Måndagen den 16 april så presenterade Anders Borg regeringens budget för det kommande året. Det var, enligt honom själv, en väldigt återhållsam budget som presenterades och han var noga med att påpeka att vi måste vara väldigt försiktiga med att spendera skattepengarna under det kommande året. Döm då om vår förvåning när han dagen därpå offentliggjorde att Sverige kommer att bidra med 68 miljarder kronor av våra skattepengar till Internationella valutafonden (IMF). Som en jämförelse så kostar socialbidragen staten tio miljarder kr per år och försvaret 40 miljarder kr per år.
Internationella valutafondens uppgift är att förhindra ekonomiska kriser från att uppstå. Under de senaste fyra årtiondena har IMF mest varit känt för att låna ut pengar till länder i tredje världen med motkrav att länderna ska genomgå benhårda marknadsekonomiska reformer. De marknadsekonomiska reformerna har i princip alltid resulterat i kraftiga nedskärningar, sänkta löner och massiva privatiseringar, ofta på bekostnad av demokratiska fri- och rättigheter. Som spektakulära exempel kan nämnas ett avskaffande av statliga subventioner på livsmedel i Latinamerika eller ett avskaffande av statliga alkoholmonopol i Asien.
Internationella valutafonden är en organisation så högervriden att den skulle få gubbarna att rodna vid blotta tanken och de är ständigt på jakt efter nya marknader att öppna upp.
Efter att i fyra decennier närmast ha återkoloniserat tredje världen med ekonomiska medel så har den globala finanskrisen de senaste åren givit IMF inflytande över flera europeiska välfärdsstater – men metoderna är desamma som tidigare. Som motprestation för sitt lån till Grekland så har IMF, förutom massiva nedskärningar och privatiseringar, ställt som krav att Grekland ska avskaffa sin modell med kollektivavtal (det vi skulle kalla den svenska modellen) och att alla åtgärder ska vara permanenta, oavsett vilka partier eller koalitioner som vinner nästa val.
Beslutet att ge 68 miljarder av våra skattepengar till IMF föregicks aldrig av någon offentlig debatt.