Det tycks vara slut med tystnaden efter EMU-omröstningen. Fyra av fem ja-partier, undantag kristdemokraterna, har vägrat sätta upp EMU-kritiska namn någorlunda högt på sina listor inför EU-parlamentsvalet.
Och socialdemokraterna låtsas inte om kraven på en folkomröstning om konstitutionen. Detta har gjort att ledande nej-röster i mitten och till höger nu kommer att omsätta tidigare hot i handling.
Ett nytt parti är nu under bildande och inom de närmaste veckorna ska ett partinamn och dess ledande företrädare presenteras, sade Nils Lundgren – ett givet förstanamn – i SVT:s Aktuellt i förra veckan.
Samtidigt pågår arbete med att lösa finansieringsfrågan – det nya partiet har goda kontakter med delar av det etablerade näringslivet och hoppas kunna ragga bidrag där.
Olika beräkningar talar om olika underlag för det nya partiet. Uppskattningsvis 35–40 procent av de borgerliga väljarna samt knappt hälften av de socialdemokratiska, totalt en bit över två miljoner väljare, fanns med bland nejrösterna i höstas.
Den första större väljarundersökning som gjorts sedan EMU-valet – förutom SVT:s ValU som kritiserats för stora felmarginaler – kom från Statistiska centralbyrån, SCB, i slutet av december.
Den bekräftar återigen den tidigare bilden av klyftan mellan stad och land, och mellan högre tjänstemän och arbetare.
Samtidigt bekräftar den också de opinionsundersökningar som gjordes inför EMU-valet, men som få tidningar eller ja-kampanjen då ville låtsas om.
Dessa, från bland annat TNS Gallup och Nutek, visade att bland småföretagare fanns stor skepsis mot EMU:s positiva inverkan för deras ekonomi. Det gällde ensamföretagare, småföretagare och särskilt jordbrukare – medan jasidan fanns bland de större företagens ledningar. En färsk undersökning från Expressen/Gallup, publicerad i söndags, visar att 25 procent av väljarna kan tänka sig att rösta på det nya partiet.
Sören Wibe, socialdemokratisk nejgeneral, håller samtidigt på med bildandet av en socialdemokratisk förening för kravet på folkomröstning kring konstitutionen. Kravet stöds redan av vänsterpartiet och miljöpartiet, som driver namninsamling i frågan.