SAN FRANSISCO Mark Wilkerson tjänstgjorde i Irak från mars 2003 till mars 2004. Han bestämde sig för att vägra återvända av moraliska skäl och blev AWOL när hans begäran om att slippa tjänstgöring av samvetsskäl nekades i slutet av 2004.
– När jag kom dit stod jag helhjärtat bakom vårt uppdrag och vår presidents beslut att gå in. Men när jag var där började jag undra om det som vi gjorde var tillräckligt viktigt för att folk skulle dö, säger Wilkerson.
Kastade sten
Wilkerson var stationerad i Tikrit och i Samarra. En av hans uppgifter var att vakta lastbilskonvojer som gick längs motorvägar och stadsgator. Han berättar att i början viftade barn med flaggor åt soldaterna, men efter ett år kastade de sten, samtidigt som det dök upp alltfler hemmagjorda sprängladdningar på vägarna.
– 2 639 amerikanska soldater har dött. Det är mycket, säger Wilkerson.
Hundratals amerikanska soldater har ansökt om att slippa tjänstgöring av samvetsskäl. Några dussin har begett sig till Kanada och sökt asyl där. För en del påminner detta om händelserna under Vietnamkriget, då hundratusentals amerikaner vägrade ställa upp i kriget. Men då blev många amerikaner tvångsinkallade, och vapenvägrarna var mångdubbelt fler än i dag. Enligt journalisten och krigsmotståndaren Peter Laufer, ansökte 170.000 amerikanska soldater om att slippa tjänstgöring under Vietnamkriget. Mellan 50 000 och 60 000 flydde till Kanada. Andra skadade sig själva eller höll sig undan.
I Irakkriget är siffrorna helt andra, men Laufer menar att de ändå är betydelsefulla. Han har skrivit en bok om fenomenet, med titeln Mission Rejected: U.S. Soldiers Who Say No to Iraq.
Ingen antikrigsrörelse
Peter Laufer menar att förutom antalet soldater som vägrar tjänstgöra finns det en annan viktig skillnad mellan Vietnam- och Irakkriget. Under Vietnamkriget, säger han, möttes de veteraner som kom hem av en högljudd antikrigsrörelse.
– Ingenting liknande existerar idag. Stämningen i landet är en helt annan nu.
När Wilkerson kom till Fort Hood för att överlämna sig själv till armén på torsdagen hade han med sig medlemmar ur organisationen Irakveteraner mot kriget samt ur den fredsgrupp som har grundats av Cindy Sheehan. Sheehan förlorade sin son i Irak, och hon har fått mycket uppmärksamhet för sin demonstration utanför George W. Bushs ranch i Texas förra året.
Sheehan har i ett uttalande uppmanat fler soldater att följa Wilkersons exempel.
– Mark tjänstgjorde en period i Irak och han kunde inte återvända med rent samvete, säger Sheehan.
Inga andra utvägar
Hon säger också att soldaterna hade trott att de skulle användas försiktigt, och endast då inga andra utvägar återstod.
– Men istället hamnar de i skottlinjen, utan ordentlig utbildning och utrustning, och av skäl som vi har insett var påhittade. Det sociala kontraktet mellan USA:s regering, vårt samhälle och soldaten som tjänar oss, har brutits, menar Cindy Sheehan.
Hundratals USA-soldater vägrar Irak
På torsdagen överlämnade den tjugotvåårige armésoldaten Mark Wilkerson sig själv vid armébasen Fort Hood i Texas. Innan dess hade han varit AWOL (Absent Without Leave, frånvarande utan giltig orsak) i mer än 18 månader.