SAN SEBASTIAN. Det som många hade befarat inträffade till sist den 30 december: ett bombattentat på Madrids flygplats satte punkt för den vapenvila som den baskiska separatistorganisationen ETA utropat i mars i fjol.
En minibuss lastad med sprängämnen exploderade i ett av flygplatsens parkeringshus. Attentatet krävde två människors liv, trots att polisen hade utrymt flygplatsen efter ett telefonvarsel. ETA har vid flera tillfällen anklagat den spanska regeringen för att bryta mot tidigare överenskommelser och hotade redan i oktober öppet med att åter ta till vapnen.
Inställda samtal
Spaniens statsminister José Luis Rodríguez Zapatero förklarade genast att alla samtal med ETA skulle ”inställas”. Inrikesministern Alfredo Pérez Rubalcaba däremot sade att fredsprocessen hade ”avslutats och likviderats” i och med attentatet. Inom PSOE stärks tydligen de krafter som från början motsatt sig fredssamtalen med de baskiska nationalisterna, och partiet verkar ge vika för trycket från högerpartiet PP som tidigare attackerat statsminister Zapateros fredsinitiativ. De konservativa uppmanade Zapatero att avgå.
Den spanska vänstern däremot backar upp statsministern och kräver att den politik som ledde till en dialog med ETA ska fortsätta. Också den baskiska regionala regeringen vädjade att fredsprocessen skulle återupptas.
– Attentatet främjar fredsprocessen inte, var vänsterpartiet Batasunas första kommentar. Partiet förbjöds i Spanien på grund av påstått samröre med ETA. På söndagen krävde partiets ordförande Arnaldo Otegi dessutom att ETA skulle hålla den utlovade ”permanenta vapenvilan” så att fredssamtalen kunde fortsätta.