Grafiska fackförbundet har utvecklat en integrationsplan för att få bukt med bristen på fackligt aktiva invandrare.
– Det är dags att vi tar itu med de problem vi har. Integrationsfrågan har varit död innan, säger Miguel Alcazar, integrationsansvarig på Grafiska fackförbundets avdelning 5 i Västra Götaland, till Dagens Arbete.
Alcazar har suttit med i den referensgrupp som utvecklat integrationsplanen. Grafikernas förbundsstyrelse stöder den. Nu återstår att kongressen godkänner den i maj. Miguel Alcazar menar att representationen av personer med utländsk bakgrund är alldeles för låg i förbundet. Sex procent av ombuden som valts till kongressen har utländsk bakgrund, medan summan för hela medlemskåren är 20 procent.
– Många invandrare engagerar sig inte fackligt, eftersom de helt enkelt saknar kunskap. Då är det inte så konstigt att så få blir ombud. Om någon har problem med språket måste man kanske förklara och fråga en gång till. Informationen måste bli bättre och anpassas efter behoven, säger Alcazar till DA.
Dåligt debatterad fråga
Integrationsplanen är framför allt inriktad på att utbilda fackligt aktiva i integrationsfrågor. Integration är annars inte en fråga som debatterats särskilt utförligt på kongresserna. Thomas Sunesson, ombudsman centralt, tror att det bland annat beror på att det inte upplevs som något problem.
– Intresset att diskutera de här frågorna vid tidigare kongresser har varit svalt. Jag har tolkat det som en kombinationen av ointresse och att folk är nöjda med hur det ser ut, säger han till DA.
Miguel Alcazar framhåller att den låga andelen invandrare på kongresserna troligen är en orsak till att intergrationsproblematiken inte diskuterats.