Sverigepremiären av filmen Jenin, Jenin, som beskriver den israeliska militärens demolering av flyktinglägret, drog många tittare.
Vanliga palestinier berättar om hur ockupationen slår sönder vardagen – att förhindras ta körkort, att få huset förstört eller ett livs besparingar stulna av israeliska soldater.
Regissören Mohammad Bakri konstaterade att filmen förbjudits i Israel trots ett positivt domstolsutslag.
– Att få visa filmen i Israel, och få vanliga israeler att ställa sig upp mot ockupationen, är mycket viktigare än att visa den i Stockholm eller Amsterdam.
Gloria Mansilla, ordförande i den colombianska människorättsorganisationen Andas, berättade om situationen i regionen Urabal. Genom Plan Colombia fördrivs småbönder och görs till internflyktingar.
– Det som pågår i Colombia är ett folkmord. De flesta människor som mördas eller försvinner har inget med det väpnade upproret att göra, men stämplas som terrorister.
Föreläsningen med pakistanske författaren Tariq Ali fyllde salen. Med utgångspunkt i Irak gjorde han en bred exposé över världen. Temat var vanliga människors motstånd och hur det kullstjälper imperiets planer.
USA var helt oförberett på det irakiska motståndet. USA har hindrats från sina planer på en attack mot Iran.
– Så nu används antagligen Saddam Hussein för att ge USA råd om hur man bekämpar motståndet. Det är därför han fått officiell krigsfångestatus.
Samtidigt, menade Ali, finns mycket att säga om Europas regeringar. Först sade de nej, sedan vände de och ville vara med och dela på krigsbytet.
– Det officiella Europa har erkänt ockupationen och marionettregimen. Polen och andra öststater köar för att få agera satellitstater igen.
– I år kommer folk slutligen förstå att imperialismen inte försvann med Sovjets fall.
På måndagen anordnades också en manifestation i Stockholm, med temat ”murar” och särskilt fokus på den israeliska apartheidmuren.