Inrikes 17 december, 2003

Förmågan att mobilisera

Det gångna året erbjuder ett rikt studium i hur opinioner skapas och förändras. Ibland lyckas de genomdriva sin agenda, ibland försvinner de utan att lämna större avtryck. Även 2003 blev kampen mot kriget en huvudfråga. Kommunalstrejken blev ett misslyckande och slaget om EMU en seger. Men nedskärningarna av det gemensamma fortsätter.

På åtminstone ett sätt var år 2003 ett speciellt år i vår tid. Aldrig har så många människor över hela världen protesterat mot USA:s avskyvärda krig.
Under helgen den 14–16 februari 2003 demonstrerade människor över hela världen. Enligt beräkning var det runt tolv miljoner människor sammanlagt på alla världens kontinenter. Till de största demonstrationerna räknades London, Rom och Madrid med sina mångmiljonstarka marscher. Men även i New York, där stämningen var laddad och fientlig, skall nära en halv miljon människor ha protesterat. I Sverige var det cirka 150 000 människor som vandrade på gatorna i mer än 40 städer.
Att den 15 februari blev kanske den första globala massprotestdagen var inte en slump. Den brittiska antikrigsrörelsen bestämde sig tidigt under hösten 2002 för att ”stänga ner London” för att hindra brittiska trupper att lämna landet vid en tidpunkt då man trodde att kriget skulle starta. Så blev det inte riktigt, men det brittiska initiativet fick en global karaktär efter att det första europeiska sociala forumet i Florens 10 november 2002 beslutat göra den 15 februari till all-europeisk protestdag mot kriget.
Även till detta finns en förhistoria. Ända sedan det möte jag själv bevistade, i Dakar 29–31 oktober 2001, har den globala rättviserörelsen ställt kampen mot kriget som en huvudfråga. Inför mötet i den västafrikanska hamnstaden hade en allmänt hållen dagordning skickats ut – huvudsyftet med mötet var att utvidga kontakterna med afrikanska organisationer. Sedan kom den 11 september. Så fort delegaterna anlänt beslutades att kriget stod som nummer ett på dagordningen. Och den globala rättviserörelsen blev en global fredsrörelse, i Bernard Cassens ord riktad ”lika mycket mot den marknadsliberala fundamentalismen som mot den islamistiska”. Så agerar en rörelse med initiativ och självförtroende. Protester uppstår inte, de organiseras. Och denna rörelse har gång på gång visat sig värdig ledarskapet för det som kallats den ”andra supermakten”: opinionen mot kriget.
Sedan upptrappningen inför kriget böljade ett opinionskrig: varje tecken på framgång för krigskoalitionen försköt balansen för kriget, medan bombardemanget av uthålliga dissidenter i tidningar och TV tryckte den tillbaka. I början av februari vann fredsrörelsen med sina gigantiska demonstrationerna en första seger. Mediebevakningen rycktes med på ett synligt sätt. Vi skall minnas att både Expressen och Aftonbladet inför den 15 februari öppet stödde motståndet mot kriget. Annat ljud i skällan blev det när koalitionen intog Bagdad den 9 april, då kommentatorer fick håna fredsrörelsens varningar om ett utdraget krig. När sedan de utlovade massförstörelsevapnen aldrig dök upp och fler amerikaner föll offer för motståndskampen böljade det åter tillbaka. När nu Saddam Hussein enligt alla hittills rapporterade uppgifter tillfångatagits svänger det återigen. Det är alltså, mer än ett halvår efter ockupationens början, för tidigt att uttala sig om dess definitiva verkningar i det allmänna medvetandet.

Kommunalstrejken
Då är det något lättare att värdera vårens kommunalarbetarstrejk. Med de flesta rimliga mått måste dess resultat anses som ett misslyckande. Visserligen fick en del inom vård och omsorg högre påslag än annars. Men på det stora hela – särskilt inför LO:s i övrigt samordnade lönerörelse 2004 – kommer Kommunals medlemmar att fortsätta halka efter.
Det finns givetvis en hel del att i efterhand säga kring hur Kommunals ledning skötte strejken. Ur strejktaktisk synvinkel var det troligen ett misstag att inte trappa upp mer och i ett tidigare skede än vad som gjordes.
Ur styrkesynpunkt var det ett misstag att mer vända sig utåt mot den allmänna opinionen, som givetvis är synnerligen viktig, än att ta till vara den enda styrkan man kan vara helt säker på – nämligen medlemmarnas kamplust och kreativitet.
Ty det visade sig, och det ska definitivt inte Kommunal som förbund lastas för, att det fanns en hel del som på olika sätt skulle svika. Det handlade om fackförbund, särskilt Industrifacket och Handels, som i praktiken motarbetade Kommunal. Det handlade om politiker – också på vänsterkanten! – som inte kunde hålla ordning på prioriteringarna. Anklagelserna om strejkbryterier slog nog rekord.
Den sista punkten leder i sin tur vidare till en av få riktigt säkra lärdomar som finns från strejken: vi har glömt.
Sverige är ett land med en relativt ny tradition: en rekordlugn arbetsmarknad. Allmänheten, opinionen, politikerna, och även facket är på väg att glömma att en strejk handlar om direkt motsatta intressen, där de egna styrkorna måste mobiliseras maximalt och svagheterna döljas.
Välvilliga politiker kan vara en hjälp, men ord är ju å andra sidan gratis. Den ”allmänna opinionen” kan vara en vän, men då måste den göras till subjekt och inte bara mottagare.
Förenklat uttryckt måste ibland facket våga smutsa ner sina händer – och kunna kräva av andra att de åtminstone doppar fingertopparna. Full fart framåt.
Och ibland tvärtom, som i hamnkonflikten i USA hösten 2002. Där kunde hamnarbetarfacket ILWU vinna utan att själva driva konflikten. De tog det lugnt, höll ihop och inväntade att de halsstarriga arbetsgivarna skulle splittras.
Det handlar således om taktik och strategi. Och – återigen, oavsett vems ”fel” det var – en eller flera poster i Kommunals ekvation måste ha varit felräknade. För Kommunal, dess medlemmar och andra inblandade gäller att slicka såren och dra lärdom.

EMU
I Sverige utkämpades en storskalig strid om opinionen under kampanjen inför folkomröstningen mot EMU. Denna märkliga strid skulle komma att upprepa många av de karaktäristika som framträtt i den danska EMU-omröstningen i september 2000: en ekonomiskt, politiskt och organisatoriskt överlägsen ja-sida med nära nog hela det politiska etablissemanget på sin sida som trots, eller kanske på grund av sitt fantastiska utgångsläge format en osannolikt dålig kampanj.

Hur gick det egentligen till?
Ja-sidan inledde med tung ekonomisk argumentation. En rapport plockades fram från Svenskt näringsliv som skulle leda i bevis att ”strukturanpassningar”, ”stabilitet” och ”ett bättre företagsklimat” skulle ge så mycket som 100 000 nya jobb till landet. Samtidigt tillverkades en socialdemokratisk rapport som lovade 108 000 nya jobb till följd av ”välfärdspolitik”. Men den ekonomiska argumentationen smulades sönder av det faktum att hela euro-zonens tillväxt och arbetslöshetsnivåer sedan två år tillbaka såg betydligt mer deprimerande ut än utvecklingen i Sverige.
Den ekonomiska argumentationen försvagades av bilden av EMU som ett riskprojekt. I de rosa sidorna pågick ett stundtals underhållande munhuggande mellan klassiskt borgerliga ekonomer som inte tyckte att luftkalkylerna höll, och ja-sidans kampanjstab som tvingades till en högtflygande teknisk argumentation.
Reträtten från de stora löftena inleddes vid statsministerns tal i början av augusti. Nu ville Göran Persson inte längre lova något, trots att han var ”säker på att EMU ger fler jobb”. Istället ställdes den politiska argumentationen för det nya Europa i centrum: en linje som var dödsdömd med tanke på hur dåligt EU-federalismen förankrats i socialdemokratins egna led.
De bästa argumenten från ja-sidan kom de sista veckorna, när man gick över till en klassisk skrämseltaktik. ”Vad tror du är bäst för Sverige: samarbete eller utanförskap?”. Det visade sig dock att väljarna kände mest utanförskap med det samlade etablissemang som leende uppträdde på affischerna.
Om det svenska folket inte klarat av att läsa tidningen skulle den ekonomiska strategin kunnat lyckas.
Om det svenska folket bestått av fler folkpartister än socialdemokrater hade den politiska argumentationen hållit bra.
Om svenskarna känt en samhörighet med EU hade skrämselkampanjen kunnat lyckas. Men inga av dessa faktorer fanns på plats. Det avgjorde folkomröstningen.

När Anna Lindh brutalt och tragiskt mördades bara fyra dagar före omröstningen var det trots ja-sidans underläge, många som menade att det skulle innebära en ja-seger. Det slumpade sig emellertid så att detta bidrog till den slutgiltiga katastrofen för ja-sidan: den sista tv-sända debatten i TV4. I debatten deltog på ja-sidan endast borgerliga debattörer och ett svagt fackligt alibi från SACO. Debatten blev saklig och den tydliga höger-vänsterskala som kampanjmakarna på ja-sidan gjort allt de kunnat för att dölja framträdde i tydlig dager. Denna debatt visade med all önskvärd tydlighet att borgerligheten inte klarar sig utan uppbackning från socialdemokrater.
Nej-sidan, försvagad sedan det fanns en större folkrörelsen mot EU-inträde i början av 1990-talet vann denna omröstning genom att vara pålitliga, men också för att EU sedan 1994 visat betydlig mindre trevliga sidor än dess anhängare förespeglat.
När nu striderna om EU-konstitutionen träder ut ur skuggan av EMU-folkomröstningen finns det några saker som talar för att EU-kritikerna kommer att slippa två av ja-sidans triumfkort: hoten om isolering och vaga lyckokalkyler.
Liberala skribenter har inte sparat på krutet för att försöka förklara att svenskarna skulle bli ensamma om att ställa sig utanför Europaprojektet och att det svenska kynnet var provinsialistiskt, bakåtsträvande och främlingsfientligt. Nu växer missnöjet med EU-projektet över hela kontinenten. En stor undersökning som publicerades i Flamman i september visade att 56 procent av invånarna i åtta euroländer menade att euron varit mer negativ än positiv för deras länder.
Denna opinion bekräftas nu i den officiella Eurobarometern: endast 48 procent uppfattar EU-medlemskap som ”en bra sak”. Samtidigt har de sociala rörelserna vaknat och deklarerat ett tydligt nej till EU-konstitutionen. Det kommer inte någonsin mer att gå att framställa den svenska vänstern som den enda EU-kritiska i Europa.
Med konstitutionen försvinner även något annat viktigt: drömmen om det solidariska EU.
EU-federalisterna har hittills kunnat erbjuda en rad fantasier om EU:s framtida utveckling, vanligen kallade Europatanken. Då utvecklingen inte alls motsvarat dessa visioner har visserligen förtroendet för federalismen långsamt vittrat ned.
Men nu finns en definitiv punkt att mäta visionerna emot: en bindande konstitution som övertar suveräniteten från de nationella lagstiftningarna. Det sammanbrott som skett denna vecka har gett EU-kritikerna mer tid för att mobilisera.

Sjukhusprotester
Medan folkomröstningen kunde ge ett klart besked fortsatte en av landets allvarligaste kriser: sjukvården. Landsting efter landsting, kommun efter kommun skar ned på vård och omsorg.
I medierna hamnade fokus snabbt på lokala politiker och svaren var givna, som på förhand koreograferade: – Det finns inga pengar.
Men var inte detta snarast en riksfråga? Det var ingen slump att vågen av nedskärningar skett några månader efter den vårbudget som regeringen och dess stödpartier gjort upp om hösten 2002 och som orsakat ett mindre uppror inom vänsterpartiet.
Det är fullt möjligt att det behövs en viss förhandlingsstyrka för att sätta sig upp mot regeringen. Mest högljutt kom kraven i alla fall från Stockholms län, som ansåg att skatteutjämningssystemet var stötestenen för regionens ekonomi.
På lite mer undanskymd plats har konflikten varit synlig. Landstingsförbundet kritiserade under hösten regeringens sätt att räkna och menade att det nu hamnade om ett löftesbrott.
Det gamla löftet om att sjukvårdens andel av BNP skall upp till tio procent kräver en nivåökning på 25–30 miljarder. Men nu innebär regeringens politik sparkrav på 200 miljoner nästa år, menade Lars Isaksson på Landstingsförbundet.
Politiskt finns några hinder för att ta ett större grepp över sjukvårdsproblematiken.
Ett första är den nivåmässiga splittring som tillåter olika prisnivåer, servicenivåer och kommunalt självstyre när det gäller att tillgodose dessa grundläggande behov.
Splittringen skapar också förvirring eller, om man vill vara lite mer elak, möjligheter till bedrägeri.
Ty samtidigt som staten meddelar att man höjer anslagen till kommunerna, sparar staten genom att inte skriva upp anslagen till kommunerna i paritet med inflation och lönehöjningar. Men de politiska konflikterna får tas på lägre nivå.
Ett andra problem är att direkta privatiseringar, och indirekta privatiseringar som gjort vårdinrättningar beroende av bemanningsföretag, gjort kontrollen av kostnader omöjlig.
Om sjukvården skall förbättras kan detta inte göras enbart genom att mer pengar pumpas in.

Avslut
Som ett studium i hur opinioner skapas och lyckas genomdriva sin agenda är det år som gått ett rikt exempel. Alla de proteströrelser som återuppväcktes i år har sina historiska föregångare. Fredsrörelsen, som inte varit så stark sedan Vietnamkriget, har gått på sparlåga under de senaste decennierna. Den EU-kritiska rörelsen, som mer eller mindre föll samman åren efter Sveriges inträde i EU är fortsatt svag, medan opinionen mot EU är lika stark idag som 1994.
Märkligt nog är kanske den sämst organiserade av alla dessa opinioner, rörelserna mot nedskärningar. Protester mot nedskärningar har det funnits gott om, men utan ens ett nationellt nätverk.
Om det är något man kan säga om detta, så är det först att dessa rörelser, liksom Göteborgsprotesterna 2001, tycks försvinna lika fort som de uppstått.
De är rörelser i den ursprungliga betydelsen: tillfälliga opinionsyttringar, snarare än i den senare varianten av permanenta organisationer. De försvagas av att partier och fackföreningar inte orkar hålla uppe ett arbete i dem. Men det kanske också finns en verklig skillnad mellan dem.
Medan fredsrörelsen och den EU-kritiska opinionen trädde in i opinionskriget på nationell nivå och med hjälp av naturliga slutpunkter för mobiliseringar – krigsutbrottet och folkomröstningen – fick protesterna mot sjukhusnedskärningar förbli spridda och ofta utan stöd från fackföreningar och partier, utöver begränsade lokala avdelningar.
I backspegeln vet vi kanske inte ens om var och när de har skett.
Låt oss göra ett tankeexperiment. Om vi skulle hålla en folkomröstning om vilken nivå på sjukvården som skall gälla i Sverige: hur stor chans är det att befolkningen skulle acceptera en den långsamma nedgång som nu sker? Minimal, skulle jag säga.
Men i dagsläget sitter även arbetarrörelsens partier och administrerar nedskärningar för att det saknas alternativ.
Om det är något detta år visar är det att rörelser fortfarande år 2003 har förmågan att mobilisera och göra sin röst hörd i den värld vi lever i.
Men kanske lika mycket, att det tar längre tid än ett år att forma den fasta punkt av enighet som krävs för att rubba världen.

Essä/Utrikes 01 juli, 2025

Grönt överflöd börjar i kloaken

Zohran Mamdani kampanjade på löftet om en stad som invånarna har råd med. Foto: Yuki Iwamura/AP.

I en amerikansk vänster som tappat hoppet kommer nu idéerna från liberalt håll, senast i form av boken ”Abundance”. Med deras hjälp kan en muslimsk socialist snart ta makten i USA:s största stad. Men hur ny – och hur liberal – är egentligen den överflödsideologi som tagit New Yorks väljare med storm?

”Är du en avloppssocialist”, frågar den liberala journalisten Derek Thompson sin poddgäst Zohran Mamdani. Intervjun sker en vecka före primärvalet för att utse Demokratiska partiets borgmästarkandidat för New York. Mamdani skrattar och säger han gärna kallar sig det.

Socialisten Zohran Mamdani lyckades oväntat besegra motkandidaten Andrew Cuomo i Demokraternas primärval och är nu favorittippad som ny borgmästare för New York. Mamdani lyckades på kort tid bygga en valkampanj under parollen ”A city we can afford” – en stad vi har råd med – som fick ut 40 000 valarbetare på gatorna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 01 juli, 2025

Öresundsbron visar upp Malmös inställda framtid

Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.

Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.

Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 26 juni, 2025

Farage tar kommandot över Storbritanniens höger

Foto: Ian West/PA Photos/TT, Adobe stock.

Nigel Farage är segerviss. Efter vårens lokalval i Storbritannien har hans högerparti Reform UK tagit makten på flera orter i landet – och i nationella mätningar slår de rekord efter rekord. Som Farages enda hinder står en av landets minst populära premiärministrar någonsin, ett fragmenterat Toryparti – och hans eget ego.

Preston, England.

I en av de vackra salarna i County Hall, med träpaneler längs väggarna och ljusblått tak, sitter tio män runt ett bord. Alla tillhör det politiska partiet Reform UK, och tillsammans utgör de den nyvalda kommunstyrelsen i Lancashire.

De väntar spänt på att deras partiledare, Nigel Farage, ska komma och gratulera dem till framgången i det senaste lokalvalet.

När Farage kommer in i rummet, iklädd kostym och en lila paisleymönstrad slips, börjar han genast skämta. Någon frågar Nigel om han vill ha något att dricka.

– Är det inte lite för tidigt för det? frågar Farage och skrattar gott.

Klockan är halv tio på morgonen och Nigel Farage har mycket att vara glad över. Valsegern för Reform UK i Lancashire i lokalvalen var total. Partiet vann 53 av totalt 84 platser i kommunfullmäktige. Näst störst blev de konservativa Tories, med endast 8 platser. Reform UK lyckades nästan helt utplåna både Tories och Labour. Landets två traditionella maktpartier backade med 40 respektive 27 mandat.

Samma mönster upprepades i en rad andra kommuner i England. Reform UK sitter nu i majoritet i 10 av de 24 kommuner och andra lokala municipaliteter som höll lokalval i början av maj. Partiet vann även flest mandat av alla partier – 677 av de totalt 1 650 mandat som fanns att ta. Nationella undersökningar visar att partiet nu är det mest populära i Storbritannien. Vissa undersökningar pekar på att runt 30 procent av alla britter skulle rösta för partiet om det var val i dag.


Reform UK grundades i slutet av 2018 av Nigel Farage, då under namnet The Brexit Party. Farage har länge varit en av Storbritanniens mest högljudda och inflytelserika EU-kritiker. Han var en av medgrundarna till partiet UKIP som han även ledde under 2010-talet. Efter Brexitomröstningen 2016 sade Farage att han hade uppnått sin politiska ambition och avgick som partiledare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 25 juni, 2025

Efter antisemitiska inläggen: ungsvensk kvar som medlem i SD

Foto: Christine Olsson/TT.

I maj meddelade Ungsvenskarna att ett ärende om uteslutning skulle inledas mot den medlem som bett nynazister om hjälp att skriva kongressmotioner. Men fram till nu har ärendet inte landat på medlemsutskottets bord – och ombudet som ville sätta ”judevarning” på Peter Wolodarski är fortfarande en del av partiet.

Den medlem i Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna som bad om hjälp på ett högerextremt forum att skriva motioner till de förstnämndas kongress är fortfarande medlem i partiet, kan Flamman avslöja.

Det var i maj som Flamman publicerade en granskning av kongressombudet, som även ertappades med att ha skrivit grovt rasistiska kommentarer på plattformen X. I ett inlägg skriver han att man borde sätta en ”judevarning” på Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, och i ett annat beskriver han invandrare som ”rasfrämlingar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Kommentar 25 juni, 2025

Paulina Sokolow: Låt inte Åkesson utnyttja Sveriges judar

Vid sitt tal i Almedalen bad Jimmie Åkesson om ursäkt för partiets antisemitism. Foto: Christine Olsson/TT

I sitt tal i Visby riktade sig Åkesson under ett ögonblick direkt till Sveriges judar: ”Jag ber om ursäkt för att mitt parti på den tiden kunde uppfattas som hotfullt och skrämmande för judar i Sverige.” 

Botgöring? Tillåt mig att tvivla.  

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)