Utrikes 19 december, 2012

Fred i Colombia blir verklighet?

Ignacio Ramonet tycker att luften är lättare att andas på Bogotás gator och anar att fredsviljan är på allvar den här gången.

Luften är lättare att andas på Bogotás gator och torg, fylld av hopp. Där råder inte längre det eviga våldets och den ändlösa konfliktens blytunga, olycksbringande, räddhågsna stämning.  Kriget i Colombia är ett av världens längsta. Det började, eller intensifierades, när härskarklassen den 9 april 1948 mördade Jorge Eliécer Gaitán, en oerhört populär folkledare som krävde social rättvisa, jordreform och finansreglering. Sedan dess räknas antalet dödsoffer i hundratusental. Idag, när fred råder i stort sett i hela södra världsdelen, framstår denna konflikt – Latinamerikas sista krig – som en kvarleva från gången tid.
När jag reser runt i landet och talar med diplomater, intellektuella, socialarbetare, journalister, akademiker och folk i fattigkvarteren får jag intrycket att det denna gång är på allvar. Något verkar faktiskt vara i görningen sedan president Juan Manuel Santos i början av september kungjorde att regeringen och upprorsledningen skulle inleda fredsförhandlingar. Det startar i Oslo och fortsätter i Havanna med Kubas och Norges regeringar som ”garanter” och Venezuelas och Chiles som ”ledsagare”. Medborgarna tror på det: att ett nytt läge har uppstått i och kring landet som gör det möjligt att drömma, men försiktigt. Skulle freden kanske ligga inom räckhåll, äntligen?

Det är inte första gången under krigets 65 år som regering och gerilla slagit sig ner för att förhandla. Denna konflikt har genomgått många skeden. Efter mordet på Gaitán bröt ett regelrätt inbördeskrig ut – ”Våldet” – som ledde till tiotusentals döda. För att försvara bönder och medelklass bildade liberaler gerillagrupper (Gaitán var ledare för Liberala partiet), den största fanns på slättlandet i öster.  Med hjälp av armén, vägledd av USA, inledde härskarklassen en omfattande våg av terror och förtryck. De liberala grupperna övergav vapnen och återinträdde i det politiska livet. Men det gjorde inte de små väpnade grupper som samlats i landskapen Tolima, Hulla och Cundimarca och med tiden blev några av dem kommunister. De gick samman 1964 under ledning av Manuel Marulanda, ”Tirofijo”, Prickskytten, och grundade Colombias revolutionära väpnade styrkor, Farc.
Ett år senare, 1965, tillkom Nationella befrielsearmén, ELN, inspirerad av kubanska revolutionen. Där stred och stupade prästen Camilo Torres. Han blev de progressiva kristnas symbol för att kyrkan kunde ta ställning för de fattiga. Till ELN hörde också den spanska prästen Manuel Pérez. 1965 bildades också en annan gerillagrupp, Folkliga befrielsearmén, EPL, det maoistiska marxist-leninistiska kommunistpartiets väpnade gren, ledd av Pedro Vásquez Rendón och Pedro León Arboleda.

1973 trädde en ny gerillaorganisation fram, 19:e aprilrörelsen M-19. Den var ett uttryck för medelklassernas protest mot det valfusk som berövade general Gustavo Rojas Pinilla segern i presidentvalet den 19 april 1970. Med åren skulle M-19 radikaliseras politiskt.
På 1980-talet uppstod också en ”tredje kraft” – förutom regeringens och gerillornas väpnade styrkor: de paramilitära grupperna, utbildade av armén och finansierade av storgodsägarna. Uppgiften var att med omfattande, grymt och hänsynslöst våld terrorisera upprorets folkliga stöd – fattigbönderna. Vid denna tid tillkom också en ”fjärde kraft”, knarkhandlarna med sina egna väpnade ligor som köpte medverkan från paramilitärerna och betalade ”skatt” till upprorsstyrkorna.
Så kan den colombianska konflikten sammanfattas på 1980-talet. Då hade också en ny samhällsgrupp uppstått, de miljoner fattiga landsbygdsbor som det utbredda våldet fördrivit till städerna. De trängdes samman i hoplappade skjul i storstädernas utkanter, framför allt kring Bogotá. Där finns idag omkring nio miljoner eller 20 procent av landets invånare.  

Flera försök har gjorts att få slut på kriget. Med löfte om att genomföra reformer och införliva gerillakämparna i det politiska livet lyckades den konservativa presidenten Belisario Betancourt 1984 uppnå eldupphör med Farc och M-19. Då bildade Farc Fosterländska förbundet UP, som i valet 1986 vann sex platser i senaten, 23 i underhuset och 300 kommunalråd. Men denna valframgång gav upphov till en attentats- och mordvåg. På kort tid förintades över 3 000 UP-ledare på olika nivåer. Det skapade ett djupt trauma och Farc intensifierade den väpnade kampen. M-19 övergav dock vapnen 1989 och trädde in i det civila politiska livet.
Det var 1998 som president Andrés Pastrana i ett dramatisk utspel kontaktade Manuel Marulanda för samtal. Förhandlingar inleddes med Farc och trots den hårda kritiken i de egna kretsarna demilitariserade han ett landsbygdsområde i Caguán för att underlätta kontakterna med gerillan.  Han gjorde detsamma med ELN. Men paramilitärerna saboterade än en gång fredsförsöken och mångfaldigade massmorden på fattigbönder. Och Farc återupptog kampen. Frustrerad och besviken undertecknade regeringen ett militäravtal med USA om att dra igång ”Plan Colombia” för att segra militärt. Efter valet av Alvaro Uribe 2002 stärktes satsningen på en militär lösning. Arméns offensiv intensifierades med Washingtons högteknologiska vapenarsenal. Och flera av Farcs ledare (Raúl Reyes, Alonso Cano, José Briceño ”Mono Jojoy”) dödades.

Frågan är varför den nya presidenten Juan Manuel Santos, som valdes i augusti 2010 och som varit Uribes oförsonliga försvarsminister, har satsat på förhandlingar? ”För att denna gång”, säger han, ”ligger planeterna på samma kurs”. Både den nationella och internationella konjunkturen är den bästa möjliga.
Till att börja med är Farc inte längre vad de varit. De är utan tvekan fortfarande Latinamerikas mest enastående gerilla med sina omkring 20 000 kämpar som håller igång tiotals frontavsnitt. Och de är också den enda gerillaarmé i kontinentala Latinamerika som inte har besegrats militärt. Men satellitövervakningen och den massiva användningen av militära drönare gör att regeringsstyrkorna kan kontrollera gerillans kommunikationer och förflyttningar. Den djungel där Farc fann fristad har blivit alldeles genomskinlig och allt svårare att gömma sig i. Och den succesiva avrättningen (med den israeliska tekniken för selektiva mord) av gerillans ledarskikt försvårar dess omorganisering.
Samtidigt har några av de avskydda kampformer som Farc använt (gisslantagande, fångavrättning, attentat i blindo) medfört att en betydande del av civilsamhället vänt dem ryggen. Farc är inte besegrade, långt därifrån, och skulle antagligen kunna fortsätta konflikten under många år. Men de kommer inte att kunna segra. Möjligheten att uppnå militär seger har försvunnit. Och det ändrar allt. Men om fredsförhandlingarna leder till ett hedersamt avtal, kan de säga farväl till vapnen och inträda i det politiska livet med den äran.

Men när president Santos nu, till allmän förvåning, beslöt att inleda fredsförhandlingar så var det inte bara för att Farc är militärt försvagade. Utan också för att storgodsägarklassen som sedan 1965 motsatt sig jordreform i Colombia – praktiskt taget det enda landet i Latinamerika som på grund av storgodsägarnas fastlåsning inte genomfört någon omfördelning av jorden – inte längre har samma makt. Under de senaste årtiondena har en ny stadsbaserad härskarklass befäst sin makt och blivit mer inflytelserik än landsbygdens.
Under krigets värsta år isolerades de stora tätorterna från landsbygden. Det blev omöjligt att ta sig mellan dem och det egentliga Colombia blev ett slags ”skärgård av städer”. Dessa stora städer dit miljoner trängdes ihop undan kriget, utvecklade sin egen växande ekonomi – industri, tjänster, fin
anser, import-export etcetera. Den är idag landets viktigaste och det är den som Juan Manuel Santos på sätt och vis företräder. På samma sätt som Álvaro Uribe företräder storgods­ägarna och motsätter sig fredsprocessen.

Fredsintresset hos borgarklassen har ekonomiska orsaker. För det första, priset för fred, det vill säga en – antagligen blygsam – jordreform, skulle storgodsägarna få betala, inte städernas överklass. Den har inget intresse av odlingsmark utan av det som finns därunder. Freden skulle göra det möjligt att utvinna väldiga mineraltillgångar som det omättliga Kina eftertraktar. För det andra utgår städernas näringsliv från att med fred i landet skulle de omåttliga militärutgifterna kunna ägnas åt att minska de avgrundslika sociala klyftorna. Colombia är på väg mot 50 miljoner invånare. Det är en betydande kritisk massa konsumenter om de får ökad köpkraft.  I den meningen ser colombianerna hur den omfördelningspolitik som genomförs i flera latinamerikanska länder, Venezuela, Brasilien, Bolivia, Ecuador, Argentina med flera, har aktiverat den inhemska produktionen och främjat de lokala företagen.

Till allt detta kommer en regional aspekt. Latinamerika genomför nu en omfattande regional integration. Nyligen bildandes Unasur (Sydamerikanska nationernas förbund) och Celac (Latin­amerikanska och karibiska gemenskapen) där Colombia spelar en viktig roll. Inför denna dynamik blir kriget otidsenligt, som Venezuelas president Hugo Chávez sagt upprepade gånger. Och det vet Farc. Tiden har kommit för vapnen att tystna. Och dessutom har verkligheten i Latinamerika visat att trots alla hinder är det möjligt för progressiva organisationer att fredligt erövra den politiska makten. Det har Venezuela, Bolivia, Nicaragua, Ecuador, Uruguay, Brasilien etcetera visat.
Ännu är farorna många. Motståndarna till fred – Pentagons hökar, extremister inom armén, storgodsägarna, paramilitärerna – försöker sabotera fredsprocessen. Men så länge förhandlingarna fortsätter verkar allt tyda på att konflikten närmar sig sin upplösning. Äntligen.

Översättning: Eva Björklund

Essä/Utrikes 01 juli, 2025

Grönt överflöd börjar i kloaken

Zohran Mamdani kampanjade på löftet om en stad som invånarna har råd med. Foto: Yuki Iwamura/AP.

I en amerikansk vänster som tappat hoppet kommer nu idéerna från liberalt håll, senast i form av boken ”Abundance”. Med deras hjälp kan en muslimsk socialist snart ta makten i USA:s största stad. Men hur ny – och hur liberal – är egentligen den överflödsideologi som tagit New Yorks väljare med storm?

”Är du en avloppssocialist”, frågar den liberala journalisten Derek Thompson sin poddgäst Zohran Mamdani. Intervjun sker en vecka före primärvalet för att utse Demokratiska partiets borgmästarkandidat för New York. Mamdani skrattar och säger han gärna kallar sig det.

Socialisten Zohran Mamdani lyckades oväntat besegra motkandidaten Andrew Cuomo i Demokraternas primärval och är nu favorittippad som ny borgmästare för New York. Mamdani lyckades på kort tid bygga en valkampanj under parollen ”A city we can afford” – en stad vi har råd med – som fick ut 40 000 valarbetare på gatorna.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 01 juli, 2025

Öresundsbron visar upp Malmös inställda framtid

Öresundsbron är Europas femte längsta bro. Foto: Pierre Mens/Scanpix/TT.

Minnena flyter ihop. Det kan inte vara när han gick in på en hemmafest på Istedgade och bajsade ned toagolvet efter många öl och en dåligt tillagad hipsterburgare. Då lommade min vän i väg utan att säga något och tog Öresundståget tillbaks över bron.

Nej, det här var en annan gång. Floss på Larsbjørnsstræde. Tio tequilashots för 100 danska. Sedan hade han tappat sitt pass och vid den här tiden stod inhyrda vakter på Kastrups tågperrong och krävde id-handling för påstigning mot Sverige. Vi behövde kunna förhandla. Det fick bli taxi.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 30 juni, 2025

Gör Ungern gay igen

Prideparaden i Budapest har blivit en katalysator för kritik mot högerregeringen. Foto: Rudolf Karancsi/AP/TT.

Regeringen hotade med ansiktsigenkänning, böter och fängelse. Men när tåget väl drog igång fylldes boulevarderna av färg, jubel och satir – i protest mot det auktoritära projekt som gjort Ungern till EU:s mest homofoba land.

Den sista trafik som släpps fram på boulevarden utanför stadshusparken i Budapest är en dubbeldäckare med turister, som visar handhjärtan och knutna nävar. Folkmassan svarar med jubel och applåder.

En timme tidigare såg samlingen ännu oroande liten ut, men fyller nu hela den breda gatan och de omkringliggande torgen. Snart går demonstrationståget iväg.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar 27 juni, 2025

Linn Svansbo: Almedalen har blivit en rosébunker

Årets huvudperson under Almedalsveckan var ÖB Michael Claesson, som här syns ombord på HMS Carlskrona. Foto: Jessica Gow/TT.

På varenda scen diskuterades säkerhet och försvar. Men drömmarna om en bättre värld fick inte plats i årets Almedalsvecka.

Det mesta som går att säga om Almedalen har redan skrivits. Hundratals texter om lobbyismen, klägget, rosévinet, demokratin, näringslivifieringen.

Tyck vad du vill om nördarnas egen Roskildefestival, men den som lyssnar på talen och läser programmet lär sig något om dem som styr – eller gör anspråk på att styra – Sverige. I år lär man sig bland annat att Länsteatern Gotland anordnar seminarier om teatrarnas roll i totalförsvaret. Totalt finns närmare 400 programpunkter med orden ”försvar” eller ”beredskap” i titeln. Och istället för att hålla ett traditionsenligt tal besökte statsministern Ulf Kristersson endast ön för att posera framför det nyinköpta tyska luftvärnssystemet Iris-T.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 27 juni, 2025

Vänsterpartiet vill återta välfärden: ”Avkriminalisering”

Nooshi Dadgostar i Almedalen under fredagen. Foto: Jessica Gow/TT

”Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle”, säger Nooshi Dadgostar i Almedalen. Nu föreslår Vänsterpartiet en trestegsplan för att återta känsliga välfärdsområden – men näringslivets organisationer är kritiska.

De senaste månaderna har avslöjanden duggat tätt om att verksamheter som hvb-hem, personlig assistans eller avhopparverksamhet drivs av kriminella. 

– Gängkriminaliteten har slagit sig ned i själva navet i vårt samhälle, välfärden. Det är där de bygger sig in i vårt samhälle och bygger inflytande, säger partiledaren Nooshi Dadgostar i sitt partiledartal Almedalen under fredagen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kultur 27 juni, 2025

Skönheten är ingenting utan ett samhälle

Nacka Grace vill vara 1920-tal, men blir mest en tom gest. Illustration: Brunnberg & Forshed.

Nacka Grace utanför Stockholm lajvar 1920-talets urbana charm men har helt glömt vad arkitekturen en gång ville göra för medborgarna.

Den nybyggda samtiden kan ibland tyckas ful, närmast ogästvänlig. Som tidigare i maj i Skellefteå, på höjden ovanför Northvolts enorma vita kala fabrikshallar. Det var tomt, förutom en korp som satt och skorrade sitt mäktiga storskogsljud i en tall i en kvarglömd dunge i den utplånade lingonskogen.

Att då ställa sig upp och ropa på skönhet, omsorg, rimlighet kan nästan tyckas som en medborgerlig skyldighet.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Kommentar/Kultur 26 juni, 2025

Alice Aveshagen: Kåt och cool – men bara om du är smal

Artisten Lola Young har en egen stil, men hånas för att hon inte är smal nog. Foto: Amy Harris/AP.

Sex är fräckt och kul – så länge det kommer med ett pastellfilter, en midja i storlek 34 och ett skämt i slutet. Knullsug utan ironi bara pinsamt.

Ett särskilt obehag uppstår när en kvinna uttrycker knullsug utan ironi, utan filter, utan blinkning mot publiken. När orden står nakna, utan inramning, blir de pinsamma. Då kommer hånet – snabbt, instinktivt. En känsla av att något är fel, utan att man riktigt kan säga vad.

Den brittiska sångerskan Lola Youngs utskällda singel ”One thing” illustrerar just ett sådant uttryck. Inte för att den är mer sexuell än annan pop, utan för att den vägrar att vara smakfull. Hon inleder viskande: ”Oh, hi.” Ömt, nästan spelat blygt. Men sedan vänder tonen: ”I wanna make you feel appreciated when you’re deep up in me/When you’re deep up inside”. (”Jag vill att du känner dig uppskattad när du är djupt inne i mig/När du är djupt uppe”.)

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Utrikes 26 juni, 2025

Farage tar kommandot över Storbritanniens höger

Foto: Ian West/PA Photos/TT, Adobe stock.

Nigel Farage är segerviss. Efter vårens lokalval i Storbritannien har hans högerparti Reform UK tagit makten på flera orter i landet – och i nationella mätningar slår de rekord efter rekord. Som Farages enda hinder står en av landets minst populära premiärministrar någonsin, ett fragmenterat Toryparti – och hans eget ego.

Preston, England.

I en av de vackra salarna i County Hall, med träpaneler längs väggarna och ljusblått tak, sitter tio män runt ett bord. Alla tillhör det politiska partiet Reform UK, och tillsammans utgör de den nyvalda kommunstyrelsen i Lancashire.

De väntar spänt på att deras partiledare, Nigel Farage, ska komma och gratulera dem till framgången i det senaste lokalvalet.

När Farage kommer in i rummet, iklädd kostym och en lila paisleymönstrad slips, börjar han genast skämta. Någon frågar Nigel om han vill ha något att dricka.

– Är det inte lite för tidigt för det? frågar Farage och skrattar gott.

Klockan är halv tio på morgonen och Nigel Farage har mycket att vara glad över. Valsegern för Reform UK i Lancashire i lokalvalen var total. Partiet vann 53 av totalt 84 platser i kommunfullmäktige. Näst störst blev de konservativa Tories, med endast 8 platser. Reform UK lyckades nästan helt utplåna både Tories och Labour. Landets två traditionella maktpartier backade med 40 respektive 27 mandat.

Samma mönster upprepades i en rad andra kommuner i England. Reform UK sitter nu i majoritet i 10 av de 24 kommuner och andra lokala municipaliteter som höll lokalval i början av maj. Partiet vann även flest mandat av alla partier – 677 av de totalt 1 650 mandat som fanns att ta. Nationella undersökningar visar att partiet nu är det mest populära i Storbritannien. Vissa undersökningar pekar på att runt 30 procent av alla britter skulle rösta för partiet om det var val i dag.


Reform UK grundades i slutet av 2018 av Nigel Farage, då under namnet The Brexit Party. Farage har länge varit en av Storbritanniens mest högljudda och inflytelserika EU-kritiker. Han var en av medgrundarna till partiet UKIP som han även ledde under 2010-talet. Efter Brexitomröstningen 2016 sade Farage att han hade uppnått sin politiska ambition och avgick som partiledare.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes 25 juni, 2025

Efter antisemitiska inläggen: ungsvensk kvar som medlem i SD

Foto: Christine Olsson/TT.

I maj meddelade Ungsvenskarna att ett ärende om uteslutning skulle inledas mot den medlem som bett nynazister om hjälp att skriva kongressmotioner. Men fram till nu har ärendet inte landat på medlemsutskottets bord – och ombudet som ville sätta ”judevarning” på Peter Wolodarski är fortfarande en del av partiet.

Den medlem i Ungsvenskarna och Sverigedemokraterna som bad om hjälp på ett högerextremt forum att skriva motioner till de förstnämndas kongress är fortfarande medlem i partiet, kan Flamman avslöja.

Det var i maj som Flamman publicerade en granskning av kongressombudet, som även ertappades med att ha skrivit grovt rasistiska kommentarer på plattformen X. I ett inlägg skriver han att man borde sätta en ”judevarning” på Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski, och i ett annat beskriver han invandrare som ”rasfrämlingar”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)
Inrikes/Kommentar 25 juni, 2025

Paulina Sokolow: Låt inte Åkesson utnyttja Sveriges judar

Vid sitt tal i Almedalen bad Jimmie Åkesson om ursäkt för partiets antisemitism. Foto: Christine Olsson/TT

I sitt tal i Visby riktade sig Åkesson under ett ögonblick direkt till Sveriges judar: ”Jag ber om ursäkt för att mitt parti på den tiden kunde uppfattas som hotfullt och skrämmande för judar i Sverige.” 

Botgöring? Tillåt mig att tvivla.  

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Diskutera på forumet (0 svar)