I mitten av november hölls ett fackligt seminarium av det ovanligare slaget på Åkers Runö utanför Stockholm. Det heter ”Boken på arbetsplatsen” och har hittills kunnat hållas årligen. Hur det går i fortsättningen är avhängigt kulturrådets och regeringens inställning till arbetares rätt till kultur. Den har minst sagt varit njugg, att döma av till exempel de indragna anslagen till En Bok för Alla.
Men på en mängd arbetsplatser förs en enveten kamp för att kunna erbjuda allt fler LO-anslutna böcker på sina arbetsplatser. Det finns på verkstäder, tvätterier, busscentraler, godsterminaler, bensinmackar, fabriker och några kommunala inrättningar. Och långsamt men säkert ökar de i antal. Och där de byggts upp av lokala, litteraturintresserade arbetare – där tenderar de att bli kvar. Och de fylls på och underhålls.
För att inspirera alla dessa flitiga slitvargar arrangeras Boken på Arbetsplatsen. I år var fem författare inbjudna, romanförfattarna Fredrik Ekelund, David Ericsson och Micke Evhammar, Åke Johansson som skrivit en novellsamling och poeten Jenny Wrangborg som ännu inte publicerats mellan bokomslag. I publiken satt bokombud, några ABF:are och andra så kallade arbetarförfattare, meningen var att diskussionerna skulle fördjupa kontakterna åt respektive håll. Och så gjordes också, det var tre dagar av föredrag, massor av frukostar, luncher och middagar, pauser och tillfällen till samspråk mellan människor som inte alltid har så nära till varandra.
Att skapa dessa möten är en kulturgärning i sig, att upprätthålla dem och oupphörligt arbeta för att sprida idéerna än mer. Arbetsgruppen med Kjersti Bosdotter, IF Metall, Lotta Durgé Transport, Lena Kallenberg, författarförbundet och Magnus Johansson från ABF är värda ett stort tack.