motsatta dem som såväl socialdemokrater som vänsterpartister ställer upp.
I tidigare budgetuppgörelser har det talats om partiernas “gemensamma värdegrund”, men den ger inte Karlsson mycket för.
– Socialdemokraterna har tagit till sig den nyliberala maximen att EMU ger mer tillväxt, vilket ger mer jobb, men det finns inga bevis för att det kommer att bli så, menar Anja Karlsson.
En något mer optimistisk vänsterpartist är Siv Holma, som själv kommer att sitta med vid budgetförhandlingarna. Hon vill driva traditionella vänsterfrågor vid förhandlingarna, då framför allt frågan om sysselsättningen.
– Vi har satt upp ett mål på 80 procents sysselsättning år 2004, och ännu är vi inte där, förklarar Siv Holma.
Vänsterpartisten utgår från det 121-punktsprogram som utvecklades förra hösten, och hon tror att detta kan sätta hjulen i rullning, bryta den nuvarande trenden. Huruvida EMU-debatten kommer att förmörka budgetförhandlingarna vågar hon inte sia om.
– Men om det mot förmodan skulle bli ett ja i folkomröstningen, då dröjer det ändå till 2006 innan vi byter valuta, så det spelar inte in vid just den här budgeten, säger Siv Holma.
Av den mer tystlåtna sorten är Arne Kjörnsberg. Denne socialdemokrat är ordförande i riksdagens skatteutskott, och på frågan om vilka hjärtefrågor socialdemokraterna kommer att driva svarar han inte.
– Det finns säkert ett antal hjärtefrågor, men dem kommer jag inte att berätta för dig. Dem behåller jag till samarbetsparterna.
Men blir det inte svårt att budgetförhandla med övertygade EMU-motståndare?
– Jag kan inte bedöma det än, eftersom vi ännu inte känt på varandra mot EMU-bakgrund. Något oöverstigligt hinder finns inte, tror Arne Kjörnsberg.