Miljöpartiet var först ut att starta en namninsamlingslista med kravet på en svensk folkomröstning om EU-konstitutionen. Riksdagsmannen Gustav Fridolin ser goda förutsättningar för konstitutionsmotståndarna att vinna en folkomröstning om en kampanj drar igång redan nu. Vänsterpartiet och folkrörelsen Nej till EU har även de startat namninsamlingar och Jens Holm (v) understryker vikten av att rösta på EU-kritiska namn i parlamentsvalet i juni.
– Jag ser en utveckling som liknar den i USA, där valdeltagandet är ytterst lågt. Ju längre makten förflyttas från folket desto färre väljer att rösta, sade han.
Trots att alla är eniga om kravet är inte alla lika optimistiska.
Sannolikheten för en folkomröstning är 25 procent menar riksdagsledamoten Sören Wibe (s).
– Möjligheten är beroende av hur det går för de andra länderna. Hittills har vi haft tur och slutversionen av konstitutionen har dragit ut på tiden. Men partiledningarna vill inte ha en folkomröstning.
Konstitutionen innebär förändringar i grundlagen och samtliga medverkande på seminariet understryker att det kommer att leda till ännu mer överstatlighet och Ingela Mårtensson, ordförande för Folkrörelsen Nej till EU, förespråkar ett utträde ur hela ”det odemokratiska EU”.
Hans Lindkvist (c) och Sten Erson-Wester (kd) sade båda att de inte vill starta någon namninsamling förrän konstitutionsförslaget är helt klart.
– Vi vet inte hur förslaget ser ut i slutändan och i nuläget är det luddigt, säger Lindkvist.
Jens Holm menade dock att förslaget är till 90 procent klart och att det inte kommer att ske några större förändringar.