Handlingplanen innehåller 50 punkter för hur Malmös problem med arbetslöshet, segregation, kriminalitet och bristfälliga skolresultat ska bekämpas.
Med de fyra borgerliga partierna samt Sverigedemokraterna och Skånepartiet bakom sig fick socialdemokraterna, i torsdags i förra veckan, igenom sitt omdiskuterade program.
Vänsterpartiet och miljöpartiet sade nej till planen, som kommer att styra utvecklingen i Malmö under många år framöver.
Socialdemokraterna har dragit tillbaka det omdebatterade förslaget om att stoppa människor med uppehållstillstånd från att flytta till Malmö. Dock vill man fortfarande stoppa asylsökande från att bosätta sig i kommunen.
Människor som söker asyl i Sverige har rätt till att själva välja eget boende, ”Ebo”. Tidigare rörde sig även detta om ett femårigt stopp, men på fullmäktige i förra veckan plockade socialdemokraterna bort gränsen. Alltså står det inte längre klart om s vill stoppa Ebo för en kortare eller längre peroid.
Fortfarande återstår flera punkter som vänsterpartiet är starkt kritiskt mot.
Vänsterpartiet har presenterat totalt 18 ändringsförslag, men inte fått gehör för ett enda.
Framför allt kritiserar vänsterpartiet de punkter som handlar om krav på motprestation för socialbidrag, kameraövervakning av innestan, böter till föräldrar vars barn hamnat på glid och bekämpning av svartarbete. Kommunalrådet Anneli Philipson (v) kallar handlingsprogrammet ”social-moderatiskt”.
Under fullmäktigemötet räknade hon upp punkt efter punkt, där Ilmar Reepalu (s) har kopierat gamla, borgerliga förslag.
– Värst av allt är förstås de olika begränsningar som socialdemokraterna och moderaterna vill genomföra, för människor som flytt från krig och tortyr och sökt tillflykt i vårt Malmö. I vänsterpartiet vill vi inte införa begränsningar i Ebo-lagstiftningen, säger Philipson till Flamman.
Hon anser att det är fullständigt befängt att föra en lokal flyktingpolitik.
– Därför föreslog jag också tidigare, i kommunstyrelsen, att om s tvunget vill ha med stycket om att stoppa Ebo i Malmö så låt det åtminstone vara ett generellt förslag för hela landet. Låt flyktingpolitiken vara fortsättningsvis vara statlig. Men det var inget som de nappade på.
Vänsterpartiet anser inte att det är fel at ta ett samlat grepp och gemensamt arbeta för att lösa problemen i Malmö kommun, och det finns delar i ”Välfärd för alla” som Philipson menar att alla kan ställa upp på. Men planen är dåligt utarbetad.
– Problemen är det nya förhållningssättet mot Malmöbor som befinner sig i en utsatt situation. Arbetslösa och Malmöbor med invandrarbakgrund utpekas ofta som syndabockarna. Det är tråkigt eftersom vi egentligen kommit så mycket längre här i Malmö, det är svårt att känna igen sig i förhållningssättet jämfört med andra dokument och handlingsplaner från kommunen.
– Men syndabockstänket är framför allt väldigt allvarligt och farligt. Det är lite som Pandoras ask, när man väl öppnat på locket så har man släppt ut världens ondska och det kan inte göras ogjort, säger Anneli Philipson.